Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ !

ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΎΚΛΩΜΑ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ανοιγμα στον θρησκευτικό τουρισμό H SKOPELOS

Σημαντικές προοπτικές δημιουργεί στο πεδίο της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού η προχθεσινή επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμου στην Σκόπελο. Ο Μακαριώτατος, ο οποίος συνοδεύονταν από τους Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, Κορίνθου κ. Διονύσιο, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο και τον Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο, δήλωσε ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στην Σκόπελο, τον μνημειακό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Στην διάρκεια της παραμονής του στο νησί ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος) και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου, καθώς και την Ιερά Μονή Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, απολαμβάνοντας παράλληλα την φιλοξενία των γηγενών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
(Φώτο: Γιώργος Πούλιος)
Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται φέτος από την Μητρόπολη Χαλκίδος και τον Δήμο Σκοπέλου, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 1650 ετών από το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου, πολιούχου Σκοπέλου, 400 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου και 300 ετών από την επανίδρυση της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου.
Ο κ. Ιερώνυμος εγκαινίασε, εξάλλου, προχθές το απόγευμα την έκθεση Αγιογραφίας και συντηρηθέντων Ι. Κειμηλίων «Μια δόξα, μια πορεία» (από τις απαρχές της Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γεωργάρα» που βρίσκεται στην χώρα της Σκοπέλου, επισημαίνοντας ότι «λαός χωρίς πολιτισμό δεν έχει ιστορία». Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στην Γλώσσα, σε πολύ θερμό κλίμα και γεύσεις που δημιούργησαν οι γυναίκες της περιοχής. Στην Σκόπελο βρέθηκαν, εξάλλου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Περιφερειακούς Συμβούλους, ο Αντιδήμαρχος Αλοννήσου Ορέστης Παπαχρήστου και εκπρόσωποι φορέων, προκειμένου να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής επεσήμανε ότι «ήταν εξαιρετική για μας η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου. Ας ελπίσουμε ότι η έλευσή του στο νησί, θα αποτελέσει το έναυσμα για να έρθει ο κόσμος, να δει τις εκκλησίες και τα Μοναστήρια μας, αλλά και να θαυμάσει την υπέροχη φύση και τις φυσικές ομορφιές του νησιού, ώστε να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός, στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα».
Οι ιθύνοντες του νησιού εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές, προκειμένου να ενισχυθεί το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, σε συνάρτηση πάντα, με τα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του νησιού κ. Κωνσταντίνος Σκούρας «υπάρχει ένα δίκτυο Μοναστηριών στην Σκόπελο για το οποίο υπάρχει σχεδιασμός να το προωθήσουμε, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Παλαιότερα μάλιστα, προσθέτει ο ίδιος, πραγματοποιούνταν παραδοσιακές γιορτές σε αυτά τα Μοναστήρια, τις οποίες στοχεύουμε να αναβιώσουμε». Οι παραπάνω στόχοι μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού, τα οποία βρίσκονται σε φάση ανάδειξης, ενώ στο μεταξύ, υπάρχει σχεδιασμός προς την κατεύθυνση της ένταξης και άλλων παραδοσιακών μονοπατιών του νησιού στο ΕΣΠΑ.
Οι προοπτικές που δημιουργούνται είναι πολλές και σημαντικές και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σκοπέλου «υπάρχει στενή σχέση του νησιού με την Ορθοδοξία. Η Σκόπελος με τις 260 εκκλησίες και μοναστήρια είναι ένας ευλογημένος τόπος και μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα εκατομμύρια των ορθοδόξων που ζουν σε όλη τη γη. Ελπίζουμε βάσιμα ότι η έλευση του κ. Ιερώνυμου στο νησί θα δώσει το έναυσμα για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο σημαντικό τομέα του θρησκευτικού τουρισμού».
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

To Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στη Σκιάθο – Προγράμματα για ανακύκλωση και περιβάλλον

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ταξιδεύει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Σκιάθο με τη μουσειοσκευή «Ανακυκλωπράγματα» και τις συλλογές του για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την ανακύκλωση και το περιβάλλον.
Στις 21 και 22 Μαΐου οι συνεργάτες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου επισκέφθηκαν το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο αντίστοιχα.
Στο 1o Δημοτικό παρουσιάσθηκαν τα προγράμματα «To χαρτί και η ανακύκλωσή του» και «Οικόπολις». Στο πρώτο τα παιδιά ανακαλύπτουν τον τρόπο που φτιάχνεται το χαρτί και ευαισθητοποιούνται σε τρόπους διαχείρισής του. Παράλληλα, ανακαλύπτουν την αξία και τη χρήση «άχρηστου» χαρτιού, π.χ. οι εφημερίδες που έχουν χρησιμοποιηθεί. Τέλος, φτιάχνουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί.
Το «Οικόπολις», είναι ένα επιδαπέδιο παιχνίδι, όπου τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σε οικολογικούς τρόπους συμπεριφοράς.
Στο 2ο Δημοτικό όπου πέρσι είχε πραγματοποιηθεί η επίσκεψη για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν τα προγράμματα «Τέχνη από σκουπίδια» και «Ποιος έχει δει τον Κλήφη;».
Στο πρώτο τα παιδιά συλλέγουν διάφορα «άχρηστα» αντικείμενα, από διαφορετικά υλικά και αφού ανακαλύψουν τις βασικές ιδιότητες των υλικών, εμπνέονται από αυτά και δημιουργούν το δικό τους καλλιτέχνημα. Τέλος στο πρόγραμμα «Ποιος έχει δει τον Κλήφη;» τα παιδιά ανακαλύπτουν τα περιβαλλοντικά φαινόμενα τα οποία σημάδεψαν τον πλανήτη μας στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από ένα παιχνίδι στοίχισης και δημιουργίας του χρονοδιαγράμματος του κλίματος της γης (του Κλήφη). Συνολικά πάνω από 300 παιδιά πήραν μέρος στα προγράμματα.
—Τι είναι το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο;
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, κοινωφελούς χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα, από μια ομάδα νέων επιστημόνων. Ο σκοπός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες με κοινωνική συνείδηση και σεβασμό στην ατομικότητά τους. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ν.Π.Ι.Δ. και είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα 100 περίπου που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Παιδικών Μουσείων HANDS ON! EUROPE.
Η αποστολή του Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.
Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος»
 http://www.econews.gr/2012/05/22/elliniko-paidiko-mouseio-skiathos/

αντιφασιστικη συγκεντρωση ΠΑΤΡΑ - ΤΩΡΑ

αντιφασιστικη συγκεντρωση ΠΑΤΡΑ - ΤΩΡΑ
αυτη τη στιγμη πραγματοποιειται αντιφασιστικη μικροφωνικη συγκεντρωση στο παραρτημα στην πάτρα με αφορμη τα γεγονοτα που ακολουθησαν μετα τον θανατο του 29χρονου απο τις ιτιες.

θα ακολουθησει πορεια στο κεντρο της πολης.

περισσοτερη ενημερωση σε λιγο

ολοι τωρα κατω

φασιστες πισω στις τρυπες σας

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Το ΚΚΕ δε μπορεί να γίνει μαριονέττα, αλλά θέλει να κόψει αυτό το χέρι που κινεί τις μαριονέτες.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ... ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΙΝ», ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΤΑ». ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΝΤΑ».

Υπάρχει κάποιος που δεν ήθελε το ΚΚΕ να είχε πάρει μεγαλύτερο ποσοστό; Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι το δικαιούμασταν; Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι το είχαμε και μας το στέρησαν; Νομίζω ότι απ΄ όλους εμάς που πήραμε μέρος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δουλειά του κόμματος για τις εκλογές, δεν υπάρχει κανένας που να αμφιβάλει. Μένει λοιπόν να εκτιμήσουμε γιατί έγινε αυτό. Πως τα κατάφεραν οι «άλλοι»; Γιατί δεν καταφέραμε εμείς να κατακτήσουμε μεγαλύτερο ποσοστό; Φταίει το «σύστημα» κι η «κατάσταση»; Φταίει «ο κόσμος»; Ή φταίμε εμείς κι οι αδυναμίες μας;

1. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΨΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΗ ΡΩΜΗ ;
Νομίζω πως όχι. Μας φόρτωσαν προεκλογικά (με τη μαύρη προπαγάνδα κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) διάφορα: «Το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει» ... «Το ΚΚΕ περιμένει τη λύση όλων των προβλημάτων στη Δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού» ... «Το ΚΚΕ δε θέλει την ενότητα της αριστεράς» ... «Αυτό περίπου που λέει το ΚΚΕ εμείς μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα» ... «Το ΚΚΕ είναι ένα συστημικό κόμμα». Το θέμα μου δεν είναι να δώσω απάντηση επί της ουσίας σ΄ αυτά. Το κάναμε (κι εγώ προσωπικά) στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα το ξανακάνουμε.
Αναρωτιέμαι όμως: Μπορούσαμε να ανατρέψουμε αυτή την μαύρη προπαγάνδα που είχε στηθεί από 10 κανάλια, 10 κόμματα και χίλιους καθηγητάδες, δημοσιολόγους, παπαγάλους, πολιτικούς κλπ. Και πως;
Η κοινή γνώμη καθοδηγείται πάντα απ΄ το κυρίαρχο σύστημα. Έτσι και τώρα. Δεν είναι περίεργο που δε μας έβγαζαν στην τηλεόραση παρά μόνο όταν δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Δεν είναι περίεργο που όλοι είχαν στόχο το ΚΚΕ. Δεν είναι περίεργο που το σημαντικότερο εργαλείο τους σ΄ αυτή την επίθεση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όλα αυτά που δήθεν είπε το ΚΚΕ στην προεκλογική περίοδο (δε θέλουμε να κυβερνήσουμε, στέλνουμε τη λύση των προβλημάτων στο σοσιαλισμό, κλπ) δε τα είπαμε εμείς, αλλά τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ... τα είπαμε εμείς. Και τον βοήθησαν όλοι να τα προβάλει στα κανάλια και στις συνηδήσεις των ανθρώπων. Πως μπορούσαμε εμείς να μπούμε στα σπίτια και στα μυαλά όλων αυτών των ανθρώπων που τους έγινε πλύση εγκεφάλου με όλα αυτά τα ψέματα;

2. ΘΑ ΕΔΕΙΧΝΕ ΠΟΤΕ Η ... «ΡΩΜΑΪΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» ΤΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟ; Σίγουρα όχι.

Δεν μας φαίνεται περίεργο που ουσιαστικά μας είχαν αποκλείσει απ΄ την τηλερόραση. Δε μας φαίνεται περίεργο που που οι μόνες αναφορές της τηλεόρασης στο ΚΚΕ ήταν συκοφαντίες, διαστρεβλώσεις των θέσεών μας, ψέματα και επιθέσεις στους εκπροσώπους μας. Μας φαίνεται και εξ ίσου «φυσιολογικό» η τηλεόραση των εργολάβων να «παίζει» τα ρέστα της στο ΣΥΡΙΖΑ αφού αυτός είναι πια το σενάριο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού κι ο κατ΄ εξοχήν ικανός αντίπαλος να πλήξει το ΚΚΕ.
3. ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ ΟΤΙ Η ΓΗ ΓΥΡΙΖΕΙ ... ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΤΟΣ; Νομίζω ότι όπως και να το έλεγε πάλι θα ήθελαν να τον κάψουν.
Σκέφτομαι: φταίει άραγε κι η δική μας προπαγάνδα; Όλοι μας το σκεφτόμαστε. Και σίγουρα έχουμε αδυναμίες. Όμως πως μπορείς να πεις αυτό που λέει το ΚΚΕ με «εύπεπτο» και «εύκολο» τρόπο; Ίσως έπρεπε να απαντήσουμε πιο έντονα και πιο καθαρά στο ότι εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε την εξουσία κι όχι να αλλάξουμε την διακυβέρνηση. Ίσως έπρεπε πιο δυνατά και καθαρά κι όλο το προηγούμενο διάστημα να έχουμε προβάλλει τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα μας στη βουλή και στο λαό για το σήμερα (προτάσεις νόμου για την ανεργία, για τα χαράτσια, για τους αγρότες, κλπ). Ίσως έπρεπε στους αγώνες μας να κάνουμε πιο καθαρό το ότι έχουμε αιτήματα που τα ζητάμε «σήμερα», παράλληλα με την ανάγκη πολιτικοποίησης της πάλης για την κοινωνική αλλαγή. Όμως - κατά τη γνώμη μου - το κύριο δεν είναι οι αδυναμίες μας. Είναι ότι το πολιτικό σύστημα αποφάσισε να αναδιοργανωθεί κι εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου και καλά επεξεργασμένη επίθεση στο κόμμα μας, με κύριο φορέα την τηλεόραση και το ΣΥΡΙΖΑ. Μια επίθεση που άρχισε από πολύ νωρίς στο κίνημα με τις πλατείες και τις αυθόρμητες μαζώξεις που μέσα χωρούσαν όλοι τους - ακόμα κι η χρυσή αυγή. Τις μαζώξεις των αυθόρμητων που όρισαν σαν ισότιμο διαδηλωτή και εκφραστή της αγανάκτησης τη χρυσή αυγή. Κι ο κόσμος που δεν είναι αποφασισμένος να γίνει πρωταγωνιστής ... αυτός ο κόσμος που έχει διαπαιδαγωγηθεί δεκάδες χρόνια τώρα να αναθέτει εντολές σε «σωτήρες» και «φωστήρες», προτίμησε την αυτάτη πάλι. Όπως και το 1981. Και για το ΚΚΕ σκέφτηκε όπως λέει ο Σαββόπουλος: «Αφού δεν είχε λόγια ευχάριστα να πεί ... καλύτερα να μη μας πεί κανένα». Κι όταν ο κόσμος «τσιμπά» στις αυταπάτες, δε φταίει αυτός ο κόσμος που ζητά γρήγορες κι εύκολες λύσεις, αλλά ο ψεύτης που συνειδητά καλιεργεί τις αυταπάτες ότι δήθεν υπάρχουν τέτοιες λύσεις.
4. ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΑΣΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΟΙ ΤΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ; Νομίζω ότι δεν έφταιγε αυτή, αλλά η αφέλεια, η απειρία κι η ευπιστία των Τρώων. Η διάθεσή τους να πιστέψουν κάτι εύκολο κι ας ήταν κι απίθανο.
Μια δασκάλα μου είπε την Πέμπτη πριν τις εκλογές : «Είμαι σίγουρη ότι λέτε αλήθεια. Είμαι σίγουρη ότι έχετε δίκιο. Αλλά εγώ ψάχνω κάτι πιο εύκολο». Το σύνδρομο της Κασσάνδρας, που έλεγε αλήθεια και προειδοποιούσε τους Τρώες, αλλά δε μπόρεσε να πείσει ούτε τον πατέρα της τον Πρίαμο. Οι Αχαιοί μπήκαν στην Τροία. Κι όταν δικαιώθηκε η Κασσάνδρα ... ήταν αργά για δάκρυα. Πόσο καιρό θα περιμένει η καημένη η δασκάλα αυτή μέχρι να διαπιστώσει ότι δε γίνεται να καταγγείλεις το μνημόνιο χωρίς να τα «σπάσεις» με την Ε.Ε.
Μέχρι να καταλάβει ότι μπορεί αυτό που λέμε εμείς να είναι δύσκολο. Αλλά αυτό που «υποσχέθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατο. Είναι αδύνατο να αλλάξεις την ΕΕ και τον καιταλισμό απ΄ τα μέσα. Μέχρι να καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δούρειος ίππος και μέσα του κρύβει τρίτο μνημόνιο.
Οι απόψεις και το πόσο πείθουν δεν εξαρτάται μόνο απ΄ τη δύναμη των επιχειρημάτων του καθενός. Ειδικά η άποψη που λέει (όπως τη διατυπώσαμε δημόσια) ότι τις κοινωνικές αλλαγές δεν τις κάνουν τα κόμματα κι οι σωτήρες, αλλά τις κάνουν οι λαοί που ξεσηκώνωνται. Ότι η κοινωνική αλλαγή προϋποθέτει την προσωπική συμμετοχή κι ίσως θυσία του καθενός εργαζόμενου. Ότι αυτοί που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυνερήσεις, δηλαδή το κεφάλαιο και η ΕΕ, επιδιώκουν στα δάχτυλα των χεριών τους που κινούν τα νήματα να κρεμάσουν νέες μαριονέτες, αφού οι παλιές φθάρθηκαν. Ότι το ΚΚΕ δε μπορεί να γίνει μαριονέττα, αλλά θέλει να κόψει αυτό το χέρι που κινεί τις μαριονέτες. Ειδικά όταν απέναντί σου έχεις τις μανούλες της ψευτιάς και της αυταπάτης. Ναι το ΣΥΡΙΖΑ εννοώ.
Κι εξηγούμαι: Η «ψευτιά» κι αυταπάτη» αφορά στην δήθεν επιδίωξή τους για «ενότητα της αριστεράς». Η επιδίωξή τους με τα περί «συγγένειας με το ΚΚΕ» και της «ανάγκης για ενότητα», δε είχε σαν στόχο τίποτα άλλο παρά να κλέψει ψήφους απ΄ το ΚΚΕ και να συμβάλει άμεσα και μακροπρόθεσμα στο χτύπημα του χαρακτήρα του ΚΚΕ. Εμφανίστηκαν σαν συγγενείς του ΚΚΕ, που λένε περίπου τα ίδια, αλλά που είναι πιο ρεαλιστές και δε ζητάνε τόσο δύσκολα πράγματα απ΄ το ψηφοφόρο. Που ισχυρίζονται ότι η «αλλαγή» μπορεί να έρθει και μέσα στην Ε.Ε. Ότι άλλο είναι το μνημόνιο κι άλλο η Ε.Ε. Θέλουν να τραβήξουν και το κόμμα μας στο χορό που έχουν σείρει πολλά από τα δήθεν κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης. Το χορό της συμμετοχής και της διαχείρισης του συστήματος που οδηγεί στην αφομοίωση απ΄ το σύστημα.
Στο χορό που το ΚΚΕ δε θα τον χορέψει ποτέ γιατί δεν το επιτρέπουμε εμείς τα μέλη του, οι φίλοι κι οι οπαδοί του. Η άρνησή μας αφορά στο πρόγραμμά τους που αποτελεί σοσιαλδημοκρατική παραλλαγή ενσωμάτωσης και υποταγής στον καπιταλισμό και την Ε.Ε. «Ο καλύτερος σωτήρας», η εύκολη λύση κι η αυταπάτη. Σκαλοπάτι σαν αυτό που ακολούθησαν και το 1981. Μόνο φίλοι μας σκεφτείτε ένα πράγμα: Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ του 1981 - που είχαν την πορεία που όλοι ξέρουμε - είχαν ένα πρόγραμμα που είναι παρασάγκας αριστερότερο και φιλολαϊκότερο απ΄ αυτό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η παρουσία τους στην τηλεόραση τις τελευταίες μέρες δείχνει το αντίθετο. Αλλαζονία, κολοτούμπες κι ασυναρτησία.
Του Μάνου Δούκα (Aristera sti Mitilini ). Από tasos manifesto.

Εξωκοινοβουλευτική ΑΡΙΣΤΕΡΑ:ΟΧΙ ψηφοδέλτια

Στις 17 Ιούνη:
Να μην κατεβάσει ψηφοδέλτια η
εξωκοινοβουλευτική ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Θετικές και κριτικές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση ( http://autenergos.blogspot.com/2012/05/blog-post_20.html ) να μην κατεβάσει ψηφοδέλτια η εξωκοινοβουλευτική ΑΡΙΣΤΕΡΑ στις εκλογές 17 Ιούνη ώστε να στηριχθούν οι κοινοβουλευτικές αριστερές δυνάμεις: ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΔΗ.ΜΑΡ.
Επανερχόμαστε εξειδικεύοντας το σκεπτικό και την πρόταση.
- Η εξωκοινοβουλευτική ΑΡΙΣΤΕΡΑ, αν κατεβάσει ψηφοδέλτια, θα υποστεί μείωση της δύναμής της κατά 40-50% σε σχέση με αυτήν της 5η Μάη. Θα είναι λοιπόν λάθος της να εμφανίσει τόσο σύντομα μια τέτοια αρνητική εικόνα.
- Αν δεν κατεβάσει ψηφοδέλτια θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική για μια Αριστερή Κυβέρνηση για την οποία υπάρχει λαϊκή απαίτηση και ανάγκη. Αλλά και απαίτηση των άλλων λαών.
- Θα είναι ουσιαστικότερη κάθε παρέμβασή της στις μετεκλογικές διεργασίες και πρακτικές.
- Η κριτική της και οι απαιτήσεις της απέναντι στην Αριστερή κυβέρνηση θα έχουν άλλο χαρακτήρα απ' ότι αν κατέβουν στις εκλογές.
- Θετικές θα είναι και οι επιπτώσεις στις μελλοντικές επιλογές αυτών των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων.
- Η μη κάθοδος μπορεί να συνοδευτεί με επιμέρους συνεργασίες, επίσημες στηρίξεις ή χωρίς έκφραση.
Οι διαφορές γνωστές, οι αντιθέσεις γνωστές, το ότι θα... πικραθούμε και από την Αριστερή κυβέρνηση το γνωρίζουμε. Όμως, σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι αναγκαία η ανοχή, η σύνθεση, η συμβολή.
Αυτόματα, προετοιμάζεται η νέα... ΘΕΣΗ!
Ο λαός, οι λαοί απαιτούν
ΑΡΙΣΤΕΡΑ να κυβερνηθούν!
Γιάννης Ζωχιός 

EKTAKTO – ΠΑΤΡΑ: Χτύπησαν με καδρόνια βουλευτή της Χρυσής Αυγής ζωντανά σε δελτίο ειδήσεων!

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Πάτρα!
Την ώρα που στην Πειραϊκή Πατραϊκή γινόντουσαν επεισόδια, αντιεξουσιαστές μπήκαν στον τηλεοπτικό σταθμό Super B στο δελτίο ειδήσεων...
του οποίου μιλούσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες τον χτύπησαν και αποχώρησαν.

Οι αντιεξουσιαστές χτύπησαν με καδρόνι στο χέρι και τον δημοσιογράφο Απόστολο Βουλδή που επιχείρησε να τους χωρίσει.

Ο Μιχάλης Αρβανίτης δέχθηκε μπουνιές στο πρόσωπο και του έσκισαν τα ρούχα. Την επίθεση πραγματοποίησαν τριάντα άτομα που έμαθαν πως ο Μιχάλης Αρβανίτης θα μιλούσε στο κανάλι.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/05/ektakto.html#more

ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΒΡΗΚΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΟΥ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ


ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ?ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΙΑ ΝΟΜΙΖΗΣ ΟΤΙ ΕΙΣΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΟΥΝ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Μαζέψτε το λαμογιο από την Σκόπελο


σύντομα θα εξηγήσουμε πολλά πράγματα

96 δισ. ευρώ δόθηκαν μυστικά στις ελληνικές Τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Από το "kalami"
To απόκρυψαν και είπαν ψέμματα στον λαό γιά τα αποθέματα των τραπεζών
96 δισ. ευρώ δόθηκαν μυστικά στις ελληνικές Τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Το γεγονός πιστοποιεί ότι ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση ''εκδίωξης'' της Ελλάδας από ευρώ-ευρωζώνη
Oι ''Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς'' ξεσκεπάζουν τα βρώμικα παιχνίδια χυδαίας παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης του λαού της Ελλάδας, περί...
ευρώ, αποθεμάτων τραπεζών κλπ
Secret Central Bank Aid Props Up Greek Banks
''...There has been no official announcement. No terms or conditions have been disclosed. But Greece’s banking system is being propped up by an estimated 100 billion euroor so of emergency liquidity provided by the country’s central bank - approved secretly by the European Central Bank (ECB) in Frankfurt. If Greece were to leave the eurozone, the immediate cause might be an ECB decision to pull the plug...''
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ υπουργέ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ;
Η Ομογένεια ΔΕΝ ξεχνά τον υπουργό και τις ''κομπίνες'' με τα χρήματα γιά τους πυρόπληκτους
Με αφορμή την επίσκεψη του (υπηρεσιακού) υπουργού Εξωτερικών στο Σικάγο, γιά την σύνοδο του ΝΑΤΟ
Πέτρος Μολυβιάτης: Ασθενή μνήμη, θρασύτητα ή ''συγκάλυψη μεγάλης απάτης'';
Κάλεσε την Ομογένεια -Σικάγο, 19 Μαίου- να επισκεφτεί την Ελλάδα γιά τουρισμό, αλλά ΠΟΤΕ δεν εξήγησε τι έγιναν τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών γιά τους πυρόπληκτους (2007), επίσημα 168.265.935 ευρώ, ανεπίσημα γίνεται λόγος γιά 175.000.000. Από τα χρήματα διατέθηκαν μόνο 25-30 εκατ. και μετά ενάμιση χρόνο το Ταμείο ξαφνικά...καταργήθηκε. Που πήγαν τα χρήματα και ειδικά αυτά της Ομογένειας; Στο κράτος, σε λαμόγια, στην τσέπη του υπουργού; Που; Απαντήσεις πότε θα δώσει ο ''εντιμότατος'' κ. Μολυβιάτης;

SKOPELOS ΣΚΟΠΕΛΟΣ 21.54


ΑΕΚ: Δεν καταθέτει τα... όπλα ο Νικολαΐδης

Με τους Ανδρέα Δημητρέλο και Γιώργο Γρυσμπολάκη συναντήθηκε το απόγευμα της τρίτης στο γραφείο του στο Μαρούσι ο Ντέμης Νικολαΐδης.

Στο ραντεβού του με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, το οποίο διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο πρώην πρόεδρος παραδέχθηκε πως δεν έχει βρει τη λύση που θα ήθελε, για να βγει η ομάδα από το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το έχει καταφέρει μετά τις εκλογές και έκανε τις προτάσεις του για τον σχεδιασμό της νέας ομάδας, μέσω συνεργασίας του Νίκου Κωστένογλου με τους Λυμπερόπουλο, Δέλλα και Βάιου Καραγιάννη.

Ο Δημητρέλος, εξερχόμενος από το γραφείο του Ντέμη, μίλησε για τη δίωρη συνάντησή τους, τονίζοντας ότι άμεσα δεν υπάρχει βιώσιμη λύση από τον πρώην πρόεδρο της «Ένωσης» και ότι ίσως υπάρχει μετά τις εκλογές, όταν υπάρξει σταθερότητα στη χώρα σε πολλά επίπεδα.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει συσσώρευση προβλημάτων και στο αγωνιστικό και στο οικονομικό και στην εφορία.
Ενημερώσαμε τον Ντέμη Νικολαΐδη για τα θέματα που υπάρχουν και ο ίδιος μας είπε τη γνώμη του για τον χειρισμό που θα μπορούσε να γίνει. Είπαμε ότι θα συνεχίσουμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο, εφόσον το επιλέξουν οι μέτοχοι στη Γ.Σ.» είπε ο πρόεδρος της ΠΑΕ και εν συνεχεία απάντησε σε ερωτήσεις.
Για το αν ξεκαθάρισε ο Ντέμης τι θα κάνει: «Ο ίδιος αυτό που μας είπε είναι πως δεν έχει βρει την οριστική λύση που θα ήθελε, την οποία όμως μπορεί να έχει μετά τις εκλογές.  Άλλα εμείς πρέπει αυτό το χρονικό διάστημα να βρούμε λύσεις, για να λειτουργεί η εταιρεία μέχρις τις 30/6».
Για τον χρόνο που πιέζει και τι σκοπεύουν να κάνουν: «Δεν μπορούμε να γεννήσουμε τα λεφτά. Με τον κ. Νοτιά δεν έχω μιλήσει.

Οι Supporters αυτό που μπορούσαν να κάνουν μέχρι τώρα, τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο, το έχουν κάνει, αλλά δεν φτάνει.
Επομένως, η επόμενη κίνηση για να βρεθούν χρήματα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα προκηρυχθεί αύριο, είτε μέσω των εισιτηρίων διαρκείας που θα κυκλοφορήσουν άμεσα. Είναι πάρα πολύ δύσκολα, θα δούμε».
Για την εφορία και τα χρήματα που χρωστάει η ΑΕΚ: «Συζητήσαμε και αυτό το θέμα, σας είπα πως για να μπουν λεφτά, θα μπουν είτε από την αύξηση είτε από τα διαρκείας.

Και η φορολογική ενημερότητα είναι πρόβλημα για την αδειοδότηση, αλλά όχι μόνο αυτό. Πρόβλημα είναι και το κατά πόσο η εταιρεία θα είναι βιώσιμη την επόμενη χρονιά.  Υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να αποδείξουν πως η εταιρεία μπορεί να είναι βιώσιμη, αλλά το πρόβλημα είναι η ρευστότητα που πρέπει να αποκτήσουμε τους επόμενους δύο μήνες.
Σας είπα ποιοι είναι οι μοναδικοί πόροι που μπορούν να υπάρξουν. Δεν υπάρχει άλλος οικονομικός πόρος».
Για το αν θα πάει ο Ντέμης στη Γ.Σ.: «Όχι δεν θα έρθει. Θα μας στείλει το πρωί ένα έγγραφο, το οποίο θα διαβάσουμε. Με αυτό θα ενημερώνει για τη στάση που θα κρατήσει».

Επιχείρηση ανακατάληψης της Πειραϊκής Πατραϊκής από χιλιάδες Έλληνες (βίντεο)

DefenceNet - Επιχείρηση ανακατάληψης της Πειραϊκής Πατραϊκής από χιλιάδες Έλληνες (βίντεο)

Μονόλογος για τη γενοκτονία


Ν. Λυγερός

Ποιος άνθρωπος μπορεί ν’ αντέξει την ύπαρξη μιας γενοκτονίας; Σιωπή. Κανένας! Χρόνος. Μα τότε ποιος; Χρόνος. Τα τέρατα! Ναι, αυτά μπορούν… Αφού αντέχουν όλες τις ανθρώπινες αδικίες… Γιατί όχι και τις απάνθρωπες; Σωστά, γιατί όχι… Έτσι κι αλλιώς τα χρειαζόμαστε για κάτι άλλο; Χρόνος. Όχι βέβαια… Αρκεί να αντιστέκονται στα κτήνη και να σώζουν τους ανθρώπους… Μα ζωή είναι αυτό; Ποιος άνθρωπος θα την άντεχε; Σιωπή. Κανένας! Χρόνος. Κι η χαρά; Παύση. Δεν είναι γι’ αυτά… Δεν μοιράζουν τον πόνο γιατί να μοιραστούν τη χαρά. Η χαρά είναι ανθρώπινη, έτσι δεν είναι. Δεν την έχουν ανάγκη. Η ύπαρξη τους προέρχεται από την ανάγκη. Αν τα άτομα δεν ήταν η δύναμη του συστήματος, αν τα κτήνη δεν ήταν τα εργαλεία του συστήματος, ποιος θα έβρισκε χρήσιμα τα τέρατα; Σιωπή. Κανένας! Χρόνος. Μια ερώτηση μόνο…Τώρα που το σκέφτηκα, τώρα που είμαι μόνος, τώρα που δεν έχω οικογένεια, πως κατάφερα να γίνω άνθρωπος; Ποιος με βοήθησε; Έγινα μόνος μου; Μακάρι να μπορούσα να το πω με σιγουριά…Ναι, μακάρι…Μήπως τα τέρατα; Χρόνος. Αλλά κι αυτά πως…όχι! Παύση. Γιατί; Χρόνος. Ναι, γιατί; Τα τέρατα είναι έτσι από την αρχή. Γεννιούνται τέρατα. Για να βοηθήσουν τους ανθρώπους… Και γιατί; Γιατί; Σιωπή. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος αυτού του ρόλου; Ποιος; Δεν ξέρω, ειλικρινά δεν ξέρω… Σιωπή. Εκτός αν…Χρόνος. Εκτός αν είναι η ανθρωπότητα. Τότε εξηγούνται όλα.

ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΤΟΜΑΤΑΣ Μονοπωλείται ακόμα ένας κλάδος

Μονοπώληση του κλάδου προϊόντων ντομάτας από ένα μικρό αριθμό εταιρειών διαπιστώνουν οι συντάκτες κλαδικής μελέτης της ICAP, μέρος των συμπερασμάτων της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χτες.
Τα μεταποιημένα προϊόντα ντομάτας στην εγχώρια αγορά διοχετεύονται στο λιανικό εμπόριο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων γενικά, ή κατευθύνονται προς τους χώρους μαζικής εστίασης και τη βιομηχανία για την παραγωγή άλλων προϊόντων με βάση τη ντομάτα. Μεγάλο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής αφορά τον τοματοπολτό που έχει σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές, αφού εξάγεται σε ποσοστό 80% του προϊόντος.
Παράλληλα, με τα «επώνυμα» προϊόντα διατίθεται και σημαντικός όγκος προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, αναφέρεται, από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η συνολική κατανάλωση προϊόντων ντομάτας παρουσίασε αυξομειώσεις την περίοδο 2002 - 2010, ενώ το 33,6% της εγχώριας κατανάλωσης αφορούσε το 2010 αποφλοιωμένη ντομάτα και ακολούθησε ο χυμός ντομάτας με ποσοστό 29,4%. Εκπρόσωποι της αγοράς του κλάδου εκτιμούν ότι τη διετία 2011 - 2012 θα υπάρξει στασιμότητα του όγκου κατανάλωσης.

«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» Κάνει πλάτες στους ξενοδόχους

Διαμαρτύρεται επειδή δεν είναι Ελληνες αυτοί που απασχολούνται στην εργασιακή ζούγκλα των μεγαλοξενοδόχων
Εκμεταλλευόμενη την ανεργία που καλπάζει και τα αδιέξοδα των εργατικών οικογενειών, η «Χρυσή Αυγή» σπεύδει να κάνει πλάτες στους μεγαλοξενοδόχους και την εργασιακή βαρβαρότητα που κυριαρχεί στις μονάδες του κλάδου (ιδιαίτερα στα νησιά και την επαρχία), καλώντας τους «Ελληνες» να ...καταγγείλουν τα ξενοδοχεία που απασχολούν «παράνομα λαθρομετανάστες και μαθητευόμενους πέραν της νόμιμης ποσόστωσης». Ετσι ώστε, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Δωδεκανήσου της «Xρυσής Αυγής», να ελέγξει εκείνη με τη σειρά της και να αξιολογήσει τις καταγγελίες, προκειμένου στη συνέχεια να τις καταθέσει στις αρμόδιες αρχές!
Η «Xρυσή Αυγή» πασχίζει να σπείρει στους εργάτες το δηλητήριο του ρατσισμού, για να κρύψει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και της άγριας εκμετάλλευσης μέσα στους τόπους δουλειάς. Και ...εξεγείρεται επειδή «οι μεγάλες μονάδες "τσιμπούσαν" επιδοτήσεις, υποτίθεται για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τις ελληνικές οικογένειες και, αντ' αυτού, απολύουν Ελληνες και απασχολούν παράνομους μετανάστες». Το πρόβλημα της «Χρυσής Αυγής» λοιπόν - που δήθεν «κόπτεται» για τους άνεργους Ελληνες - δεν είναι η απλήρωτη δουλειά που παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. Δεν είναι η ανασφάλιστη εργασία που οργιάζει ειδικά στα νησιά. Δεν είναι η υποτιθέμενη «μαθητεία» που οι κυβερνήσεις έχουν κάνει δώρο στους ξενοδόχους για να βάζουν νέα παιδιά να δουλεύουν με 250 και 300 ευρώ μισθό, απολύοντας μόνιμο προσωπικό (ανάμεσά τους φυσικά και Ελληνες) με μισθούς και συγκροτημένα δικαιώματα. Δεν είναι οι εξοντωτικοί ρυθμοί εργασίας, δεν είναι η απουσία ακόμα και στοιχειωδών μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, η κατάργηση των ΒΑΕ, οι απαιτήσεις των ξενοδόχων για μείωση και κατάργηση επιδομάτων, για νέες ΣΣΕ με μείωση μισθών που ξεπερνά ακόμα και το 30%. Προφανώς, η «Χρυσή Αυγή» δεν έχει και καμία αντίρρηση οι Ελληνες εργάτες να δουλεύουν με μισθούς πείνας, με τσαλαπατημένα δικαιώματα, με σκληρή εντατικοποίηση (ιδιαίτερα στα νησιά), αρκεί ...να έχουν «δουλειά». Αυτά δεν επικαλούνται άλλωστε και οι εργοδότες του κλάδου που εκβιάζουν τους εργαζόμενους με «λουκέτα» στις επιχειρήσεις τους αν δε δεχτούν μείωση μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων; Κάνει ή δεν κάνει λοιπόν η «Χρυσή Αυγή» πλάτες στους μεγαλοξενοδόχους και επιχειρηματίες του Τουρισμού; Το πρόβλημα της «Χρυσής Αυγής» δεν είναι αυτοί που ξεζουμίζουν τους εργάτες μετανάστες, που τους ματώνουν στη δουλειά για να κερδοφορήσουν, δηλαδή οι εργοδότες.

«Ελντοράντο» για ποιον;


Μιλώντας στο «Ρόιτερς», ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στόχος του κόμματός του, αν σχηματίσει κυβέρνηση, είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Ελντοράντο» της Ενέργειας, απαριθμώντας τις εναλλακτικές πηγές που διαθέτει η χώρα. Η αναφορά του αυτή, μάλιστα, είχε το χαρακτήρα πρόσκλησης στις μεγαλοεπιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, καλλιεργώντας την αυταπάτη στο λαό ότι από την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται, θα επωφεληθεί εξίσου ο ίδιος και τα μονοπώλια. Οι αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τυχαίες είναι, ούτε γίνονται στο βρόντο. Μιλάει για ανάπτυξη ίδια με αυτή που προωθεί η Ευρώπη σε κάθε χώρα - μέλος της και επιλέγει τον τομέα της Ενέργειας, ξέροντας ότι εκεί σχεδιάζεται να κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων από κονδύλια που θα διοχετεύσει η ΕΚΤ και η Τράπεζα Επενδύσεων, με τη μορφή δανείων.
Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και φραστικά να «κουμπώσει» το λόγο και το πρόγραμμά του με τα όσα λέγονται και προωθούνται στην ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία, η οποία προσπαθεί να διαχειριστεί τη βαθιά κρίση προς όφελος των μονοπωλίων της. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει από το λαό, είναι ότι η ανάπτυξη εντός της ΕΕ και με κυρίαρχα τα μονοπώλια, θα είναι κόλαση για τα συμφέροντα του λαού. Γιατί; Η στρατηγική της Ευρωένωσης είναι η «ΕΕ 2020» και έχει για διακηρυγμένο στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων. Γι' αυτό και περιλαμβάνει μέτρα που οδηγούν απευθείας στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, να γίνεται δηλαδή ο εργαζόμενος φτωχότερος και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερα κέρδη.
Μόλις χτες, μάλιστα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική με την εφαρμογή μιας ατζέντας ανάλογης με αυτή που προώθησε ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ στη Γερμανία, και η οποία σήμερα ευθύνεται για το γεγονός ότι 7 εκατ. Γερμανοί εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας και δουλεύουν χωρίς ασφάλιση. Ο ίδιος ο Τσίπρας δε δίστασε να δηλώσει θαυμαστής της πολιτικής Ομπάμα, τα αποτελέσματα της οποίας, όπως και των προκατόχων του, μπορεί να τα διαπιστώσει ο καθένας στους δρόμους και στα κάτεργα κάθε αμερικάνικης μεγαλούπολης. Οι ίδιοι οι συνέταιροι της ντόπιας αστικής τάξης στην ΕΕ, ξεκαθάρισαν ότι η λιτότητα είναι προαπαιτούμενο για καπιταλιστική ανάπτυξη.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι στο Ελντοράντο που ετοιμάζουν, είτε η κυβέρνηση είναι της κεντροαριστεράς, είτε της κεντροδεξιάς, ο εργαζόμενος θα δουλεύει με 300 και 400 ευρώ και ακόμα λιγότερα οι νέοι εργαζόμενοι. Σ' αυτό το χρυσωρυχείο για το κεφάλαιο, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες και η παραγόμενη ενέργεια θα καταλήγει στα δίκτυα ιδιωτικών εταιρειών, από τις οποίες οι εργαζόμενοι καταναλωτές θα αγοράζουν το ρεύμα πανάκριβα. Για μια τέτοια ανάπτυξη, από την οποία κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από το λαό να κάνει θυσίες (!), όπως ακριβώς του ζητούσαν και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, υποσχόμενοι «φως στην άκρη του τούνελ». Θυσίες για την πλουτοκρατία είναι αυτές που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η στρατηγική του υπέρ της ΕΕ οδηγεί σε μέτρα υπέρ των μονοπωλίων. Να μην υποκύψει ο λαός στην κοροϊδία και την παραπλάνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διέξοδο μπορεί να δώσει ο ίδιος, σπάζοντας τα δεσμά με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, ξεκουμπίζοντας τα μονοπώλια από την παραγωγή, κάνοντας δική του την εξουσία.

Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Φτιασιδώνουν τη βαρβαρότητα

«Δεν αποκλείεται η συρρίκνωση της Ευρωζώνης, με έξωση της Ελλάδας και άλλων χωρών ή με εσωτερική υποτίμηση του ευρώ στη χώρα μας».
Πριν προλάβει το ΚΚΕ να σημειώσει ότι ανάμεσα στα σχέδια των ίδιων των καπιταλιστών είναι και η χρήση διπλού νομίσματος ήρθε η Ντόιτσεμπανκ να ανακοινώσει ότι είναι κι αυτό μια λύση. Μια λύση που διασφαλίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών και φέρνει νέα δεινά για τους εργάτες.
Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά είναι που οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται στη ζωή.
Η «Ευρώπη που αλλάζει» δεν είναι άλλη από την καπιταλιστική ΕΕ που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες ζημιές για τους καπιταλιστές και παράλληλο χτύπημα της εργατικής τάξης.
Η «Ευρώπη που αλλάζει» δεν είναι άλλη από αυτήν που στα πλαίσιά της «ακόμα κι ο Μελανσόν είπε στον κύριο Τσίπρα κοιτάξτε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας» (στο δελτίο του ΣΚΑΪ). Γεγονός που από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται σε «η συνταγή Μέρκελ πέθανε», όπως δήλωσε ο Παπαδημούλης, που συμπλήρωσε ότι «θα αλλάξουμε μερικά πράγματα στο μνημόνιο, όχι ολόκληρο».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Θέλουν το ΚΚΕ αποδυναμωμένο για να νικήσουν το λαό

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος μετά τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο
Η Αλέκα Παπαρήγα στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο είχε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης όλων των πολιτικών αρχηγών για την άτυπη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:«Μελετήσαμε όλα τα ντοκουμέντα που αφορούν την άτυπη Σύνοδο της ΕΕ που θα προετοιμάσει και την επόμενη Σύνοδο του Ιουνίου. Πήραμε υπόψη πολύ σοβαρά ό,τι έχει ανακοινωθεί γύρω από τη Σύνοδο του G8 - δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και άλλα κάτω από το τραπέζι που δεν έχουν γίνει γνωστά. Εκτιμάμε το εξής: Οτι αυτό που είπε ο Μπ. Ομπάμα - όχι μόνο λιτότητα, αλλά και ανάπτυξη - μεταφράζεται: Ανάπτυξη με λιτότητα. Και αυτό πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπόψη οι λαοί της Ευρώπης και βεβαίως ο ελληνικός λαός.
Ολα τα στόματα λένε: "Εθνικές δεσμεύσεις". Πρέπει να τις τηρήσετε και μάλιστα λέει πρέπει να συστρατευθεί ο λαός και να συστοιχηθεί πίσω από όποια κυβέρνηση εκλεγεί γύρω από τις εθνικές δεσμεύσεις. Σε αυτούς που προδικάζουν ότι ο κ. Ολάντ θα είναι ο μέγας φιλέλλην, ξεκαθαρίζουμε το εξής: Ηδη "τα μασάει". Ηδη τροποποιεί τις θέσεις του, αλλά πρέπει να περιμένει κανείς να γίνουν και οι γαλλικές εκλογές, γιατί αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται η γαλλική σοσιαλδημοκρατία να έχει μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, να φτιαχτεί μία κυβέρνηση του απολύτου ελέγχου της και μετά θα δούμε στη Σύνοδο του Ιούνη αν θα πει τα ίδια, και βεβαίως δεν θα πει τα ίδια.
Ανάπτυξη με λιτότητα. Οσον αφορά το πρόγραμμα που επιφυλάσσεται για την Ελλάδα λέμε το εξής: Τα όποια νέα δάνεια συναφθούν - σημειώνουμε, νέα δάνεια - και δοθούν στην Ελλάδα, είτε με τη μορφή δανείων από την ΕΚΤ, αν συμφωνήσει, είτε από την Τράπεζα Επενδύσεων, είτε τα διαρθρωτικά, είτε, είτε, αυτά τα δάνεια θα δοθούν σε ομίλους μονοπωλιακούς. Αλλωστε, λένε ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κυρίως να γίνουν επενδύσεις, χονδρικά, σε τρεις τομείς:
Ο ένας τομέας είναι η Ενέργεια, με όρο βεβαίως την πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ο άλλος τομέας είναι οι μεταφορές, αυτοκινητόδρομοι κλπ. δηλαδή θα τα πάρουν οι εταιρείες που έχουν ξεκινήσει το έργο και δεν έχει ολοκληρωθεί. Τρίτον, θα δοθούν γενικά για τους αγωγούς, όπως τους λένε, μεταφοράς και διανομής, προφανώς πρόκειται για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν συμφωνηθεί μέσα στο μεγάλο ανταγωνισμό που γίνεται, ποιοι αγωγοί θα περάσουν μέσα από την Ελλάδα.
Αυτές οι επενδύσεις, δηλαδή δεν θα πάνε στη βιομηχανία, σε τομείς που έχουν σχέση με τη διατροφή, με την ένδυση. Βεβαίως και εκεί αν πήγαιναν, θα πήγαιναν στους μεγάλους ομίλους, αλλά εν πάση περιπτώσει μιλάμε για μία ανάπτυξη η οποία θα μεγαλώσει τη στρέβλωση που υπάρχει και την ανισομετρία και δυσανάλογη ανάπτυξη μέσα στους κλάδους. Μάλιστα, οι τομείς στους οποίους θα στραφούν οι επενδύσεις, είναι τομείς, όπως λέμε, χαμηλής έντασης εργασίας, δηλαδή θα δημιουργήσουν ή θα συγκρατήσουν πολύ λίγες θέσεις εργασίας σε σχέση με αυτές που θα χάνονται.
Το "εθνικές δεσμεύσεις" όμως σημαίνει ότι τα δύο μνημόνια, η δανειακή σύμβαση, οι εφαρμοστικοί νόμοι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να τρέξουν ως έχουν και οι όποιες τροποποιήσεις γίνουν δεν θα αφορούν καθόλου την ανακούφιση της ζωής των εργαζομένων και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να υπάρχει βελτίωση της ζωής τους.
Θέλουν αποδυναμωμένο το ΚΚΕ
Τώρα, μπορεί να καταλάβει ο ελληνικός λαός γιατί το σύστημα και οι δύο πόλοι που διαμορφώνονται στην Ελλάδα, της κεντροδεξιάς και της νέας κεντροαριστεράς, της βγαλμένης από το πλυντήριο σοσιαλδημοκρατίας - αν μπορεί η σοσιαλδημοκρατία να ξεπλυθεί, βεβαίως με τίποτα δεν μπορεί να ξεπλυθεί ακόμα και αν προσλάβει καινούριο δυναμικό από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν πάση περιπτώσει, αυτοί οι δύο πόλοι και οι επιχειρηματίες θα ήθελαν αναμφισβήτητα από τις εκλογές ένα εξαιρετικά αποδυναμωμένο ΚΚΕ, αν θέλετε ένα κόμμα που θα μετατραπεί στην 13η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από μια κυβέρνηση συνεργασίας. Τους ενδιαφέρει ένα αποδυναμωμένο ΚΚΕ για να μην μπορεί να παίξει το ρόλο της αντικειμενικής ενημέρωσης του λαού, της προειδοποίησης και πάνω απ' όλα της στήριξης της ελπίδας ότι μπορεί, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια του, να ματαιώσει τα χειρότερα, να κερδίσει κάτι και τελικά να νικήσει.
Καταλαβαίνουμε ότι ο στόχος της αποδυνάμωσης του ΚΚΕ, ορισμένοι μάλιστα ονειρεύονται να είναι και εκτός Βουλής σήμερα ή στην πορεία, είναι ένας στόχος, γιατί θέλουν να μην ακούγεται δυνατά, έστω κι αν ακόμα τώρα ο λαός δεν έχει αποφασίσει να το κατακτήσει, γιατί το ΚΚΕ είναι διατεθειμένο, είναι υποχρεωμένο να σηκώσει βαριές ευθύνες στους ώμους, στα χέρια του, μέσα όμως σε μια διαφορετική κυβέρνηση, μέσα σε μια διακυβέρνηση που εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού, της λαϊκής εξουσίας.
Εμείς θα το πούμε για μια ακόμα φορά, δεν θα απεμπολήσουμε μια βασική μας θέση που λέει ότι λαός και μονοπώλια δεν μπορούν να συνεργαστούν. Η αντίθεσή τους πρέπει να είναι ασυμφιλίωτη, ανεξάρτητα του ύψους που παίρνει η λαϊκή πάλη και της δυνατότητας να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις. Και το παραμικρό να κατακτήσεις, πρέπει να το δεις μέσα σε μια ασυμβίβαστη αντίθεση.
Ο,τι κι αν προσφέρουν οι εκλογές τώρα, όποιος πόλος κι αν αναδειχτεί, το πρώτο που θα πει είναι "σεβόμαστε τις δεσμεύσεις" - θα το πει μετεκλογικά, προεκλογικά θα λέει όχι - και ότι πρέπει να το λύσουμε όλοι μαζί, λαός, μονοπώλια, κυβέρνηση. Προκαλούμε λοιπόν. Η σημερινή τοποθέτηση, με βάση αυτά που λένε οι διάφοροι κύριοι απ' έξω, πρέπει να είναι "δεν δεσμευόμαστε από τις δεσμεύσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα. Δεν τις σεβόμαστε αυτές τις δεσμεύσεις. Δεν θέλουμε να τις τηρήσουμε". Αυτό πρέπει να ειπωθεί. Οχι τροποποιώ ή όχι το μνημόνιο. Μιλάμε για ένα σύνολο δεσμεύσεων, που εκφεύγουν αν θέλετε και απ' το συγκεκριμένο μνημόνιο Ι και μνημόνιο ΙΙ.
Αν πας με τη λογική δέχομαι τις δεσμεύσεις και παλεύω να βελτιωθούν αυτές οι δεσμεύσεις τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2020, που λήγει το στρατηγικό πρόγραμμα της ΕΕ, τα πράγματα θα είναι σκούρα.
Δυο πιθανές εκδοχές
Εμείς θεωρούμε ότι στα πλαίσια της ΕΕ υπάρχουν δύο εκδοχές για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αντικειμενικά. Εμείς δεν τις θέλουμε αυτές τις εκδοχές, αλλά αυτές δεν καθορίζονται ούτε απ' την κυβέρνηση, ούτε απ' την κεντροδεξιά, ούτε από την κυβέρνηση συνεργασίας, με όποιες συνιστώσες και να έχει.
Η πρώτη εκδοχή είναι να δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός, όχι κατ' ανάγκη με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά αντικειμενικά. Να υπάρξει αυτό που λέμε πιστωτικό γεγονός και η Ελλάδα να διωχθεί από την Ευρωζώνη ή να γίνουμε Ευρωζώνη σε ταχύτητα Βαλκανίων με ένα ευρώ άλλης αξίας στο εσωτερικό και άλλης αξίας στις διεθνείς σχέσεις.
Και δεύτερο ένα νέο κούρεμα του 85% ή 90% το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ότι μας χαρίζουν ένα μέρος του χρέους, αλλά οι δεσμεύσεις για το λαό θα είναι καταλυτικές. Δεν πρόκειται να χάσουν οι πιστωτές ένα μέρος των αναμενόμενων χρημάτων τους χωρίς να βάλουν όρους υπερκερδοφορίας, που σημαίνει ακόμα χειρότερα οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί, τα μεροκάματα κλπ.
Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά τι θα συμβεί από τις 18 Ιουνίου και μετά, αλλά να μην εγκλωβιστεί στις 18 Ιουνίου. Πρέπει να κοιτάξει λίγο πιο μπροστά. Και το λίγο πιο μπροστά σημαίνει χειραφετημένος λαός, αποφασισμένος να παλέψει. Από τον καναπέ δεν λύνονται τα προβλήματα με κανένα σωτήρα, εμείς δεν είμαστε οι αποκλειστικοί σωτήρες του λαού, ένα δυνατό ΚΚΕ σημαίνει ότι διατηρεί ο λαός το δικαίωμα να πληροφορείται, να γνωρίζει, να μαθαίνει, να αποφασίζει και εν πάση περιπτώσει όσοι του λένε ότι δεν μπορεί ποτέ να νικήσει, θέλουν να τον νικήσουν σήμερα».

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ 10,40


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου