Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ανώμαλη προσγείωση στο Βερολίνο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΣΟΙΜΠΛΕ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προσέκρουσε» σε... βράχο. Αργότερα, πάντως, μιλώντας σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς, ανέβ
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προσέκρουσε» σε... βράχο. Αργότερα, πάντως, μιλώντας σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους κατακεραυνώνοντας τις επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης...
Του Ηλία Μπενέκου
Αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα βρέθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθε στο ραντεβού προκειμένου να παρουσιάσει το... εναλλακτικό σχέδιό του για έξοδο από την κρίση, «προσέκρουσε» στη σκληρή στάση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου που επικαλείται το Reuters «ο κ. Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει τον δρόμο που έχει υιοθετηθεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι «η Ελλάδα θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ, μόνον εάν το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοστεί επιτυχώς».
Από την πλευρά του, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε πως «τα σχέδια λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε πως αν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει αυτή την συνταγή. Προσδιόρισε μάλιστα τους βασικούς πυλώνες της δικής του πρότασης, στη διεκδίκηση ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα του χρέους κατά τα πρότυπα του 1953, με διαγραφή μέρους του και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης, στις αλλαγές στο κράτος για να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό και στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της φορολόγησης του πλούτου. Ο κ. Σόιμπλε πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξήγησε στον κ. Τσίπρα αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, ότι η γερμανική κυβέρνηση έθεσε απλώς στόχους για το πρόγραμμα και ότι από εκεί και πέρα οι αποφάσεις εναπόκεινται στις ελληνικές κυβερνήσεις και αφορούν ξεκάθαρα θέματα κυριαρχίας.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι βασικό πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία και η δράση της οικονομικής ολογαρχίας. Κατά την ωριαία συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», κάνοντας λόγο για συγκάλυψη αλλά και στην υπόθεση του Μ. Χριστοφοράκου, λέγοντας πως θα «αποτελούσε μεγάλη υπηρεσία της Γερμανίας αν έδινε την κατάθεση του πρώην διευθυντή της Siemens-Hellas στις ελληνικές αρχές».
Εξάλλου ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα του κατοχικού δανείου σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Για «χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, μετά το ραντεβού, το οποίο μάλιστα διήρκεσε περισσότερο από την αρχική πρόβλεψη. «Οι διάφορες μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ομιλία
Αργότερα χθες βράδυ πάντως, ο κ. Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς, στο Ανόβερο, σε εντελώς διαφορετικό ύφος, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους κατακεραυνώνοντας τις επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης και το Μνημόνιο. Απευθυνόμενος στους ομοϊδεάτες του, τους κάλεσε να κλιμακώσουν τους κοινωνικούς αγώνες καλώντας τους να προκαλέσουν ένα «ισχυρό κλονισμό της καγκελαρίου Μέρκελ και της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger