Hellenic Seaways - Άμεση & Εύκολη Online Kράτηση‎

Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Ακτοπλοϊκή σύνδεση μόνιμη σύνδεση ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Θεσσαλονίκη και τον Άγιο Κωνσταντίνο


Πάγιο αίτημα των Βορείων Σποράδων είναι η μόνιμη σύνδεση ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Θεσσαλονίκη και τον Άγιο Κωνσταντίνο, τις δύο βασικές πύλες εισόδου από την βόρεια και την νότια, αντίστοιχα, Ελλάδα. Η έναρξη της σύνδεσης στην διάρκεια της θερινής περιόδου, αποτελεί σημαντικό στοιχείο σε σχέση με την ενίσχυση της κίνησης των νησιών και κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον των επαγγελματιών εστιάζεται και προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Γ. Υ.

Χ. Θεοχάρης: Προσοχή στα «αδρανή μπλοκάκια»


Την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων, καθώς έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 200.000 φορολογικές δηλώσεις και ο φόρος που προκύπτει είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ, αποστέλλει τις επόμενες ημέρες η ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως ανέφερε μιλώντας στη ΝΕΤ ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων, Χ. Θεοχάρης. Επιπλέον, επισήμανε ότι θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και για τα «αδρανή μπλοκάκια» αν δεν γίνει διακοπή εργασιών. Όλες οι εκκρεμότητες γύρω από τα φορολογικά ζητήματα, καθώς και η πορεία των εσόδων, θα εξετασθούν σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γιώργο Ζανιά.

Το 65% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί είναι χρεωστικές λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που συνεπάγονται η μείωση του αφορολογήτου ορίου, η μείωση των εκπτώσεων δαπανών και κυρίως η εφαρμογή των αυξημένων (έως και 70%) τεκμηρίων.

Ο κ. Θεοχάρης απέδωσε τους αυξημένους φόρους στον τρόπο παρακράτησης που εφαρμόστηκε πέρυσι και ο οποίος δεν «παρακολούθησε» όλες τις φορολογικές αλλαγές, αλλά και στα τεκμήρια.

Όσον αφορά στην αποστολή των φορολογικών εντύπων, είπε ότι έχει αποσταλεί το 80% των εντύπων και απομένει ένα 20%, λόγω τεχνικών δυσκολιών, που πάντως αντιμετωπίστηκαν.

Από βδομάδα αρχίζει και η αποστολή των υπολοίπων εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αυτά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010-2011.

Ο κ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα σταλούν επιστολές σε περίπου 240.000 ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους 110.000 υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις και 130.000 ήταν αδρανείς, προκειμένου να κλείσουν τα βιβλία τους και να αποφύγουν την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ. Όπως διευκρίνισε, οι επιτηδευματίες που θέλουν να κάνουν διακοπή εργασιών, μπορούν να το κάνουν έως τις 6 Ιουνίου.

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Θεοχάρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών (λήγουν στις 15 Ιουνίου για μισθωτούς και συνταξιούχους) εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Δεσμεύτηκε… αλλά;

Δεσμεύτηκε… αλλά;
Μπορεί η Δημοτική Αρχή Σκιάθου στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμεύτηκε ότι θα αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα που μετακινούνται στο Δήμο, ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν τέθηκε… Και το επισημαίνουμε γιατί καλές είναι οι δεσμεύσεις, αλλά όταν είναι «στον αέρα» δεν έχουν κανένα νόημα!
Άλλωστε οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικές Αρχές μάς έχουν συνηθίσει σε δεσμεύσεις που ποτέ δεν υλοποιούν… Για να μην προτρέχουμε όμως εδώ είμαστε και θα δούμε και φυσικά ελπίζουμε ο Δήμαρχος Ν. Πλωμαρίτης να μας διαψεύσει…
Α.Φ.

Φόνος καλός

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου σκότωσε το Μνημόνιο!

Αυτοστιγμεί! Αμέσως μόλις βγήκε απ' τις κάλπες.
Τα υπόλοιπα, αυτά που μας απασχολούν τώρα, καθώς κι εκείνα που θα μας απασχολήσουν ως τις επόμενες εκλογές είναι η διαχείριση αυτού του φόνου.
Θα αποδειχθεί αυτός ο φόνος προϋπόθεση Ανάστασης ή ένα ακόμα σκαλί στην κάθοδο μας προς τον Αδη;

Το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα υπαγόρευσε κι εν πολλοίς επέβαλε την αλλαγή της στάσης όλων. Δείχνοντας την ισχύ του λαού. Τώρα αυτοί που δεν διαπραγματεύονταν τη στάση τους και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αναγκάζονται να ανακρούσουν πρύμναν. Δειλά στην αρχή, φερ' ειπείν ο Γιούνκερ, εντονότερα και πολύ περισ¬σότεροι στη συνέχεια, τώρα ακόμα και το ΔΝΤ! Ω, ναι! Το ΔΝΤ!

Δεν πρόκειται περί θαύματος! Πρόκειται για την κατανόηση ενός εκλογικού αποτελέσματος και για τον φόβο του επόμενου. Συνεπώς, αν στις επόμενες εκλογές ο λαός ενισχύσει την εντολή του στις αντι- μνημονιακές δυνάμεις, όχι μόνον το ΔΝΤ, αλλά εν τέλει και η Μέρκελ, θα διαπραγματευθούν.

Τι είδους διαπραγμάτευση θα είναι αυτή; Αυτό θα εξαρτηθεί από τους Ελληνες διαπραγματευτές.

Ως εκ τούτων, αν στιςεπόμενες εκλογές ψηφίσουμε σαν να έχουμε χάσει πόλεμο, αυτούς που ως τώρα τον χάνουν, τότε θα έχουμε όντως, χάσει τον πόλεμο...

Αλλοι, νέοι φερέλπιδες στρατιώτες πρέπει να φύγουν τώρα για το Μέτωπο...
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2012/05/blog-post_8865.html 

Επίθεση Αλ. Τσίπρα κατά των "δυνάμεων του μνημονίου"


Οξύτατη επίθεση κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας παράλληλα ότι "ο λαός αντιστέκεται, οργανώνεται, αντεπιτίθεται και στο τέλος θα νικήσει".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει στη δήλωσή του ότι τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούμε έκπληκτοι τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου να ξεπερνούν ακόμη και τους δανειστές μας σε εκβιασμούς, απειλές και ψεύδη. Την ίδια στιγμή, προσθέτει,  που ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι της ΕΕ υπογραμμίζουν την ανάγκη να σταματήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο οι εξελίξεις όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και παγκοσμίως θα είναι εφιαλτικές,  οι εγχώριοι ταλιμπάν των μνημονίων συνεχίζουν την τρομοκράτηση του λαού  σε πλήρη υποταγή στα σχέδια της κ. Μέρκελ και του ΔΝΤ.

Όσον αφορά στις τελευταίες δηλώσεις της κ.Λαγκάρντ, τονίζει ο κ. Τσίπρας,  το τελευταίο που επιζητούμε στην Ελλάδα είναι η συμπάθειά της. Τους φόρους, σημειώνει,  οι Έλληνες εργαζόμενοι τους πληρώνουν και είναι δυσβάσταχτοι. Για τους φοροφυγάδες, ας απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ να της εξηγήσουν γιατί δεν έχουν ακουμπήσει το μεγάλο κεφάλαιο και κυνηγούν τον απλό εργαζόμενο επί δύο χρόνια. Όσοι όψιμα επικριτές της τώρα εξανίστανται από τα λεγόμενα της, ας αναλογιστούν ότι αυτοί έφεραν το ΔΝΤ στη χώρα, παρουσιάζοντας το ως εθνική επιτυχία και σωτηρία.

ΘΑ ΤΟ ΦΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΣΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ !


ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΛΑΜΟΓΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΔΩΣΗΣ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

«Ξέχασαν» να κόψουν αποδείξεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα σε περιοχές του Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής και Περιστερίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ελέγχων, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας σε δύο καταστήματα (καφετέρια και ουζερί), που αφορούσαν στη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Ειδικότερα, σε φορολογικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε καφετέρια στο Περιστέρι Αττικής, συνελήφθη ένας 38χρονος, συνέταιρος εταιρείας, που ανήκει η καφετέρια, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε 20 παραγγελίες δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις, συνολικής αξίας 126 ευρώ, ενώ το κατάστημα λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας.

Ο συλληφθείς, θα οδηγηθεί αύριο το πρωί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου και ο 50χρονος διαχειριστής της εταιρείας.

Επιπλέον, σε φορολογικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε κατάστημα ουζερί στο Χαλάνδρι Αττικής, διαπιστώθηκε ότι σε πέντε παραγγελίες δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις, συνολικής αξίας 222,5 ευρώ. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ έχει ενημερωθεί και η αρμόδια Δ.Ο.Υ..

ΣΑΠΙΛΑ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ


ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΊΣΟΥΜΕ ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΉ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ. ΤΟΝ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ 341 ΕΥΡΩ.

ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΕΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΡΦΙΑ ΤΗΝ ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΗ ΕΦΟΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ;
Η ΔΟΥ Περιστερίου για χρέος 341 ευρώ απειλεί με κατάσχεση.
Αντί να κυνηγάνε τους μεγάλους φοροφυγάδες, που χρωστάνε εκατομμύρια στο Δημόσιο, απειλούν με....
κατασχέσεις για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ!
Σαν δεν ντρέπονται λιγάκι!
Και μια λεπτομέρεια.
Στην βρωμερή ειδοποίηση δεν γίνεται λόγος για κατάσχεση ακίνητης περιουσίας αλλά για κατάσχεση ενοικίου.
Δηλαδή οι νόμιμοι και έμμισθοι τοκογλύφοι του κράτους θα πάνε στην τράπεζα και θα κατάσχουν το ενοίκιο που δίνει ο κάθε φουκαράς από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Να τον πετάξει έξω από το σπίτι ο ιδιοκτήτης και μετά να πάει ο χριστιανός να κάνει καμια τρέλα σαν κι αυτόν που ανέβηκε στην κολώνα της ΔΕΗ και κάηκε.
Μιλάμε για πολλά κιλά αλητεία.
Απαιτείται άμεση παρέμβαση διαφορετικά όλοι θα έχουμε την ίδια τύχη.
http://www.makeleio.gr

‘’Όχι στο μνημόνιο-Ναι στην ευρωζώνη’’; Σύντομο ανέκδοτο!

Παναγιώτης Μαυροειδής
Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Όχι μόνο απορρίπτει τις αβάσιμες κατηγορίες  περί του αντιθέτου που εξαπολύουν εναντίον του  ΠΑΣΟΚ και  ΝΔ, αλλά δηλώνει ότι θα κάνει ότι μπορεί όχι μόνο για την παραμονή της Ελλάδας, αλλά και για τη σωτηρία του ευρώ.
Πως όμως θα συμβιβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εντολή για ανατροπή του μνημονίου, με την υπεράσπιση του ευρώ και της ΕΕ, όταν αυτός που έχει επιβάλλει τα μνημόνια, είναι ακριβώς η ΕΕ και η ΕΚΤ με τη βοήθεια του ΔΝΤ; Είναι δυνατόν άραγε να λες στους ευρωκράτες ‘’απαλλάξτε με από τα μνημόνια και δώστε μας τα λεφτά των δόσεων, ώστε εμείς με κάποιο τρόπο να μπορούμε να αποπληρώνουμε χρέος;’’
Εδώ υπάρχει ένα εφεύρημα, για να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν: ‘’Θα καταργήσουμε τα μνημόνια και θα επαναδιαπραγματευθούμε τη Δανειακή Σύμβαση’’. Το τι εννοεί με την ‘’κατάργηση’’ θα το δούμε στη συνέχεια, διότι δεν την εννοεί, αλλά προς το παρόν, ας το παραβλέψουμε, για να κρίνουμε την βασιμότητα του διαχωρισμού ανάμεσα σε κατάργηση μνημονίου και κατάργηση Δανειακής Σύμβασης.
Από ουσιαστική άποψη, αυτό είναι αδύνατο και αστήρικτο. Το μνημόνιο αποτελεί οικονομικό κοινωνικό πρόγραμμα που επιβάλλουν οι δανειστές, ως προϋπόθεση για  να συνεχίσει να δουλεύει η χρεομηχανή που περιγράφει η Δανειακή Σύμβαση. Το μνημόνιο είναι ο ουσιώδης πυλώνας της Δανειακής Σύμβασης. Και τα δύο μαζί διασφαλίζουν την πληρωμή των δανειστών και την θυσία των μισθών και κοινωνικών αναγκών στο αδιέξοδο σχέδιο σωτηρίας της ευρωζώνης.
Συγχρονισμός με την αντιμνημονιακή τοποθέτηση του λαού σημαίνει άρνηση πληρωμής του χρέους και απαίτηση διαγραφής. Είναι αδύνατο να υπάρχουν ταυτόχρονα αξιοπρεπείς  μισθοί και δημόσιες κοινωνικές πολιτικές και αποπληρωμή του χρέους. Λέει ψέματα όποιος το ισχυρίζεται. Η στάση πληρωμών δεν προϋποθέτει δήλωση αποχώρησης από την ευρωζώνη. Σημαίνει όμως διακοπή χρηματοδότησης από την ΕΕ, που έχει συνέπεια την κατάρρευση των τραπεζών και τη συνακόλουθη καθίζηση σε όλη την παραγωγική οικονομική δραστηριότητα με κλείσιμο επιχειρήσεων και αδυναμία πληρωμών. Ένας τρόπος απάντησης υπάρχει σε αυτό: Αυτοτέλεια νομισματικής πολιτικής, εισαγωγή εθνικού νομίσματος, εθνικοποίηση τραπεζών, έλεγχος κινήσεων κεφαλαίου, εθνικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων. Όλα αυτά σημαίνουν ότι φεύγουμε από την ευρωζώνη και την ΕΕ, ως  αφετηρία για ένα άλλο δρόμο αντικαπιταλιστικού προσανατολισμού, σε συνεργασία και με άλλους λαούς, μέσα και έξω από την Ευρώπη. Αυτός ο δρόμος,  προϋποθέτει κοινωνικές συμμαχίες διαφορετικές, στήριξη των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και κλονισμό της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας του κεφαλαίου. Όλα αυτά,  δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να γίνουν  με ‘’διμερή’’ τρόπο. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ενάντια σε ‘’μονομερείς ενέργειες’’ για το χρέος και ότι θα κάνει ‘’διαπραγμάτευση’’, είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Είναι σα να αποκηρύσσει την εθνική αντίσταση και την αντιδικτατορική πάλη ή  μια απεργία ενάντια σε ένα εργοδότη.  Η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, δεν γίνεται. Ο κύκλος δε γίνεται να τετραγωνιστεί…
Μήπως όμως αρκεί να κάνουμε το βήμα της κατάργησης των μνημονίων; Χωρίς σχεδιασμό και συνειδητή προετοιμασία του επόμενου και των υπόλοιπων βημάτων και πριν από όλα της εξόδου από την ευρωζώνη, θα πάμε σε μια απίστευτη καταστροφή, ειδικά δε αν αυτό γίνει από μια ‘’κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς’’, θα την χρεωθεί η αριστερά με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζουν αυτό.
Έχοντας αποφασίσει να μην προετοιμαστούν για αναμέτρηση με στόχο την ανατροπή μνημονίων και χρέους, αναπροσαρμόζουν και τη θέση για ‘’κατάργηση του μνημονίου’’. Αυτή αντικαθίσταται με τη θέση για ‘’κατάργηση εκείνων των μέτρων του μνημονίου, που οδηγούν σε περαιτέρω μειώσεις μισθών’’.  Κάνουν μια προσπάθεια να ξεχωρίσουν θεσμικές  ρυθμίσεις του μνημονίου που δεν έχουν άμεση οικονομική επίπτωση στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων έναντι των δανειστών. Οι διεκδικήσεις θα είναι στα όρια που είχαν και τα παρακάλια της  Λ. Κατσέλη στο πρώτο Μνημόνιο. Δηλαδή, να μην καταργηθεί η ΕΓΣΣΕ, να ακυρωθεί η κατάργηση της μετενέργειας και άλλα παρόμοια. Είναι  αυτά που ήδη έχει θέσει και ο νυν Υπουργός Εργασίας, τα θέτει και ο Βενιζέλος  στα δικά του επτά σημεία ‘’επαναδιαπραγμάτευσης’’ και σε σημαντικό βαθμό δήλωσε ήδη πρόθυμος και ο ΣΕΒ. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει όσο πιο σιγανά μπορεί πως δεν μπορεί να υποσχεθεί ανατροπή των οικονομικών μέτρων που έχουν ρημάξει τον κόσμο. Έτσι  ο Π. Λαφαζάνης δηλώνει πως δεν είναι ‘’έτοιμος να απαντήσει ποιος πρέπει να είναι ο κατώτατος μισθός’’, ο Γ. Σταθάκης διευκρινίζει πως ‘’δεν  μπορεί να υπάρξει επιστροφή των μισθών στα προ του 2009 επίπεδα’’, αλλά και ότι ‘’δεν μπορεί να αυξηθεί  το επίδομα ανεργίας’’. Τα δε ‘’χαράτσια’’, θα επανεξεταστούν σε ότι αφορά τους πολύ φτωχούς και ανέργους και βλέπουμε. Μετά από όλα αυτά το σύντομο ανέκδοτο ‘’όχι στο μνημόνιο, ναι στο ευρώ’’, καθίσταται και μακάβριο…
Πως εξηγείται άραγε αυτή  η δογματική προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση της ευρωζώνης και της ΕΕ;
Είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων.
Υπάρχει  η  ιδεοληψία της ‘’ευρωπαϊκής αριστεράς’’, που πάντα αναγόρευε την καπιταλιστική διεθνοποίηση σε μέτρο της προόδου, έναντι της …καθυστέρησης.  
Είναι έκφραση βαθύτερων   πολιτικών  χαρακτηριστικών αυτού του ρεύματος  για  υποταγή στις πολιτικές μορφές οργάνωσης της εξουσίας   του κυρίαρχου μπλοκ αστικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Με τον ίδιο τρόπο που η ‘’μεταρρυθμιστική’’ αριστερά, δεν μπορεί να είναι ενάντια στο αστικό κράτος, αλλά να το βλέπει κυρίως ως ‘’πεδίο πάλης’’, αδυνατεί να είναι και κατά των ευρωκρατών και της πολυεθνικής πολιτικής επιβολής της αστικής τάξης.
Η στάση όμως υπεράσπισης του ευρώ από  ΣΥΡΙΖΑ  και ακόμη περισσότερο τη ΔΗΜΑΡ, συμπυκνώνει και άμεσα  ιδιαίτερα συμφέροντα μεσαίων και ανωτέρων στρωμάτων της  κρατικής και ευρωκρατικής μηχανής. Τόσα χρόνια, ενώ αποτελούν πολιτικό και κοινωνικό κορμό αυτών των πολιτικών δυνάμεων, θεωρούν  ότι ζουν από την ύπαρξη της ΕΕ και τα χρήματα της, αλλά και διαμορφώνουν  τις πολιτικές της σε πολλούς τομείς.

Μασκαράδες,κλέφτες και ...βιαστές των ονείρων του Ελληνικού λαού!

Καλή Κυριακή σε όλους! Αν και δεν την βλέπω με όσα ακούμε και βλέπουμε εμείς ο ...αφέντης λαός! Οι Χρυσαυγίτες συνοδεία αστυνομικών ξυλοκοπούν αγρίως αθώους μετανάστες!Η Κολανακιώτισσα πολιτικός,η οποία μαυρίστηκε απο τους Πασόκους ψηφοφόρους θα μπει στη βουλή απο την πίσω πόρτα η...άχρηστη,ο αποτυχημένος Σαμαράς βρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ,βρίζει τους ναυτεργάτες και κάνει ότι μπορεί ο κακομοίρης για να μας...πείσει πως είναι πιστός υπηρέτης του ΔΝΤ,της Μέρκελ,των ξένων και ντόπιων άθλιων τραπεζιτών,των επιχειρηματιών και των μεγαλοεφοπλιστάδων! Μας έπεισες ρε μην χτυπιέσαι άλλο! Οι αποκαλύψεις και οι αλήθειες του άξιου συναδέλφου Κώστα Βαξεβάνη τους ενοχλούν... Οι καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι του Ακη Τσοχατζόπουλου κρύβονται πίσω απο το σάπιο σύστημα. Και οι παπαγάλοι υπηρέτες των Αλαφούζου,Μπόμπολα,Βαρδινογιάννη,Ψυχάρη,Βγενόπουλου,Κουρή Γιώργου και λοιπών διαπλεκόμενων ιδιοκτητών των ΜΜΕ συνεχίζουν την ξεφτιλισμένη τους προπαγάνδα,τρομοκρατώντας τον λαό και προσπαθώντας να ενισχύσουν τα δύο άθλια κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ! Μπάλα και Γιουροβίζιον το...όπιο του ελληνικού λαού όπως ακριβώς έπραττε και η χούντα των Παπαδόπουλου,Παττακού και Ιωαννίδη!Τώρα μας σημαδεύουν τα κανάλια και όχι τα τάνκς αλλά ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ καλά κρατεί!O Σημίτης τολμάει και μιλάει ο εχθρός του λαού. Ο ΛΟΒΈΡΔΟΣ ΜΑΣ λέει πως θα ελέγξει όλα τα μπουρδέλα και ξεχνάει πως οι...πόρνες αρσενικές και θηλυκές κατοικοεδρεύουν σε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. Και οι συνταξιούχοι πήρεαν προχτές μειωμένη σύνταξη απο 35 έως και 210 ευρώ και ...έκλαιγαν απαρηγόρητοι στις τράπεζες οι παπούδες μας κι οι γιαγιάδες ρε ανεκδιήγητε Βαγγέλη Βενιζέλο!!!!!! Και όπως μου έλεγε φίλος λογιστής και οι συνταξιούχοι φέτος θα πληρώσουν πολύ αυξημένο φόρο!Δηλαδή πόρνες στην ψυχή Λοβέρδο ψεύτη,Φιλόδοξε και ανίκανε....... Και για όλα φταίει ο Τσίπρας... Και το ΚΚΕ που δεν καθοδηγεί εργάτες ναυτεργάτες μεταλλεργάτες χαλυβουργους συνταξιούχους νέους να μάθουν να σκύβουν το κεφάλι στην Ε.Ε και στα ντόπια και ξένα αφεντικά και στην ανάγκη να καθήσουν Να τους γ....ουν!!! Χριστέ και ...Απόστολε Γκλέτσο που είσαι να τους αρχίσεις στο...μπουνίδι...Ναι ρε αλήτη Σαμαρά πες στους κολλητους σου βιομήχανους και εφοπλιστές πως θα βγάλουμε λίστα με...γκόμενα υπηρεσίας,ξεφτιλισμένε!!! Ο διαρκής σκληρός αποφασιστικός αγώνας οι μάχες με ακάλυπτα πρόσωπα και γροθιές ενωμένες και δυνατές είναι ο μόνος δρόμος μας λαέ απροσκύνητε και δημοκράτη! Για αυτό να είστε έτοιμοι. Σκιάζονται ωρέ τα παλικάρια; Ποτέ ποτέ ποτέ! Πόπη Χριστοδουλίδου Υ.Γ Καλύτερα πουτάνα να προσφέρω και κοινωνικό έργο,παρά ρε μαλάκα πολιτικέ να το παίζω σοσιαλισμό και να εφαρμόζω σαν εσένα αποκλειστικά φασιστικές πρακτικές...Η σαν τον Χρυσοχουντίδη,τον Χρήστο Παπουτσή τον Οθωνα τον Οικονόμου να κυνηγάω μετανάστες πεινασμένους για να υπολογίζω πάντα σε ψήφους ρατσιστών η απλά φοβισμένων πολιτών.Κι αυτό για να έχω παχυλές μισθό βρώμικη εξουσία γραμματείς δωρεάν κινητό πολυτελείας αμάξι κ.λ.π προνόμια τα οποία πληρώνει απο τον ιδρώτα του ο φορολογούμενος πολίτης.. ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥΤΆΝΑ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ ΑΛΛΆ ΚΑΘΑΡΗ ΠΑΡΑ ΠΟΡΝΟΣ Η ΠΟΡΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ Η ΑΚΌΜΑ ΑΘΛΙΟΙ ΠΑΣΌΚΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ...ΒΙΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΥΦΕΡΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ η ΑΠΟΜΑΧΩΝΝ της ΣΚΛΗΡΗΣ ΒΙΌΠΑΛΗΣ!!!

ΑΡΙ ΞΥΠΝΑ!!!


ΜΑΣ ΑΚΟΥΗ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΙΜΆΝΙ


ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΕΙ ΠΟΙΟΝ ΤΕΛΙΚΑ?

ΔΗΜΑΡΧΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΗ Ο Α.Ο.ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΗΣ

ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΈΝΗ

ΤΑ ΚΟΤΕΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ .ΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΟ?


ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΝΕΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΗ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ?


ΜΕΊΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΈΝΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ

Επιτέλους τέρμα το μονοπώλιο του Γερμανός στην Σκόπελο

ΑΝΟΊΓΕΙ ΣΎΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Ισχυρή καταιγίδα πλήττει σχεδόν ολόκληρη την Σκόπελο!


Ακούστηκε μια ισχυρή βροντή και λίγο μετά άνοιξαν οι ουρανοί..


Ακούστηκε μια ισχυρή βροντή και λίγο μετά άνοιξαν οι ουρανοί... Καταιγίδα, μπόρα φοβερή, τώρα στην ΣΚΟΠΕΛΟ

Διαλέξτε που θα βάλετε σταυρό...

ΕΛΛΗ Τ.

 • Η ημέρα που θα ξεκινήσει το ΕΛΛΗ Τ. με προορισμό το λιμάνι του Ρεθύμνου, για λογαριασμό της CRETAN LINES, πλησιάζει. Σήμερα στην δεξιά μπάντα άρχισαν να γράφονται τα σινιάλα της εταιρίας (CRETAN μπλέ, LINES πορτοκαλί)  όπως υπερήφανα μας δείχνει στην παρακάτω φωτογραφία ο Λοστρόμος του ΕΛΛΗ Τ., κ.Αντώνης Πατεράκης.
   ΠΗΓΗ

Συνέχεια Δίκης ΣΠΦ (Β΄ Χαλάνδρι) - 18η Συνεδρίαση, Παρασκευή, 25.5.12

Σε κλίμα ρουτίνας ολοκληρώθηκε το σκέλος της ανάγνωσης εγγράφων του κατηγορητήριου από τον πρόεδρο του τρομοδικείου Χ. Βρυνιώτη επικουρούμενο από τη μία από τις δύο τακτικές εφέτες. Η ρουτίνα φάνηκε καθαρά από τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος διάβαζε τα έγγραφα.

Σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας επισημάναμε, ότι από την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας δεν προέκυψε κανένα «ενοχοποιητικό» στοιχείο σε βάρος των τεσσάρων μελών της ΣΠΦ. Ενοχοποιητικό με βάση το αστικό ποινικό δίκαιο, όχι με βάση τις δικές μας απόψεις, για τις οποίες η δράση της ΣΠΦ, όπως και όλων των άλλων ένοπλων οργανώσεων, είναι πολιτικά και κοινωνικά νομιμοποιημένη. Εμείς εξετάζουμε την υπόθεση απ’ όλες τις πτυχές της. Και από πολιτική άποψη και από την άποψη του αστικού ποινικού κώδικα.

Επισημαίνουμε, λοιπόν, ότι είναι άλλο ζήτημα η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη συμμετοχή σε μια ένοπλη επαναστατική οργάνωση, όπως η ΣΠΦ, πράξη στην οποία έχουν προχωρήσει οι Δ. Μπολάνο, Γ. Νικολόπουλος, Μ. Νικολόπουλος και Χ. Τσάκαλος, που δικάζονται σ’ αυτή τη δίκη, και άλλο ζήτημα οι λεγόμενες ποινικές ευθύνες. Θυμίζουμε, ότι οι εκπρόσωποι των αστικών πολιτικών κομμάτων που κατηγορήθηκαν για τα περιβόητα σκάνδαλα έχουν υποστηρίξει ότι είχαν μόνο πολιτική ευθύνη για τις πράξεις τους, ότι τους έκρινε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις εκλογές και ότι κακώς ζητείται η παραπομπή τους στα ποινικά δικαστήρια. Τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης δεν μπήκαν στο κόπο να προβάλουν αντίλογο σ’ αυτό, ενώ το κάνουν για τους αγωνιστές που συμμετέχουν σε ένοπλες οργανώσεις του κομμουνιστικού και αναρχικού κινήματος, οι οποίοι έχουν το πολιτικό σθένος και το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπιστούν την δράση της οργάνωσή τους και να μην την πετάξουν στα σκυλιά. Γι’ αυτούς ζητούν καταδίκες στη βάση της «συλλογικής ευθύνης» κι ας μην υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος τους, πλην της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για τη συμμετοχή τους στις οργανώσεις.

Κανένα στοιχείο, λοιπόν, δεν προέκυψε από την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας του κατηγορητηρίου και το ίδιο ισχύει και για τα έγγραφα της δικογραφίας που διαβάστηκαν. Νομίζουμε ότι αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε τον πρόεδρο να διεκπεραιώσει αυτή τη διαδικασία με ρουτινιάρικο και όχι ευχάριστο για τον ίδιο τρόπο. Απλούστατα, δε βγαίνει καταδίκη για κατοχή, προμήθεια και χρήση  εκρηκτικών, όπως και για τη συμμετοχή στις τρεις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, ακόμα και βάσει του ισχύοντος ποινικού κώδικα, που αποτελεί το δίκαιο των κεφαλαιοκρατών.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει την Τετάρτη 30 Μάη, θα καταθέσουν γραπτά τα αιτήματά τους, που προέκυψαν από τη διαδικασία ανάγνωσης των εγγράφων και θα κάνουν και σχολιασμό τους.

Στη φάση της προανάκρισης η διαδικασία στην Ιταλία

Στο μεταξύ, διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει αίτημα έκδοσης (βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης) από μεριάς Ιταλίας, όπως έλεγαν οι αρχικές πληροφορίες. Δικαστικός επιμελητής επέδωσε σε εφτά άτομα (στους δύο η επίδοση έγινε στη δικαστική αίθουσα, για τους υπόλοιπους δεν γνωρίζουμε), κατηγορούμενους στις διάφορες υποθέσεις της ΣΠΦ, έγγραφο που έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Τους ενημερώνει ότι μετά από μήνυση του Μπερλουσκόνι (!) γίνεται σε βάρος τους προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα για το παγιδευμένο δέμα που στάλθηκε στον τέως πρωθυπουργό της Ιταλίας και ότι οι ιταλικές δικαστικές αρχές τους έχουν διορίσει συνηγόρους.

Για την υπόθεση αυτή έχουν ασκηθεί διώξεις και στην Ελλάδα και μάλιστα η σχετική δίκη έχει οριστεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβρη. Και βέβαια, με καμιά λογική, ούτε με το ισχύον ποινικό δίκαιο, δεν μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι να δικαστούν δυο φορές, σε δυο διαφορετικές χώρες, για την ίδια υπόθεση. Και βέβαια, όπως έχουμε ήδη γράψει, το αδίκημα έγινε στην Ελλάδα, εδώ θα δικαστούν, και τυχόν αίτημα έκδοσής τους στην Ιταλία θα συνιστά νομικό σκάνδαλο ολκής.

Σχολιάζοντας την επίδοση αυτού του εγγράφου, ο Χρ. Τσάκαλος δήλωσε ότι πρόκειται για εκδικητική πράξη, λόγω της πρόσφατης ενέργειας της FAI που πυροβόλησε στα πόδια στέλεχος καπιταλιστικής επιχείρησης.
(ΠΗΓΗ: http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=16960&pos=4&cat_id=48 )

Αντεπίθεση

Το σύστημα επιτίθεται. Και επιτίθεται ύπουλα με όλα τα μέσα που διαθέτει. Κατ αρχήν θέλει να συκοφαντήσει την Αριστερά. Συκοφαντεί τόσο το ΚΚΕ, όσο και το ΣΥΡΙΖΑ.
Ένας τρόπος δημιουργίας κλίματος είναι οι δημοσκοπήσεις. Δείχνουν το ΚΚΕ χαμηλά, το δε ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τη ΝΔ. Ξεχνούν ότι στις προηγούμενες εκλογές έπεσαν εντελώς έξω. Αλλά γιατί επιμένουν; Οι δημοσκοπήσεις, έστω κι αν δεν γίνονται πιστευτές, τραβούν την προσοχή. Όταν ακούς πχ, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο και ανεβαίνει, όπως έλεγαν πριν τις προηγούμενες εκλογές, αμφιβάλεις για αυτά που βλέπεις καθημερινά και γνωρίζεις. Συσπειρώνονται ως ένα σημείο, τα πρόβατα αφού δίνονται ψεύτικες ελπίδες.
Το ίδιο τώρα και με τη ΝΔ. Τι έγινε και προηγείται η ΝΔ; Ήρθε η Ντόρα! Α, καλά. Ήρθε δηλαδή κάποια, που μισεί τον αρχηγό της, που θέλει οπωσδήποτε να τον ρίξει, που τον έβριζε, και που διαγράφηκε, γιατί θεωρήθηκε επικίνδυνη από την ηγεσία της ΝΔ. Τόσο καλά. Ούτε μια ψήφο δε θα πάρει ο Σαμαράς από τη ΔΗΣΥ. Και αυτό γιατί χάρη στον Παυλόπουλο, οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Κατάλαβες Αντώνη; Γιατί να ψηφίσει ο οπαδός της Ντόρας, εσένα, όταν έχει εξασφαλίσει την εκλογή η κόρη;
Λένε θα πάρει από το λαγό. Τις προσωπικές ψήφους των καραγκιόζηδων. Σταγόνα στον ωκεανό. Και με την έλευση των «παλτών», θα φύγουν περισσότεροι. Σκεφτείτε αναποφάσιστοι, τι σας προσφέρει ο Σαμαράς; Μνημόνιο, πετσόκομμα αποδοχών, ακρίβεια, ανεργία. Μια απ τα ίδια και χειρότερα.  
Αλλά γιατί επιμένουν στα ψέματα; Γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Γιατί είναι σε κρίσιμη θέση. Ιδιαίτερα τα αφεντικά. Οι καναλάρχες, οι τραπεζίτες, οι κυνόδοντες, οι  εφοπλιστές, ο ΣΕΒ κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το τι λέει, είναι κόμμα που δεν κυβέρνησε, που δεν είναι τα στελέχη του, τα περισσότερα, αναμεμειγμένα σε σκάνδαλα. Είναι λοιπόν δύσκολο να εκβιαστούν. Για τους δημοσιογράφους, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, έχουν πολλά άπλυτα. Για τον Αλέξη δεν έχουν σκάνδαλα οικονομικά να τον δέσουν. Αυτό τους ανησυχεί.   
Φυσικά υπάρχουν και τα σκουλήκια. Όσοι δηλαδή έτρωγαν με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τώρα θέλουν να παρουσιάζονται τάχα μου, Αριστεροί. Αυτοί είναι με το συμφέρον τους. Απαντώ και σε ένα σχόλιο αναγνώστη, γιατί στηρίζουν ορισμένοι εκδότες το ΣΥΡΙΖΑ. Μυρίζονται νίκη και θέλουν να είναι με τους νικητές. Απλό, άσε που το χουν ξανακάνει.
Άλλος τρόπος επίθεσης είναι η τρομοκρατία. Θα φύγουμε από την ΕΕ και θα γυρίσουμε στη δραχμή. Αλήθεια; Μακάρι να βγούμε από το σκυλολόι, αλλά δεν το βλέπω, δυστυχώς. Από το στόμα σας και στου λαού τα αυτί. Το να παραμένουμε σε  ένα όμιλο υποτελών του ράιχ, δεν μας συμφέρει σα λαό. Καταστρέφουμε και την οικονομία και την ανεξαρτησία μας, έστω αυτές που έχουμε. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να μας πει φύγετε. Αλλού λοιπόν τα ψέματα.
Το άλλο που κάνουν, είναι η παρανοϊκή σύνδεση εγκλήματος και μεταναστών. Λες και είμαστε οι πρωτόπλαστοι και ήρθε ο μετανάστης να μας δώσει μήλα. Έλεος! Τι είναι εγκληματικότητα; Είναι ένα σύνολο από πράξεις αντικοινωνικές, δηλαδή πράξεις που βλάπτουν το συνάνθρωπο. Για να το δούμε καλύτερα. Η εκμετάλλευση είναι έγκλημα; Το να δουλεύεις από το πρωί ως το βράδυ για ψίχουλα για παράδειγμα. Το να αναγκάζεσαι αυτά που έχεις, να τα δίνεις χωρίς να το θέλεις στον άλλο, στην εφορία λόγου χάρη.
Το να αναγκάζουν τις νέες κοπέλες αλλά και αγόρια να εκδίδονται χωρίς προφυλάξεις; Το να σε ληστεύουν κάθε μήνα με ανήθικους και τρελούς φόρους; Η δηλητηρίαση από χημικά της αστυνομίας βλάπτει ή ωφελεί; Οι τραυματισμοί και οι σκοτωμοί από μπάτσους και χρυσαλήτες δεν πιάνονται ως πράξεις βίας; Ποιος σας κλέβει όλους; Ποιος κλέβει τα πιο πολλά;
Ρώταγα που το πάνε με τους μετανάστες στην Πάτρα. Η αστυνομία με αφορμή τα επεισόδια, έκανε ανακοίνωση, ότι τάχα είναι καλύτερα για όλους να γίνουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λένε δηλαδή, ότι είναι πολύ καλό για όλους, να γίνει ξανά το Άουσβιτς, το Νταχάου και άλλα κρεματόρια ανθρώπων που δε γουστάρει το σύστημα στην Ελλάδα. Μόνο που όταν σταματήσουν να έρχονται μετανάστες, θα πάρουν τη θέση τους οι άστεγοι, να «φιλοξενηθούν» κι αυτοί και μετά οι αντιφρονούντες. Να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι ναζί, να σπάνε αμάξια, κεφάλια κλπ, χωρίς αντιδράσεις.
Προσπαθούν επίσης να σπείρουν διχόνοια στην Αριστερά. Σύντροφοι, ότι καταφέραμε ως τώρα, και καταφέραμε πάρα πολλά, το πετύχαμε επειδή ο κάθε ένας από μας και όλοι μαζί, αντεπιτεθήκαμε στον καπιταλισμό, με πολλούς τρόπους.
Δε θεωρώ τη διαφωνία και τη διαφορετική γνώμη κακό. Ίσα – ίσα. Οι διαφορετικές απόψεις είναι δείγμα ότι η Αριστερά είναι ζωντανή και εξελίσσεται. Ότι δε φοβάται να θέσει ερωτήματα στον εαυτό της, και να ψάξει να βρει απαντήσεις. Οι πλουτοκράτες ενώνονται μέσα στα πλαίσια του προσωπικού τους συμφέροντος. Η Μπακογιάννη πχ και ο Σαμαράς μισούνται. Η προοπτική έστω μικρής αλλαγής, στο πλαίσιο που μπορεί να αλλάξει κάτι με εκλογές, είναι που τους ένωσε. Μ άλλα λόγια φοβούνται. Το λαό. Ξέρουν ότι μια νέα καταδίκη του Μνημονίου, θα εμποδίσει κάθε απόπειρα ξεπουλήματος.
Κάθε μέρος της Αριστεράς, χρειάζεται να είναι έτοιμο για νέους αγώνες. Ο εχθρός συγκεντρώνει τις τελευταίες δυνάμεις για νέο χτύπημα στα λαϊκά στρώματα. Ο κάθε ένας από μας καλείται πάλι να αγωνιστεί όπως αυτός νομίζει καλύτερα, για να μην περάσουν τα σχέδια του κεφαλαίου.
Κάθε νίκη των εργαζομένων φέρνει πιο κοντά την επανάσταση, τη ριζική ανατροπή. Η εξέλιξη ακριβώς αυτό πρέπει να κάνει. Να προετοιμάζει τη μεγάλη σύγκρουση. Να προετοιμάζει τις πιο ιδανικές συνθήκες για το λαϊκό κίνημα. Κάθε νίκη του λαού, κάθε ακύρωση των σχεδίων της ανωμαλίας, ανυψώνει το αγωνιστικό φρόνιμα και υποχρεώνει τους αντιπάλους σε κινήσεις πανικού, άρα σε λάθη.
Είμαι πεπεισμένος, ότι στους αγώνες που έρχονται, η Αριστερά θα θριαμβέυσει. Καλή δύναμη.
ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ 

βόλος- άμεση αντιφασιστική δράση

δραση
 σημερα κατα τις 1 το βραδυ εντοπίστηκε ομάδα περίπου 10 ατόμων (2 αυτοκίνητα) τα οποία όντας μέλη της Χρυσής Αυγής, έγραφαν με σπρευ στην οδο Γαλλίας . Αμεσως συγκεντρωθηκαν αντιφασιστες-στριες και εσβησαν τα φασιστικα συνθηματα, αντικαθιστώντας τα αλλα και γεμιζοντας τα γυρω στενα με αντιφα συνθηματα.
    η κινηση αυτη εκλαμβανεται σαν μια οικτρη απαντηση στην χθεσινη δραση κατα του φασιστα βουλευτη Ηλιοπουλου αλλα και του δολοφονου Καλαμποκα αλλα δεν τους βγηκε...
     οι φασιστες  κυριολεκτικα εξαφανιστηκαν 5 λεπτα πριν προλαβουν οι αντιφα να κινηθουν
    να ξερετε πως την επομενη φορα δεν θα γλυτωσετε

                                                                                             αντιφα περιπολος

Ούτε μία λέξη για τις δηλώσεις Κ.Λαγκάρντ από Α.Σαμαρά και Ν.Μπακογιάννη...Μεγάλη εντύπωση έχει δημιουργήσει μεταξύ των στελεχών της ΝΔ που εξακολουθούν και ασπάζονται τον "λαϊκό" χαρακτήρα του κόμματος και αντιστρατεύονται την ταχεία μετακύλισή του σε νεοφιλελεύθερο κόμμα μετά την "συγχώνευση" με την ΔΗΣΥ της Ν.Μπακογιάννη, το γεγονός ότι ο Α.Σαμαράς κατά τις δύο χθεσινές ομιλίες του, μία εναρκτήρια και μία στο κλείσιμο της Εθνικής Συνδιάσκεψης, δεν είπε ούτε μία λέξη αποδοκιμασίας, δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά, στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τα Ελληνόπουλα, τις μητέρες τους, τους γονείς τους γενικά.
Τίποτα.
Απόλυτη σιγή από τον πρόεδρο της ΝΔ, όταν ακόμα και ο Ε.Βενιζέλος, προχώρησε σε σκληρή δήλωση αποδοκιμασίας της Κ.Λαγκάρντ.  
"Κάτι έπρεπε να πει, έστω έτσι για τους τύπους" είπε ένας παλαιός κοινοβουλευτικός στο defencenet.gr, ενώ ένας άλλος σε πιο σκληρή διάθεση είπε: "Έτσι όπως πάνε θα μας κρεμάσουν κουδούνια ότι είμαστε τσιράκια του ΔΝΤ".
Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις του Α.Σαμαρά με το ΔΝΤ είναι πολύ περισσότερο στενές απ'ότι γνωρίζουν οι περισσότεροι. Στην πρώτη σύσκεψη μεταξύ του ίδιου και του Γ.Παπανδρέου παρόντος του Κ.Παπούλια τον περασμένου Νοέμβριο, αρχικά δεν είχε δεχθεί τον Λ.Παπαδήμο γιατί "Δεν τον ηθελε το ΔΝΤ". Κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχε αυτή η αντιπάθεια του ΔΝΤ προς τον Λ.Παπαδήμο...
Εν πάση περιπτώσει, αυτή η άρνηση τοποθέτησης του Α.Σαμαρά για ένα θέμα που αποτελούσε κύριο γεγονός στην επικαιρότητα χθες, προφανώς σημαίνει απλά ότι υιοθετεί τις θέσεις της Κ.Λαγκάρντ, όπως τις διατύπωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ή ότι δεν τολμούσε να πει κάτι που θα έθιγε το ΔΝΤ:
«Καμία συμπόνια για τους Έλληνες» ήταν τίτλος της συνέντευξης που ξεσήκωσε σάλο καθώς σε ερώτηση "Αν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τους Έλληνες γονείς, τις μητέρες και τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη", η ελεεινή αξιωματούχος του ΔΝΤ δηλώνει ότι: «Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο σε μικρό χωριό στο Νίγηρα, που πηγαίνουν στο μάθημα μόνο για δύο ώρες την ημέρα και αναγκάζονται να μοιραστούν στα τρία ακόμα και την καρέκλα του θρανίου και προσδοκούν τη μόρφωση.Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου. Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι οι άνθρωποι στην Αθήνα».

"Οι έλληνες γονείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εάν η ζωή των παιδιών τους επηρεάζεται από τις περικοπές δημοσίων δαπανών", δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι γονείς πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους» ανεξάρτητα αν έχουν λεφτά ή όχι.

Ερωτώμενη, εάν αυτό που ουσιαστικά λέει -στους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους- είναι ότι τώρα πρέπει να πληρώσουν για τα καλά χρόνια που πέρασαν, απάντησε: «Αυτό ακριβώς».

«Δεν χρειάζονται άλλη βοήθεια οι Έλληνες, πρέπει αυτοί να βοηθήσουν τον εαυτό τους και κυρίως να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν» επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Για όλα αυτά που δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, ο Α.Σαμαράς και η "ευρωπαϊκή πατριωτική παράταξη" δεν είχε να πει ούτε μία λέξη αποδοκιμασίας. Για τη Ν.Μπακογιάννη δεν το συζητάμε, βέβαια...
Τι μέλλον άραγε περιμένει τους πολίτες αν καταφέρει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σχηματίσουν κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δαιμονόπληκτος και δαιμονοκίνητος

1. Παραμένω δαιμονόπληκτος και δαιμονοκίνητος ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η έξοδος από την Ευρώπη κάποτε θα γίνει πράξη και θα έχει το χαρακτήρα της εξόδου του Μεσολογγίου. Ο εκφοβισμός, η απόκρυψη της αλήθειας, η συλλογική ανησυχία δε θα καταφέρουν να αναχαιτίσουν εντός ολίγου μια γενική αναταραχή, προοίμιο της εξόδου από την Ενωση. Είναι ασέβεια προς όλους η ανεκτική στάση της πολιτικής σκηνής έναντι των Ευρωπαίων και η υποταγή τους στους ποντίφικες των τραπεζών.
2. Απάντηση στην αλαζονεία, στη μισαλλοδοξία και τον παραλογισμό των ημερών δίνουν οι κομμουνιστές με τον αγώνα τους. Τα μέτωπα είναι πολλά, γεμάτα αντιφάσεις, συγκεχυμένες ιδέες, προκαταλήψεις. Και το θέμα πάντα είναι: τώρα τι κάνει κανείς που η αναλγησία και τα ψεύδη κυριαρχούν στην καθημερινότητα προσπαθώντας να φθείρουν το καθετί; Να κρατήσουμε αποστάσεις απ' αυτό το αντιαισθητικό συνονθύλευμα: στημένους παρατηρητές πάσης φύσεως αντικομμουνιστές και δημοσιογράφους τρύπιες αυθεντίες.
3. Αγιάτρευτη η πραγματικότητα, πάντρεψε πάλι το Σαμαρά με την Ντόρα. Είναι γνωστό ότι και οι δύο στερούνται σοβαρότητας, δεν έχουν καμία σχέση με την απελπισία μας, δεν ακούνε τίποτα και κανέναν εκτός από τον εαυτό τους. Η τρέλα τους για πρωθυπουργία χρήζει θεραπείας.
4. Πιστεύοντας μόνο στη δύναμη της εικόνας, οι ευσεβιστές Αριστεροί έχουν εναποθέσει το μέλλον τους στα χέρια των δημοσιογράφων. Η δημοσιογραφία εξελίσσεται σε μια εκκλησία όπου δεκτοί γίνονται μόνο οι έμπιστοι και όχι οι πιστοί. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην πολιτική σκηνή και θα βαρεθεί να μετράει πολιτικούς πρώην δημοσιογράφους. Δεν είναι μακριά ο καιρός που οι ευσεβιστές της Αριστεράς θ' αντικαταστήσουν το πολιτικό με θεολογικό λεξιλόγιο - και αυτή η πράξη θα με βρει σύμφωνο. Η μετάλλαξη από εδώ και στο εξής θα είναι η μητέρα της Αριστεράς, η οποία περιφέρει δεξιά κι αριστερά μια απατηλή εικόνα. Η λεπτεπίλεπτη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της δεν της δημιούργησε καμία αναστολή. Τώρα πια μιλάνε με Ευρωπαίους ηγέτες περιμένοντας το θαυματουργό άγγιγμα για ν' αρχίσουν οι πρώην Αριστεροί και νυν θεοφιλάνθρωποι να μασάνε αργά την πραγματικότητα. Τώρα αποφάσισαν πως σε περίπτωση που θα έρθουν στην εξουσία θα κάνουν δημοψήφισμα τύπου Γιωργάκη Παπανδρέου. Οπορτουνισμός; Οχι. Ελαφρότητα ορισμένων συνανθρώπων μας που δεν έχουν καμία σχέση με το «λόγο», ακόμα και όταν είναι δικός τους.
5. Η ψήφος δεν παράγει ιδεολογία. Οποιος εκποιεί ή αλλάζει τις ιδέες του για το χατίρι της κάλπης δεν αξίζει να μετέχει στην πάλη των ιδεών.

Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΎΜΕ ΤΗΝ ΔΙΆΛΥΣΗ ΤΟΥ Α.Ο ΣΚΟΠΕΛΟΥ .......


ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΈΤΟΙΜΗ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ....ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΈΝΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΎΜΕ ΤΗΝ ΔΙΆΛΥΣΗ ΤΟΥ Α.Ο ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Αλλαξε τους συσχετισμούς: Με ισχυρό ΠΑΜΕ υπάρχει λύση, υπάρχει ελπίδα!


Διακήρυξη της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ
Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Δασκάλων/Νηπιαγωγών πραγματοποιούνται λίγες μέρες πριν από τις νέες βουλευτικές εκλογές.
Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, αυτή θα είναι στον αυτόματο πιλότο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι από χέρι «δεξιόστροφη» και αντιλαϊκή.
Φιλολαϊκή λύση μέσα στο «στόμα του λύκου», στο πλαίσιο της ΕΕ και των θυσιών για τη σωτηρία της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε ...στη Δευτέρα Παρουσία!!!
Τούτες τις δύσκολες στιγμές άκου το ΠΑΜΕ!
Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει. Τσακίζει ζωές και δικαιώματα. Χωρίς ένα κίνημα ισχυρό, ταξικό, ένα κίνημα που θα ενώνει όλα τα λαϊκά στρώματα, στον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών τους, στη σύγκρουση με τα μονοπώλια και την ΕΕ δε θα μπορέσουμε να βάλουμε φρένο, να σταματήσουμε, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Η ζωή μας θα χειροτερεύει.
Γι' αυτό γίνε πρωταγωνιστής των εξελίξεων!
Πάρε μέρος στη λειτουργία και τη δράση του σωματείου, στις Γενικές Συνελεύσεις. Πάρε μέρος στους νέους αγώνες, αξιοποίησε τις αρχαιρεσίες στο σωματείο σου. Αλλαξε τους συσχετισμούς. Δώσε δύναμη στις δυνάμεις της ταξικής πάλης, της φιλολαϊκής προοπτικής, στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Τώρα έχεις πείρα, ξέρεις για το ΠΑΜΕ!
Είναι το ταξικό κίνημα που επιδιώκει να γίνει «όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία», ώστε να μην περάσει ο οδοστρωτήρας που ισοπεδώνει τις εργασιακές σχέσεις. Είναι το κίνημα που διακηρύσσει σε όλους τους εργαζόμενους «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Είναι το κίνημα που δίνει μάχες καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα σχολεία, παντού! Μόνο αυτό το κίνημα, αυτοί οι ταξικοί αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, σαν αυτό με την πρόσφατη υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο των Τροφίμων-Ποτών, όπου οι εργαζόμενοι πέτυχαν να μη γίνει καμιά μείωση μισθού και επιδομάτων για όλους, ακόμα και για τους νεοεισερχόμενους κάτω των 25 ετών.
Γι' αυτό χτυπούν το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, νύχτα - μέρα κυβέρνηση και πλουτοκρατία, κράτος και τραπεζίτες, ΣΕΒ και Τρόικα, τα κανάλια των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και κρατικοδίαιτοι «διανοούμενοι». Είναι το κίνημα που δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι και γι' αυτό θέλουν να το τσακίσουν. Μην το επιτρέψεις, είναι το δικό σου κίνημα, η δική σου φωνή!
Ψήφισε με βασικό κριτήριο:
Ποιο κίνημα είναι σε θέση να τους εμποδίσει, να τους σταματήσει, να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, να αλλάξει τα πράγματα.
 • Η ελπίδα σήμερα βρίσκεται σε ένα κίνημα που θα οργανώνει τη λαϊκή αντεπίθεση, θα απορρίπτει διλήμματα, ιδεολογήματα και εκβιασμούς, όπως ευρώ ή δραχμή, Ευρωπαϊκή Ενωση ή χάος. Οσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια της πλουτοκρατίας, είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, η ζωή σου θα γίνεται χειρότερη. Οσο για το χάος, αυτό ήδη το ζεις. Το χάος είναι ο ευρωμονόδρομος, η εκμετάλλευση, οι μισθοί των 400 ευρώ, τα νηστικά παιδιά στα σχολεία, η εξαθλίωση, η φτώχεια, η πείνα, η ανεργία, οι άρρωστοι που δεν έχουν γιατρό και φάρμακα...
 • Η ελπίδα βρίσκεται σε ένα κίνημα που θα παλεύει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, την ανατροπή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, το λαό στο τιμόνι της εξουσίας και της φιλολαϊκής διακυβέρνησης. Μια εξουσία που θα κάνει κοινωνική, λαϊκή περιουσία τον πλούτο που παράγεται, όπου η Εκπαίδευση, η Υγεία, η Πρόνοια, η Ασφάλιση θα είναι αποκλειστικά δωρεάν και για όλους, όπου κάθε άνθρωπος θα έχει το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ψυχαγωγία, στην ξεκούραση, στον πολιτισμό, στη μόρφωση.
Αλλάζουμε τους συσχετισμούς, κόντρα στο ρεύμα της υποταγής! Να μη χαθεί χρόνος στις νέες αυταπάτες!
Τούτες τις ώρες βρίσκεσαι αντιμέτωπος όχι μόνο με την καπιταλιστική κρίση και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και με τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΔΟΕ - ΟΛΜΕ. Αν οι εργαζόμενοι δεν απαλλαγούν, δεν ξεπεράσουν αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι αγώνες δε θα μπορέσουν να γίνουν αποτελεσματικοί και νικηφόροι. Γι' αυτό πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να φύγουν από το τιμόνι της ΔΟΕ, αλλά και των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων οι πλειοψηφικές ηγεσίες των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ. Οι ηγεσίες αυτές έχουν συμβιβαστεί με την καπιταλιστική κρίση, με την υπάρχουσα κατάσταση, είναι μέρος του προβλήματος. Ολα αυτά χρόνια «σήκωσαν τα μανίκια» για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική.
Καταψήφισε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ
Στη ΔΟΕ, οι συνδικαλιστικές αυτές ηγεσίες των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ έχουν συμφωνήσει με την αξιολόγηση, με το νέο σχολείο της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, με την προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, με την επιλογή των νέων στελεχών εκπαίδευσης-manager.
Μην εμπιστεύεσαι τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι αφερέγγυοι!
 • Δηλώνουν δύναμη αντιμνημονιακή και την ίδια στιγμή συμφωνούν με το πιο μεγάλο μνημόνιο, με το μνημόνιο των μνημονίων, τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Πριν «αλέκτορα λαλήσαι τρεις» ο ΣΥΡΙΖΑ «έκανε γαργάρα» την κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, τώρα πια μιλά για διμερή επαναδιαπραγμάτευση, δίνει διαβεβαιώσεις και όρκους πίστης στο ευρώ και στην ΕΕ.
 • Υποκρίνονται και μπλοφάρουν όταν προτείνουν την «ενότητα της αριστεράς»! Μιλούν για την «ενότητα της αριστεράς» με προαπαιτούμενο την αποδοχή της ΕΕ, ενώ στο συνδικαλιστικό κίνημα μιλούν για κοινή δράση και ενότητα των αριστερών δυνάμεων «πάνω σε 5-10 σημεία», αφήνοντας απ' έξω και στο απυρόβλητο τη μήτρα της αντιλαϊκής πολιτικής, την ΕΕ.
 • Μιλούν για «ενότητα της αριστεράς» και την ίδια στιγμή ενώνονται, συμμαχούν με τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και πολεμούν νύχτα - μέρα το ΠΑΜΕ με τις θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας.
Τώρα που το κίνημα προσπαθεί να βγει στην κόντρα, να περάσει στην αντεπίθεση, στην κυριολεξία το αφοπλίζουν, το τσακίζουν, απαιτώντας από αυτό να στηρίξει μια κυβέρνηση διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, μια κυβέρνηση που θα είμαστε «μέσα όλοι μαζί» για τη σωτηρία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, για να παζαρέψουμε ένα νέο, «πιο καλό» μνημόνιο. Εφτασαν στο σημείο, για δικές τους μικροκομματικές σκοπιμότητες, να «ξεθάψουν» τον Αρσένη της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της καταστολής και να τον προτείνουν ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό!
Η ενότητα αυτή είναι κίνδυνος-θάνατος για τους εργαζόμενους!
 • Διαλαλούν πως μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει νέες μειώσεις, θα επιβάλει το πάγωμα των μισθών. Δηλαδή, τι λένε; Πως πρέπει να ζήσεις με όσα παίρνεις σήμερα, μέσα στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεξέλεγκτη για το λαό χρεοκοπία και ότι τίποτα από αυτά που σου έκλεψαν τα τελευταία χρόνια δεν θα επιστραφεί! Ηδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές «θα χρειαστεί να γίνουν σκληρές θυσίες από την πλευρά του λαού».
 • Δεν αμφισβητεί την ουσία του «νέου σχολείου», το ρόλο του ως μηχανισμού αναπαραγωγής της αστικής ιδεολογίας, αποδέχεται τη στρατηγική της ΕΕ για την εκπαίδευση. Αποδέχεται και στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Εκπαίδευσης αλλά και της Υγείας.
Κρίνε τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους
 • Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ πρωτοστάτησαν να συσταθεί η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για να διαπιστωθεί πόσο από το χρέος είναι νόμιμο και πόσο παράνομο, δηλαδή να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το «νόμιμο χρέος», την καπιταλιστική κρίση.
 • Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ αρθρώνουν υψηλούς αγωνιστικούς τόνους, αλλά στο περιεχόμενο της πάλης συμπορεύονται με τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό. Υιοθετούν τη θέση των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ ότι το ΠΑΜΕ «διασπά τους εργαζόμενους». Η συμμαχία τους, από τη μία, με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και ο πόλεμος στο ΠΑΜΕ, από την άλλη, αποτελούν κριτήριο επιλογής για κάθε συνεπή αγωνιστή, για κάθε έντιμο συνάδελφο.
 • Εχουν διαχρονικά στηρίξει πλευρές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης (ευρωπαϊκά προγράμματα στην εκπαίδευση, διαθεματικότητα, Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας). Καλλιεργούν αυταπάτες πως μπορεί να υπάρξει «παιδαγωγική ελευθερία» στο πλαίσιο του σημερινού σχολείου και του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι μια ευκαιρία. Από την κάλπη είναι ανάγκη να βγει η αλλαγή των συσχετισμών. Να βγουν ακόμα πιο ισχυρές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Εχεις και εσύ ευθύνη. Η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ δεν αφορά στενά μόνο το ίδιο, είναι απάντηση στην καπιταλιστική κρίση, είναι συμβολή στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στήριξε το ΠΑΜΕ, ακόμα και αν δεν συμφωνείς σε όλα με αυτό.
Είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΈΝΗ ΣΤΟ SKOPELOS NEWS ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΆΛΥΨΗΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ......

ΑΧ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.....

ΠΑΣΟΚ Πακέτο προτάσεων για να «ζεσταθεί» το κεφάλαιο

«Αναθεώρηση» του μνημονίου με μέτρα που το προσαρμόζουν καλύτερα στις «αναπτυξιακές» ανάγκες της πλουτοκρατίας
Την προπαγάνδα για «αναθεώρηση» της δανειακής σύμβασης, τις κάλπικες υποσχέσεις περί «διαπραγμάτευσης» των μέτρων του μνημονίου και την «ανάγκη» να ενισχυθούν από την ΕΕ οι πολιτικές «ανάπτυξης» για την Ελλάδα, επιστράτευσε μέσα στη βδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, θέλοντας να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο και να διατηρήσει μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ στο παιχνίδι για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια καθαρά ψηφοθηρικού χαρακτήρα κίνηση, ο Ε. Βενιζέλος τοποθέτησε στις αρχές της βδομάδας στο πολιτικό λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ τον ανώδυνο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου όρο της «αναθεώρησης» της δανειακής σύμβασης, βάσει μιας πρότασης «έξι σημείων». Τις συγκεκριμένες προτάσεις, ο Ε. Βενιζέλος τις παρουσίασε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες και τις κοινοποίησε στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Παρίσι.
Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που ο πρόεδρός του τις αναγόρευσε σε μοναδική ρεαλιστική «πρόταση αναθεώρησης» της δανειακής σύμβασης, είναι κομμένες και ραμμένες στην προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και έρχονται να υλοποιήσουν το σύνολο της βάρβαρης πολιτικής που νομοθέτησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου. Εξάλλου, ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η δέσμη των έξι προτάσεων είναι απόλυτα συμβατή με τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους εταίρους και δανειστές της. Γιατί;
Πρώτον: «Προϋπόθεση», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για την «αναθεώρηση» της δανειακής σύμβασης, είναι η απαρέγκλητη τήρηση του προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής», δηλαδή η συνέχιση της σκληρής αντιλαϊκής λιτότητας.
Δεύτερο: Η «αναθεώρηση» θα συνδεθεί με παράταση της εφαρμογής του δεύτερου μνημονίου από ένα έως τρία χρόνια πέραν του 2014. Δηλαδή, τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, αλλά σε μεγαλύτερο χρονικά διάστημα για να καμφθούν και να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.
«Αναθεώρηση» για λογαριασμό του κεφαλαίου
Οι έξι προτάσεις για «αναθεώρηση» της δανειακής σύμβασης, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προβλέπουν:
1)«Να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις, για να μη μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση».
Το ΠΑΣΟΚ, τα 2,5 τελευταία χρόνια με την πολιτική του πετσόκοψε κατά 30% - 40% το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων. Το νέο μνημόνιο, πέρα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που ο Ε. Βενιζέλος υπόσχεται να «επανεξετάσει» (!), περιλαμβάνει νέους φόρους, περιστολή των κοινωνικών δαπανών και χαράτσια που θα τσακίσουν το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.
2) «Να προστατευτεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα η αγορά εργασίας».Το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3899/2010 νομοθέτησε την εισαγωγή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που υπερισχύουν των κλαδικών. Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα, έδωσε το δικαίωμα στους εργοδότες να καθορίσουν μισθούς και μεροκάματα χαμηλότερα από τον κατώτατο κλαδικό μισθό. Με το νόμο 4046/2012 που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δυναμιτίζεται ο θεσμός των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων με ρυθμίσεις που οδηγούν σε μειώσεις μισθών μέχρι και 40%. Σήμερα ο Ε. Βενιζέλος προτείνει «αναδιαπραγμάτευση» για την προστασία τους (!), στα «ευρωπαϊκά πρότυπα», όταν η ΕΕ προωθεί πολιτικές δραστικής μείωσης των μισθών προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των «βασικών εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης», δηλαδή της Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας, Βραζιλίας κ.ά.
3) «Να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας και να διοχετευθούν στην αγορά, με στόχο τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης».
Για το ΠΑΣΟΚ βασικός πυλώνας για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς παραμένουν οι τραπεζικοί όμιλοι, στους οποίους αύριο θα χορηγηθούν 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, μετά το «κούρεμα», ενώ το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ έχει συμφωνήσει να χορηγηθούν άλλα 32 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012! Από το 2008 μέχρι σήμερα οι τραπεζίτες έχουν πάρει μόνο μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 168 δισ. ευρώ.
Τώρα λένε πως θα διοχετεύσουν στην αγορά πόρους και δάνεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα οποία θα καταλήξουν εξ ολοκλήρου στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους για επενδύσεις σε αποδοτικούς για τα κέρδη τους τομείς. Σ' αυτά τα έργα, οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με μισθούς πείνας, αφού η αποδέσμευση των όποιων κονδυλίων προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή των «διαρθρωτικών αλλαγών», που μειώνουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης.
4) «Να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 55 δισ. ευρώ».
Πρόκειται για την ολοκλήρωση πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και άλλα περίπου 110 έργα ανά τη χώρα που θα γίνουν με χρήματα του ελληνικού λαού και τα οφέλη τους θα καρπωθούν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι με το λαό να πληρώνει ξανά για τη χρήση τους!
5) «Να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα».
Το περιβόητο «Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» με κοινοτικούς πόρους και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (που χρηματοδοτούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί) θα κατευθυνθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ στα ταμεία των μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, που θα επενδύσουν στη χώρα. Βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, θα παραχωρηθούν μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και έναντι «πινακίου φακής» δεκάδες κρατικές επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, εκτάσεις και φυσικός πλούτος στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επιδοτούνται με κρατικά και κοινοτικά κεφάλαια μέχρι και 90% της συνολικής αξίας της «επένδυσης». Θα εξασφαλιστεί μέσω του νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα διαμορφώσει η επόμενη κυβέρνηση, μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων.
6) «Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων».
Πρόκειται για βραχύβια προγράμματα «κατάρτισης», «διά βίου εκπαίδευσης», «επανακατάρτισης» και «κοινωφελούς εργασίας», με στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας και την παροχή φτηνών εργατικών χεριών στους εργοδότες. Βασίζονται στην στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» με στόχο την κινητικότητα των εργαζομένων μέσα στην αγορά εργασίας. Αποτελούν ουσιαστικά τον πολιορκητικό κριό για κατεδάφιση κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων, αφού δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν με μισθούς πείνας και ανύπαρκτα δικαιώματα νέους ανθρώπους από τις στρατιές των ανέργων.
Σπέρνουν σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες
Η συνέχιση και ένταση των ευρωενωσιακών πολιτικών λιτότητας και η εφαρμογή των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, είναι αυτά που αποτυπώνονται στις έξι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Ενόψει της κάλπης του Ιούνη, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να τις πλασάρει με το μανδύα της «αναθεώρησης» του μνημονίου και της «ανάπτυξης».
Για να ενισχύσει την προπαγάνδα της, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει την εκλογή Ολάντ σαν αφετηρία για μια δήθεν «προοδευτική στροφή» της ΕΕ από τη λιτότητα στην ανάπτυξη. «Μετά την εκλογή του κ. Ολάντ, έχουμε μια σημαντική αλλαγή σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλαγή την οποία πρέπει να την ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πίσω από την βιτρίνα, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κρύψει ότι μέσα στην ΕΕ σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι ψηφίζουν, προωθούν και εφαρμόζουν από κοινού πολιτικές που διασφαλίζουν τα συμφέροντα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, διαλύοντας εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
Ο ίδιος ο Φ. Ολάντ, αμέσως μετά την εκλογή του, φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι συμφωνεί πλήρως «ως προς την αναγκαιότητα τόσο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσο και της ανάπτυξης», προτείνοντας συμπληρωματικά πακέτα με «αναπτυξιακά μέτρα» προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Ο,τι, ακριβώς δηλαδή ζητάει και κάνει το ΠΑΣΟΚ.
Μπροστά στις κάλπες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ρίχνει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Επιχειρεί να αρπάξει την ψήφο τους, πουλώντας φούμαρα περί «αναθεώρησης» της δανειακής σύμβασης, με τον Ε. Βενιζέλο να εμφανίζεται σαν προνομιακός συνομιλητής των σοσιαλδημοκρατών στο φόντο της διαμάχης του με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τα σκήπτρα στο χώρο της εγχώριας κεντροαριστεράς.
Για το λαό, το κριτήριο της ψήφου δεν μπορεί να είναι ποιος θα διαπραγματευθεί καλύτερα στα σαλόνια της ΕΕ τον τρόπο με τον οποίο θα τον σφάξουν, όπως του ζητάνε οι ηγεσίες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να παρασυρθούν από αυταπάτες περί «αλλαγών» στην ΕΕ, που θα οδηγήσουν τάχα σε φιλολαϊκά μέτρα.
Ο μόνος δρόμος για πραγματική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, περνάει μέσα από τη ρήξη με την ΕΕ των μονοπωλίων, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του στο εθνικό πεδίο, με ισχυρό ΚΚΕ. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να δυσκολέψουν και με την ψήφο τους την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, με «κεντροδεξιά» και «κεντροαριστερά» σενάρια, που γρήγορα θα αποδειχτούν ότι έχουν στο στόχαστρο τους ίδιους και τα δικαιώματά τους.

Με φανατισμό υπέρ του ΚΚΕ, με ταξικό μίσος να χαλάσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια


Πρέπει να σημάνει τώρα γενικός συναγερμός σε όλους τους κομμουνιστές, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, σε όλους τους ριζοσπάστες αριστερούς, με ένα μόνο σύνθημα μέχρι τις εκλογές: Εμπρός για ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό! Εμπρός να χαλάσουμε τα σχέδια της αστικής τάξης και των κομμάτων της, που θέλουν να μειώσουν τη δύναμη και να απαλλαγούν από το ΚΚΕ, το κόμμα που τους έχει γίνει βραχνάς.
Κανένας εργάτης, καμιά εργάτρια, κανένας άνεργος, καμιά γυναίκα της λαϊκής οικογένειας, που αναγνωρίζουν το ρόλο του ΚΚΕ στην πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα, που είδαν το ΚΚΕ δίπλα τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, στην ύπαιθρο, δεν πρέπει να εξυπηρετήσουν άθελά τους τα σχέδια της πλουτοκρατίας ενάντια στο ΚΚΕ.
Σήμερα, μόνο αφελείς δε θα έχουν αντιληφθεί ότι η επιδίωξη των μεγαλοβιομηχάνων και εφοπλιστών, των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» είναι να τσακίσουν το ΚΚΕ, για να μπορούν να ισοπεδώσουν στη συνέχεια και το λαϊκό κίνημα, ιδιαίτερα ενόψει των μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων που αναμένονται.
Το γεγονός έχει βγει από τα ελληνικά σύνορα. Η γνωστή γαλλική εφημερίδα «Le Monde Diplomatique», όργανο των μονοπωλίων της Γαλλίας, απέδωσε, τους δικούς της ευσεβείς πόθους και επιδιώξεις να διαλυθεί το ΚΚΕ, σε όλους τους αριστερούς Ελληνες! Εγραψε σε άρθρο στις 8 Μαΐου, δηλαδή δύο μέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα:
«Ανομολόγητος σκοπός και ευχή όλων των αριστερών Ελλήνων: να διαλύσουν το ΚΚ και να το αναμορφώσουν σε νέες βάσεις και να δώσουν στην ελληνική Αριστερά τη σωστή της θέση στην κοινωνία»!...
Καθαρά πράγματα λοιπόν: Επιδιώκουν ένα ΚΚΕ σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ΚΚΕ σαν ορισμένα ΚΚ της Ευρώπης, που έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε κλακαδόρους του ιμπεριαλισμού και έχουν τσακίσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα των χωρών τους. Θέλουν ένα ΚΚΕ που είτε θα αυτοχειριαστεί, μπαίνοντας σε μια αστική κυβέρνηση (που θα λέγεται αριστερή ή κεντροαριστερή), είτε θα συρρικνωθεί επειδή δεν μπαίνει σε μια τέτοια κυβέρνηση. Για το τελευταίο αξιοποιούν αυταπάτες για εύκολες λύσεις και εμπορεύονται την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων να βγούνε τώρα από τη μιζέρια και την εξαθλίωση στην οποία τους έχουν ρίξει οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό.
Το επικίνδυνο γι' αυτούς είναι να υπάρχει ένα ΚΚΕ ισχυρό και με την πολιτική που έχει τώρα. Το επικίνδυνο γι' αυτούς είναι να πάψει το ΚΚΕ να είναι εκείνο που βγήκε από την κρίση του 1990 - 1991 και προχωρά με ψηλά τη σημαία της ιδεολογίας του και με τη στρατηγική του που έχει επιβεβαιωθεί. Με άλλα λόγια: Οσα κατέκτησε το ΚΚΕ τα τελευταία 20 χρόνια, με το σκληρό αγώνα και τον ιδρώτα χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, χιλιάδων άλλων αγωνιστών που συμπαρατάχθηκαν μαζί του, να τα πετάξει στα σκουπίδια σε ένα βράδυ!
Για τις επιδιώξεις τους δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει. Αλλο πρόσφατο παράδειγμα το «non paper» που μοίρασαν ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στους καναλάρχες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, δίνοντας γραμμή να παίζουν τα κανάλια (αλλά και εφημερίδες, και ραδιόφωνα) ότι η ηγεσία του ΚΚΕ έχει χωριστεί στα δύο, ανάμεσα σε εκείνους που δε θέλουν και στους άλλους που θέλουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ!! Και βεβαίως οι καναλάρχες το έκαναν. Η προβοκάτσια, το ψέμα και η ίντριγκα επιστρατεύονται, για να εξυπηρετηθεί ο... ευγενής στόχος της αριστερής κυβέρνησης...
Ο γιαλός είναι στραβός, γράφουν διάφοροι εντεταλμένοι δημοσιογράφοι, καθώς και στις ιστοσελίδες διάφοροι τύποι υπονομευτές, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, αναφερόμενοι στην πολιτική του ΚΚΕ. Αρα, λένε, αυτή πρέπει να αλλάξει. Η συγκεκριμένη επίθεση συνοδεύεται με την επίθεση ενάντια στην ηγεσία του ΚΚΕ, την οποία ονοματίζουν «ηγετική ομάδα», διαχωρίζοντας την ΚΕ και το ΠΓ από τον κορμό του Κόμματος!...
Ομως, αυτή η πολιτική έχει επιβεβαιωθεί. Γι' αυτό και τη χτυπούν απ' όλες τις μεριές. Και επιβεβαιώθηκε μόνο επειδή πήγε κόντρα στο ρεύμα. Αν διαμορφωνόταν σύμφωνα με το κάθε φορά ρεύμα, θα ήταν άλλη, θα ήταν οπορτουνιστική, θα υπονόμευε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Η πολιτική του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε, επειδή εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια διακρατική συμμαχία του κεφαλαίου, που μαστίζεται από την ανισόμετρη ανάπτυξη και τους ανταγωνισμούς για κυριαρχία, εναντίον της εργατικής τάξης όλων των χωρών, εναντίον όλων των λαών της Ευρώπης. Επιβεβαιώθηκε, επειδή πήγε κόντρα στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία όλα τα άλλα κόμματα ψήφισαν. Επιβεβαιώθηκε, επειδή πήγε κόντρα στην ΟΝΕ και στο Ευρώ. Επιβεβαιώθηκε, επειδή εδώ και πολλά χρόνια προέβλεψε και προειδοποίησε για την οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Επιβεβαιώθηκε, που το 2009, είπε προεκλογικά ότι θα έρθει θύελλα είτε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώθηκε, για την ανάγκη να διαμορφωθεί ταξικός εργατικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΠΑΜΕ), καθώς και στα άλλα κινήματα, ενώ δίνει ταυτόχρονα το βάρος στην οργάνωση της πάλης πρώτα απ' όλα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, το στέρεο και αναντικατάστατο βάθρο για τη λαϊκή αντεπίθεση.
Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα, παρότι βρίσκονται κάτω από τις απαιτήσεις που επιβάλλει η όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, είναι οι μεγαλύτεροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν γίνει εστία ελπίδας και προοπτικής, γεγονός που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα μιας πολύμορφης δράσης. Παράλληλα, αυτοί οι αγώνες έφεραν και ορισμένα αποτελέσματα.
Πάνω απ' όλα το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται, επειδή αποδεικνύεται καθημερινά η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα της πρότασής του προς το λαό για την εργατική - λαϊκή εξουσία, για τη λαϊκή οικονομία.
Δίχως την παραπάνω πολιτική του γραμμή και την αντίστοιχη δράση του ΚΚΕ, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, θα ήταν έρμαια των αστικών κομμάτων, αποδυναμωμένοι, δίχως πολιτικό προσανατολισμό και προοπτική, δίχως εκείνη τη δύναμη που μπορεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες να μάχεται μην υπολογίζοντας κόπους και θυσίες.
Μόνο αυτή η πολιτική αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει επί της ουσίας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ως εκφραστές των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, συνδέοντας άμεσα την πάλη εναντίον τους με την πάλη εναντίον της τάξης που βρίσκεται πίσω τους, η οποία έχει την οικονομική και την πολιτική εξουσία. Αυτήν την αλήθεια κρύβουν από το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και άλλοι, περιορίζοντας επιδερμικά την αντίθεσή τους στο δικομματισμό. Η πλουτοκρατία στο απυρόβλητο. Αντίθετα, την ανάγουν σε πρωταγωνιστή για την ανάπτυξη...
Η επομένη των εκλογών πρέπει να βρει τους εργαζόμενους σε θέση μάχης, όποια κυβέρνηση κι αν έχει απέναντί του. Η κρίση στη Ευρωζώνη βαθαίνει. Το ενδεχόμενο να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, είναι παραπάνω από υπαρκτό, γεγονός που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα κρύβουν από το λαό και τον αποπροσανατολίζουν. Νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα πρόκειται να έρθουν, γιατί το κεφάλαιο μόνο φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στο λαό θα βγει ισχυροποιημένο από αυτήν, ενώ ταυτόχρονα οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου επιβάλλουν αύξηση της απόλυτης εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η στήριξη σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το λαό. Πρωταρχικά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματά της δεν έχουν γραμμή σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον, ως συνέπεια του προηγούμενου, δεν επιδιώκουν την οργάνωση της εργατικής τάξης, απεχθάνονται το συνειδητό, πολιτικοποιημένο κίνημα, το υπονομεύουν.
Ενα κόμμα θα βρουν δίπλα τους οι εργαζόμενοι και αυτό είναι το ΚΚΕ. Αποτελεί ταξική ευθύνη και δείκτη πολιτικής ωριμότητας της εργατικής τάξης το ποσοστό που θα δώσει στο κόμμα της, καθώς και το ποσοστό που θα δώσουν άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα. Και είναι όπλο τους η τέτοια τοποθέτηση του ΚΚΕ, η άρνησή του να συμπράξει σε έγκλημα κατά του λαού, συμμετέχοντας σε μια λεγόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς.
Στιγμή δεν πρέπει να χαθεί μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Το ΚΚΕ να βγει όρθιο και ενισχυμένο.

Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ

ΣΥΡΙΖΑ Οπαδός της ... υγιούς εκμετάλλευσης των εργαζομένων

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης βρίσκει στον ΣΥΡΙΖΑ έναν ένθερμο οπαδό, όπως επιβεβαιώνει και η στάση του στα ζητήματα διαχείρισης της κρίσης. Οι προτάσεις του ταυτίζονται με εκείνες μερίδων της πλουτοκρατίας εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ διακηρυγμένος στόχος του είναι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ, άρα και στο δρόμο ανάπτυξης που αυτή υπηρετεί.
Από τη σκοπιά της στρατηγικής, όπως αυτή εκφράζεται στο κεντρικό ζήτημα «ανάπτυξη για ποιον», ο ΣΥΡΙΖΑ δε βρίσκεται απέναντι, αλλά στην ίδια πλευρά με τα αστικά κόμματα, παρά τις μεταξύ τους διαφορές και τις διαφορετικές καταβολές τους. Δηλώνοντας πίστη στην ΕΕ και στις επιχειρήσεις, συμφωνεί και αυτός ότι η ανάπτυξη είναι για το κεφάλαιο, με καύσιμη ύλη τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
Οπως άλλωστε έδειξαν και οι πρώτες μετεκλογικές μέρες, δεν ήταν οι διαφορές στρατηγικής αυτές που απέτρεψαν το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις 6 του Μάη. Για λογαριασμό συνολικά του συστήματος και υπηρετώντας την αναμόρφωσή του, η μία πλευρά, με πυρήνα τη ΝΔ, επεδίωκε μια νέα αναμέτρηση, προκειμένου να συσπειρώσει ή να αφομοιώσει όμορες πολιτικά δυνάμεις και να διεκδικήσει με καλύτερους όρους τη διακυβέρνηση, στη βάση του δίπολου «κεντροδεξιά - κεντροαριστερά». Η άλλη, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσκοπούσε στο να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στο ΚΚΕ.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ δε διστάζει να υπερασπιστεί ακόμα και την πολιτική Ομπάμα, που τροφοδότησε τα αμερικανικά μονοπώλια με χρήμα και νόμους «φιλικούς» στην κερδοφορία τους, την ίδια ώρα που ο λαός βουλιάζει στην εξαθλίωση. Μιλώντας στο «Ρόιτερς», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έφερε ως παράδειγμα την κυβέρνηση Ομπάμα, όπου το πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας "μεταφράστηκε" σε μικρότερη ύφεση σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη».
Αντιπαραβάλλει τη διαχείριση της κρίσης στην ΕΕ με τη διαχείριση σε ένα ανταγωνιστικό ιμπεριαλιστικό κέντρο, καλώντας το λαό να διαλέξει ανάμεσα στη μια ή την άλλη εκδοχή της. Να ταυτιστεί δηλαδή ο λαός με τον τρόπο που οι διάφορες μερίδες του κεφαλαίου και το πολιτικό τους προσωπικό προσπαθούν να φορτώσουν στις πλάτες του τη βαθιά και συγχρονισμένη κρίση, σε συνθήκες ανισομετρίας και οξυμένων αντιθέσεων.
Ποιες μεταρρυθμίσεις;
Στην ίδια συνέντευξη στο «Ρόιτερς», ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ναι, θέλουμε τη στήριξη και την ενίσχυση της Ευρώπης, αλλά δεν θέλουμε να χαθούν τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Και τα δύο πακέτα στήριξης πήγαν στο σκουπιδοτενεκέ, σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο (...) Αν συνεχιστεί αυτό, θα χρειαστούμε σε έξι μήνες και τρίτο πακέτο (...) Αν οι Ευρωπαίοι δεν το συνειδητοποιήσουν, θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο ιστορικό λάθος, επειδή ο πραγματικός ασθενής δεν είναι μόνο η Ελλάδα (...) Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε θεραπεία πριν είναι πολύ αργά για την Ευρώπη».
Πρόκειται για την αποθέωση της διαχείρισης. Τα δάνεια - λέει ο Αλ. Τσίπρας - είναι αναγκαία και, μάλιστα, μια κυβέρνηση της αριστεράς, έχει σκοπό να τα ξεπληρώσει. Πρόκειται για δάνεια που κατέληξαν στις τσέπες της πλουτοκρατίας και νέα που θα συναφθούν για τον ίδιο λόγο. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται να ανησυχεί ότι αν δεν εφαρμοστεί «άλλο μείγμα» διαχείρισης, τα δάνεια δε θα πιάσουν τόπο και οι δανειστές θα χάσουν τα λεφτά τους! Αυτή είναι η πραγματική του στάση απέναντι στο χρέος που γιγάντωσε η πλουτοκρατία και το οποίο κατά τα άλλα διακηρύττει ότι θέλει να διαγράψει «μερικώς» και σε συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή με νέα αναδιάρθρωση.
Προσθέτει στα παραπάνω: «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την αλληλεγγύη και τη χρηματοδότηση της Ευρώπης ως βάση για τις μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις μας. Εχουμε όμως ανάγκη να ξέρουμε ότι σε δύο-τρία χρόνια θα έχουμε βγει από αυτή τη δίνη, ότι θα έχουμε ανάπτυξη και ότι θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα χρήματα που μας έδωσαν. Δεν θα μπορέσουμε σε καμία περίπτωση να τα ξοφλήσουμε αν συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα».
Οι κακές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που σπρώχνουν την Ελλάδα στον γκρεμό, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετατράπηκαν ξαφνικά σε αλληλέγγυους εταίρους, τους οποίους μια ενδεχόμενη αριστερή κυβέρνηση θέλει να τιμήσει με την εμπιστοσύνη της. Στο διά ταύτα, οι μόνες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στην ΕΕ των μονοπωλίων είναι αυτές που ορίζονται από τη στρατηγική «ΕΕ 2020». Είναι βαθιά αντιλαϊκές, σχεδιασμένες να υπηρετήσουν τα μονοπώλια και γι' αυτό άλλωστε η ΕΕ τις χρηματοδοτεί.
Υπόσχεται σφαγή με το γάντι
Στην προσπάθειά του να καταθέσει διαπιστευτήρια στην ευρωένωση, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει σαν εγγύηση της προσήλωσης στη λυκοσυμμαχία τις δηλώσεις του Γιούνκερ, προέδρου του Γιούρογκρουπ, και σαν διαφήμιση της πολιτικής του δημοσιεύματα εντύπων που απηχούν τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων, όπως οι «Financial Times» και «New York Times».
Είπε ο Τσίπρας, απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που τον κατηγορούν για αντι-ευρωενωσιακή πολιτική: «Δεν άκουσαν τίποτε για τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ. "Ανοησίες και προπαγάνδα" χαρακτήρισε την κινδυνολογία για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (...) Δεν διαβάζουν ούτε έντυπα έγκυρα μεν, αλλά της δικής τους κοσμοαντίληψης. "Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα πιο λογική από το καθεστώς λιτότητας", έγραψαν οι Financial Times. "Στην Ελλάδα συγκρούεται η δημοκρατία με τις αγορές" έγραψαν οι New York Times».
Ο ίδιος αξιώνει παραμονή στην ΕΕ και προτείνει μέτρα «ανάπτυξης» ίδια με αυτά που υπερασπίζονται μερίδες της πλουτοκρατίας και ορισμένα από τα κόμματά της. Λέει η ανταπόκριση του «Ρόιτερς»: «Ανάμεσα στα μέτρα που επιθυμεί να τεθούν προς συζήτηση (σ.σ. ο Τσίπρας) συγκαταλέγονται η χρηματοδότηση κρατικών προϋπολογισμών από την ΕΚΤ, καθώς και η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. "Η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα. Εχει πολύ ήλιο, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ύδατά της, έχει άνεμο. Μπορεί να μετατραπεί σε Ελντοράντο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας"».
Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο ο Αλ. Τσίπρας διαφήμισε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας τον τομέα της Ενέργειας, για τον οποίο ήδη ακονίζουν τα μαχαιροπίρουνα τα μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια. Σ' αυτές τις επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες, κακοπληρωμένες και με συνθήκες σύγχρονης δουλείας.
Ο ίδιος δηλώνει υπέρμαχος της «υγιούς επιχειρηματικότητας», την οποία σκόπιμα αντιπαραθέτει στη «στρεβλή και κρατικοδίαιτη», διαχωρίζοντας τους καπιταλιστές σε «καλούς» και «κακούς», για να συγκαλύψει ότι το κεφάλαιο είναι αυτό που υπηρετούν οι προτάσεις και η στρατηγική του. Διαβεβαιώνει ακόμα ότι θα διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή», την ταξική δηλαδή συνεργασία ανάμεσα στους εργάτες και τους εκμεταλλευτές τους, οι οποίοι όμως, με μια κυβέρνηση της αριστεράς, θα είναι πλέον «υγιείς επιχειρηματίες» και θα αφαιρούν με το ...γάντι μισθούς και δικαιώματα.
Ο δρόμος οδηγεί σε γκρεμό το λαό
Ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα αντιπαραθέτει την ανάπτυξη στη λιτότητα, κακίζοντας μάλιστα τους «27» που δεν αποφάσισαν τώρα για τα αναπτυξιακά μέτρα που είχαν στην ατζέντα της άτυπης συνόδου, αλλά τα παρέπεμψαν για μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Παραμυθιάζει το λαό ότι η ανάπτυξη θα σημάνει το τέλος της λιτότητας, όταν η ίδια η Σύνοδος διαβεβαίωσε ότι ανάπτυξη και λιτότητα είναι οι δύο όψεις μιας ενιαίας στρατηγικής που στοχεύει να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους λαούς και να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Ανάμεσά τους και ο Ολάντ, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλλιεργήσει το μύθο του «νέου αέρα» που κομίζει δήθεν στην ΕΕ. Απ' τις πρώτες μέρες της εκλογής του επιβεβαιώθηκε περίτρανα αυτό για το οποίο το ΚΚΕ διαβεβαίωνε. Οτι σκοπός της ρητορείας και της πολιτικής του είναι η σθεναρή διεκδίκηση μέτρων επ' ωφελεία της γαλλικής αστικής τάξης, συμμετέχοντας στο ενιαίο μέτωπο που τσακίζει τους λαούς.
Ο ίδιος έλεγε τις προάλλες για την Ελλάδα: «Εχουμε το Μνημόνιο, αλλά παράλληλα έχουμε και αυτά που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, από σήμερα, για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα (...) αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά μεγαλύτερων κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του ελληνικού λαού με άμεσες επεμβάσεις της Ευρώπης. Ολα αυτά μπορεί να γίνουν χωρίς να αμφισβητηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε σχέση με ό,τι έχει υπογράψει (...) Αυτή η υποστήριξη θα υπάρξει, από τη στιγμή που θα έχουν επιλέξει να δώσουν στην παρουσία τους στην Ευρωζώνη μια συνέπεια και μια δύναμη που θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων».
Δηλαδή, τα μέτρα της λιτότητας και οι αντεργατικές ανατροπές που περιλαμβάνονται στα μνημόνια με την τρόικα πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο για να προχωρήσουν μέτρα «ανάπτυξης» για την Ελλάδα, τα οποία και αυτά συνοψίζονται σε ζεστό χρήμα στα μονοπώλια με κρατικές εγγυήσεις! Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου αντικειμενικά θα κινηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού θέτει ως πρώτιστο στόχο του την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε σαν κυβέρνηση, είτε σαν αντιπολίτευση, θα κινηθεί στις αντιλαϊκές ράγες της ΕΕ, γιατί σ' αυτήν καταθέτει όρκους πίστης. Σ' αυτόν το δρόμο, ο λαός θα βγει διπλά χαμένος και τα μονοπώλια «στον αφρό», πολύ περισσότερο που μια αριστερή κυβέρνηση θα επιδιώξει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να διαχειριστεί τη λαϊκή αγανάκτηση που θα φουντώσει, σπέρνοντας γρήγορα την απογοήτευση και την ηττοπάθεια.
Η πορεία είναι αναστρέψιμη, προϋποθέτει όμως να αναδειχτεί ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του, μπροστάρη στους αγώνες του. Εκεί θα κριθεί αν τα πράγματα θα πάνε μπροστά ή πίσω το επόμενο διάστημα και είναι στο χέρι του λαού να μην αφήσει μετέωρο το βήμα του απεγκλωβισμού από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, φτάνοντας στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Με τα μυαλά στα κάγκελα...

Τρεις βδομάδες μείνανε ως τις 17 Ιουνίου και τα μυαλά σκορπίζουνε, ένα πράμα χύμα, μια φριχτή στην όψη και στη γεύση ομελέτα πετιέται στο τραπέζι των πεινασμένων κι άνεργων της πατρίδας. Εκείνο το γηπεδικό «και τα μυαλά στα κάγκελα» σύνθημα βρήκε την τέλεια εφαρμογή του στην προεκλογική πολιτική σκηνή. Κι όποιος προσπαθεί να σταθεί με τη σοβαρότητα και τα ντοκουμέντα, που απαιτούν οι περιστάσεις, λιντσάρεται φραστικά και όπου να 'ναι και δραστικά σε λίγο, γιατί χαλάει την ψευδαίσθηση ότι κάτι σπουδαίο τρέχει.
Τρέχει. Οδυνηρά και αποτρόπαια για τις μάζες των εργαζομένων στην Ελλάδα και τον κόσμο. Μυρίζει μπαρούτη και χνώτο πείνας. Ο πλούτος βγήκε παγανιά και θερίζει ζωές, ιστορίες, σύμβολα, ξεριζώνει ό,τι εμφανίζεται εμπόδιο στο φαγοπότι του. Οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού άλλαξαν. Οχι επειδή το ματς δεν είναι στημένο. Αλλά επειδή ο σύμφυτος της κρίσης χουλιγκανισμός, εκείνο το κουβάρι ανθρώπων που πιάνονται στα χέρια για αλλότρια συμφέροντα κι ύστερα προσπαθούν να ξεχωρίσουν τα δάκρυα απ' τον ιδρώτα και τα σάλια απ' το κάτουρο του φόβου, πέρασε στην πολιτική και προσαρμόστηκε τόσο γρήγορα, σαν έτοιμος από καιρό. Ο κόσμος καίγεται και οι πολιτικολογούντες φτύνουν τα τσόφλια.
Οταν στην Ελλάδα του 2012 οι νεοδημοκράτες διεκδικητές του μπόνους των 50 εδρών αποκαλούν «νεομπολσεβίκους» τους συριζαίους, ο Τράγκας στήνει ΕΑΜ στο διαδίκτυο, οι Πλεύρηδες εμφανίζονται ως νέοι Ατρείδες με σφαγμένη Ιφιγένεια τον Καρατζαφέρη, ο Καμμένος πυρπολεί της αχλάδας την ουρά στη ναυμαχία της φρουτιέρας, τα χρυσά αυγά παραβράσανε για να θυμίζουν πέτρες στις γειτονιές κι οι συνιστώσες μαζεύουνε τις φιγούρες απ' την τράπουλα κι έχουν τον Αλέξη μη στάξει και μη βρέξει για να πάρουν την παρτίδα πρέφας πριν τους πάρουν πρέφα, ο λαός δε θα μπερδέψει το θέλω και τη θέση με το θέαμα; Θα το μπερδέψει. Κι ως ένα βαθμό συνειδητά κι εκδικητικά, σαν παιδί που σπάει τα παιχνίδια του και φτύνει τις κλεμμένες καραμέλες. Δύσκολο το σταυρόλεξο και συλλαβίζοντας η λύση. Κι αν δεν λυθεί το μουντζουρώνεις και το σκίζεις το χαρτί.
Αλλά, που να πάρει, στην Ευρώπη είμαστε, προς τη η έκπληξη; Στο νέο μεσαίωνα και το κυνήγι μαγισσών - εργατών, ο πολιτικός αγώνας για την πλέμπα έτσι γίνεται αιώνες τώρα και προσφάτως πιο επικοινωνιακά. Με ζωγραφισμένες γελάδες και μοσχάρια με την ευγενική χορηγία της σύγχρονης διανόησης (;), με κωλοδάχτυλα στα αγάλματα του κάλλους τυπωμένα στα εξώφυλλα και με θρήνους για τα διάσημα θύματα των ναρκωτικών, ώστε να θάβονται βιαστικά και ήσυχα τα πρεζόνια στις γειτονιές του κόσμου.
Οι μισοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δε θα κάνουν διακοπές φέτος γιατί δεν μπορούν και θα φταίει και γι' αυτό το ΠΑΜΕ κι οι ναυτεργάτες κι οι «παλαιομπολσεβίκοι» του ΚΚΕ που δε θέλουν να κυβερνήσουν την Κόλαση. Η λούμπεν μεγαλοαστική ευρωτάξη θέλει και λούμπεν πολιτική παράσταση για να ξανακερδίσει. Κι όσοι μιλάνε για ενότητα αυτής της επικείμενα και πιθανά κυβερνώσας αριστεράς, που κατέρχεται στο κοίλον με σενάριο οπορτουνισμού, θέλουν το ΚΚΕ λοφίο στην περικεφαλαία τους. Κάτι σαν οικόσημο που δείχνει την καταγωγή και κρύβει την ενσωμάτωση και την προσαρμογή. Λοφίο δε θα γίνουμε. Ερχεται σφαγή. Κι όταν θα αποκοπεί κι η κεφαλή απ' την αμείλικτη αποκάλυψη της ζωής ότι άλλο η διαχείριση κι άλλο η παραγωγή λαϊκής πολιτικής, τότε τα λοφία θα γίνουν τρόπαια. Σαν τα βαλσαμωμένα ζώα πάνω απ' τα τζάκια των αποικιοκρατών κυνηγών. Κάθε ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι μαχαίρι στη ζώνη του καθενός και της καθεμιάς που παλεύει στα εργασιακά σκοτάδια. Είναι αντίδοτο στο φάρμακο - φαρμάκι των θεσμών, των εσμών και των αέρηδων. Θα μας κρατήσει όρθιους όχι μόνον σ' αυτήν αλλά και στις άλλες μεγάλες μάχες της επόμενης μέρας. Κι άοπλοι δε θα μείνουμε. Ο ανεφοδιασμός των απηυδισμένων πολιτών εργατών σε ηθικό, το προεκλογικό και μετεκλογικό μέλημά μας.

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Εκεί που «κυβέρνησε η αριστερά»... ...και ο ανομολόγητος στόχος του οπορτουνισμού στην Ελλάδα

Ενας ορυμαγδός άρθρων μετά τις εκλογές της 6ης Μάη όχι μόνο στον εγχώριο αλλά και στο διεθνή αστικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, έχουν βάλει στο στόχαστρο ειδικά το ΚΚΕ και τη γραμμή του, ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την εξουσία των μονοπωλίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Στην οn-line έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Φόκους», σε άρθρο του ανταποκριτή του Β. Ασβεστόπουλου στις 15 Μάη, αναφέρεται για το ΚΚΕ ότι «καθώς είναι ένα από τα σημαντικά κόμματα που είναι ενάντια στη λιτότητα (...)επιμένει στην πλήρη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιστροφή στην εποχή του λίθου; Αυτό δεν το θέλουν ούτε οι εξεγερμένοι Ελληνες»...
Σε άρθρο του Μ. Μάρτενς στη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» στις 7 Μάη αναφερόταν για το ΚΚΕ ότι «...θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ και την ΕΕ, άλλωστε στην ταραγμένη Μέση Ανατολή υπάρχουν αρκετοί νέοι εταίροι για τη χώρα. Το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με άλλα κόμματα. Θέλει ή την ταξική πάλη και την επανάσταση ή τίποτα».
Ενώ στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» στις 8 Μάη δημοσιεύτηκε άρθρο της Β. Καϊμάκη στο οποίο στην αναφορά της στο ΚΚΕ σημείωνε: «Ανομολόγητος σκοπός και ευχή όλων των αριστερών Ελλήνων: να διαλύσουν το ΚΚ για να το αναμορφώσουν σε νέες βάσεις και να δώσουν στην ελληνική Αριστερά τη σωστή της θέση στην κοινωνία»...
Ιδιαίτερα στο άρθρο της «Λε Μοντ» και μέσα σε τρεις αράδες, χωρίς περιστροφές ομολογείται ο ειδικός στόχος τους για τις εκλογές στην Ελλάδα: Να χτυπηθεί το ΚΚΕ, να βάλουν στο χέρι το εργατικό λαϊκό κίνημα, να χειραγωγήσουν την πάλη και τις συνειδήσεις όσων αισθάνονται ριζοσπάστες, αριστεροί.
«Η σωστή θέση της Αριστεράς»
Ομως ποια είναι «η σωστή θέση της Αριστεράς στην κοινωνία» που κατά τη «Λε Μοντ» την εμποδίζει το ΚΚΕ να αποκτήσει; Τι έγινε κατορθωτό από την αστική τάξη και τον οπορτουνισμό σε άλλες χώρες, που δεν κατάφεραν να πετύχουν στην Ελλάδα;
Μια ματιά στην υπόλοιπη Ευρώπη αρκεί να καταλάβει κανείς τι λείπει σε άλλες χώρες και υπάρχει στην Ελλάδα που ενοχλεί τους οπορτουνιστές να... εκφραστούν ελεύθερα. Για παράδειγμα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι συνεταίροι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» κατάφεραν να μεταλλάξουν, να αποδυναμώσουν ή και να διαλύσουν άλλοτε ισχυρά Κομμουνιστικά Κόμματα μετατρέποντάς τα σε συνιστώσες ανώδυνων, για το σύστημα, σχημάτων της «νεοαριστεράς». Σε τέτοιες χώρες πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνεπείς κομμουνιστικές δυνάμεις δρουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μη αποδεχόμενες να προδώσουν την εργατική τάξη και την ιστορική αποστολή τους να πρωτοστατήσουν στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της εξουσίας του κεφαλαίου.
Σε αυτές τις χώρες, λοιπόν, έχει γραφτεί πλούσιο ιστορικό, από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα που μιλάμε, που οφείλει να γνωρίζει καθένας που παρασύρθηκε από της Σειρήνες της λεγόμενης «κυβερνητικής αριστεράς».
Στη Γαλλία ήταν η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστικού κόμματος και Γαλλικού ΚΚ, η «αριστερή κυβέρνηση» Ζοσπέν που αφού στήριξε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και προώθησε αντεργατικά μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις, φόρους κ.ά. οδήγησαν στο δίλημμα Σιράκ ή Λεπέν στο οποίο το Γαλλικό ΚΚ στήριξε τον φιλελεύθερο Σιράκ. Τώρα το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ μαζί με τον Μελανσόν (αυτόν τον «αριστερό» που υπερψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο τη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη, δηλαδή τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς) όχι μόνο χαιρέτισαν αλλά έκαναν και αγώνα για τη νίκη του σοσιαλδημοκράτη Ολάντ. Γι' αυτό και όχι απλά ένα ΚΚ αλλά το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ προϋπάντησε τον Τσίπρα αυτήν τη βδομάδα στο Παρίσι. Τώρα, τη νίκη του Ολάντ ο γαλλικός λαός θα την πληρώσει πολύ βαριά με άγρια μέτρα, και σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι ο άνεμος που φυσά στην Ευρώπη θα πάρει και θα σηκώσει τα εναπομείναντα εργατικά λαϊκά δικαιώματά του. Ο νέος πρόεδρος στη Γαλλία είναι το νέο αρπακτικό για λογαριασμό της αστικής τάξης της Γαλλίας στον ανταγωνισμό της με τη Γερμανία που θα επαναδιαπραγματευτεί στην ΕΕ με αδιαπραγμάτευτη την ανάπτυξη με λιτότητα που θεωρείται δεδομένη μετά τις εκλογές.
Στην Ισπανία στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό (8 εκατομμύρια) αυτόνομη κοινότητα της χώρας, αυτή της Ανδαλουσίας, στις εκλογές που έγιναν το Μάρτη φέτος για την τοπική Βουλή οι σοσιαλδημοκράτες του PSOE μαυρίστηκαν από το λαό χάνοντας 600.000 ψήφους και μαζί τον έλεγχο μιας περιφέρειας που δεν είχαν χάσει ποτέ από την εποχή του Φράνκο. Η δε Ενωμένη Αριστερά διπλασίασε τη δύναμη της φτάνοντας στο 11,3%. Στην πληγωμένη σοσιαλδημοκρατία ήρθε να προσφέρει «σωσίβιο» η «Ενωμένη Αριστερά» με βασική της συνιστώσα το ΚΚ Ισπανίας. Ετσι έχοντας μόλις μια (1) βδομάδα που ορκίστηκε η κυβέρνησή τους, οι εταίροι της «κυβερνώσας αριστεράς» υποσχέθηκαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις περί λιτότητας ενόψει των προβλέψεων της ΕΕ για πλαφόν στο έλλειμμα. Ανακοίνωσαν έτσι την περικοπή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ προχωρώντας σε αύξηση των φόρων εισοδήματος και καυσίμων και τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 6 έως 15% αλλά και με την αύξηση της εβδομαδιαίας εργασίας για 267.000 δημόσιους υπαλλήλους σε διοικητικές και εκπαιδευτικές θέσεις. Τα μέτρα χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση δίκαια, ισορροπημένα και ισότιμα. Αυτά για να έχουν υπόψη τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα πόσο αξιόπιστες είναι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί μη απολύσεων στο Δημόσιο και μη εφαρμογής της αξιολόγησης.
Η ισπανική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Ελ Παΐς» μάλιστα, που πέταξε κι αυτή τη σκούφια της για την «άνοδο της αριστεράς», το φαινόμενο Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, σε άλλο άρθρο της για την «κυβερνώσα αριστερά» στην Ανδαλουσία αναφέρει χωρίς περικοκλάδες: «Αυτή η συμμαχία είναι μια ευκαιρία για την αριστερά να επιδείξει ένα βαθμό υπευθυνότητας στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων. Τα δυο κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες και Ενωμένη Αριστερά) ξέρουν ότι μια μεγάλη συμφωνία είναι σε κίνδυνο και πρέπει να πάρουν αποφάσεις που εναντιώνονται στις προσδοκίες των ψηφοφόρων τους....». Και η «κυβερνώσα αριστερά» της Ανδαλουσίας μέσα σε λίγες μόλις μέρες, βεβαίως, πήρε τις αντιλαϊκές αποφάσεις. Τι κι αν πολλοί πίστεψαν ότι κάτι καλύτερο θα μπορούσαν να περιμένουν από «αριστερούς», μια ανακούφιση...
Στη Γερμανία ανάμεσα στις πολλές κυβερνητικές συνεργασίες του σοσιαλδημοκρατικού SPD με το αδελφάκι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΕΑ, τη Λίνκε, ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο το παράδειγμα συγκυβέρνησής τους στο κρατίδιο του Βερολίνου. Εκεί από το 2006 ως το 2011 τα κατορθώματά τους ήταν τα παρακάτω: έκοψαν τη χρηματοδότηση στεγαστικού προγράμματος, ιδιωτικοποίησαν τη δημοτική επιχείρηση κατοικιών, με αποτέλεσμα 65.700 διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι να πουληθούν στην «Goldman Sachs» ξεσπιτώνοντας εργατικές λαϊκές οικογένειες. Επίσης ιδιωτικοποίησαν τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και πετσόκοψαν κονδύλια για την Πρόνοια, ενώ η γερμανική «κυβερνώσα αριστερά» επέβαλλε και χαράτσι 100 ευρώ για τα σχολικά βιβλία.
Στην Ιταλία, είναι γνωστά τα παραδείγματα των κυβερνήσεων Ντ' Αλέμα και Πρόντι (δισ.), με τη σύμπραξη σοσιαλδημοκρατών με την Κομμουνιστική Επανίδρυση και το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία, επέβαλαν αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, έβαλαν φόρους στο λαό και πήραν άλλα «αριστερά μέτρα» που οδήγησαν τον ιταλικό λαό να τιμωρήσει πολύ σκληρά τα 2 αυτά κόμματα που το πρωί ψήφιζαν βομβαρδισμούς και το βράδυ διαδήλωναν υποκριτικά ενάντιά τους. Και τις δύο φορές την «κυβερνώσα αριστερά» στην Ιταλία καθόλου τυχαία αντικατέστησε κυβέρνηση Μπερλουσκόνι... αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η απογοήτευση που σπέρνει κάθε «αριστερή κυβέρνηση» στο πέρασμά της φέρνει συντηρητικοποίηση και σαρωτική επικράτηση της λεγόμενης «δεξιάς» που υποτίθεται ότι κατά τα άλλα η αριστερή κυβέρνηση θα απέτρεπε.
Στη Δανία που μάλιστα είναι εκτός ευρωζώνης, τα εκεί αδέλφια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΕΑ, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σοσιαλδημοκρατία και αποτέλεσε πολύτιμο δεκανίκι για το σύστημα να καλλιεργηθούν κάλπικες ελπίδες. Μόλις από τον Οκτώβρη που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, χωρίς μνημόνια φορολόγησαν είδη πρώτης ανάγκης ονομάζοντας «φόρο λίπους» τη φορολογία στο κρέας και το βούτυρο, στο όνομα της... καλής υγείας του λαού. Ανέβασαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα στα 67, ενώ ανακοίνωσαν περικοπές 2 δισ. ευρώ σε συντάξεις, επιδόματα ανέργων, ασθενών, αναπήρων και φοιτητών. Εβαλαν πλάτη επίσης μαζί με τους εργατοπατέρες για να στηθεί κοινωνικός διάλογος εισηγούμενοι οι άνεργοι προκειμένου να παίρνουν το επίδομα ανεργίας να δουλεύουν τσάμπα σε εργοδότες, αλλιώς το επίδομα θα τους κόβεται. «Να μάθουμε πρώτα να προσφέρουμε και μετά να απολαμβάνουμε» διδάσκει τώρα τους «τεμπέληδες» Δανούς εργαζόμενους η Δανέζα πρωθυπουργός της «κυβερνώσας αριστεράς», Χ. Τόρνιγκ. Τι κι αν προεκλογικά πλειοδότησε αυτή όπως και η αρχηγός των Κοκκινοπράσινων σε μύδρους κατά της Μέρκελ και του κακού «νεοφιλελευθερισμού» της δεξιάς...
Στην εκτός ΕΕ Νορβηγία, και εκεί οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν με το λεγόμενο Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα. Τι κι αν η Νορβηγία είναι εκτός ΕΕ, η κεντροαριστερά δεν καταλαβαίνει από τέτοια... Ετσι συμμετέχει ενεργά στους ευρωενωσιακούς αντιδραστικούς σχεδιασμούς της Σέγκεν, την Europol, στο κυνήγι των μεταναστών μέσω του Φρόντεξ, στέλνει στρατεύματα στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο, ενώ η Νορβηγία συμμετέχει και στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, τον αντιδραστικό μηχανισμό πολιτικοστρατιωτικών επεμβάσεων της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, που αποτελεί κατεύθυνση της «Συνθήκης της Λισαβόνας». Σημειωτέον, στη Νορβηγία ενισχύονται όλο και περισσότερο οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.
Σε όλες αυτές τις χώρες οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της λεγόμενης «νεοαριστεράς» υφάρπαξαν τη λαϊκή ψήφο πλειοδοτώντας σε αντιδεξιές κορόνες, σε μύδρους κατά της Μέρκελ και υποσχόμενοι το μη χείρον βέλτιστο, τάζοντας μια χαλάρωση από τη λιτότητα που ακολουθείται ως γενική γραμμή στην ΕΕ και συνολικά όπου υπηρετείται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Οι λαοί σε αυτές τις χώρες πίστεψαν ότι με έναν εύκολο τρόπο χωρίς μεγάλο κόπο, «εδώ και τώρα» θα μπορούσαν να πετύχουν μια έστω ανάσχεση αντιλαϊκών μέτρων. Η γρήγορη αποκάλυψη και αποκαθήλωση αυτών των κυβερνήσεων αποδεικνύει χωρίς αμφιβολία ότι ο δρόμος τον οποίο έχουν δεσμευτεί αυτές οι δυνάμεις να υπηρετούν δεν έχει περιθώρια ουσιαστικής ανακούφισης για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Το εμπόδιο που τους ενοχλεί
Αυτή λοιπόν είναι «η σωστή θέση της Αριστεράς στην κοινωνία» που ορέγεται και για την Ελλάδα η αρθρογράφος της «Λε Μοντ» και μαζί της οι απανταχού οπορτουνιστές που ξεκίνησαν για μια ακόμα φορά μέσω διαδικτύου διεθνή εκστρατεία με βρωμιές και ψέματα για το ΚΚΕ, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις και την πολιτική του. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το ΚΚΕ τους χαλάει τη σούπα γιατί αρνείται να «πάρει ευθύνες» στην προώθηση της αντεργατικής επίθεσης. Αυτός ήταν ο ανομολόγητος στόχος που καλυπτόταν πίσω κι από τις δήθεν άδολες και ανιδιοτελείς προσκλήσεις «ενότητας της αριστεράς» που μπροστά στο στόχο να βάλουν στο χέρι το ΚΚΕ του έταζαν κυριολεκτικά ό,τι είχαν και δεν είχαν, από βουλευτικές έδρες σε μονοεδρικές, υπουργικές θεσούλες ως... την πρωθυπουργία. Αυτά τα κουβαρνταλίκια είναι η άλλη όψη του μίσους των οπορτουνιστών στο ΚΚΕ. Ολα τα παραπάνω είναι πρόκληση για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Πρόκληση να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ να του δώσουν δύναμη στις ερχόμενες εκλογές, να δώσουν απάντηση στις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, στους υποστηρικτές του ευρωμονόδρομου, στους απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας
Γιατί το ΚΚΕ αρνείται να δώσει «ανάσα» στο αστικό πολιτικό σύστημα έτσι ώστε να κερδηθεί πρόσθετος πολύτιμος χρόνος για την πλουτοκρατία και να χαθεί για την εργατική τάξη, το λαό, με σπορά αυταπατών, εφησυχασμού, που αναχαιτίζει την οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης για να μπουν σήμερα εμπόδια μέχρι την ανατροπή της αστικής εξουσίας
Αναντικατάστατη δύναμη το ΚΚΕ
Βασικό στοιχείο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος που επιχειρείται είναι η επιδίωξή τους να μειώσουν πολιτικά κι εκλογικά το ΚΚΕ, για να καταφέρουν πλήγμα σε αυτό και τη δοκιμασμένη γραμμή πάλης του. Αυτή η επιχείρηση, όπως και άλλες στο παρελθόν, πρέπει να πέσει στο κενό. Υπάρχουν πολλά κόμματα διαθέσιμα να καλλιεργούν τις αυταπάτες ότι οι βιομήχανοι θα αποδεχτούν να «αναδιανείμουν» τα κέρδη τους με τον εργάτη. Η εργατική τάξη, ο λαός έχουν όμως ένα μονάκριβο κι αναντικατάστατο κόμμα, το ΚΚΕ, που δεν παλεύει για τον εξωραϊσμό της εξουσίας του κεφαλαίου, αλλά για την ανατροπή της, που έγκαιρα, αταλάντευτα και καθαρά συγκρούεται με την ΕΕ ζητώντας την αποδέσμευση της χώρας από αυτή τη λυκοσυμμαχία με το λαό να μην πληρώνει με δική του απόφαση ούτε ένα ευρώ από το χρέος που του φέσωσε η πλουτοκρατία.
Στα όποια θετικά βήματα έχουν σημειωθεί στη λαϊκή συνείδηση, στη σκέψη κάθε εργάτη όλα αυτά τα χρόνια, το ΚΚΕ συνέβαλε αποφασιστικά: στο να καταβαραθρωθούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ λέγοντας πολύ έγκαιρα ότι αυτά δεν αλλάζουν, ότι είναι αντιλαϊκά. Συνέβαλε καθοριστικά στο να θεωρείται η ΕΕ περισσότερο πλέον φόβητρο και όχι όραμα, όπως την προβάλλουν αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα. Στο να αναγνωρίζουν πλατιά εργατικές λαϊκές δυνάμεις ότι το ΚΚΕ λέει την αλήθεια κι έχει δίκιο, παρά το ότι αμφιβάλλουν για τη δύναμη που έχουν οι ίδιοι με την πάλη τους να το επιβάλλουν.
Αυτή η συνεισφορά του ΚΚΕ με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην εργατική λαϊκή πάλη στην Ελλάδα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης έχει γενικότερη επίδραση διεθνώς, δίνει δύναμη κι αισιοδοξία σε ΚΚ και κομμουνιστές, σηματοδοτεί ότι η εργατική λαϊκή πάλη μπορεί και πιάνει τόπο στο βαθμό που οι στόχοι της συνδέονται όχι με τη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αλλά με την ανατροπή της. Γι' αυτό και έχει τους λόγους του που λυσσάει ο αντίπαλος ενάντια στο ΚΚΕ... αλλά και τους δικούς τους λόγους, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ με πείσμα και μαχητικότητα να πρωτοστατήσουν στο να πέσει στο κενό η επιχείρηση αποδυνάμωσης και περιθωριοποίησης του ΚΚΕ. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από τη μάχη για να είναι όρθιο και ισχυρό το ΚΚΕ την επομένη των εκλογών.

Του Κώστα ΠΑΠΑΔΑΚΗ*
* Ο Κώστας Παπαδάκης είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕκαι μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου