Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΟΤΟΕ: Μειώσεις μισθών 30% και Ωράριο. λειτουργίας - συναλλαγών των τραπεζών από τις 07.00 έως τις 18.00


Η πρόοδος που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις ήταν πολύ μικρή
ΟΤΟΕ: Μειώσεις μισθών 30% θέλουν οι τράπεζες



Άκαρπη ήταν και η τρίτη κατά σειρά συνάντηση εκπροσώπων της ΟΤΟΕ και των τραπεζών για τη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών επέμεναν στις μειώσεις των βασικών μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και σε αλλαγές στις θεσμικές εργασιακές ρυθμίσεις του καθεστώτος απασχόλησης στις τράπεζες.

Η θέση της ΟΤΟΕ συνοψίζεται στην άποψη ότι ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων έχει ήδη υποστεί μεγάλες μειώσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο από τις Τράπεζες. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι σωρευτικά μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων οι υπάλληλοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών που εντός του 2013 θα αγγίξουν το 30%.

Ταυτοχρόνως, η ΟΤΟΕ εκτιμά πως από τις μέχρι τώρα συναντήσεις δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές δεσμεύσεις για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στις τράπεζες μετά τις ενοποιήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται πως στις μέχρι σήμερα συναντήσεις οι εκπρόσωποι των τραπεζών έχουν θέσει στο τραπέζι τα εξής μέτρα:

1. Μειώσεις μισθών κατά 15% έως 20%. Οι μειώσεις θα προέλθουν – κατά ένα μέρος - από την περικοπή των βασικών αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και από την κατάργηση επιδομάτων όπως αυτό του ισολογισμού και του γάμου. Αντιστοίχως το επίδομα πολυετίας μειώνεται από 1,85% ανά έτος, που είναι σήμερα, σε 1,5% ανά τριετία. Ακόμη μια σειρά επιδομάτων, όπως οικογενειακό, τοκετού, βρεφονηπιακού σταθμού παραμεθορίων περιοχών κλπ., θα διαπραγματεύονται πλέον σε επιχειρησιακό επίπεδο, ώστε να είναι πιο εύκολη η περικοπή ή ακόμη και η κατάργησή τους.

2. Ωράριο. Εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου λειτουργίας - συναλλαγών των τραπεζών από τις 10.00 έως τις 18.00 σε ορισμένες περιοχές (πχ. τουριστικές) και από τις 08.00 έως 16.00 σε κάποιες άλλες.

3. Αύξηση των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης από 37 σε 39 ώρες για τους υπαλλήλους, με διατήρηση του πενθήμερου.

4. Κατάργηση της επιπλέον χειμερινής αδείας, που λαμβάνουν οι υπάλληλοι, όταν κάνουν χρήση της ετήσιας αδείας τους, την χειμερινή και όχι την θερινή περίοδο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται παρά τη δύσκολη προσέγγιση των δύο πλευρών. Έτσι συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση την Τρίτη 9 Απριλίου σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger