Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Πιέσεις τρόικας για την ακτοπλοΐα

Εντείνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις από πλευράς της τρόικας και των ακτοπλοϊκών εταιρειών προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν τον ακτοπλοϊκό κλάδο σε κάπως πιο ήρεμα νερά.

Οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, έχουν να κάνουν, όπως αναφέρεται και στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την αναμόρφωση του νόμου 2932 του 2001 στην κατεύθυνση περαιτέρω προσαρμογής του στα όσα προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός 3577 του 1992.

Οι βασικές αλλαγές που επιζητεί η τρόικα για την ελληνική ακτοπλοΐα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις επάνδρωσης των πλοίων, οι οποίες αποσυνδέονται από τις ελάχιστες υποχρεώσεις δρομολόγησης. Ανάλογες είναι οι κατευθύνσεις που δίδονται για το καθεστώς αποδοχής και εκτέλεσης των δρομολογίων, αλλά και των μεγεθών των πλοίων. Ολα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο του 2013.

Ηδη έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία διαλόγου με την κατάθεση προτάσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Ενωση Πορθμείων, Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κ.ά.) που ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, με την ΠΝΟ να εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε όποια προσπάθεια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στην ακτοπλοΐα, καθώς και στη μείωση των θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger