Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Ενεργειακή αναβάθμιση διδακτηρίου στη Σκόπελο

Την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Γλώσσας θα προτείνει ο Δήμος Σκοπέλου, στο πλαίσιο προγράμματος που απευθύνεται στους δήμους. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκοπέλου, θα προωθηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις και του Δημοτικού Σχολείου της Γλώσσας, τα οποία εντάσσονται σ’ ένα ενιαίο σχολικό συγκρότημα. Σύμφωνα με το ισχύον πληθυσμιακό κριτήριο, στους Δήμους που έχουν κάτω των 10.000 κατοίκων, έχουν οριστεί ως μάξιμουμ ποσό οι 200.000 ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καταρτίστηκε η συγκεκριμένη πρόταση.
Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν δημόσια κτίρια, προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά, με αποκλειστικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας». Στην προκειμένη περίπτωση, το αναλογούν, για τον Δήμο Σκοπέλου, ποσό, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του προαναφερθέντος σχολικού συγκροτήματος και όπως επισημαίνει ο κ. Μιχελής «επιλέξαμε το σχολικό συγκρότημα της Γλώσσας, το οποίο είναι πάρα πολύ παλιό, εκατό περίπου ετών, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα καλοριφέρ, τα παράθυρα και τις πόρτες του και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να το εντάξουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα». Ιδιαίτερος λόγος έγινε, εξάλλου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η στέγη του κτιρίου, η οποία θα επισκευαστεί σύμφωνα με την διαβεβαίωση του Δημάρχου.
Ποικίλες θέσεις διατυπώθηκαν πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανώλης Ραμαντάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα έπρεπε προηγουμένως να έχει λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας των κτιρίων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα ή όχι». Σε ότι αφορά στην γενικότερη φιλοσοφία του προγράμματος «Εξοικονομώ», ο κ. Ραμαντάνης τόνισε ότι «θα έπρεπε η πολιτεία με φορείς του δημοσίου να ελέγξει τα κτίρια και να εκπονήσει τις συγκεκριμένες μελέτες, αντί να καταργούνται έργα από το ήδη πενιχρό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την εφαρμογή του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων».


Στην ίδια συνεδρίαση, συζητήθηκε εξάλλου, η μελέτη του έργου συντήρησης της εσωτερικής οδοποιΐας του Δήμου Σκοπέλου και η επιλογή του τρόπου κατασκευής του. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ραμαντάνης επεσήμανε ότι το έργο θα έπρεπε να κατασκευαστεί δια αυτεπιστασίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα χρήματα καλύτερα και να μπορέσει ο Δήμος να απορροφήσει όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, σε εποχές όπου κυριαρχεί η ανεργία. Παράλληλα, ο ίδιος προσέθεσε ότι «η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει το έργο».
Ο Δήμαρχος κ. Μιχελής τόνισε από την πλευρά του ότι για την συντομότερη δυνατή εκτέλεση του έργου, θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία, εκτιμώντας παράλληλα ότι «σε λιγότερο από ένα μήνα είναι δυνατή η εγκατάσταση του εργολάβου».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Αφησαν εκτός την Αλόννησο

Εκτός της απευθείας ακτοπλοϊκής γραμμής που συνδέει την Βόρειο Ελλάδα με τα νησιά των Βορείων Σποράδων βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Αλόννησος, προς μεγάλη απογοήτευση των φορέων, των επαγγελματιών και των κατοίκων του νησιού. Ο κύκλος της θαλάσσιας επικοινωνίας μεταξύ της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Θεσσαλονίκης ανοίγει στις 28 Ιουνίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται, ωστόσο, και η Αλόννησος στον σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών της Αλοννήσου, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια «πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, σε δύσκολες, για τον τουρισμό εποχές».ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου


Παρά τα συνεχή διαβήματα που έχουν πραγματοποιήσει οι ιθύνοντες του νησιού προς τους αρμόδιους φορείς, το πρόβλημα παραμένει, με αποτέλεσμα να απαιτείται διπλάσιος κόπος, προκειμένου να ταξιδέψουν στην Αλόννησο, οι ένθερμοι φίλοι του νησιού που προέρχονται από την Βόρεια Ελλάδα. Ελλείψει της απευθείας γραμμής, όσοι Βορειοελλαδίτες επιθυμούν, μπορούν να ταξιδέψουν στην Αλόννησο είτε μέσω Βόλου, είτε μέσω της Σκοπέλου, χρησιμοποιώντας στην συνέχεια άλλο πλωτό μέσο.
Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει, εξάλλου, με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνοντας ότι «παρά τα συνεχή διαβήματά μας προς την εταιρία και παρά το γεγονός ότι η Αλόννησος απέχει μόλις 5 ναυτικά μίλια από την Σκόπελο, δυστυχώς απέβη άκαρπη η προσπάθειά μας να συμπεριληφθεί η Αλόννησος στη συγκεκριμένη σύνδεση. Σε μια κρίσιμη περίοδο, που όλοι έχουμε ανάγκη τον έλληνα τουρίστα, προσθέτει ο ίδιος, δυστυχώς η Αλόννησος δεν εντάχθηκε ούτε φέτος στο απευθείας ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από την Θεσσαλονίκη». Σύμφωνα εξάλλου με την επισήμανση του κ. Βαφίνη «αυτό που περιμένουμε από την νέα κυβέρνηση, είναι να αλλάξει τα κενά που υπάρχουν στο νόμο» καθιστώντας σαφές ότι «είναι άδικο και απαράδεκτο να αποκλείεται η Αλόννησος από μια σημαντική πύλη τουρισμού».


Η Αλόννησος είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη σχέση με την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Όπως εξηγεί μάλιστα ο κ. Βαφίνης «η στενή αυτή σχέση αναπτύχθηκε πριν από αρκετά χρόνια, όταν προσέγγιζε την Αλόννησο ιπτάμενο δελφίνι από την Θεσσαλονίκη. Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους Βορειοελλαδίτες φίλους μας και όσοι επισκέφτηκαν την Αλόννησο, αγάπησαν το νησί».
Η Αλόννησος ήταν πάντα προσφιλής τόπος θερινών διακοπών για αρκετούς Θεσσαλονικείς, ενώ στους ένθερμους φίλους του νησιού συγκαταλέγεται ο Στάθης Παναγιωτόπουλος του «Ράδιο Αρβύλα» ο οποίος διατηρεί σπίτι στην χώρα Αλοννήσου. Παράλληλα όμως, αρκετοί Θεσσαλονικείς διατηρούν εξοχικές κατοικίες στο νησί και ως εκ τούτου ηχεί επιτακτικό το αίτημα της αναθεώρησης της πολιτικής των άνωθεν κρατούντων, σε σχέση με τον σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Θερινά δρομολόγιαΣτο μεταξύ, ανοίγει στις 28 Ιουνίου ο δίαυλος της θαλάσσιας επικοινωνίας της Σκιάθου και της Σκοπέλου με την Θεσσαλονίκη. Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Αλκυόνη» θα πραγματοποιεί τρία δρομολόγια την εβδομάδα, στην θαλάσσια γραμμή Θεσσαλονίκη - Σκόπελος - Σκιάθος – Βόλος, από τις 28 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Η αναχώρηση από Θεσσαλονίκη θα γίνεται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 10 το πρωί με προορισμό: Σκόπελο (άφιξη 3.30 το μεσημέρι), Σκιάθο (άφιξη 5 το απόγευμα) και το Βόλο (άφιξη 7.30 το απόγευμα). Η επιστροφή θα γίνεται Τρίτη και Πέμπτη, με αναχώρηση από: Βόλο στις 2.30 το μεσημέρι, Σκιάθο στις 5 το απόγευμα και από Σκόπελο στις 6.30 το απόγευμα, με άφιξη στη Θεσσαλονίκη τα μεσάνυχτα, ενώ τις Κυριακές η αναχώρηση από Βόλο θα είναι μισή ώρα νωρίτερα (στις 2.00 μετά το μεσημέρι) και αναλόγως μισή ώρα νωρίτερα θα είναι οι αναχωρήσεις από τους ενδιάμεσους προορισμούς με άφιξη στην Θεσσαλονίκη στις 11.30 το βράδυ.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

EΚΤΑΚΤΟ Πανικός στην ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ μυστική δημοσκόπηση ανατρέπει όλες της μαϊμού δημοσκοπήσεις

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΥΠΝΙΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Πανικός στην ΝΔκαι στο ΠΑΣΟΚ μυστική δημοσκόπηση ανατρέπει όλες της μαϊμού δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο skopelos news δείχνουν ότι αυτοδύναμη κυβερνήσει κάνει η αριστερά στην Ελλάδα και έχουν ξεσηκωθεί οι Αμερικάνοι και η ευρωπαϊκή ένωση .αυτός είναι και ο πραγματικος λόγος που γίνετε επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ ακούστε λοιπόν την αληθινή δημοσκόπηση δεύτερο κόμμα είναι το ΚΚΕ με μικρή διάφορα από την ΝΔ και πιο συγκεκριμένα ΝΔ 19% ΚΚΕ 17,5% Σύριζα 13% ΠΑΣΟΚ 8%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 8% Δημαράς 5,5% ΔΗΜΑΡ 4% χρυσή αυγή 4% Λάος 3,5% οικολόγοι 3,5% μπακογιανη 1% ανταρσία 1% ΛΕΥΚΟ 12%

Οι εφημερίδες της Θεσσαλίας

ΒΟΛΟΣ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΠΑΤΡΙΔΑ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Η ΕΡΕΥΝΑ
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ας υποδεχτούμε τη νέα κυβέρνηση, όπως της αξίζει… με απεργίες και διαδηλώσεις!

 Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους
και όχι στης Βουλής τους διαδρόμους


«Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία»…, αυτά είναι μερικά από τα διλήμματα που κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες στο δημόσιο λόγο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα κόμματα του μνημονίου επιλέγουν «το δύσκολο δρόμο της σωτηρίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, με σκληρά και αναγκαία μέτρα», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ενώσει το λαό ενάντια στα μνημόνια της χρεωκοπίας». Και οι δυο μεριές παραγνωρίζουν κάτι πολύ βασικό: Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται μια επίθεση στη χώρα, γενικώς, αλλά μια επίθεση στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους ανέργους, δηλαδή στον κόσμο της εργασίας.

 Όλα τα μέτρα που νομοθετήθηκαν με αφορμή την οικονομική κρίση μειώνουν την αξία της εργατικής μας δύναμης, είτε άμεσα (μείωση του βασικού μισθού και του επιδόματος ανεργίας), είτε έμμεσα (περικοπές κοινωνικών δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, διάλυση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κλπ). Τα μέτρα που ψηφίστηκαν αποτελούσαν προτάσεις του ΣΕΒ (Σύλλογος Ελληνικών Βιομηχανιών ) πολύ πριν την κρίση, στο όνομα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Απ’ αυτά τα μέτρα οι εργοδότες βγαίνουν κερδισμένοι, αφού θα έχουν πιο φτηνά εργατικά χέρια, πιο αδύναμα σωματεία, πιο πειθαρχημένους εργαζόμενους μπροστά στο φόβο της ανεργίας. Άλλωστε μεγάλο κομμάτι του περιβόητου χρέους βρίσκεται σε ντόπιες τράπεζες και επιχειρήσεις. Με το πρόσχημα της κρίσης χρέους, καλούμαστε εμείς οι εργαζόμενοι να πληρώσουμε τη χρεωκοπία των τραπεζών και της φούσκας των στεγαστικών δανείων.

Από εργατική σκοπιά λοιπόν, οποιοδήποτε δίλημμα τίθεται για «τη σωτηρία της χώρας» είναι ψευτοδίλημμα. Το ζήτημα δεν είναι πως θα βγει η χώρα από την κρίση, αλλά πως οι εργάτες θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εκδοχή διαχείρισης της κρίσης που θα επιλέξουν τα αφεντικά. Είτε αμειβόμαστε με ευρώ, είτε αμειβόμαστε με δραχμή, η εκμετάλλευση παραμένει η ίδια. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι, πως θα χτίσουμε από την αρχή ένα νέο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα το οποίο θα μπορεί να μπλοκάρει την επίθεση που δεχόμαστε σήμερα ως εργάτες. Δεν γίνεται να βγούμε όλοι οι Έλληνες από την κρίση. Δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τους Έλληνες εργοδότες που αυξάνουν τα κέρδη τους αξιοποιώντας τα αντεργατικά μέτρα. Αντίθετα έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τους μετανάστες εργάτες χωρίς χαρτιά, τους οποίους από κοινού τα κόμματα του μνημονίου και η ακροδεξιά (Χρυσή Αυγή κλπ)  προβάλουν ως το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. 

Το ελληνικό κράτος ανεξαρτήτως κυβέρνησης ακολουθεί μια συνειδητή πολιτική, που τεχνητά ορίζει ως παράνομους το σύνολο των ανθρώπων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα. Δεν είναι, πως θέλει να σφραγίσει τα σύνορα, αλλά είναι ανίκανο να το κάνει. Θέλει τους μετανάστες μέσα στη χώρα ως παράνομους, για να μπορούν τα ντόπια αφεντικά να βρίσκουν φτηνά και υπάκουα εργατικά χέρια. Ο ρατσισμός βοηθά στην υποτίμηση των μισθών αυτού του κομματιού της εργατικής τάξης, υποτίμηση που ξεκινά από τους μετανάστες και περνά φυσικά και στο ντόπιο τμήμα των εργαζομένων. Παράλληλα, το καθεστώς παρανομίας των μεταναστών, βοηθάει τις ντόπιες μαφίες να στρατολογούν και να ελέγχουν πιο εύκολα κόσμο. Έχουμε λοιπόν ένα φαύλο κύκλο: από τη μια η τεχνητή δημιουργία συνθηκών παρανομίας υποτιμά την αξία της εργατικής δύναμης των μεταναστών και τους σπρώχνει στα χέρια της μαφίας, από την άλλη αυτό αυξάνει την ξενοφοβία των ντόπιων και η ξενοφοβία και ο ρατσισμός συμβάλουν στην παραπέρα υποτίμηση και των μεταναστών και των ντόπιων.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια αντι-συστημική πολιτική δύναμη. Όλα τα πρώην ηγετικά στελέχη της
(Κουσουμβρής, Ανδρουτσόπουλος, κ.α.) έχουν αποχωρήσει από αυτήν, κατηγορώντας τον αρχηγό της Μιχαλολιάκο για συνεργασία με την αστυνομία και χρηματοδότηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Στον Άγιο Παντελεήμονα σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές πουλάει προστασία στα μπαρ και στα μαγαζιά, στα οποία φυσικά δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες μετανάστες. Ο πραγματικός της στόχος δεν είναι η «απέλαση των λαθρομεταναστών», αλλά η διατήρησή τους ως φτηνό και υπάκουο εργατικό δυναμικό σε καθεστώς τρομοκρατίας. Η Χρυσή Αυγή ζητά στο προεκλογικό της πρόγραμμα, οι μετανάστες εργάτες να πληρώνουν διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές από τους ντόπιους (αβάντα δηλαδή στα αφεντικά που τους απασχολούν). Το εργατικό κίνημα απαιτεί, να μην πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές οι εργαζόμενοι, να πληρώνουν μόνο οι εργοδότες και το κράτος.

Η Χρυσή Αυγή είναι τα καλά παιδιά του συστήματος και ως καλά παιδιά του συστήματος… δεν επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα, δεν σηκώνουν τις μπάρες στα διόδια, δεν προτρέπουν σε άρνηση πληρωμής εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς, δεν καλούν σε έμπρακτη ανυπακοή ενάντια στα χαράτσια, δεν συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες έξω από επιχειρήσεις που απολύουν εργαζόμενους. Σε διατεταγμένη υπηρεσία από το σύστημα αποπροσανοτολίζουν για το ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. «Οι μετανάστες», μας λένε. Έτσι μένουν στο απυρόβλητο οι εργοδότες, τα κόμματα εξουσίας, τα μνημόνια, οι μπάτσοι που μέσω αυτών ψηφίστηκαν τα μνημόνια (αυτοί προστάτευαν τη Βουλή από την οργή του λαού). Δεν είναι τυχαίο που οι μπάτσοι ψηφίζουν μαζικά Χρυσή Αυγή και που οι Χυσαυγίτες μαζί με τα ΜΑΤ επιτίθενται σε διαδηλωτές.

Το πολιτικό σύστημα που τώρα καταγγέλλει τη Χρυσή Αυγή ως «ακραίους», για τους τηλεοπτικούς τραμπουκισμούς του Κασιδιάρη, είναι το ίδιο που τους καλύπτει όταν εφορμούν καθημερινά στα μέσα μεταφοράς και τις πλατείες ξυλοκοπώντας και μαχαιρώνοντας μετανάστες, αλλά και ντόπιους που δεν τους αρέσει η εμφάνισή ή το κούρεμά τους. Το τελευταίο εξάμηνο οι αντιρατσιστικές οργανώσεις έχουν καταγράψει 500 περιστατικά ρατσιστικής βίας, ενώ 30 μετανάστες είναι αγνοούμενοι από τις κοινότητές τους!
Το πολιτικό σύστημα έχει υιοθετήσει πλήρως το ρατσιστικό λόγο των νεοναζί. Τις ίδιες ψεύτικες καταγγελίες που κάνουν τώρα οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί για τη Χρυσή Αυγή, τις έκαναν παλαιότερα για το ΛΑΟΣ, τον Βορίδη, τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Πλεύρη. Αυτό τον συρφετό τώρα τον προβάλλουν ως «δημοκρατικές δυνάμεις». Ιστορικά πάντα, ο ρόλος της ακροδεξιάς ήταν να κάνει τη βρώμικη δουλειά των εργοδοτών, παρά τις «αντικαπιταλιστικές» ρητορείες της.

Ως εργαζόμενοι χρειάζεται να σταθούμε απέναντι τόσο στους φασίστες με τις γραβάτες, όσο και στους φασίστες με τα ξυρισμένα κεφάλια. Να φτιάξουμε νέα σωματεία που δεν θα ελέγχονται από τα πολιτικά κόμματα και που θα δέχονται ως μέλη τους τούς μετανάστες εργάτες, διεκδικώντας και για αυτούς ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αν δεν το κάνουμε αυτό, οι μαφίες (οι οποίες ας μην έχουμε αυταπάτες έχουν άριστες σχέσεις τόσο με την αστυνομία όσο και με την ακροδεξιά) θα γιγαντώνονται και ο κοινωνικός κανιβαλισμός θα εξαπλώνεται. Χρειάζεται να χτίσουμε σε κάθε γειτονιά ομάδες άμυνας των λαϊκών συνελεύσεων, οι οποίες θα προστατεύουν τους κατοίκους τόσο από τις επιθέσεις των νεοναζί μαχαιροβγαλτών όσο και από την αντικοινωνική βία των κρατικά ελεγχόμενων μαφιών. Την αντικοινωνική και εγκληματική βία της μαφίας δεν μπορεί και δεν θέλει να τη σταματήσει ούτε η Χρυσή Αυγή ούτε η αστυνομία. Μόνο ένα κοινωνικό κίνημα από τα κάτω που θα ενώσει ντόπιους και μετανάστες, θα μπορέσει να τσακίσει τις μαφίες, είτε είναι των ντόπιων, είτε είναι των μεταναστών, είτε είναι μικτές.

Οι εκλογές, ανεξάρτητα αν κάποιος αποφασίσει να συμμετέχει σε αυτές ή όχι, δεν μπορούν να λύσουν κανένα πραγματικό πρόβλημα των εργαζομένων. Αντίθετα καλλιεργούν αυταπάτες πως όλοι μαζί, εργάτες και αφεντικά μπορούμε ενωμένοι να βρούμε μια λύση για να «σωθεί η χώρα» (δηλαδή η καπιταλιστική κερδοφορία). Αν δεν αλλάξει ο πραγματικός συσχετισμός δύναμης στην κοινωνία ανάμεσα στους εργοδότες και τον κόσμο της εργασίας, όποια κυβέρνηση και να βγει, η πολιτική προς όφελος των αφεντικών θα συνεχιστεί. Ως εργάτες έχουμε πιο χρήσιμα πράγματα να ασχοληθούμε, από τις εκλογές: δημιουργία αυτοοργανωμένων μαχητικών σωματείων, οργάνωση απεργιών στους χώρους δουλείας, εξάπλωση των συνελεύσεων γειτονιάς, συγκρότηση αντιφασιστικών επιτροπών, δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτονομίας των εργαζομένων από το καπιταλιστικό σύστημα.

Ας υποδεχτούμε τη νέα κυβέρνηση, όπως της αξίζει… με απεργίες και διαδηλώσεις!
 

 ΕΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Αθήνας
 http://athens.ese-gr.org/    info@ese-gr.org   Τηλέφωνο: 6941507846
http://athens.ese-gr.org/

Πάνω από 82 ημέρες σε απεργία οι εργαζόμενοι στην Phone Marketing


Παρασκευή 15 Ιούνη
Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης των απεργών της Phone Marketing
Οι εργαζόμενοι της Phone Marketing επέλεξαν να αντισταθούν στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας και να μη συμβιβαστούν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας (πρόταση για ένα 8ωρο εργασίας τη βδομάδα με 140 ευρώ μηνιαίο μισθό). Έτσι από τις 21/3 βρίσκονται σε απεργία, κάνοντας καθημερινά βάρδιες για την περιφρούρησή της, έχοντας στήσει μικροφωνική για να διαβάζουν τα κείμενα τους και ανανεώνοντας με τακτικές γενικές συνελεύσεις τις αποφάσεις τους. Δίνουν έτσι μια μάχη που είναι όχι μόνο δικιά τους, αλλά και κάθε εργάτη και εργάτριας που δέχεται την επίθεση των αφεντικών.
Με τη συστημική κρίση στο προσκήνιο, είναι αναγκαίο από την πλευρά μας να προτάξουμε την ταξική αλληλεγγύη και ενότητα, ενάντια στους πλαστούς διαχωρισμούς που επιβάλλουν κράτος και κεφάλαιο μέσω των ΜΜΕ και των φασιστικών μαντρόσκυλών τους. Να οργανωθούμε αντι-ιεραρχικά και ισότιμα στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης, στις γειτονιές, χωρίς να περιμένουμε τίποτα από τον καθεστωτικό συνδικαλισμό, δημιουργώντας εστίες αδιαμεσολάβητης αντίστασης εκεί που συναντιόμαστε καθημερινά. Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια δε "συμφιλιώνεται" με την κυριαρχία του κράτους και του καπιταλισμού, αλλά συνεχίζει μέχρι την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.
Οι απεργίες στη Phone Marketing, στη Χαλυβουργία και αλλού μας δείχνουν τον δρόμο που έχουμε να ακολουθήσουμε εμείς οι "από κάτω". Η καταστολή που έχουν δεχτεί (κήρυξη της απεργίας στη Χαλυβουργία ως παράνομη) και οι προσπάθειες απεργοσπασίας, αποτελούν μόνο ένα δείγμα αυτού που ακολουθεί αν δεν κατανοήσουμε ότι οι εκμεταλλευόμενοι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας, αλλά αντιθέτως ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα, ενώ παράλληλα δείχνουν τον φόβο που προκαλούν στα αφεντικά οι συλλογικοί και αδιαπραγμάτευτοι αγώνες των εργατών-τριών.

Οι απεργοί της Phone Marketing βρίσκονται καθημερινά από τις 06.30 το πρωί ως τις 20.00 το βράδυ έξω από τα γραφεία της εταιρείας (Εργασίας 2, Νέα Ιωνία) και περιφρουρούν την απεργία τους


Κινήσεις αλληλεγγύης
Κείμενα αλληλεγγύης

Εισβολή ληστών με καλάσνικοφ στο ΙΚΑ Τρικάλων


Θρασύτητα ληστεία σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι λίγα λεπτά μετά τη μία όταν δύο άγνωστοι δράστες εισέβαλαν, κρατώντας ο...
ένας πολεμικό όπλο τύπου καλάσνικοφ, στο κτήριο της οδού Ομήρου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΙΚΑ στα Τρίκαλα

Οι δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες του trikalanews.gr , κατευθύνθηκαν στον 3ο όροφο όπου βρίσκεται το ταμείο και υπό την απειλή του όπλου ανάγκασαν τον ταμία να τους δώσει άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό.

Στο σημείο έχουν σπεύσει άντρες της ασφάλειας και της σήμανσης οι οποίοι συλλέγουν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στον εντοπισμό και στην σύλληψη των δραστών.

Παράλληλα, η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων έχει στήσει μπλόκα στις εξόδους του Νομού.

Νέα πρωτεύουσα...

Ενδιαφέρον Κινέζων για γάμο α λα «Μάμα μία»

Εξαιρετικά δημοφιλής είναι η Σκόπελος στους αλλοδαπούς, οι οποίοι επιθυμούν να τελέσουν τους γάμους τους στο νησί, με φόντο τις περιοχές όπου γυρίστηκε η ταινία «Μάμα μία», καθώς και σε αρκετούς Κινέζους, ως τόπος διακοπών. Ο τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός για μελλόνυμφους διεθνώς, σύμφωνα με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο yahoo lifestyle, αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον και επισκεπτών από την μακρινή Ανατολή. Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι ομορφιές της Σκοπέλου μέσω της ταινίας «Μάμα μία» που προβλήθηκε μάλιστα και στην Κίνα, ανοίγοντας δρόμους περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι Κινέζοι, γοητευμένοι από την συγκεκριμένη ταινία, έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται προς το ενδεχόμενο τέλεσης γάμων στην Σκόπελο μελλοντικά.ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥΤο συγκεκριμένο γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι ανοίγει δρόμους περαιτέρω ενίσχυσης τόσο στο πεδίο της τουριστικής κίνησης, όσο και της τοπικής οικονομίας γενικότερα. Οι μελλόνυμφοι απευθύνονται σε τουριστικά γραφεία του νησιού προκειμένου να τελέσουν τους γάμους τους, αναζητώντας κατά κανόνα, ειδυλλιακές περιοχές της Σκοπέλου, που έχουν ταυτιστεί με την ταινία «Μάμα μία».
Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Δρόσος «ζευγάρια από διάφορες χώρες τελούν τους γάμους τους στην Σκόπελο, σαφώς επηρεασμένοι από την ταινία «Μάμα μία» η οποία έχει μεταγλωττιστεί και προβληθεί και στην Κίνα». Είναι σημαντικό, παράλληλα, το γεγονός ότι αρχίζει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την συγκεκριμένη γωνιά του πλανήτη για τους γάμους «αλά Μάμα μία» που τελούνται στην Σκόπελο και όπως επισημαίνει ο κ. Δρόσος «στείλαμε φέτος σχετική ενημέρωση στην Κίνα, με λεπτομέρειες για την τέλεση γάμου στην Σκόπελο».Στο μεταξύ, έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο νησί επισκέπτες από την Κίνα και την Ιαπωνία, οι οποίοι έρχονται μεμονωμένα στην παρούσα φάση, αλλά εκτιμάται ότι σταδιακά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των κατοίκων της Ασίας και της Άπω Ανατολής για την Σκόπελο.Σε ότι αφορά, παράλληλα, στις εθνικότητες των μελλονύμφων, ποικίλουν, καθώς το νησί αποτελεί δημοφιλή γαμήλιο προορισμό για Άγγλους, Ιταλούς, Βαλκάνιους, Σκανδιναβούς αλλά και Βραζιλιάνους. Πρόσφατα μάλιστα τέλεσε τους γάμους του ζευγάρι Βουλγάρων, τη συνοδεία εκατό και πλέον προσκεκλημένων. Ο μέσος όρος παραμονής των μελλόνυμφων στο νησί κυμαίνεται σε επτά περίπου ημέρες, γεγονός που συνεπάγεται αυτόματα οφέλη για την τοπική αγορά και γενικότερα την οικονομία του νησιού. «Η Σκόπελος έχει πράγματι σταθερή παρουσία στο πεδίο των γάμων και υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον όχι μόνο για την φετινή, αλλά και για την επόμενη χρονιά, καθώς έχουμε λάβει ήδη e mail για την τέλεση γάμων το 2013» σχολιάζει ο κ. Δρόσος.

Η ταινία όπου κι αν έχει προβληθεί, γοητεύει τους θεατές και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερο επιλέγουν το παραδοσιακό εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Καστρί, πάνω στον βράχο, για την τέλεση του μυστηρίου. «Πιστεύω ότι η ταινία «Μάμα μία» είναι ένας πολύ καλός τρόπος προβολής, αλλά η Σκόπελος δεν πρέπει να επαναπαυθεί μόνο στον αντίκτυπο της ταινίας» επισημαίνει ο κ. Δρόσος. Όπως προσθέτει, εξάλλου, ο ίδιος «διοργανώνονται εκδρομές στις περιοχές όπου γυρίστηκε η ταινία, οι περισσότεροι επιθυμούν να τελέσουν τους γάμους τους στον Άι-Γιάννη στο Καστρί, γεγονός που δείχνει ότι διατηρείται ο απόηχος της ταινίας, αλλά πρέπει να φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι, προκειμένου να διαρκέσει ακόμη περισσότερο».


Σε μια δύσκολη, γενικά, περίοδο, όπου η τουριστική κίνηση σαφώς επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις και την γενικότερη οικονομική κατάσταση, η σταθερή προτίμηση αρκετών μελλονύμφων προς την Σκόπελο, αποτελεί κεφάλαιο με ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ SKOPELOS NEWS ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΝΑ ΝΤΟΥΚΟΥΜΕΝΤΟ!


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΒΑΛΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ?Αφέθηκε ελεύθερος ο Αχιλλέας Μπέος


Με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος ήταν προφυλακισμένος από τον Ιούνιο του 2011 ως βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Για τον πρώην μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Βόλου αναμένεται να οριστεί δικάσιμος μέσα στο 2013.

Μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχει καταβάλει εγγυοδοσία 300.000 ευρώ και, αν δεν το κάνει, υπάρχει ρητή διάταξη στο βούλευμα ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή του κράτηση από τις 22 Ιουνίου και μετά.

Επίσης, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται τρεις φορές τον μήνα (1-10-20 κάθε μήνα) στο Α.Τ. της περιοχής του. Ακόμα, το Δικαστικό Συμβούλιο απαγόρευσε στον Αχ. Μπέο να ασχολείται με οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

Αντίθετα, παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση για ακόμη έξι μήνες των δύο άλλων κατηγορουμένων για την υπόθεση των στημένων, Γ. Τσακογιάννη και Β. Καρακούλια.

Εν τω μεταξύ, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα απολογηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή, Γιώργο Καλόφωνο, ο προφυλακισμένος Μάκης Ψωμιάδης.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να κληθούν σε απολογία και οι υπόλοιποι 68 ποινικά διωκόμενοι.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΒΑΛΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ 2


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΒΑΛΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ


ΕΣΥ ΡΕ ΕΙΣΑΙ ΣΑΝ ΧΕΙΛΟΥΤΣΑ ΤΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΑΠ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ....


ΕΣΥ ΡΕ ΕΙΣΑΙ ΣΑΝ ΧΕΙΛΟΥΤΣΑ ΤΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΑΠ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ....
ΑΝΤΕ ΝΤΕΡΛΙΚΩ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ

Μάγκες μην βάζετε τα ποδάρια σας μπροστά Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΟΛΑ ΜΑΘΕΝΟΝΤΑΙ......


Μάγκες μην βάζετε τα ποδάρια σας μπροστά
θα την πατήσετε σας ενημερώνουμε

Φασιστοειδή κατέστρεψαν το Μνημείο του Αρη στη Μεσούντα

Ανακοίνωση - καταγγελία από την ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Από παλιότερη εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο μνημείο του Αρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα
«Αγνωστα» φασιστοειδή, δρώντας μέσα στο σκοτάδι, με βαριοπούλες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα κατέστρεψαν χτες ολοσχερώς το μνημείο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα της Αρτας και προκάλεσαν φθορές στο μνημείου του ΔΣΕ στους Μελάτες. Με ανακοίνωσή της, η ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ απευθύνεται μαζικά στο λαό της περιοχής και σημειώνει:«Ακόμα και τα σύμβολα του ΚΚΕ δημιουργούν πανικό και τρόμο σε εκείνους που δικαίως έχουν λόγο να φοβούνται την οργανωμένη αντεπίθεση του λαού μας με όρους ρήξης και ανατροπής, που θα τσακίσει την εξουσία τους. Οι ομάδες των τραμπούκων που ξαμολύθηκαν από τα αστικά επιτελεία λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιούνη, με όποιον επιθετικό προσδιορισμό και αν παρουσιάζονται, στόχο έχουν εσένα: Τον εργάτη, τον αυτοαπασχολούμενο ΕΒΕ, τον φτωχό αγρότη, το νέο και τη νέα, τη γυναίκα των λαϊκών οικογενειών! Στόχο έχουν το μυαλό και την ψήφο σου, ποντάροντας στην τρομοκράτηση της συνείδησής σου για να σε κάνουν να υιοθετήσεις "λύσεις" που βρίσκονται απέναντι από τα δικά σου, ταξικά συμφέροντα!
Μην το επιτρέψεις! Είσαι ο παραγωγός του πλούτου, κάθε πλούτου που παράγεται στη χώρα μας! Σε χρειάζονται, δεν τους χρειάζεσαι! Χωρίς εσένα, κανένα γρανάζι δεν γυρνά γι' αυτό το λόγο, μπορείς να ζήσεις χωρίς αφεντικά! Μπορείς να οργανώσεις την οικονομία της χώρας με κριτήριο τις ανάγκες σου! Μπορείς να αναπτύξεις τις δυνατότητες της χώρας που σήμερα καταληστεύονται και καταστρέφονται από τη δράση των μονοπωλίων και τους κανόνες της εξουσίας τους! Μπορείς να γίνεις κύριος του εαυτού σου και του μόχθου σου και όχι να εξαθλιώνεσαι για ξένα χρέη και ελλείματα! Μπορείς να ανοίξεις το δρόμο για τη δική σου, πραγματική εξουσία παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα δικά σου χέρια!
Οι ταξικοί σου αντίπαλοι και το πολιτικό τους προσωπικό, το γνωρίζουν αυτό καλά γι' αυτό φοβούνται το οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο κίνημά σου! Τρέμουν για την ώρα που αυτή η προοπτική θα ριζώσει βαθιά στη συνείδησή σου γι' αυτό αποζητούν, πάση θυσία την αποδυνάμωση του ΚΚΕ! Μην τους κάνεις τη χάρη! Η ιστορία του ΚΚΕ δεν εξαφανίζεται με βανδαλισμούς γιατί είναι βαθιά ριζωμένη και συνδεδεμένη με τον ίδιο το λαό μας. Το ΚΚΕ δεν βάζει νερό στο κρασί του γιατί η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει καθημερινά. Στο πραγματικό δίλημμα "ή με τα μονοπώλια ή με το λαό", η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη, αποφασιστική και δυνατή: Ισχυρό ΚΚΕ για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής!».
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την άνανδρη και βέβηλη πράξη των θρασύδειλων φασιστοειδών, εξέδωσε και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το επιχειρούν για άλλη μια φορά ακόμα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο ίδιο Μνημείο, δείχνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο την ανησυχία των κύκλων που υπηρετούν για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, της ιστορίας της μεγαλειώδους ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του λαϊκού μας κινήματος ευρύτερα, και του πρωτοπόρου ρόλου του ΚΚΕ που υπήρξε ο οργανωτής, καθοδηγητής και η ραχοκοκαλιά του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού λαϊκού αγώνα».
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία «να καταδικάσουν τη βεβήλωση και καταστροφή του Μνημείου, να παλέψουν για να γίνουν πράξη τα ιδανικά και τα οράματα εκείνου του μεγαλειώδους αγώνα που σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ!». Τέλος, απαιτεί «από τις κρατικές αρχές να συλλάβουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες. Και βεβαίως να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αποκατάσταση και τη φύλαξη των μνημείων της Εθνικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων».

Καλή μέρα από την Σκόπελο με πολύ δυνατούς άνεμους σήμερα !


Αποθρασύνθηκε η διοίκηση της Deutsche Telekom!

α)  Εκμεταλλευόμενη το κλίμα ασυλίας που απολαμβάνει από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια τους που τα μπουκώνει με διαφήμιση.
   β)  Αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισαν οι μνημονικές κυβερνήσεις τα τελευταία 2,5 χρόνια.
   γ)  Την εκφυλισμένη και καλολαδωμένη «με συνδικαλιστικούς μισθούς, πολυτελή αυτοκίνητα κ.λ.π.» συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΜΕ-ΟΤΕ που συναλλάσσεται μαζί της.
   δ) Την επικυριαρχία του γερμανικού ιμπεριαλισμού που επιτίθεται λυσσαλέα στη χώρα και στον ελληνικό λαό, η διοίκηση Τσαμάζ αποθρασύνθηκε τελείως.
  
   Περικόπτει θέσεις εργασίας, μειώνει τους μισθούς, αθετεί αυθαίρετα συμβατικές της υποχρεώσεις, καταργεί μονομερώς ΣΣΕ.
 
   Τελευταίο τους κατόρθωμα:
   Ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ Μ.Τσαμάζ  αποφάσισε για τον εαυτό του, τους γύρω απ’ αυτόν χρυσοκάνθαρους και τα μεταλλαγμένα υπηρεσιακά στελέχη πρασινο-μπλε κοπής που είχαν τοποθετηθεί με ρουσφέτι με προχθεσινή του απόφαση να μοιράσει 9 εκ. ευρώ πριμ!
   Το φύλλο συκής γι αυτή την απόφαση αποτελούν τα κέρδη που παρουσίασε ο ΟΤΕ το 2011 και τα 306 εκ ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2012.
   Το γεγονός αυτό αποδεικνύει προς όλες τις κατευθύνσεις με τον πιο περίτρανο τρόπο πόσο εγκληματική ήταν η παράδοση του ΟΤΕ από τη μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που τον εκχώρησε για 390 εκ ευρώ!
   Οι γερμανοί πήραν τα λεφτά τους πίσω και άρχισαν να σωρεύουν σημαντικά κέρδη.
   Ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις μοιράζουν πριμ στους υποτακτικούς τους, διευθυντές και προϊσταμένους αντίστοιχες με το βαθμό υποταγής των τελευταίων.
   Αυτό έρχεται να προστεθεί μετά την επιβράβευση προς την υπηρεσιακή νομενκλατούρα που μετά το κόψιμο με την κατάπτυστη ΣΣΕ (D.T – ΟΜΕ-ΟΤΕ ) μείωση κατά 12% των αποδοχών όλων των εργαζόμενων, σ’ αυτούς τους τα ξανάδωσε!
   Η ΑΣΕ και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ πληροφορούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία που δοκιμάζονται αυτή τη δύσκολη περίοδο για τα αίσχη της γερμανικής διοίκησης του ΟΤΕ που αποτελούν πρόκληση προς όλο τον ελληνικό λαό.
    
   Επισημαίνουμε ότι:
 
   1. Τα 306 εκ. ευρώ κέρδη που είχε ο ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι όσα ακριβώς κέρδισε ο προϋπολογισμός από το κόψιμο συντάξεων του β’ μνημονίου.
   2. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ Μ.Τσαμάζ αμείβεται με…. το ευτελές πόσο των 500.000 ευρώ περίπου,  οι Γ. Διευθυντές με πάνω από 250.000 ευρώ  κ.ο.κ. Ακόμα και ο τελευταίος προϊστάμενος υπηρεσίας αμείβεται εκτός των άλλων με επίδομα θέσης 860 ευρώ το μήνα!  Όσα δηλαδή παίρνουν τρεις εργαζόμενοι συνολικά της Ote-plus που αμείβονται με 255,50 ευρώ μεικτές αποδοχές!
   3. Αν περιορίζονταν οι προκλητικές αυτές αμοιβές των G-old-en  boys του ΟΤΕ θα μπορούσαν να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους και τη νεολαία που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία.
   4. Τα τιμολόγια του ΟΤΕ και της Cosmote (με τη φιλική συνδρομή της ΕΕΤΤ) παραμένουν υψηλά παρά τις υποκριτικές εξαγγελίες της Φράου Μέρκελ ότι στοχεύει στη μείωση των προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα κατά 30%.

   Η ΑΣΕ καλεί τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση για όλα όσα συμβαίνουν στον ΟΤΕ, να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για όλα όσα έκαναν με τις μίζες, τη Siemens και την εκχώρηση του ΟΤΕ και να επανεξετάσουν τη στάση τους σε ότι αφορά την επανακοινωνικοποίηση του ΟΤΕ και την επαναφορά του στο Ελληνικό Δημόσιο, στην ελληνική κοινωνία και στους εργαζόμενους.
   Ιδιαίτερα καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να μην υπεκφεύγει, αιφνιδιασμένος από την επίθεση των διαπλεκόμενων κομμάτων και ΜΜΕ και να πάρει καθαρή θέση στο μεγάλο αυτό ζήτημα.
Ο ΟΤΕ ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το γερμανικό!                                                                                                      
www.ase-ote.tk

Τελευταία «βουτιά» για ηλικιωμένη στα Ν. Μουδανιά

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, χθες το μεσημέρι, από τη θαλάσσια περιοχή «Ν. ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ» έμπροσθεν ξενοδοχείου, μια 71χρονη γυναίκα.

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκης προκειμένου διενεργηθεί νεκροψία – νεκροτομή.

Προανακρίσεις διενεργούνται από το Υπολιμεναρχείο Νέων Μουδανιών.

Εισε και πολύ φελλός ρε μαλάκα

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΕΤΣΙ........

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ, καλούν σε στήριξη του ΚΚΕ

Τη στήριξή τους στο ΚΚΕ εκφράζουν με κείμενό τους συνδικαλιστές στον κλάδο Φαρμάκου - Καλλυντικού και καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο στις εκλογές της 17ης Ιούνη:
«Μετά το σημαντικό βήμα που έκανε ο λαός μας στις εκλογές της 6ης Μάη να βάλει στην άκρη τα διλήμματα και τους εκβιασμούς που δέχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και να εγκαταλείψει τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι πια ώρα και σε αυτές τις εκλογές να συνεχίσει την πορεία του προς τα μπρος και να συμπορευθεί με το ΚΚΕ.
Τώρα πια ο λαός έχει εμπειρία ώστε να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ταυτίζει το μέλλον του με αυτό των βιομηχάνων και της πλουτοκρατίας.
Κάθε εργαζόμενος γνωρίζει και καταλαβαίνει ότι με τη δική του τη δουλειά αύξησε τα πλούτη των μεγαλοεργοδοτών, που σήμερα τα κόμματά τους τον έχουν χρεοκοπήσει.
Κανένας να μην κάνει πίσω. Σε αυτές τις εκλογές οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφύγουν τις παγίδες που τους έχουν στήσει με τα λεγόμενα "αντιμνημονιακά" κόμματα. Εχουν στόχο να τους εγκλωβίσουν, κρατώντας τους δεμένους με αυταπάτες και διλήμματα. Δε γίνεται να έχουν ικανοποιημένο και το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους. Κρύβουν ότι η ανάπτυξη, η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα για το κεφάλαιο σημαίνουν για τους εργαζόμενους: Μισθούς πείνας (Κίνας, Ινδίας κλπ.), τσάκισμα των δικαιωμάτων, εξάλειψη της Κοινωνικής Ασφάλισης, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας.
Πολύ περισσότερο σήμερα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας γνωρίζουν πως το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές ήταν αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό τους για τη διεκδίκηση κάθε δικαιώματος και για τη λύση κάθε μικρού ή μεγάλου προβλήματος. Γνωρίζουν πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είχε πει την αλήθεια από την αρχή και δεν έσπειρε αυταπάτες στους εργαζόμενους τόσο μέσα στο κίνημα όσο και συνολικά.
Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών σήμερα είναι: Αν οι εργαζόμενοι και ο λαός θα υποταχθούν στις αυταπάτες και στους εκβιασμούς και θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση με τα νέα σκληρά μέτρα, που έτσι κι αλλιώς θα παρθούν είτε από "κεντροδεξιά" είτε από "κεντροαριστερή" κυβέρνηση, ή αν θα οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.
Στις 17 Ιούνη καλούμε κάθε εργαζόμενο τόσο στο Φάρμακο όσο και σε κάθε κλάδο να στηρίξουν και στην κάλπη το ΚΚΕ.
Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ στη βουλή και στο λαό μπορεί να δυναμώσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα, να αναχαιτίσει την αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση, να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού, να προχωρήσει στη δική του προοπτική. Κυρίαρχος είναι ο λαός - ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει! ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΔΥΝΑΤΟΣ ΛΑΟΣ!».
 • Από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ):
- Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος. Ζωή Σώκου, αναπληρώτρια πρόεδρος. ΕφηΠετροπούλου, γ. γραμματέας. Παναγιώτης Μιχαηλίδης, αναπληρωτής γ. γραμματέας. Γιώργος Κατάτσης, ταμίας. Γιάννης Μπεκιάρης, μέλος ΔΣ. Γιάννης Στάης, μέλος ΔΣ. Δέσποινα Σωτηροπούλου, μέλος ΔΣ. Ηρακλής Κωνσταντινίδης, μέλος ΔΣ. ΛευτέρηςΜόκας, μέλος ΔΣ.
 • Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής: Λεμονιά Μαργαρώνη, μέλος ΔΣ. ΚατερίναΚαλυβίνου, μέλος ΔΣ. Γιώργος Κρικέλης, μέλος ΔΣ. Μάρκος Σκόρος, μέλος ΔΣ. Στάθης Σταθουλόπουλος, μέλος ΔΣ. Βαγγέλης Τζώρτζης, μέλος ΔΣ. ΜαρίαΜανουσάκη, μέλος ΔΣ. Βασίλης Μάρας, μέλος ΔΣ. Γιάννης Σωτηράκος, μέλος ΔΣ. Λεωνίδας Νταλαγιάννης, μέλος ΔΣ. Βασίλης Βασιλείου, μέλος ΔΣ. ΜίναΝικολάκη, μέλος ΔΣ. Αλέξανδρος Σκορδάς, μέλος ΔΣ. Γιώργος Λάσκαρης, μέλος ΔΣ. Δημήτρης Κοδέλλας, ΕΕ Συνδικάτου. Θανάσης Ψυρόπουλος, ΕΕ Συνδικάτου.
 • Σωματείο ΛΟΡΕΑΛ: Αντώνης Διονυσόπουλος, πρόεδρος. Τζένη Πιτσικούλη, γραμματέας.
 • Σωματείο ΦΑΜΑΡ (ΠΡ. ΜΙΝΕΡΒΑ): Αγγελική Μητσάνη, πρόεδρος. Ολυμπία Λίλη, μέλος ΔΣ.
 • Σωματείο ΑΛΑΠΙΣ: Δώρα Βυθούλκα, μέλος ΔΣ. Γιώργος Χάιτας, μέλος ΔΣ.
 • Σύλλογος συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ: Βάσω Βραχνούλα, μέλος ΔΣ. ΗλίαςΤσαμαλής, μέλος ΔΣ.
 • Σωματείο Ηπείρου: Σταυρούλα Τζιάλα, γραμματέας. Κώστας Κύριος, αντιπρόεδρος. Σοφία Μεντή, μέλος ΔΣ.
 • Σωματείο Αρτας: Ευαγγελία Βλαχοπάνου, μέλος ΔΣ. Κώστας Παπασωτηρίου, μέλος ΔΣ.
 • Σωματείο Μεσσηνίας: Μαρία Βουκελάτου, γραμματέας.
 • Σωματείο Αχαΐας: Μιχάλης Τσεκούρας, πρόεδρος.
 • Σωματείο Λάρισας: Στέλιος Μπάρμπας, γραμματέας.
 • Σωματείο Σπάρτης: Νικολέττα Βλαχάκη, μέλος ΔΣ.
 • Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών: Ηλίας Παλάντζας, μέλος ΔΣ.
 • Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Β. Ελλάδος: Κωνσταντίνος Τζαχρήστας, μέλος ΔΣ. Ιωάννης Δημάτης, συνδικαλιστής. Ζήσης Δημουλάς, συνδικαλιστής. Γιώργος Καραμπερόπουλος, συνδικαλιστής.

Η σφοδρότητα των τυφώνων

Επέρχονται γεγονότα και καιροί διαφορετικοί. Για το καλύτερο και για το χειρότερο. Τα μέτρα με τα οποία ζήσαμε και εκπαιδευτήκαμε αυτά τα χρόνια δεν φτάνουν για να υπολογίσουν όσα πρόκειται να ζήσουμε. Οι ονειροπόλοι μπορούν να αισθάνονται τον εαυτό τους δικαιωμένο, αν αυτό δεν είναι εν τέλει ματαιοδοξία. Αλλά κι εκείνοι δεν μπορούν να φανταστούν την πολλαπλή βιαιότητα που περιέχει η συγκεκριμένη πραγματικότητα.
του Θανάση Σκαμνάκη

 Όσοι νομίζουν πως οι κοινωνικές αλλαγές, πολύ περισσότερο ανατροπές, είναι ένας περίπατος σε ανθισμένο τοπίο, τώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη σφοδρότητα τυφώνων. Όσοι ονειρεύονται εξεγέρσεις θα κληθούν να ζήσουν την ένταση των κρίσεων (και με τις δυο έννοιες) που ορίζουν το μέλλον. Όσοι συνήθισαν να παίζουν με τον καιρό αναβάλλοντας αποφάσεις και φιλοκαλώντας με περίπλοκα λόγια, τώρα θα κληθούν να σκεφτούν, να μιλήσουν και να δράσουν σε συμπυκνωμένο χρόνο. Όσοι έπαιζαν με τον κοινωνικό πόλεμο, τώρα θα κληθούν σε κανονική στράτευση.
Στην ατμόσφαιρα αιωρούνται απειλές κι ελπίδες. Δεν είναι όπως άλλοτε, αφηρημένες σκέψεις που εκτοξεύονται προς κατανάλωση φόβου ή αυταπατών. Τείνουν να γίνουν υλική πραγματικότητα η οποία εισδύει στο μυαλό και τον ψυχισμό των ανθρώπων. Είτε θυμώνουν κι αγανακτούν, είτε φοβούνται και λουφάζουν, είτε εξεγείρονται και στρατεύονται, είτε αγωνιούν και μελαγχολούν, οι άνθρωποι βρίσκονται ύστερα από πολλές δεκαετίες σε κατάσταση ετοιμότητας. Ελπίζοντες ή απελπισμένοι, δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους πρετεντέρηδες που δείχνουν, για πρώτη φορά, όπως στ’ αλήθεια είναι, κοντοί, μικροί και ανήμποροι.
Όποιος αποπειραθεί να μετρήσει αυτόν τον καιρό με μέτρα άλλων εποχών, ακόμα και με χθεσινά, θα βρεθεί απλώς εκτός εποχής. Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής, ακόμα και για εκείνους που δεν τρέφουν κοινοβουλευτικές αυταπάτες, θα δράσουν ως καταλύτης. Αλλά η θέση των δυνάμεων στην πολιτική σκηνή που θα οριστεί από τις κάλπες, θα σημάνει μια σπουδαία στιγμή κι ύστερα θ’ αλλάξει πάλι, και θ’ αλλάζει συνεχώς, σ’ ένα ρευστό τοπίο, που θα υποβάλει αδιάκοπα νέες ερωτήσεις και θα απαιτεί, επί ποινή εξαφάνισης, άμεσες απαντήσεις. Κι αν εμείς θέλουμε μια ισχυρή παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν είναι για να μοιράσουμε τα προνόμια αλλά γιατί διεκδικούμε τη θέση μας στα επερχόμενα. Όσο κι αν αυτό δεν επαρκεί από μόνο του. Λοιπόν, δεν έχουμε χρόνο. Τα πιο σπουδαία είναι μπροστά.

Τσίπρας στη ΝΕΤ: Το ποιοί είναι πλούσιοι θα κριθεί από τις ανάγκες-Το πρωτογενές ...έγκλημα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΡΗ 
"Πριν αποφασίσουμε το ποιό είναι το όριο από το οποίο και πάνω θα θεωρηθούν κάποιοι πλούσιοι πρεπει πρωτα να δούμε ποιές είναι οι ανάγκες, δηλαδή πως θα καλυφθεί το πρωτογενές έλλειμμα."

Νομίζω ότι  τα πράγματα ειναι πια εντελως καθαρά για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναδειχτεί πρώτο κόμμα, εκτός αν είναι κανείς κουφός και δεν θελει να ακούσει.
Το είπε πριν λίγο στη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη ο Αλέξης Τσίπρας.
"Το πρόβλημα για μας είπε, είναι το πως θα καλύψουμε το πρωτογενες  έλλειμμα"...
Αυτή ακριβώς είναι η προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Το κακό είναι ότι αυτή η προτεραιότητα δεν συνδυάζεται με την προτεραιότητα να σταματήσει  η λεηλασία του λαού, με την προτεραιότητα να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες που αυτή τη στιγμή είναι στο απόλυτο κενό.
Σε ερώτηση της Ε.Στάη για το ποιους εννοεί  ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λεει ότι "θα πληρώσουν οι πλούσιοι", και αν το ποσό που ακούστηκε δηλ. οι 20.000 ετήσια ειναι ένα όριο, απάντησε: 

"Πριν αποφασίσουμε το ποιό είναι το όριο από το οποίο και πάνω θα θεωρηθούν κάποιοι πλούσιοι πρεπει πρωτα να δούμε ποιές είναι οι ανάγκες, δηλαδή πως θα καλυφθεί το πρωτογενές έλλειμμα."
Ακριβώς πριν είχε αναφερθεί στην θεση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία περιουσιολόγιου για να δουμε ποια ειναι η περιουσία του καθενός στην Ελλάδα...
Απ'ότι κατάλαβα αν έχει κάποια οικογένεια εισόδημα έστω και 20.000 και ένα σπίτι αξιας 200.000-300.000 ευρώ, θα κριθεί "ικανός" να προσφέρει στην πατρίδα τον οβολό του. 
Όποιος έχει offshore βέβαια, και οι πλούσιοι έχουν όλοι, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί γιατί ως γνωστόν αν η περιουσία σου ανήκει στην offshore δεν είναι δική σου. 
Η όπως είπε και ο εφοπλιστής Ρέστης "Θα μας φορολογήσετε;;...Βρείτε μας"

Εμείς πάλι που δεν χρειάζεται να ψάξουν για να μας βρούν...ας βρούμε κανα φράγκο γιατί η πατρίδα πρεπει να καλύψει το πρωτογενές της ...έγκλημα.
Μέ λίγα λόγια πλούσιος ειναι  όποιος  ... έχει κάτι να πληρώσει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια γενναία επιλογή... σιγά να μην ψηφίσουμε και Παπαρήγα τώρα.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ...

Δεύτερη επιστολή, απο τον Κορυδαλλό στέλνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, με βαρύ πολιτικό περιεχόμενο.
Η επιστολή εστάλη στην εφημερίδα μας και την παραθέτουμε ολόκληρη:
"Σύντροφοι της Αριστεράς και της Ανατροπής στέκομαι και εγώ στο πλευρό σας, όπως ο υπόλοιπος Ελληνικός λαός.
Ελπίζω η χρυσαυγή της 18ης Ιουνίου να φέρει πραγματική λευτεριά στον αλυσοδεμένο λαό μας, να καβαλήσει η μύγα την ανεμόσκαλα του ακύμαντου πεπρωμένου, όπως λέει ο ποιητής.
Στηρίζω Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές εγώ και η σύζυγος μου Βίκη.

Είμαστε στο πλευρό του για Σοσιαλισμό και Δημοκρατία.
Ως πολιτικοί κρατούμενοι της Τρόικας και του ΔΝΤ, ελπίζουμε με την απελευθέρωση μας, να ξεκινήσουμε νέο αντάρτικο, κατά του κατακτητή.
Ζήτω ο Μάρξ, Ζήτω ο Λένιν, Ζήτω ο Ανδρέας Παπανδρέου, Ζήτω η Βίκυ μου...
ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ

Αιμοδοσία στη Σκιάθο

O Σύλλογος ΑΛΚΗ ΑμΕΑ Σκιάθου διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Δευτέρα 18 Ιουνίου, 18:00 μ.μ - 20:00 μ.μ, και την Τρίτη 19 Ιουνίου, 08:30 π.μ - 13:30 και 18:00 - 20:00, μπροστά στο λιμάνι του νησιού, σε συνεργασία με το Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου. Η αιμοδοσία αφορά την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος Σκιάθου.

ΕΦΕΤ: Κατασχέθηκαν 600 τόνοι ακατάλληλης κομπόστας σε Πιερία και Ημαθία

Στην κατάσχεση τεράστιας ποσότητας ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων προχώρησαν τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΦΕΤ.
Ειδικότερα, μετά από συντονισμένες ενέργειες και έρευνες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, που εξέτασε σε βάθος και αξιοποίησε στοιχεία καταγγελίας πολιτών, κατασχέθηκαν από εγκαταστάσεις σε Πιερία και Ημαθία συνολικά 600.136 κιλά κομπόστας ροδάκινου, βερίκοκου και σταφυλιού σε κονσέρβα, τα οποία ήταν κατά περίπτωση ληγμένα και εμφάνιζαν εκτεταμένες αλλοιώσεις στο περιεχόμενό και στην συσκευασία τους.
Έπειτα, μάλιστα, από εντολή του προέδρου του ΕΦΕΤ Γιάννη Μίχα, υπήρξε άμεση ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα και λόγω του αυξημένου οικονομικού ενδιαφέροντος, ζητήθηκε η συνδρομή των υπηρεσιών του Σ.Δ.Ο.Ε. που ήδη ερευνούν τις επίμαχες εγκαταστάσεις.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο διαχείρισης αναφορών πολιτών, έγινε αποδέκτης καταγγελίας σχετικά με την ύπαρξη μη ασφαλών κονσερβών κομπόστας βερίκοκου στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακροχωρίου Βέροιας «Η Πρόοδος», στον Κολινδρό Πιερίας.
Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της ίδιας καταγγελίας, κλιμάκιο επιθεωρητών μετέβη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας "Converi", που εδρεύει στο Μακροχώρι Ημαθίας

Γιατί έχουμε συμφέρον με την έξοδο από ευρωζώνη και ΕΕ

Σταύρος Μανίκας,
μέλος ΔΣ Σωματείου εργαζομένων ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ
 
Η κινδυνολογία περί καταστροφής αν φύγουμε από ευρώ και ΕΕ είναι γνωστή.
Ποιοι  όμως και γιατί κινδυνολογούν;
 • Ακριβώς αυτοί που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια.
 • Που μας οδήγησαν στην καταστροφή.
 • Που επέβαλλαν τα μνημόνια.
Γιατί όμως λυσσάνε τόσο πολύ;
 • Πρώτο, γιατί αυτοί, το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, θα χάσουν από αυτή την έξοδο.
 • Δεύτερο, γιατί θέλουν να μη δούμε την κοινωνική αιμορραγία που έχουμε σήμερα, εξ αιτίας της παραμονής στην ευρωζώνη και την ΕΕ.
Πάμε όμως να δούμε γιατί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι φτωχοί,  έχουμε συμφέρον από μια έξοδο από ευρωζώνη και ΕΕ.
Με την κατάργηση του εθνικού νομίσματος, έχει αφαιρεθεί το όπλο της νομισματικής πολιτικής από την Ελλάδα. Στις συναλλαγές χρησιμοποιείται ένα νόμισμα που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι απολύτως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της οικονομίας των ηγεμονικών καπιταλιστικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρωτίστως της Γερμανίας.
Η ίδια η διαδικασία έκδοσης χρήματος έχει ιδιωτικοποιηθεί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τυπώνει ευρώ και τα …πουλάει, με επιτόκιο 1% στις τράπεζες των χωρών μελών, που με τη σειρά τους  το πουλάνε σε καταναλωτές αλλά και κράτη με 7,10, 12%!.
Είναι ένα ‘’σκληρό’’ νόμισμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ισχυρών οικονομιών. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύονται οι εξαγωγές της Ελλάδας. Αν είχε εθνικό νόμισμα, θα μπορούσε με υποτίμηση του να καταστήσει φτηνό για τον αγοραστή από το εξωτερικό ένα προϊόν αγροτικό ή βιομηχανικό ή μια υπηρεσία π.χ. τουρισμού.
Αντίθετα, κάνει τις εισαγωγές ξένων προϊόντων πολύ εύκολες.
Αυτό σημαίνει ότι μένοντας στο ευρώ θα εισάγουμε διαρκώς ανεργία και θα εξάγουμε επιστήμονες, ανέργους, φτωχούς που θα ψάχνουν αλλού δουλειά.
Δε φταίει όμως μόνο  το ευρώ και η απουσία εθνικής νομισματικής πολιτικής, αλλά το γενικό πλαίσιο της ΕΕ.
Η Συνθήκη της Μάαστριχτ για παράδειγμα, θεμέλιος λίθος της ευρωζώνης και της ΕΕ παρέχει την λεγόμενη ελευθερία διακίνησης εμπορευμάτων.
 • Μια εμπορική επιχείρηση, ελληνική ή ξένη δικαιούται χωρίς εμπόδιο να εισάγει λεμόνια από οπουδήποτε, χωρίς κανένα δασμό και να οδηγήσει σε χρεωκοπία ντόπιους παραγωγούς.
 • Μία ελληνική  ή ξένη  επιχείρηση που παράγει στην Ελλάδα κάποιο χρήσιμο και σε έλλειψη προϊόν, μπορεί ελεύθερα να το πουλήσει στο εξωτερικό αν την συμφέρει.
Μπροστά στο κέδρος μιας ενοποιημένης καπιταλιστικής αγοράς στην ΕΕ και ευρύτερα, το κριτήριο των εσωτερικών αναγκών και ειδικότερα της κοινωνικής πλειοψηφίας, του λαού, έχει εξοντωθεί.
Η παραγωγή, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο έχει μόνο τους εξής δρόμους, που μπορεί και να διασταυρώνονται:
 • Επιχειρήσεις που δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό να κλείνουν.
 • Όσες παραμένουν  ή και νέες που δημιουργούνται καθορίζουν τα προϊόντα παραγωγής τους με κριτήριο τον ευρύτερο καταμερισμό εντός της ΕΕ και με στόχο φυσικά το δικό τους κέρδος, έξω από κάθε λογική κοινωνικού οφέλους και συμφέροντος.
 • Σε κάθε περίπτωση συμπιέζουν μισθούς και δικαιώματα, τσαλαπατάνε τους εργαζόμενους, επικαλούμενες την ανάγκη σωτηρίας τους.
Η ΕΕ διευκολύνει σταθερά το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων. Το Λευκό και Πράσινο βιβλίο για την Απασχόληση, ήταν που έθεσαν τη βάση για την ελαστική εργασία, τη μερική απασχόληση, την κατάργηση των συμβάσεων.
Από κοντά είχαμε το μόνιμο στόχο της ΕΕ για διάλυση των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων. Είναι κακοί άνθρωποι; Άλλος είναι ο στόχος. Αναζητούν αυτό που λένε ‘’βελτίωση ανταγωνιστικότητας’’. Όπως είναι γνωστό στην Κίνα δεν υπάρχουν κοινωνικές καλύψεις, αλλά και στην Αμερική κυριαρχεί η ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή το κράτος είναι απαλλαγμένο από κοινωνικές υποχρεώσεις.
Οι βιομήχανοι, το εμπορικό κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές, γενικά οι ολιγάρχες του πλούτου που καθορίζουν τα πάντα στην ΕΕ, ονειρεύονται με πολύ απλό τρόπο την ενωμένη  Ευρώπη: Μια ενιαία αγορά, όπου όλα θα πουλιούνται και θα αγοράζονται. Φυσικά θα παράγονται από (κάποιους από) εμάς, αλλά εμείς κατά τα άλλα θα είμαστε απλά ‘’πελάτες’’, χωρίς δικαιώματα.
Θα αγοράζουμε τα προϊόντα των πολυεθνικών όπου γης,  αλλά και υπηρεσίες δημόσιες και κοινωνικές από τη φύση τους. Να γιατί τα ιδιωτικοποιούν όλα. Αερομεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, συγκοινωνίες, νερά, λιμάνια. Για κάθε ένα από αυτούς τους τομείς η ΕΕ έχει και από μία ντιρεκτίβα απαγόρευσης δημόσιων επιχειρήσεων, τιμωρίας σε περίπτωση κρατικής ενίσχυσης και φυσικά προώθησης της ιδιωτικοποίησης.
Οι νόμοι αυτοί  της ΕΕ, έχουν επιβληθεί αμείλικτα και έχουν καταστρέψει κόσμο και κόσμο, σε όλους του τομείς.
Να θυμηθούμε ότι :
 • ο ΟΤΕ δωρίστηκε στην Deutsche Telekom.
 • Ότι τα δημόσια ελληνικά εργοστάσια  ζάχαρης έκλεισαν ή περιόρισαν την παραγωγή τους, λόγω Κοινής Αγροτικής Παραγωγής και αγοράζουμε ζάχαρη από την Γερμανία.
 • Σε όλα τα αγροτικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα υπάρχουν ποσοστώσεις, δηλαδή απαγορεύεται να παράγεις όταν αυτό αντίκειται στα συμφέροντα των ισχυρών της ΕΕ. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει έλλειψη βοδινού κρέατος, δεν ενθαρρύνεται η εκτροφή αντίστοιχων ζώων, λόγω της ύπαρξης μεγάλης οργανωμένης εκτροφής και επεξεργασίας κρέατος στις Βόρειες χώρες.
 • Το ίδιο γίνεται και με την αλιεία. Οι ψαράδες απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα καΐκια τους-  σε μια χώρα καθαρά νησιωτική!-και παίρνουν χαρτζιλίκι για να τα καταστρέψουν.
 • Να μη ξεχάσουμε τη διάλυση κατ’ επιταγή της ΕΕ της κρατικής βιομηχανίας λιπασμάτων, όπως και της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Η ΕΕ με την συγκρότηση και λειτουργία της ευρωζώνης και του ευρώ έγινε ακόμη χειρότερη και αντιδραστική. Για όλες τις εργαζόμενες τάξεις στην Ευρώπη, αλλά διπλά και τριπλά στις χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα.
Τι κατάφεραν με το ευρώ οι ολιγάρχες του πλούτου στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες;
 • Εξασφάλισαν για τον εαυτό τους, μέσω της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μονοπώλιο της νομισματικής και συναλλαγματικής  πολιτικής.
 • Έδωσαν μορφή στις αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές τους.
Το ευρώ λειτούργησε σαν ένας μοχλός, σαν μια τραμπάλα, που τα καπιταλιστικά κέρδη και συσσωρευμένα κεφάλαια που είχαν οι πλούσιες χώρες, τα μετέτρεπε σε ακόμη μεγαλύτερα, μεταφέροντας πόρους από τους φτωχούς στους πλούσιους και από τις φτωχές στις πλουσιότερες χώρες. Ότι βάλανε στην τσέπη οι γερμανικές πολυεθνικές και το γερμανικό κράτος που αστυνομεύει τα συμφέροντα τους, με το υπερ-δεκαετές πάγωμα μισθών, μέσω του ευρώ πολλαπλασιάστηκε. Ρίξανε τα λεφτά αυτά σε έργα που εκτέλεσαν οι δικές τους κατά βάση εταιρείες, αλλά και με ‘’εθνική συμμετοχή’’ των κρατών. Παίξανε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δάνεισαν ληστρικά τα κράτη. Έβαλαν στο χέρι δημόσιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και αλλού.
Μην ξεχνάμε ότι μια άλλη ‘’ελευθερία’’ του Μάαστριχτ, ήταν η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, χωρίς φραγμούς. Γινόντουσαν χρυσοί από  ένα κλάδο πηγαίνανε σε άλλον. Ή άλλαζαν και χώρα.   Ή έφευγαν από τη σφαίρα της παραγωγής.
Αλλά έγδαραν πολύ τους ..πελάτες τους, που οι τελευταίοι φτάσανε στα πρόθυρα χρεωκοπίας ή στην χρεωκοπία. Εδώ είμαστε τώρα.
Τώρα κινδυνεύει και το ευρώ τους. Για αυτό σκοτώνονται.
Τι κάνουν λοιπόν για να το σώσουν;
Κατ’ αρχήν φτιάχνουν και επιβάλλουν τα γνωστά μνημόνια. Αυτά έχουν πατεράδες και αυτοί έχουν όνομα.
Είναι η ΕΕ. Είναι η ΕΚΤ, δηλαδή πάλι η ΕΕ. Και το ΔΝΤ.
Το να λέει κανείς ότι θα είναι στο ευρώ και την ΕΕ και δε θα έχει μνημόνια είναι σύντομο, αλλά δυστυχώς μακάβριο ανέκδοτο.
Μέσα στο ευρώ τα πράγματα θα χειροτερεύσουν και άλλο. Και πολύ γρήγορα.
Δύο αποδείξεις για αυτό.
 • Πρώτο, το Σύμφωνο για το ευρώ, βάζει κατεύθυνση μείωσης των μισθών σε όλη την ΕΕ, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα απέναντι στους βασικούς οικονομικούς αντιπάλους της ΕΕ, δηλαδή Κίνα, Ινδία κλπ.
 • Δεύτερο, το Νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, μιλάει καθαρά για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που σε συνθήκες πλήρους σχεδόν φοροασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου, σημαίνει κατάργηση των δημόσιων κοινωνικών πολιτικών.
Μας λένε ότι σωστά είναι αυτά που λέτε, αλλά άμα φύγουμε θα είναι χειρότερα.
Να μας πουν πρώτα αν αυτοί διαβεβαιώνουν πως, το ευρώ για το οποίο μας ζητάνε να θυσιαστούμε, θα υπάρχει και αύριο.
Τους υπενθυμίζουμε ότι το κόστος παραμονής είναι αιματηρό και τεράστιο. Μιλάμε για ζημιά που συγκρίνεται μόνο με πόλεμο. Το ΑΕΠ, και το 2011, έχει πέσει 15%. Το 2012 θα πάει 8% κάτω. Και επειδή από το βυθό, δεν μπορείς να βρεθείς να πετάς στον ουρανό, το ελάχιστο της πτώσης που θα υπάρξει θα είναι πάνω από 30%. Πραγματική καταστροφή που μετριέται με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, μισό εκατομμύριο να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, σακατεμένους μισθούς, διαλυμένα νοσοκομεία.
Η έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί αγώνα πολύ σκληρό. Πάει μαζί με μια γενικότερη επιλογή για μια άλλη κοινωνική πορεία για το λαό,  με το λαό στην εξουσία και για τα συμφέροντα του. Σημερινά και αυριανά.
Θα είναι  μια πορεία προς τα εμπρός.
Η παραμονή θα είναι μια πορεία προς τα πίσω με σίγουρο τέλος τον γκρεμό.

Σκιάθος: Σημαντικά ευρήματα από τις πρώτες συστηματικές υποβρύχιες έρευνες

upovrihies arhaiologikes ereunes-
Σημαντικά ευρήματα που δίνουν μεγάλη ώθηση για την ανάδειξη του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου της Σκιάθου είναι τα αποτελέσματα της πρώτης συστηματικής υποβρύχιας διερεύνησης που πραγματοποιήθηκε στο νησί υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, από τις 14 έως 25 Μαΐου.
Η αρχαιολογική ομάδα ερεύνησε σε μεγάλη έκταση τις θαλάσσιες περιοχές του «παλαιού» λιμανιού της Σκιάθου, με το ενετικό φρούριο Μπούρτζι, τους Ταρσανάδες, τον όρμο Πλατανιά με τα Τρουλλονήσια, την Αγία Παρασκευή και την περιοχή της Κεχριάς. Στο «παλαιό» λιμάνι, η θέση του οποίου συμπίπτει με αυτή του αρχαίου λιμένα, εντοπίστηκε αρχαίος κυματοθραύστης επί του οποίου σώζεται τμήμα μόλου της βυζαντινής εποχής .
Μεγάλος αριθμός κεραμικών οστράκων, κυρίως διάσπαρτα κομμάτια αμφορέων, εντοπίστηκαν και στη θαλάσσια περιοχή της περιμέτρου του ενετικού φρουρίου Μπούρτζι, καθώς και στη λιμενολεκάνη του «παλαιού» λιμανιού. Τα πιο σημαντικά ευρήματα, τα οποία ανελκύστηκαν από το θαλάσσιο χώρο της λιμενολεκάνης, ήταν δύο ακέραιοι λύχνοι 4ου και 6ου αι., μαρμάρινο τμήμα που φέρει ταινία και άκανθα υστερορωμαϊκών χρόνων καθώς και δύο ακέραια αγγεία της ύστερης κλασικής εποχής.
Στη θέση Ταρσανάδες ανακαλύφθηκαν συστάδες από φορτίο ναυαγίου υστερορωμαϊκών χρόνων. Σε μικρή απόσταση από το «παλαιό» λιμάνι εντοπίστηκε ναυάγιο βυζαντινών χρόνων με κύριο φορτίο καλυπτήρες (κεραμίδες) μαζί με τμήματα βυζαντινών αμφορέων. Στον όρμο Πλατανιά, όχι πού μακριά από την ακτή, εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου υστερορωμαϊκών χρόνων συλημένο σε μεγάλο βάθμό, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, με τμήματα αμφορέων πακτωμένα στα βράχια.
Οι διερευνητικές υποβρύχιες αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των συναρμόδιων Εφορειών ΙΓ’ ΕΠΚΑ και 7η ΕΒΑ, καθώς και με τη συνδρομή επιστημονικού συνεργάτη της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου