Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Θα μάθουμε πόσοι και ποιοι έπαιρναν στην Σκόπελο μαϊμού σύνταξης από ΤΕΒΕ ΟΓΑ και ΙΚΑ?

Πεντακόσιοι επιδοματούχοι μέσω ΟΓΑ δεν απογράφηκαν στη Μαγνησία
Σε διακοπή πληρωμής εκατοντάδων ισόβιων συντάξεων και επιδομάτων (πολυτεκνικά, μονογονεϊκών οικογενειών κ.άλ.) προχώρησε ο ΟΓΑ στη Μαγνησία. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων προχώρησε στη διακοπή χορήγησης 501 ισόβιων συντάξεων και επιδομάτων σε δικαιούχους του το Δεκέμβριο του 2012 στη Μαγνησία, που εξυπηρετούνται μέσω των ΕΛΤΑ…
Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, από τις 1.453 ισόβιες συντάξεις-επιδόματα που χορηγούσε ο ΟΓΑ σε δικαιούχους του στη Μαγνησία τον Οκτώβριο του 2012, με την απογραφή που ολοκληρώθηκε τον περασμένο  Νοέμβριο, προχώρησε στη διακοπή πληρωμών σε 501 από αυτούς, με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο να πληρωθούν 952 δικαιούχοι, που είχαν απογραφεί. Οι υπόλοιποι δεν απογράφηκαν. Ο αριθμός των μη απογραφέντων μέσω των ΕΛΤΑ ξεπερνά το 34% του σύνολου των συνταξιούχων που απογράφηκαν, που σημαίνει ότι ο ένας στους τρεις συνταξιούχους-επιδοματούχους του ΟΓΑ δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία απογραφής.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι πρόκειται για ισόβιες συντάξεις, που χορηγούνται σε γυναίκες που ανέθρεψαν παιδιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσες τις λάμβαναν χωρίς να τις δικαιούνταν…

Σημειώνεται ότι η μέση ισόβια σύνταξη-επίδομα που χορηγείται μέσω του ΟΓΑ, κυμαίνεται στα 350 ευρώ το μήνα, δηλαδή οι 501 που κόπηκαν λόγω μη απογραφής μέσω των ΕΛΤΑ, φθάνουν στο ποσό των 175.350 ευρώ μηνιαίως. Πέραν αυτών που δεν απογράφηκαν μέσω των ΕΛΤΑ, υπάρχουν και άλλοι -άγνωστος αριθμός- που επίσης δεν απογράφηκαν μέσω των Τραπεζών. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν απογράφηκαν, το έπραξαν εκ του πονηρού, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πηγές, παράνομα λάμβαναν ισόβιες συντάξεις ή επιδόματα.
Εξάλλου, από την προηγούμενη απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ, είχαν βρεθεί 15 νεκροί συνταξιούχοι στη Θεσσαλία, που λάμβαναν οι κληρονόμοι τους συντάξεις γήρατος, χωρίς να τις δικαιούνται. Σημειώνεται ότι η απογραφή συνταξιούχων γήρατος του ΟΓΑ ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου και για το πόσοι δεν απογράφηκαν τα στοιχεία θα γνωστοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου.
Οι συνταξιούχοι-επιδοματούχοι «μαϊμού», όσοι δηλαδή συνεχίζουν να λαμβάνουν συντάξεις οι συγγενείς τους, παρ’ ότι οι ίδιοι οι δικαιούχοι έχουν φύγει από τη ζωή, αποτελούν «αιμορραγία» για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πέντε δισ. ευρώ ζημιά έχουν προκαλέσει στην οικονομία της χώρας 46.000 συνταξιούχοι – «φαντάσματα», που… αναζητούνται.
Στον ΟΑΕΕ
Τελευταίο εύρημα των ελέγχων για τους συνταξιούχους που πληρώνονταν ενώ είχαν πεθάνει ή είχαν χάσει το δικαίωμα της σύνταξης, είναι η περίπτωση του ΟΑΕΕ, όπου έχουν «εξαφανιστεί» περίπου 45.000 συνταξιούχοι. Από τους 350.000 συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί περίπου 45.000.
Από τον ΟΑΕΕ δόθηκε παράταση για την απογραφή μέχρι και σήμερα, ωστόσο, όπως δήλωσε χθες στέλεχος του ΟΑΕΕ Βόλου, ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί στο τοπικό γραφείο στοιχεία των μη απογραφέντων συνταξιούχων, κάτι που αναμένεται με τη λήξη σήμερα της διαδικασίας, μετά την παράταση. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΕ, η 4η Ιανουαρίου είναι καταληκτική ημερομηνία απογραφής και δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Σε όσους δεν απογραφούν, ο Οργανισμός θα προχωρήσει άμεσα σε αναστολή πληρωμής της σύνταξης του Φεβρουαρίου.
Στο ΙΚΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο ΙΚΑ η ζημιά από τις παράνομες συντάξεις ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας 11.100 δικαιούχοι λάμβαναν παράνομα συντάξεις, που κόστιζαν στο Ταμείο 8 εκατ. ευρώ το μήνα. Μάλιστα, για όλες τις περιπτώσεις η διοίκηση του ΙΚΑ πρόκειται να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να εισπραχθούν εντόκως τα ποσά που δόθηκαν παράνομα. Παράλληλα, θα ελεγχθούν όλα τα πληρεξούσια και οι εξουσιοδοτήσεις των δικαιούχων, ώστε να εντοπιστούν όλα τα παράνομα έγγραφα. Οι διαδικασίες, τόσο για τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών, όσο και για την επιστροφή των χρημάτων που παράνομα εισπράχθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία, κινούνται εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών, στους οποίους τα Ταμεία κατέθεταν τις συντάξεις.
Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 46.000 περιπτώσεις συνταξιούχων, που πληρώνονταν κανονικά, ενώ είχαν αποβιώσει ή είχαν χάσει το δικαίωμα της σύνταξης (για παράδειγμα, εισέπρατταν συντάξεις χηρείας ενώ είχαν ξαναπαντρευτεί) και ο έλεγχος συνεχίζεται.
Ενδεικτικά αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:
- Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του. Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.
- Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου το Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το Ταμείο για το νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.
- Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008. Ωστόσο, συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.
Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτήριων αναφορών.
Η απογραφή των συνταξιούχων όλων των ασφαλιστικών Ταμείων θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και διενεργείται τελευταία φορά, καθώς με το νέο Πρόγραμμα Αριάδνη θα εντοπίζονται αμέσως φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους-«μαϊμού».
Υπενθυμίζεται ότι και στο Βόλο είχε βρεθεί ότι συνδικαιούχος λάμβανε τη σύνταξη του ΙΚΑ, αποθανόντος συνταξιούχου, για έξι χρόνια περίπου.
Έγκυρη πηγή του ΙΚΑ Βόλου δήλωσε χθες στη «Θ», ότι στο τοπικό υποκατάστημα οι αναπόγραφοι είναι ελάχιστοι και πρόκειται κυρίως για επικουρικές συντάξεις, καθώς οι δικαιούχοι τους απουσιάζουν εκτός Ελλάδος. Απεστάλησαν ήδη προσκλήσεις για να απογραφούν, ενώ αν υπάρχει κανένας νεκρός, συνδικαιούχοι του οποίου συνεχίζουν να λαμβάνουν σύνταξη, θα αφορά στην περίοδο από το καλοκαίρι του 2012 και μετέπειτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger