Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στη Σκόπελο

SAMSUNG 
O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό και το τεστ Παπανικολάου και καμιά γυναίκα δεν πρέπει πια να παθαίνει, πολύ περισσότερο δε να πεθαίνει από αυτόν τον καρκίνο. Δωρεάν τεστ Παπανικολάου για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, διενεργείται στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου για 20ή συνεχόμενη χρονιά.
Από το 1992 διενεργείται δωρεάν τεστ Παπανικολάου σε όσες γυναίκες της Σκοπέλου επιθυμούν, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η κ. Βασιλική Μπλιούμη-Παπαευσταθίου είναι η μαία, εκ των δύο, που αναλαμβάνει να παίρνει δείγμα από τις γυναίκες και να το αποστέλλει για ανάλυση στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου.
Η ίδια εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου εδώ και 30 χρόνια, ενώ το 1992, όταν και ξεκίνησε η λήψη δείγματος από γυναίκες, στο πλαίσιο της διενέργειας τεστ ΠΑΠ. Τότε ήταν η μόνη μαία που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου.
«Ξεκινήσαμε να υποβάλλουμε γυναίκες σε δωρεάν τεστ ΠΑΠ από το 1992, όταν μαζί με το διευθυντή κ. Τριανταφύλλου, ζητήσαμε από το Κυτταρολογικό Τμήμα του μαιευτηρίου Μαρίκα Ηλιάδη – «Έλενα» να εξυπηρετούν δωρεάν τις γυναίκες της Σκοπέλου και η υπεύθυνη κυτταρολόγος κ. Μάργαρη μαζί με τους συναδέλφους της δέχτηκαν αμέσως να προσφέρουν για τις γυναίκες της Σκοπέλου. Μάλιστα στέλναμε περίπου 5 με 6 τεστ ΠΑΠ το μήνα» θυμάται η κ. Βασιλική Παπαευσταθίου-Μπλιούμη.
Αυτή η «συνεργασία» κράτησε για πέντε περίπου χρόνια, όταν και συνεχίστηκε απευθείας με το Κυτταρολογικό Τμήμα του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου και πάντοτε με την καθοδήγηση των υπευθύνων ιατρών κ.κ. Διβάνη και Βαρδούλη.

Στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου οι δύο υπεύθυνες ιατροί παραλαμβάνουν για εξέταση έως και 10 τεστ ΠΑΠ το μήνα, εντελώς δωρεάν,  από το 2007 έως και σήμερα, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ, ενώ από το 2014 κι έπειτα, εάν δεν υπάρξει επέκταση του προγράμματος, οι γυναίκες θα αναγκάζονται να πληρώνουν το αντίτιμο των 6,66 ευρώ για να υποβληθούν σε εξέταση τεστ ΠΑΠ στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου.
Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά.
Αξίζει να αναφερθεί πως το τεστ ΠΑΠ στη Σκόπελο γίνεται με προηγμένη μέθοδο, καθώς γίνεται και στρώση πλακιδίου, αλλά και synprep, δηλαδή γίνεται η τυποποίηση κάποιου ιού που μπορεί να βρεθεί με DNA. Κανονικά η συγκεκριμένη εξέταση, σε έναν ιδιώτη γυναικολόγο, κοστίζει κατά μέσο περίπου 70 ευρώ.
«Οι γυναίκες της Σκοπέλου πρέπει να καταλάβουν καλά πόσο μεγάλο κέρδος είναι για εκείνες η πρόληψη και πόσο τυχερές είναι που έχουν αυτή την ευκαιρία στο νησί τους. Γυναικολόγος στο νησί δεν υπάρχει, αλλά μέσω του τεστ εξασφαλίζονται κατά κάποιο τρόπο και δεν χρειάζεται να μεταβούν στο Βόλο για ένα απλό τσεκ-απ, παρά μόνο εάν δείξει το τεστ ΠΑΠ ότι είναι άμεση η ανάγκη να επισκεφθούν το γιατρό τους» τονίζει η κ. Παπαευσταθίου-Μπλιούμη.
Αρκετές είναι οι γυναίκες που ήδη έχουν περάσει από το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου για την εξέταση τεστ ΠΑΠ, ωστόσο «περιμένουμε να περάσουν όλες. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την προσέλευση διότι αυτό δείχνει πως οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται ή δεν είναι αρκετά ενημερωμένες για την υγεία τους. Όλες οι γυναίκες της Σκοπέλου πρέπει να κατανοήσουν πως όλο αυτό το εγχείρημα γίνεται για την προστασία της δικής τους υγείας και επιτέλους να έρχονται συχνότερα» υπογραμμίζει η κ. Παπαευσταθίου-Μπλιούμη.
Εξάλλου, πολλές είναι οι γυναίκες που πρέπει να παρακολουθούνται συχνά και να κάνουν παραπάνω από ένα τεστ ΠΑΠ το χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, πολλές γυναίκες, που διαμένουν μόνιμα στη Σκόπελο, πάνε μέχρι σήμερα στο Κέντρο Υγείας και δεν γνωρίζουν πως μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ.
Οι γυναίκες που κάνουν τεστ ΠΑΠ στο Κ.Υ. Σκοπέλου είναι όλες μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι περισσότερες όμως που μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν το τεστ είναι αλλοδαπές, Ρουμάνες, Βουλγάρες και Αλβανίδες, ενώ οι ντόπιες δεν μπαίνουν εύκολα στη διαδικασία. Επίσης, πλέον κάνουν τεστ ΠΑΠ και γυναίκες άνω των 60 ετών, που παλαιότερα «ντρέπονταν» όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Παπαευσαθίου-Μπλιούμη.
Περίπου 120 γυναίκες υποβάλλονται σε εξέταση τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο στο νησί της Σκοπέλου, οι 60 από αυτές είναι ντόπιες και οι 60 αλλοδαπές.
Καταλήγοντας η κ. Παπαευσταθίου-Μπλιούρη σημειώνει: «Ευχαριστούμε τις κυτταρολόγους του «Αχιλλοπούλειου», όπως και το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται δίπλα σε αυτές, που κάνουν τόσο καλή δουλειά, ενώ ελπίζουμε σύντομα να δούμε την κινητή μονάδα μαστογραφίας στο νησί μας από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, καθώς στο παρελθόν πλήθος γυναικών είχε δηλώσει ενδιαφέρον και συμμετοχή».
Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.
Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου πραγματοποιείται δωρεάν προληπτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου σε όλες τις γυναίκες του νησιού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από τις μαίες του Κ.Υ. Σκοπέλου ή στο τηλέφωνο 2424022222 από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Είναι ευκαιρία οι γυναίκες της Σκοπέλου να αφιερώσουν δέκα λεπτά στον εαυτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger