Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Σκόπελος: Στο «μικροσκόπιο» κατολισθήσεις

Ακτομηχανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε παραλίες του νησιού
Στην εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης για την πλήρη επιστημονική αποτύπωση των φαινομένων υποχώρησης και μεταφοράς της άμμου, καθώς και των κατολισθήσεων βράχων που παρατηρούνται σε παραλίες της Σκοπέλου πρόκειται να προχωρήσει το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος της μελέτης είναι η επιστημονική διαπίστωση των αιτιών των φαινομένων και η εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Στο μεταξύ, με κυριότερα θέματα την πρόσληψη εποχικού προσωπικού και τη μελέτη του γενικού πολεοδομικού σχεδίου Σκοπέλου συνεδριάζει μεθαύριο Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στη Δημοτική Αρχή Σκοπέλου τα φαινόμενα της υποχώρησης και της μεταφοράς άμμου, καθώς και οι κατολισθήσεις βράχων που παρατηρούνται και καταγράφονται σε παραλίες του νησιού.
Τα φαινόμενα προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια κ. Νίκη Ευελπίδου.
Κλιμάκιο επιστημόνων του Τμήματος πρόκειται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να βρεθεί στο νησί, προκειμένου να εκπονήσει μελέτη παράκτιας γεωλογίας και γεωμορφολογίας της ευρύτερης περιοχής της Σκοπέλου, με έμφαση στις ακτές.
Η μελέτη θα εκπονηθεί χωρίς κόστος για το Δήμο και η σχετική πρόταση των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε αμέσως αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή του νησιού.
Οι επιστήμονες θα προβούν αρχικά σε μια αποτύπωση των ακτών του νησιού και θα προσπαθήσουν, μέσω της μελέτης, να εξηγήσουν τα φαινόμενα που παρατηρούνται στις παραλίες, προκειμένου στη συνέχεια να προτείνουν λύσεις στη Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπισή τους.
«Στις ακτές του νησιού», επισημαίνει ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής, «παρατηρούνται φαινόμενα υποχώρησης και μεταφοράς της άμμου, καθώς και κατολισθήσεις βράχων. Πρόκειται για έντονα φαινόμενα και περιμένουμε στη Σκόπελο τους επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια αποτύπωση των ακτών με ακτομηχανική μελέτη, έτσι ώστε να εξηγήσουν επιστημονικά τα φαινόμενα και να προτείνουν λύσεις αντιμετώπισής τους. Από την πλευρά μας δεν γνωρίζουμε πού αποδίδονται τα φαινόμενα και τι ακριβώς συμβαίνει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως όταν παρεμβαίνουμε στη φύση, εκείνη θα μας τιμωρήσει. Με τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων θέλουμε να δούμε πόσο έχουν προχωρήσει τα φαινόμενα στις ακτές του νησιού και το κυριότερο πώς και αν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε» καταλήγει ο Δήμαρχος Σκοπέλου.
Συνεδριάζει το ΔΣ
Με κυριότερα θέματα την πρόσληψη εποχικού προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών, αλλά και στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς και τη μελέτη του γενικού πολεοδομικού σχεδίου Σκοπέλου συνεδριάζει μεθαύριο Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.
Το Σώμα πρόκειται μεταξύ άλλων να απασχολήσουν θέματα σχετικά με την πραγματοποίηση του 1ου Διεθνούς Συμποσίου για τη Φιλοσοφία της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πραγματοποιήθηκε από 3 έως 7 Ιουνίου 2012. Καθιέρωση του Διεθνούς Συμποσίου ως θεσμού στο νησί. Οι προοπτικές του συνεδριακού τουρισμού στη Σκόπελο.
Για τη διεξαγωγή προγράμματος στειρώσεων αδέσποτων ζώων.
Σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Β2 Στάδιο μελέτης «Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Σκοπέλου».
Σύσταση προσωρινής, προσωποπαγούς θέσης Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) κατ’ εφαρμογή δικαστικής απόφασης.
Περί αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου, οικονομικού έτους 2012, με ενίσχυση ΚΑ Εξόδων -8221 “Απόδοση Φόρων Μισθωτών Υπηρεσιών.
Λήψη απόφασης για τη δημοπρασία μίσθωσης χώρου, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης Υπηρεσιών του Δήμου Σκοπέλου.
Δημοπράτηση ή μη τμήματος της ακτής του Δήμου Σκοπέλου στην περιοχή Αμπελική, για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2012.
Έγκριση της τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου α΄ τριμήνου 2012.
Υποβολή αίτησης συμμετοχής-δήλωση προσφοράς στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), στο πλαίσιο πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση της δομής Παιδικός Σταθμός Δήμου Σκοπέλου.
Καθορισμός ειδικοτήτων για πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανταποδοτικού χαρακτήρα, διάρκειας οκτώ μηνών, για κάλυψη εποχικών αναγκών.
Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών για τη «Μελέτη Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για την εκπόνηση μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Σκοπέλου».
Προστασία υγροτόπων
Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων και θα δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών παράκτιων υγροτόπων περιλαμβάνονται από τη Σκόπελο το Έλος των Μηλιών σε έκταση 20 στρεμμάτων και το Έλος της Λούτσας με έκταση 37 στρεμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger