Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων


TO AΡΘΡΟ

Η ΑΥΓΗΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ESPRESSO

EΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

ΚΕΡΔΟΣ


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

REAL NEWS
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Το δίλημμα διακυβέρνησης «Σαμαράς ή Τσίπρας» και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Γιάννης Ελαφρός*
Έχουμε μπει σε μια σκληρή πολιτική και κοινωνική αναμέτρηση, της οποίας οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν μόνο μια σημαντική στιγμή και όχι το τέλος της. Με βάση αυτό, τόσο τα αριστερά πολιτικά σχέδια όσο και η ψήφος των εργαζομένων, δεν μπορεί να έχουν ημερομηνία λήξης την 17η Ιούνη.  Πρέπει να τοποθετούνται στην ανάγκη να αποκρουστεί και να ανατραπεί συνολικά η επίθεση του κεφαλαίου, ελληνικού και διεθνούς. Να ανακοπεί η πορεία εξαθλίωσης του λαού, να τσακιστεί το μαύρο μέτωπο και να κλονιστούν οι πυλώνες της Ιερής Συμμαχίας πλουτοκρατών – ΕΕ – ΔΝΤ, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος προς όφελος των εργαζομένων.
Η νέα απαράδεκτη και τρομοκρατική παρέμβαση της Κομισιόν (ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης από τη δανειακή σύμβαση προϋποθέτει την απαρέγκλιτη υλοποίηση του μνημονίου) γελοιοποιεί τις όψιμες εξαγγελίες «επαναδιαπραγμάτευσης» από τα πρασινογάλαζα γιουσουφάκια της Τρόικας και αποκαλύπτει τελικά τι εννοούν οι Κουβέλης και Καμμένος με την «απαγκίστρωση» ή το «όχι» στο μνημόνιο, αλλά φανατικά μέσα στο ευρώ. Αλλά και το επίδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διατυμπανίζει την «ακύρωση του μνημονίου» (με πολλά από τα μέτρα ουσιαστικής του κατάργησης να …ετεροχρονίζονται στο αόριστο μέλλον), χωρίς όμως μονομερή αμφισβήτηση της επαίσχυντης δανειακής σύμβασης που επέβαλλαν οι τοκογλύφοι της ΕΕ και των τραπεζών. Αυτή προβλέπεται να τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση. Χωρίς παύση πληρωμών στα αρπακτικά της αφαίμαξης μέσω χρεομηχανής και διαγραφή του χρέους και χωρίς σύγκρουση και έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, το πρόγραμμα αυτό, μοιάζει περισσότερο με μαζική καλλιέργεια κυβερνητικών αυταπατών παρά με αριστερό πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Όλα αυτά, μέσα σε μια συγκυρία που ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας, οι εργαζόμενοι μια πρωτοφανή εργοδοτική επίθεση και η οικονομία συνολικά τον κίνδυνο της κατάρρευσης και της ασφυξίας, ενώ η ευρωζώνη (Ισπανία) συγκλονίζεται και η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία έχει πυρετό.
 
Η ανάγκη μιας ισχυρής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, με συγκροτημένο πρόγραμμα ανατροπής και επαναστατικής προοπτικής, έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθούν αποφασιστικά, πολιτικά και εκλογικά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι δυνάμεις που συμπαρατάσσονται μαζί της (Κ.Ο. Ανασύνταξη, αγωνιστές της αντιΕΕ και αντισυστημικής Αριστεράς και των κινημάτων).
 
Απέναντι σε αυτή την μαχητική αριστερή τάση υψώνονται το τελευταίο διάστημα διάφορα επιχειρήματα, με κύριο την προσπάθεια να συμπιεστεί για μια ακόμα φορά σε ένα νέο δίλημμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (όπως το αλήστου μνήμης «ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά»), με δέλεαρ την «αριστερή» ή «προοδευτική» κυβέρνηση.
 
Αυτή η άποψη θεωρεί υψίστης σημασίας να βγει κυβέρνηση με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας συχνά: «Τι προτιμάς; Σαμαρά ή Τσίπρα;». Αλίμονο όμως εάν η ζωή και η πολιτική αντιπαράθεση μπορούσε να περιγραφεί με ένα τέτοιο δίλημμα.
 
Καταρχήν, η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί κατά τη γνώμη μας την πιο αποφασιστική καταδίκη και αντίθεση στον Σαμαρά και συνολικά στο μαύρο μέτωπο, γιατί είναι στον προγραμματικό τους αντίποδα.
 
Από κει και πέρα, η διεκδίκηση της κυβέρνησης από δυνάμεις της Αριστεράς, όσο κι αν επικοινωνεί με τις ελπίδες και τις αγωνίες του κόσμου, δεν δίνει από μόνη της διέξοδο. Εάν δεν έχει ένα σαφές αριστερό (αντικαπιταλιστικό στην εποχή μας) πρόγραμμα, δεν σπάει τα δεσμά της τρόικας και της ΕΕ, της δανειακής σύμβασης του χρέους, των τραπεζών και των βιομηχάνων και δεν συγκρούεται με τους μηχανισμούς του κράτους και την πολύπλευρη αστική εξουσία (από τους χώρους εργασίας μέχρι τα ΜΜΕ), είναι ρεπλίκα.
 
Εάν δεν είναι στηριγμένη σε ένα αναγεννημένο και πανίσχυρο μαζικό κίνημα της εργατικής τάξης και του λαού, με τα δικά του όργανα επιβολής της λαϊκής θέλησης, ενταγμένη σε μια επαναστατική διαδικασία, μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει στην ενσωμάτωση ή στην τραγωδία! Σε κάθε περίπτωση, στοιχείο δύναμης, απαραίτητο για τον κόσμο της εργασίας και την ανυπόταχτη νεολαία είναι να υπάρχει στην πράξη, στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές αυτό το πολιτικοποιημένο μαζικό κίνημα, που θα βάλει φραγμό στην κινητοποίηση της αντίδρασης (από Χρυσή Αυγή μέχρι «κατσαρόλες»). Να γίνονται βήματα αποφασιστικά και σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αλλά και των ομοσπονδιών (η ΓΕΝΟΠ με πράσινη, μπλε και ροζ σφραγίδα υπέγραψε αυτή την εβδομάδα σύμβαση ντροπής, δείχνοντας τη λογική ενός νέου συμβιβαστικού τέως μαχητικού συνδικαλισμού), γενικότερα με τη θεσμολάγνα Αριστερά που αποθεώνει τον κοινοβουλευτικό δρόμο και τη διαχείριση (κυβερνητική ή μη). Και σε αυτό το μέτωπο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά.
Μία άλλη άποψη, θεωρεί σωστό και αναγκαίο το πρόγραμμα πάλης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υποστηρίζει όμως ότι είναι καλύτερο να γίνει ένα βήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και όταν φτάσουν τα πράγματα στην ανάγκη της σύγκρουσης, τότε θα είναι η ώρα για τη γραμμή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Δεν το λέμε τώρα, για να μην φοβίσουμε τον κόσμο, αλλά την κρίσιμη ώρα θα προχωρήσουμε. Στο κάτω – κάτω θα έχει γίνει ένα βήμα».
Οι παλιότεροι θα θυμούνται ανάλογα επιχειρήματα το 1981, όταν καλούνταν οι αριστεροί να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Το «σκαλοπάτι» (για να πλησιάσουμε το στόχο) ή ακόμα και το …καρπούζι: Έξω πράσινο, μέσα κόκκινο.
Τέτοιες θεωρίες, ακόμα κι όταν λέγονται καλόπιστα από κόσμο που θέλει να ξεκολλήσουν τα πράγματα, υποτιμούν τραγικά δύο κρίσιμες πλευρές.
 
Πρώτο, ότι η βασική δύναμη της Αριστεράς –τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στην κυβέρνηση- είναι ο συνειδητοποιημένος και οργανωμένος λαός. Χωρίς αυτόν τα εκλογικά ποσοστά είναι τίποτα. Δεν μπορεί λοιπόν να παραμυθιάζεις τον κόσμο ότι όλα μπορούν να γίνουν εντός του ευρώ και της ΕΕ, λέγοντας μάλιστα ότι εγγυάσαι την παραμονή της χώρας εκεί και ξαφνικά να τεθεί θέμα σύγκρουσης και ο λαός να ανταποκριθεί… Απλά διαμορφώνεις τους όρους για την μεγάλη υποχώρηση.
Δεύτερο, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σήμερα παρόμοιες ακροβασίες, καθώς ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμονεύει και το κεφάλαιο δεν έχει διάθεση να δώσει κάτι, παρά μόνο εάν του το αρπάξεις…
Γι’ αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά. Δεν εκφράζει την τάση της παραίτησης ή του «δεν γίνεται» χωρίς «λαϊκή εξουσία», αλλά το ρεύμα της ελπίδας και της απαιτητικότητας για μια νικηφόρα σύγκρουση, με όπλο την Αριστερά της ανατροπής σε πρόγραμμα και σε μορφές. Ψήφο για ισχυρή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για δυνατό μαζικό κίνημα.
* Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ 3/6/12, με τίτλο ''Δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ετοιμοπόλεμο μαζικό κίνημα''

ΑΡΛΕΤΑ: «ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΑΙΡΕΤΕ !»


ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ «ΜΕΤΑ»..


Η Αρλέτα επιστρέφει και πάλι στο Βόλο μετά από τέσσερα χρόνια!. Τότε δεν κατάφερε να τραγουδήσει για το κοινό του Βόλου αφού λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συναυλίας στο χειμερινό Δημοτικό θέατρο της πόλης, υπέστει βαρύ εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη στο χειρουργείο να την κρατήσουν στην ζωή. Και τα κατάφεραν!
Την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 21.15 η Αρλέτα θα ανέβει στην σκηνή του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου «Μελίνα» έχοντας μαζί της τους μουσικούς Βασίλη Ρακόπουλο, Ηλία Κατελάνο, Ντίνο Αποστόλου αλλά και την Παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου - στο πιάνο η Κάτια Τζιουμάκη - υπό την διεύθυνση της Αναστασίας Μπάρδα.
Μετά από επιθυμία της, μέρος των εσόδων θα δοθούν στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων [ΕΛΕΠΑΠ] του Βόλου.
Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
H προπώληση εισιτηρίων [15 ευρώ] γίνεται από το ταμείο του κινηματογράφου «Αχίλλειον» τηλ. 24210 32818 τον «Δίαυλο» [Τοπάλη 14] Βιβλιοπωλείο-Καφενείο «Χάρτα» [Σκενδεράνη 16] Δισκοπωλείο «Classic» [Ερμού 187] και από τα γραφεία της ΕΛΕΠΑΠ στην Αγριά, τηλ. 24280 97030.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με τίτλο: «ΑΟΖ και υψηλή στρατηγική».

Δημαρχείo Βόλου. Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012, ώρα: 19.30

Πέθανε η συγγραφέας Ζωρζ Σαρρή Διαβάστε για την σημαντική πορεία της στο χώρο των τεχνών

Την τελευταία της πνοή άφησε η σπουδαία συγγραφέας Ζωρζ Σαρρή. Διαβάστε για την σημαντική πορεία της στο χώρο των τεχνών
Έφυγε από τη ζωή στα 87 της χρόνια η συγγραφέας και ηθοποιός Ζώρζ Σαρρή, η κηδεία της οποίας θα γίνει την Τρίτη 12, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο.
Η Ζώρζ Σαρρή γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Άρχισε από πολύ μικρή να ασχολείται με το θέατρο, με δάσκαλο το Βασίλη Ρώτα. Μεγαλύτερη, στα χρόνια της Κατοχής, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη. Στη διάρκεια του πολέμου η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Το ’47 αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη στο Παρίσι, αλλά συνέχισε τις σπουδές της στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν.
Στο Παρίσι γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρούργο Μάρκελλο Καρακώστα, από τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967, ώσπου, με την κήρυξη της χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο.
Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1969 με το Θησαυρό της Βαγίας, που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Συνέχισε γράφοντας πολλά βιβλία κυρίως για μικρά παιδιά και νέους, όπως επίσης και θεατρικά έργα. Η θεματολογία της αρκετές φορές περιστρέφεται γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας
Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσαν νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα.
Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.
Ως ηθοποιός έχει βραβευτεί το 1960 με το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Εμπορικό άνοιγμα της Σκοπέλου

Δρόμους συνεργασίας με τον Δήμο Χορέζου της Ρουμανίας ανοίγει η Σκόπελος, θέτοντας στο επίκεντρο την τέχνη της αγγειοπλαστικής. Την κωμόπολη Χορέζου, που βρίσκεται στο νομό Ολτένια, 200 χιλιόμετρα δυτικά του Βουκουρεστίου επισκέφθηκε, συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής μετά από πρόσκληση του ομόλογού του Κωνσταντίν Νίτου, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης κεραμικής Cocosul de Hurez.Η συγκεκριμένη κωμόπολη είναι γνωστή για την κεραμική της τέχνη και τα πολλά μοναστήρια της. Οι δύο Δήμαρχοι, παρουσία του αντιπροέδρου της Ρουμανίας Βασίλη Βλάγκα, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, στους τομείς του εμπορίου, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.Στην διεθνή έκθεση κεραμικής που άνοιξε στην κωμόπολη Χορέζου την 1η Ιουνίου, συμμετείχαν αγγειοπλάστες από τη Βουλγαρία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Μολδαβία, την Σερβία, την Ισπανία, την Ουκρανία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από την Μάγδα Ρόδιου, γόνο γνωστής οικογένειας αγγειοπλαστών της Σκοπέλου, η οποία βραβεύτηκε για τα έργα που παρουσίασε στην παραπάνω έκθεση.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ "Τραγωδία χωρίς τέλος> Νεκρός ο αδελφός και η μάνα ...":


ο Νεαρός   και η μητέρα του ΖΟΥΝ!!!! .εμείς την είδηση την πήραμε από άλλο φιλικό μπλοκ και ευτυχώς δεν ήταν αλήθεια ειλικρινά ζητάμε συγνώμη που δεν διασταυρώσαμε την είδηση ευχόμαστε να είναι πάντα καλά

Περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) που είναι κρίσιμες για την Σκόπελο αφού από αυτές εξαρτάται η ακτοπλοϊκή σύνδεση μας με Θεσσαλονίκη και άγιο Κωνσταντίνο...

Συνεδρίαση Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

Παρακαλείσθε όπως την 08-06-2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 προσέλθετε στο κτίριο της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Συγκοινωνιών της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας του ΥΠ.Α.Α.Ν. (Κτίριο Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, Ακτή Βασιλειάδη Πύλη Ε2, αίθουσα 577) προκειμένου συμμετάσχετε στην Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Σε περίπτωση κωλύματος παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας. Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης

29-05-2012
Πρόσκληση - Θέματα Σ.Α.Σ.

Σχετικά Αρχεία

prosksas290512.pdf (223 KB)
theSASehd.pdf (123 KB)

ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ Σ.Α.Σ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΙΓΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Αναβολή είχαμε για τα δύο θέματα, που "έκαιγαν" περισσότερο, στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ). 'Ετσι όπως μαθαίνουμε, το θέμα του Νήσος Μύκονος, της Hellenic SeaWays,  όσο και το θέμα του νεότευκτου Blue Star Patmos,  της Blue Star Ferries, θα συζητηθούν στο επόμενο Σ.Α.Σ,  που θα πραγματοποιηθεί πιθανόν στις  22/6.
Επίσης να αναφέρουμε, ότι την Κυριακή το απόγευμα, αναχωρούν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που θα αποτελέσουν την σύνθεση, για την παραλαβή και τον ερχομό στην Χώρα μας, του Blue Star Patmos.

Οι εφημερίδες της Θεσσαλίας

ΒΟΛΟΣ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΑΤΡΙΔΑ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Η ΕΡΕΥΝΑ

ΕΝΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ!

ΕΠΛΣ Αττικής, Πειραιά & Νήσων - Παράσταση διαμαρτυρίας

 Πειραιάς 08/06/2012


Την Τετάρτη 13-06-2012 και ώρα 10:30 το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Αντιπρόσωποι της Ένωσής μας σύμφωνα με απόφαση Γενικού Συμβουλίου Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, με θέμα την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην οποία και μπορεί να συμμετάσχει όποιος το επιθυμεί.Σε εποχές αυστηρής τήρησης μνημονίων καλούμαστε ως ένστολοι πολίτες, τα τελευταία χρόνια, παρότι καταβάλουμε κανονικά τις ασφαλιστικές μας εισφορές, να πληρώνουμε από την τσέπη μας ιατρούς και φάρμακα συμπιέζοντας περαιτέρω τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, υποβαθμίζοντας παράλληλα το βιοτικό μας επίπεδο.
Δυστυχώς εν έτη 2012 διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο, την συμμετοχή μας δηλαδή στο δικαίωμα της υγείας, την ελεύθερη πρόσβαση σε ιατρούς και φαρμακεία, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την κρατική αδιαφορία για τη λύση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος που εδώ και χρόνια μας απασχολεί.
Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΙΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                    ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


--------------------------------------------------------------------------------
Το διπλό έγκλημα της Παιανίας

με θύματα ένα νεκρό μετανάστη,επίδοξο διαρρήκτη που απείλησε ζωή με μαχαίρι κι ένα θύμα τον 23χρονο δολοφόνο του
Από όσα γίνονται γνωστά για τις συνθήκες της εκτέλεσης του μετανάστη στην Παιανία μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι ο επίδοξος διαρρήκτης προσπάθησε να εισβάλλει σε 4 σπίτια αλλά και στα 4 τον κατάλαβαν έγκαιρα και κινητοποιήθηκαν καλώντας και την αστυνομία.
Η αστυνομία έφθασε, έκανε ελέγχους και δεν βρήκε κάτι οπότε και αποχώρησε. Ο διαρρήκτης εισέβαλε σε σπίτι και απείλησε με μαχαίρι μια γυναίκα, μητέρα του 23χρονου φοιτητή. Ο 23χρονος φοιτητής πήρε την καραμπίνα του και εκτός σπιτιού, ενώ πλέον το σκηνικό του εγκλήματος και η απειλή ζωής έχουν λάβει τέλος, βρίσκει τον επίδοξο διαρρήκτη και τον εκτελεί.
Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι τώρα και το μαθαίνουμε από δημοσιογραφικές πηγές, δημοσιογράφου που δεν είναι ελληνικής καταγωγής (....), είναι ότι ο νεκρός μετανάστης ήταν πατέρας 4 παιδιών, ήταν άνεργος τα τελευταία 2 χρόνια και η γυναίκα του πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο...Επίσης είχε όλα τα χαρτιά, άρα ήταν νόμιμος.
Ο 23χρονος φοιτητής που εκτέλεσε τον επίδοξο διαρρήκτη που είχε προηγουμένως απειλήσει τη ζωή της μάνας του με μαχαίρι (αυτό ξέρουμε ως επίσημη εκδοχή του περιστατικού) είναι η άλλη τραγική φιγούρα ενός σκηνικού που στήθηκε από την εξουσία και τον καπιταλισμό που κρύβονται στα παρασκήνια αυτής της πράξης. Με τύψεις συνείδησης που τον κατατρέχουν όπως ισχυρίστηκε στην απολογία του, με ένα φόνο που φορτώθηκε για το υπόλοιπο της ζωής του και με μια κατηγορία που πιθανόν κρυφοκοιτάει προς την ελάφρυνση της ποινής του στο δικαστήριο αλλά και με προσπάθεια από το κράτος να μεταδώσει το μήνυμα ότι "δεν θα γίνει ανεκτό να πάρετε τα όπλα, εκτός κι αν τα χρησιμοποιήσετε για να φαγωθείτε μεταξύ σας".
Οι λεπτομέρειες αυτές και η αναφορά τους αποσκοπούν σε ένα και μόνο πράγμα, ότι το έγκλημα στην Παιανία έχει έναν πάτρονα, την εξουσία και το κράτος, τον καπιταλισμό που δημιουργεί τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που σπρώχνουν ένα μέρος της κοινωνίας στην εξαθλίωση και την απελπισία. Και μέσα σε συνθήκες φόβου για τη ζωή, φόβου για το μέλλον, το έγκλημα προκύπτει ως συνέπεια των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της ζωής. 

Λάδωσε το άντερο σου μωρή?
Τα χάλια της Σκοπέλου με της σήμανσης αυτός δεν είναι Δήμος για έργα άλλα για δεξίωσης φρου φρου και αρώματα δηλαδή !Φώτης Κατσικαρώνης Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «COCA - COLA 3E» στην Πάτρα, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ

«Το ΚΚΕ πρέπει να ψηφιστεί γιατί είναι το κόμμα αυτό το οποίο είναι μπροστά σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και οι μικρομεσαίοι - μικροεπαγγελματίες. Είναι το κόμμα αυτό που στο λαό έχει πει την αλήθεια, για ποιο λόγο δεν πρέπει να στηρίζει ο λαός τις θέσεις των άλλων κομμάτων που είναι με την ΕΕ. Εν αντιθέσει με το ΚΚΕ που λέει και εξηγεί στο λαό πως η ΕΕ δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους λαούς και ειδικότερα στον ελληνικό λαό, γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου δηλαδή των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Το ΚΚΕ πρέπει να ψηφιστεί γιατί είναι το κόμμα που καθοδηγεί την εργατική τάξη και βέβαια μιλάει για μια άλλη μορφή διακυβέρνησης, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν τα μέσα παραγωγής, μιλάει για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κοινωνικοποίηση δηλαδή της Ενέργειας, της Υγείας, της Παιδείας. Με άλλα λόγια, μιλάει για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας.Πιστεύω λοιπόν ότι με τέτοιες πολιτικές μπορούν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας να βγουν από τη μιζέρια και να βρουν ουσιαστική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για καλύτερες μέρες. Δε νομίζω ότι είναι δύσκολο οι εργαζόμενοι στους οποίους αναφέρεται το ΚΚΕ να αντιληφθούν πλέον πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα. Το ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρο πάντα και έχει δικαιωθεί σε αυτά που έλεγε και θα δικαιωθεί και στο μέλλον. Με αυτά τα λίγα, αλλά και πολλά ακόμη, πρέπει οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα να δώσουν ψήφο στο ΚΚΕ, γιατί έτσι θα υποβάλουν τη δική τους αντίσταση σε όλη αυτήν την πίεση που δέχονται στα δικαιώματά τους από το υπάρχον πολιτικό σύστημα».

Μανώλης Μαθιουδάκης δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Eurokinissi
«Το ΚΚΕ ήταν πάντα και παραμένει στην πρωτοπορία των αγώνων του Λαού. Στήριγμα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων, της αγροτιάς, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων των εργαζόμενων. Δεν ξεχνάμε τους μεγάλους αγώνες του ΠΑΜΕ με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες λαϊκούς αγωνιστές ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και των συνοδοιπόρων τους, σε συμφωνία με την ιμπεριαλιστική ΕΕ και το ΔΝΤ.Τιμάμε τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών για την έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων για όσα παθαίνουμε, για την οργάνωση των λαϊκών αγώνων με στόχο την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών που καταβαραθρώνουν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Και, καθώς, σήμερα, η καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας και την ΕΕ γενικότερα, βαθαίνει, στηρίζουμε το ΚΚΕ που βρίσκεται και πάλι, μπροστά, ενημερώνοντας το λαό για τα νέα χειρότερα που έρχονται και τη μοναδική φιλολαϊκή ρεαλιστική λύση που προτείνει: Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με Λαϊκή Εξουσία, που θα διαγράψει το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας με κεντρικό σχεδιασμό σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Η αστική τάξη και οι λογής μηχανισμοί της, τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα κόμματα του Ευρω-μονόδρομου, εμπορεύονται το φόβο και τρομοκρατούν τους εργαζόμενους για να τους εξαναγκάσουν να ψηφίσουν το νέο δίπολο, ΝΔ/"κεντροδεξιάς" και ΣΥΡΙΖΑ/"κεντροαριστεράς" που, προβάλλει και εμπορεύεται ψεύτικες ελπίδες για δήθεν εύκολες λύσεις πατώντας και στην απελπισία μερίδας του κόσμου.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν ξανά θύματα. Στις εκλογές της 17 Ιούνη το ΚΚΕ χρειάζεται να βγει, όχι απλώς όρθιο αλλά ακόμα πιο δυνατό! Γιατί θα χρειαστούν νέοι μεγάλοι, σκληροί λαϊκοί αγώνες που μόνο το ΚΚΕ μπορεί να βοηθήσει το λαό στην οργάνωσή τους, για να αποκρουστούν τα νέα ακόμα χειρότερα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και σχεδιαστεί να εφαρμοστούν μετά τις εκλογές. Γι' αυτό στις εκλογές της 17ης Ιούνη, είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, να ξανασυναντηθούμε στις κόκκινες κάλπες όσοι ψηφίσαμε στις 6 Μάη το ΚΚΕ, αλλά και πολλοί περισσότεροι λαϊκοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, νέοι, ριζοσπάστες, αριστεροί και φίλοι, ανεξάρτητα τι ψήφισαν πριν. Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε σε όλα με το ΚΚΕ. Εχει μεγάλη σημασία καμία ψήφος να μη χαθεί για το ΚΚΕ, για να αποκρούσουμε τα χειρότερα που έρχονται, είτε με "κεντροδεξιά" κυβέρνηση είτε με κυβέρνηση "κεντροαριστερή"».

Λάκης Παπαδόπουλος Τραγουδοποιός

«Κάποτε τα λόγια του ΚΚΕ μου φαινόταν εκτός πραγματικότητας. Στην πορεία είχαμε το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ, τη Γιουγκοσλαβία και κατάλαβα πόσο δίκιο είχε. Οσα έχει πει το ΚΚΕ και για την Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώθηκαν. Μπορεί να μη συμφωνώ σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά το ψηφίζω, γιατί έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην καθαρότητα και την αγνότητα της σκέψης της Αλέκας Παπαρήγα. Είμαι "καψούρης" με την Αλέκα. Εκτιμώ ότι αυτό το κόμμα δεν κλυδωνίζεται και έχει σταθερές θέσεις».

Λάκης Χαλκιάς Τραγουδιστής

«Σήμερα οι στιγμές που ζούμε όλοι μας είναι από τις πιο κρίσιμες και πιο σκληρές που έχει περάσει ο τόπος μας ποτέ άλλοτε. Γι' αυτό θεωρώ χρέος μου να πω γιατί θα ψηφίσω το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.Το ΚΚΕ σήμερα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει λύσεις και εγγυήσεις, εδώ που μας έφτασαν οι εκάστοτε κυβερνώντες, πολιτικοί ταγοί του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.
Ο ελληνικός λαός έχει περάσει από διάφορα στάδια στη ζωή του και δοκιμάσθηκε σκληρά, άντεξε και θα συνεχίσει γιατί ο λαϊκός πολιτισμός του, η κουλτούρα του, η ιστορική του πορεία, οι παραδόσεις του, δεν θα τον εγκαταλείψουν, ούτε και θα τον προδώσουν και σήμερα. Τώρα μάλιστα που το απάνθρωπο "ευρωπαϊκό όραμα" της ΕΕ για την "Ευρώπη των λαών" που μας πούλαγαν ξεμασκαρεύτηκε!!! Μας τελείωσε !!!
Την Ευρώπη του εργασιακού Μεσαίωνα θέλουν να φτιάξουν, του πολυεθνικών κεφαλαίων, και της χειρότερης έκφρασής τους, του φασισμού και του ναζισμού.
Η αντεπίθεση τώρα της εργατικής τάξης για έναν κόσμο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ είναι πια μονόδρομος, η ευθύνη του ΚΚΕ αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή είναι ακόμα πιο μεγάλη, όπως όμως και η ευθύνη του κόσμου, του λαού, να του δώσουν την ανάλογη δύναμη με την ψήφο τους.
Τελευταία μας δυνατότητα, για να έχουμε ψηλά το κεφάλι, είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ με την ψήφο μας και με την παρουσία μας, στις τάξεις του εργατικού κινήματος, γιατί όπως αποδείχτηκε, χωρίς διεκδικήσεις, αγώνες και θυσίες ποτέ, πουθενά, τίποτε δεν χαρίζεται».

Σεισμός στην Σκιάθο 3.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

σεισμογράφος
«Κουνήθηκε» η Σκιάθος

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2 και 46΄ χθες  το μεσημέρι στην Σκιάθο και έγινε αρκετά αισθητός και στον ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε υποθαλάσσιο χώρο, 38χλμ. Βόρεια της Σκιάθου ενώ το εστιακό βάθος της δόνησης προσδιορίζεται στα 5χλμ.

Περιμένουμε να τιμωρήσει τους υπευθύνους της ντροπής της Σκοπέλου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο


Περιμένουμε να τιμωρήσει τους υπευθύνους της ντροπής της Σκοπέλου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
διαφορετικά θα είναι όλοι τους υπεύθυνη που χρησιμοποίησαν το Ασκληπιό Σκοπέλου ένα χώρο που σεβόμαστε όλοι οι Σκόπελος για να βγάλουν κάποια τους προβολή δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν σαν  ταβέρνα τα αρχαία μας μνημεία
Αναγνώστης

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΤΗ Υπόσχεται ανάπτυξη - πανηγύρι για τους εφοπλιστές

Κραυγαλέα αθώωση της ΕΕ για την κατάσταση στη Ζώνη, παρακάλια και «κίνητρα» στο κεφάλαιο για να φέρει δουλειές
Τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα επισκέφτηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, για να πείσει τους εργάτες ότι η αστική διαχείριση μπορεί να ασκηθεί προς όφελός τους. Μόνο που οι εργάτες της Ζώνης του γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί σε απροκάλυπτα χάδια στους κεφαλαιοκράτες και δη τους εφοπλιστές και να ραπίζει κατά πρόσωπο το λαό λέγοντας ότι θα «ματώσουν τα πόδια του», σε μια προσπάθεια στην οποία «μπορεί και να μην τα καταφέρουμε».
Στην ομιλία του περίσσεψαν οι διαπιστώσεις για την εγκατάλειψη της περιοχής, για την ανεργία που τη μαστίζει, για την εικόνα διάλυσης της Ζώνης, την οποία αξιοποίησε, για να κραυγάσει δημαγωγικά «ή ΣΥΡΙΖΑ ή κοινωνική καταστροφή»! Στην ομιλία του χάιδεψε το εφοπλιστικό κεφάλαιο, εγκαλώντας το για λειψή πατριωτική συνείδηση, επειδή αναθέτουν την κατασκευή των πλοίων τους σε ναυπηγεία άλλων χωρών. Για να δελεάσει αυτούς τους εφοπλιστές, ο Αλ. Τσίπρας τους διαβεβαίωσε ότι θα λάβουν πρόσθετες ενισχύσεις, όταν επέκρινε προηγούμενες κυβερνήσεις που «λεφτά είχαν μόνο για τις τράπεζες, όχι όμως για επενδύσεις».
Με άλλα λόγια, λύση για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ να παρακαλάνε οι εργάτες τους εφοπλιστές να πετάξουν κανά ξεροκόμματο από τα εκατοντάδες καράβια που χτίζουν στο εξωτερικό, κύρια στα ναυπηγεία της Κίνας. 'Η να αυξηθούν τα προνόμια των εφοπλιστών, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη φροντίζει, όταν με κάθε μέσο επιχειρεί να υπονομεύσει τους αγώνες των ταξικών σωματείων της Ζώνης για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.
Απομονώνοντας το μνημόνιο από τη συνολική στρατηγική της ΕΕ, που έχει κυριολεκτικά μαραζώσει τη ναυπηγοεπισκευή και άλλους παραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική» η εικόνα της Ζώνης «θα είναι η εικόνα όλης της Ελλάδας». Ομως η εικόνα της Ζώνης ήταν ίδια και πριν το μνημόνιο, ενώ η εξαθλίωση θα βαθαίνει με όποια κυβέρνηση, απ' τη στιγμή που δεν αμφισβητεί τους αστούς και την εξουσία τους, την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής.
Ανασυγκρότηση για ποιον;
Σε άλλο σημείο και αφού λεοντάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και «την αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα» (!) δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση της αριστεράς θα παραλάβει «καμένη γη» και ταμεία «κουφάρια», στρώνοντας από τώρα το έδαφος για να δικαιολογήσει την απόλυτη διαχειριστική ενσωμάτωση μετά τις εκλογές. Ο ίδιος διαμήνυσε στην πλουτοκρατία ότι θα δουν «ποιοι κλάδοι μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί και μπορούν να ενισχυθούν»! Αρα, ανάπτυξη εκεί που το κεφάλαιο μπορεί να βγάλει χρήμα και όχι εκεί που επιβάλλουν οι λαϊκές ανάγκες.
Η συγκεκριμένη φράση δείχνει το περιεχόμενο της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια ανάπτυξη που καθορίζεται από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης και όχι βέβαια του λαού που στενάζει και υποχρεώνεται να εισάγει προϊόντα που ο ίδιος μπορεί να παράξει. Σ' αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύτηκε για «ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, ανόρθωσης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου και ιδιαίτερα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος», δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιό τους, όπως είπε, βασίζεται «στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το δημόσιο, που θα συνεργαστεί με τους φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την τοπική αυτοδιοίκηση και βεβαίως με τον ΟΛΠ, ο οποίος θα μείνει υπό δημόσιο έλεγχο». Παρακάτω πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν λεφτά για να περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, αλλά «σταδιακά, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας, θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο στρατηγικών τομέων της οικονομίας, πρώτα και κύρια όμως ανακτώντας το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα».
Ελεγείες στους εφοπλιστές
Σε ό,τι αφορά στους εφοπλιστές κι εκεί είπε πως θα κάνουν «προσπάθεια να σταματήσει η ασυδοσία που υπάρχει στις σχέσεις» τους με το κράτος και «θα τους ζητήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι όταν η πατρίδα μας βρίσκεται σ' αυτή την κρίση δεν μπορεί αυτοί να σφυρίζουν κλέφτικα και να μην έρχονται εδώ να κάνουν επενδύσεις»!
Συνεχίζοντας να τους χαϊδεύει τα αυτιά, πρόσθεσε ότι «πέραν των φοροαπαλλαγών που έχει ο πολύ μεγάλος ελληνικός στόλος, κι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα συγκριτικό για τη χώρα που πρέπει να αξιοποιήσουμε (...) Θα τους ζητήσουμε λοιπόν να αποδείξουν ότι την ελληνική σημαία στα πλοία τους δεν την έχουν μονάχα για καιροσκοπικούς λόγους. Την έχουν γιατί πραγματικά θέλουν να στηρίξουν τη χώρα (...) Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα συμμεριστούν αυτή την αλήθεια».

Με πείσμα και αισιοδοξία στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ

Να βγάλει η κάλπη ακόμη πιο ισχυρό το ΚΚΕ, για να γίνει πανίσχυρο το αντίπαλο δέος, το εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα σηκώσει ασπίδα στον πόλεμο του κεφαλαίου, που θα αντεπιτεθεί διεκδικώντας ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας
Την περασμένη Τρίτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές της 17ης Ιούνη, θέτοντας το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό και ως κριτήριο ψήφου: Το ερώτημα, είπε, είναι πώς θα βρεθεί ο λαός την επόμενη μέρα. Το πραγματικό δίλημμα είναι: Αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων;Το δίλημμα τέθηκε με την επισήμανση ότι «εμείς οι κομμουνιστές είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε την αλήθεια στο λαό, ώστε να προετοιμασθεί και να οργανώσει την αντεπίθεσή του, με σχέδιο, με πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής».
Γιατί βάζουμε με τέτοια έμφαση αυτά τα ζητήματα μπροστά στην εργατική τάξη και στο λαό; Γιατί το πραγματικό πρόβλημα είναι η κρίση στην Ελλάδα και στην ΕΕ που βαθαίνει. Ηδη το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει ότι φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στο πλαίσιο του συστήματος και της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Γι' αυτό και η εκτίμηση ότι όποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί μετά τις εκλογές, όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακόψει την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά θα κλιμακώσει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, με άλλοθι ορισμένα ψίχουλα σε ομάδες ακραίας φτώχειας, που και αυτά θα εξανεμισθούν απ' τις γενικότερες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Eurokinissi
Καμία κυβέρνηση, ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οικουμενική ή και συνεργασίας με γειτονικές ή συγγενικές δυνάμεις, δεν πρόκειται να σώσει το λαό από τα βάσανα μιας ελεγχόμενης ή μη ελεγχόμενης πτώχευσης. Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, στο χώρο δουλειάς και στη γειτονιά, αν δε θέλει να μετατραπεί σε παθητικό μοιρολάτρη, με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.
Αβέβαιο το μέλλον της Ευρωζώνης
Η Αλέκα Παπαρήγα με βάση τις εξελίξεις που ολοένα επιδεινώνονται για το λαό σημείωσε τα εξής:
«Σε μια περίοδο που το μέλλον της σημερινής Ευρωζώνης είναι αβέβαιο, ανεξάρτητα απ' τις θυσίες του ελληνικού λαού, η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δύο ενδεχόμενα:
α) Της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης εντός Ευρωζώνης, με τους πιστωτές, που οδηγεί σε νέο "κούρεμα" αλλά και νέο σκληρό μνημόνιο. Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση χωρίς μνημόνιο μέτρων που εξειδικεύουν τις στρατηγικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις της σημερινής ΕΕ, δηλαδή της υπαρκτής ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας και όχι των φαντασιώσεων της "Ευρώπης των εργαζομένων", με τις οποίες εξαπατά ο ΣΥΡΙΖΑ.
β) Της ώθησης σε έξοδο απ' την Ευρωζώνη με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κρατικής χρεοκοπίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχει μερική εσωτερική στάση πληρωμών του Δημοσίου σε σχέση με σειρά υποχρεώσεων, καθώς και την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ούτε η κινδυνολογία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ούτε ο εφησυχασμός του ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλει τη διαπραγματευτική του ικανότητα και το νέο γαλλικό αέρα του Ολάντ, μπορούν να κρύψουν την προοπτική επιδείνωσης της ζωής του λαού σε συνθήκες βαθιάς κρίσης. Η στάση του Ολάντ απέναντι στον ελληνικό λαό για την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την ΕΕ είναι διδακτική.Τελευταία, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται και την αμερικανική πολιτική του Προέδρου Ομπάμα. Μια απλή ματιά στην έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας στις ΗΠΑ, που προκαλεί τη θολή λαϊκή διαμαρτυρία, αρκεί για να βγάλει κανείς συμπεράσματα. Προκαλεί όμως εντύπωση η προβολή της "αντιγερμανικής" ρητορικής του απ' τα μεγάλα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η οποία συνοδεύεται από έλλειψη κατηγορηματικής δέσμευσης ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας κατά της Συρίας και του Ιράν στο κυβερνητικό πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα πρόγραμμα που δε θέτει επίσης σαν σαφείς κυβερνητικούς στόχους την κατάργηση της στρατηγικής συμφωνίας με το Ισραήλ και την έξοδο από το ΝΑΤΟ».
Να σηκώσει ανάστημα ο λαός
Και βεβαίως αναφέρθηκε στη διέξοδο για το λαό επισημαίνοντας: «Η σωτηρία για το λαό προϋποθέτει να σηκώσει το ανάστημά του, να σταθεί με περηφάνια απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, όχι σαν ζήτουλας, να γράψει στις σημαίες της πάλης του τη διεκδίκηση των σύγχρονων ρεαλιστικών κοινωνικών αναγκών που ανταποκρίνονται στον πλούτο που παράγεται. Τίποτα λιγότερο απ' αυτό.
Προϋπόθεση για την αντεπίθεση την επόμενη μέρα είναι:
 • Η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η σύγκρουση πρόσωπο με πρόσωπο με τον κεφαλαιοκράτη, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μεγάλο κατάστημα.
 • Η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.
 • Η προετοιμασία του λαού για την αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων και πρώτα απ' όλα του ενδεχόμενου της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, για να παρθούν όλα αυτά τα μέτρα που χρειάζονται ώστε ο λαός να σταθεί όρθιος, να αντιμετωπίσει στην πράξη τη μαζική πτώχευση και εξαθλίωση.
 • Είναι η δραστική αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, η αποπομπή μέσα από μαζικές διαδικασίες των εργοδοτικών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που αποτελούν στηρίγματα της αντιλαϊκής πολιτικής».

Βεβαίως, τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων υπόσχονται ανακούφιση μετά τις εκλογές και φιλολαϊκή διέξοδο σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Παρά τις επιμέρους διαφορές τους, οι οποίες εκτός των άλλων είναι απαραίτητες για να στηθεί το σκηνικό του νέου διπολισμού, βλέπουμε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι θα παραλάβουν «καμένη γη», θα αποφύγουν τις μονομερείς συγκρούσεις με την ΕΕ και ότι θα απαιτηθούν υπομονή και θυσίες του λαού για να έρθει αργότερα η έξοδος απ' το τούνελ.Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα συνεχούς μείωσης των λαϊκών προσδοκιών και των απαιτήσεων, να πείσουν το λαό πως το μόνο που μπορεί να επιλέξει είναι τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη νέα σφαγή των δικαιωμάτων του, να διαλέξει το δήθεν «μικρότερο κακό».
Η λογική του «μικρότερου κακού» είναι δοκιμασμένη, τελικά βρήκε το λαό σε μικρότερη σχετικά ετοιμότητα μόλις αντιμετώπισε τον εφιάλτη της εξαθλίωσής του, της βαθιάς κρίσης και της υπερχρέωσης του κράτους.
Να γιατί τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Οποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί, ανεξάρτητα από τα συνθήματά της, τελικά θα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της ΕΕ και τις κατευθύνσεις των μονοπωλίων, που απαιτούν:
-- Φθηνότερη εργατική δύναμη, ανάπτυξη με λιτότητα, για να μπορέσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της ΕΕ να ανταγωνισθούν ομίλους της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, με τους μισθούς πείνας.
-- Δημοσιονομική σταθερότητα σε βάρος του λαού, συγκράτηση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος κάθε κράτους - μέλους για να θωρακισθεί το ευρώ, χωρίς να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Ο νέος άνεμος Ολάντ - Ομπάμα σημαίνει νέα κρατικά πακέτα υπέρ των μονοπωλίων και νέα χρέη που θα πληρώσει ο λαός.
-- Ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μέσω της οποίας ελέγχει σήμερα, για παράδειγμα, η "Ντόιτσε Τέλεκομ" τον ΟΤΕ και η "Χόχτιφ" το Αεροδρόμιο των Σπάτων ("Ελ. Βενιζέλος").
-- Κοινοτικές ποσοστώσεις και δεσμεύσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, π.χ., οι ποσοστώσεις για τη ζάχαρη και το γάλα».
Κριτήριο και η εξωτερική πολιτική
Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που μπροστά στον ελληνικό λαό προβάλλει και συνδέει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με την εσωτερική κατάσταση, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα και αυτά να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους.
Αλλωστε, οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να εξεταστούν απομονωμένα από τις εξελίξεις που υπάρχουν στον κόσμο και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή μας. Σ' αυτήν (Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Καύκασος), όπου υπάρχει σημαντικός ενεργειακός πλούτος και η οποία αποτελεί «πέρασμα» των πρώτων υλών από την Κεντρική Ασία, την Κασπία, τη Μέση Ανατολή, τόσο προς τη Δύση, όσο και προς τις γοργά ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας (Κίνα, Ινδία κ.ά.), εκτυλίσσονται σοβαρές, επικίνδυνες εξελίξεις, που χαρακτηρίζονται από την ένταση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Ισχυρότατα μονοπώλια, ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πλέκονται σ' ένα «κουβάρι» αντιθέσεων και διαπάλης. Μέσα στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος οι αστικές τάξεις της περιοχής επιδιώκουν συμμαχικούς «άξονες», προχωρούν σε συμμαχίες και συμβιβασμούς, για να επωφεληθούν από τη διαπάλη για το φυσικό πλούτο και τα μερίδια των αγορών.
Στη διαπάλη χρησιμοποιούνται ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, αστυνομικά και στρατιωτικά σώματα της ΕΕ, οι στρατιωτικές βάσεις, οι μεγάλοι ναυτικοί στόλοι, ενώ αξιοποιούνται πλέον διάφορα προσχήματα, όπως η «πάλη με την τρομοκρατία» και η «υπεράσπιση των μειονοτήτων», τα μεταναστευτικά ρεύματα που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, η εξαθλίωση και η φτώχεια που γεννάει ο καπιταλισμός κ.ά.
Το ερώτημα είναι: Ποια πρέπει να είναι η θέση της χώρας μας σ' αυτές τις εξελίξεις; Τι συμφέρει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα;
Σήμερα βλέπουμε πως η χώρα μας συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και όχι των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού. Είναι ψευδής η εντύπωση, που ως τώρα καλλιεργούσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και στην οποία έχουν προσχωρήσει και τα άλλα κόμματα - «Ανεξάρτητοι Ελληνες», ΔΗΜΑΡ - ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη, την ασφάλεια του ελληνικού λαού, των άλλων λαών της περιοχής και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Είναι εξίσου παραπλανητικές οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κάποια αντικατάσταση του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών δομών της ΕΕ στο μέλλον με ένα άλλο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και μείωσης των εξοπλισμών. Πολύ περισσότερο, είναι κοροϊδία, γιατί είναι γνωστό ότι η ΕΕ θεωρεί το ΝΑΤΟ βασικό πυλώνα για την ασφάλεια και άμυνα των χωρών - μελών. Φιλολαϊκή απάντηση στα λεγόμενα «εθνικά ζητήματα» δεν μπορεί να δοθεί μέσα σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς!
Να γιατί λέμε: «Με το ΚΚΕ πρωταγωνιστής ο λαός, χωρίς τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τον πλούτο στα χέρια του».
Ριζοσπαστική γραμμή πάλης
Βεβαίως, το Κόμμα μας απέναντι στη λογική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά θα συνεχίσει και θα εξειδικεύσει τη γραμμή πάλης, που περιέχει ριζοσπαστικούς στόχους, όπως:
1. Καταγγελία δανειακής σύμβασης - μνημονίου.
2. Πλήρης - σταθερή εργασία.
3. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια, αποκλειστικά δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.
4. Φορολογία διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών με 45%, κατάργηση αφορολόγητων αποθεματικών και του ειδικού καθεστώτος των εφοπλιστών, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Αφορολόγητο στη λαϊκή οικογένεια έως 40.000 ευρώ, όπου πρέπει να υπολογίζονται επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αλλωστε, έχει συγκεκριμένους επεξεργασμένους στόχους πάλης για όλα τα ζητήματα που αφορούν στις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Εχει επίσης επεξεργασμένους στόχους πάλης και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αλλά διαφοροποιείται από όλα τα άλλα κόμματα γιατί αγωνίζεται για μια Ελλάδα που δε θα έχει δεσμεύσεις στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό μπορεί να το εγγυηθεί στον ελληνικό λαό μόνο μια εργατική - λαϊκή εξουσία! Για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, που θα ανοίξει το δρόμο γι' αυτήν την εξουσία αγωνίζεται το ΚΚΕ.
Με αυτήν την προοπτική το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, για:
 • Να κλείσουν τώρα οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ
 • Να φύγουν τα πυρηνικά όπλα
 • Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα
 • Να μην υπάρξει καμία εμπλοκή του λαού μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται.
Οσο πιο ισχυρό βγει το ΚΚΕ απ' αυτές τις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη θα 'ναι η δύναμη που θα έχει ο λαός μας, ώστε:
 • Να μη συρθεί στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται σε βάρος της Συρίας και του Ιράν και οι οποίοι θα έχουν τραγικές συνέπειες.
 • Να μην περάσει η παραχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, η διχοτόμησή του και η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας από τα ενεργειακά ιδιωτικά μεγαθήρια.
 • Να μην περάσει η χρησιμοποίηση των μειονοτικών ζητημάτων από ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος άλλων λαών και σε βάρος της χώρας μας στη Θράκη και στη Μακεδονία.
 • Να μην περάσει μια νέα παραλλαγή του επικίνδυνου «σχεδίου Ανάν» για την Κύπρο.
Με το ΚΚΕ μπροστά
Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να σκέφτονται όλα τα παραπάνω ζητήματα για την επομένη των εκλογών. Να έχουν καθαρό πως μόνο ένα οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα με το ΚΚΕ μπροστά, ισχυρό, μπορεί να εγγυηθεί ότι η θέση των εργαζομένων δε θα γίνει χειρότερη, ότι θα δυναμώνει το ρεύμα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, η προοπτική για άλλη πολιτική και δρόμο ανάπτυξης. Και αυτά αποτελούν το πραγματικό κριτήριο ψήφου.
Απ' αυτό προκύπτει η αναγκαιότητα να βγάλει η κάλπη ακόμη πιο ισχυρό το ΚΚΕ, για να γίνει πανίσχυρο το αντίπαλο δέος, το εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα σηκώσει ασπίδα στον πόλεμο του κεφαλαίου, που θα αντεπιτεθεί διεκδικώντας ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που θα συγκρουστεί για να ανατρέψει στην πορεία το σάπιο σύστημα. Αλλά αυτός ο δρόμος απαιτεί ολόπλευρο δυνάμωμα του ΚΚΕ και εκλογικό. Είναι ευθύνη και καθήκον για το σήμερα και το αύριο των εργαζομένων.
Με πείσμα και αισιοδοξία μπορούμε να στείλουμε μήνυμα ελπίδας ότι ο λαός θα είναι στο προσκήνιο, θα γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων από τις 18 Ιούνη. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που λέει καθαρά ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα βρεθεί στο δρόμο της οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης, της ισχυροποίησης του εργατικού κινήματος και της λαϊκής συμμαχίας στην προοπτική για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, είναι που θα κρίνει τη θέση στην οποία θα βρεθεί ο λαός την επόμενη μέρα.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΕΠΕΊΓΟΝΤΟΣ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΌ ΣΤΟΥ ΚΑΝΑΚΗ ΤΗ ΛΑΚΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ !
ΨΑΡΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΗ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ !
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου