Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Μείνετε συντονισμένη στο skopelos news θα σας κάνουμε μια αποκάλυψη για τα κυκλώματα στην Σκόπελο γύρο από τον τουρισμό


Αυτά που όλοι ψιθυρίζουν άλλα δεν τα λένε ανοιχτά εμείς τολμάμε να τα πούμε για να καθαρίσει η Σκόπελος από τους νταβατζήδες του τουρισμού για την μεγάλη μάστιγα των επαγγελματιών για τα ποσοστά που παίρνουν για την πάσα για της ρεπ που για να προσληφθούν από της εταιρίες πηγαίνουν με μισθό πείνας άλλα όμως βγάζουν από αλλού για κάποιον ταλαίπωρο ιδιόκτητη σκάφους που τον κατέστρεψαν για χρέωσης ακόμη και 3 φορές πάνω από την άξια τους για παροχή υπηρεσιών σε τουρίστες για κυκλώματα με της παραλίες που νοικιάζουν από τον δήμο για Άβαντες που γίνονται σε κολλητούς για πολλά ακόμη που έχουμε καταγράψει  και θα καταγγείλουμε σήμερα το βράδυ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - Μηχανική βλάβη Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α.» στην Άνδρο – Σύλληψη για άγρα πελατών στο Ρέθυμνο – Σύλληψη παράνομου αλλοδαπού στην Πάτρα – Διακομιδή ασθενούς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μηχανική βλάβη Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α.» στην Άνδρο – Μηχανική βλάβη Ε/Γ-Υ/Γ ΧΙΧ στον Αργοσαρωνικό – Σύλληψη για άγρα πελατών στο Ρέθυμνο – Σύλληψη παράνομου αλλοδαπού στην Πάτρα – Διακομιδή ασθενούς

Βλάβη στο Νο 1 χειριστήριο πηδαλίου (PILOT) της γέφυρας του Ε/Γ–Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α.» Ν.Π. 9906, παρουσιάσθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενώ το πλοίο κατέπλεε εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από Μύκονο - Τήνο στο λιμένα Άνδρου, με 115 επιβάτες.
Το πλοίο προσέδεσε με ασφάλεια στο λιμάνι και από την τοπική Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να προσκομιστεί βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από το Νηογνώμονα που το παρακολουθεί.
Οι επιβάτες του προγραμματισμένου δρομολογίου για το λιμένα Ραφήνας, προωθήθηκαν με το Ε/Γ-Ο/Γ «SUPERFERRY II» Ν.Π. 9939, το οποίο εκτελούσε το ίδιο δρομολόγιο.
=======================
Μεσημβρινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το 8ο Λιμενικό Φυλάκιο Αργοσαρωνικού για μηχανική βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή του Ε/Γ-Υ/Γ ΧΙΧ Ν.Π.9523 και ενώ εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Αίγινα – Αγκίστρι για Πειραιά.
Το εν λόγω πλοίο κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά, αποβιβάζοντας ασφαλώς τους 50 επιβάτες και το πλήρωμα.
Από το 8ο Λιμενικό Φυλάκιο του Α΄ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Υ/Γ μέχρι αποκατάστασης της βλάβης του.
========================

Συνελήφθη, πρωινές ώρες σήμερα, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής, 31χρονος αλλοδαπός, διότι παρενοχλούσε διερχόμενα πρόσωπα και τα παρότρυνε προκειμένου να δεχθούν παροχή υπηρεσιών και συγκεκριμένα να προτιμήσουν το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο εργάζεται (άγρα πελατών).
Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.
========================

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες σήμερα στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών από άνδρες της Υποδ/νσης Ασφάλειας Πατρών / Τμ. Αλλοδαπών και πριν την επιβίβασή του σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό ένας αλλοδαπός ο οποίος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.
Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.
========================
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθη, απογευματινές ώρες σήμερα, από το λιμάνι της Μυκόνου στο λιμάνι της Σύρου με πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 45χρονος, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Παγωμένες οι κρατήσεις στα νησιά Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης,

Ορατές είναι ήδη οι επιπτώσεις της αστάθειας του πολιτικού συστήματος, οι οποίες μεταφράζονται σε «πάγωμα» αλλά και ακυρώσεις κρατήσεων σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες των νησιών. Η επισήμανση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ότι «η συνεχής αρνητική ειδησεογραφία των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχει σοβαρό αντίκτυπο στον κλάδο του τουρισμού» επιβεβαιώνεται πλέον στην πράξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η πτώση στην τουριστική κίνηση είναι αναπόφευκτη, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες για όλα τα επίπεδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης, αναφέρει ότι «η κίνηση στο νησί είναι υποτονική και σαφώς επικρατεί έντονη ανησυχία λόγω της τρέχουσας κατάστασης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των κρατήσεων». Σκιαγραφώντας την τρέχουσα κατάσταση στον τουριστικό κλάδο, ο κ. Γιολδάσης τονίζει ότι «έχουν παγώσει οι κρατήσεις. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ξεκίνησε λίγο πριν τις εκλογές και έχει πλέον κορυφωθεί. Η γενικότερη αστάθεια που επικρατεί, έχει επιδεινώσει την κατάσταση».

Οι αλλοδαποί τουρίστες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Σκόπελο είναι κατά βάση Άγγλοι και Σκανδιναβοί, οι οποίοι πραγματοποιούν τις διακοπές τους χωρίς να επηρεάζονται από τα γεγονότα.

Το σημείο στο οποίο συγκλίνουν, ωστόσο, οι απόψεις, είναι η γενική θεώρηση ότι η πτώση θα αγγίξει διψήφια νούμερα. Κάνοντας σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά είναι ήδη ορατά τα σημάδια της πτώσης στις κρατήσεις, καθώς έχουν σημειωθεί και αρκετές ακυρώσεις, όπως προαναφέρθηκε. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση που βιώνουμε και έχει επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της σεζόν, σε συνδυασμό με το άνοιγμα που πραγματοποιούν και πάλι οι χώρες της Βορείου Αφρικής, η Αίγυπτος και η Τυνησία» τονίζει ο κ. Γιολδάσης και προσθέτει «η επόμενη χρονιά προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολη, γιατί ένα κομμάτι του τουρισμού θα απορροφηθεί προς τα εκεί».
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Η ανησυχία που επικρατεί σε πανελλήνιο επίπεδο, εντείνεται λόγω της εμφανούς μείωσης των εισερχόμενων κρατήσεων πανελλαδικά και όπως εκτιμάται τα χαμηλά ποσοστά δύσκολα θα ανακάμψουν στη διάρκεια της σαιζόν δεδομένης πλέον της οικονομικής κρίσης που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο Όμιλος Τουριστικής Προβολής Σκιάθου, από την άλλη πλευρά, καθιστά σαφές ότι μέσω των ενεργειών του θα προσπαθήσει να διατηρήσει το όνομα της Σκιάθου στην επικαιρότητα. Πρωταρχικός στόχος του Ομίλου είναι να προβάλει συνεχώς το τουριστικό προϊόν της Σκιάθου, «ώστε να αποφύγουμε ραγδαίες μειώσεις στις εισερχόμενες κρατήσεις, και να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες στο νησί. Διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας» επισημαίνουν οι επαγγελματίες.

Ο πρόεδρος του παραπάνω Ομίλου και της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιάννης Κουκουλάκης, εκφράζει την βεβαιότητα ότι «η παρούσα κρίση δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Σκιάθο». Σύμφωνα μάλιστα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος «είμαι αισιόδοξος ότι η Σκιάθος θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στο τουριστικό πεδίο και δεν θα έχει πτώση. Πέρυσι η Σκιάθος έκλεισε με πολύ καλά νούμερα, παρουσιάζοντας αύξηση στην Ελληνική αγορά και πιστεύω, καταλήγει, πως ασχέτως της πτώσης που θα έχει φέτος η εγχώρια αγορά, η Σκιάθος θα προσελκύσει το μεγαλύτερο «κομμάτι» της τουριστικής προτίμησης».


Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Στη Σκιάθο η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ

Οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων και η διεύθυνση Μεταφορών ικανοποίησαν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Σκιάθου για τη διεξαγωγή των εξετάσεων άδειας οδήγησης στο νησί.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία, αφού σε μία εποχή δύσκολη , σε μία εποχή ανεπανάληπτης οικονομικής κρίσης, οι υποψήφιοι οδηγοί της Σκιάθου αποφεύγουν τα έξοδα μετακίνησης αλλά και την συνεπαγόμενη ταλαιπωρία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας μετέβη στη Σκιάθο με τον περιφερειακό σύμβουλο Φίλιππο Χήρα και παρακολούθησαν την διαδικασία των εξετάσεων όπου και ανέφερε ότι «πρόκειται για μία δέσμευση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού που υλοποιείται και αποδεικνύει τη συνέπεια των λόγων μας και το πόσο κοντά βρισκόμαστε στα «θέλω» των συμπολιτών μας».
Οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών των επιβατικών αυτοκινήτων ξεκίνησαν τον Μάρτιο ενώ την Πέμπτη 17 Μαΐου έγιναν για πρώτη φορά οι εξετάσεις για δίκυκλα.
Ο κ. Κοπάνας βρέθηκε και στο χώρο που είναι εγκαταστημένη η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ και δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντική η απόφαση του Περιφερειάρχη να λειτουργήσει κινητή μονάδα ΚΤΕΟ στη Σκιάθο, δίνοντας τη δυνατότητα στους νησιώτες γρήγορα και εύκολα να περνούν από τεχνικό έλεγχο τα οχήματα τους».
Η διαδικασία ελέγχου διαρκεί 20 λεπτά, έχουν ελεγχθεί 1000 αυτοκίνητα και τον τελευταίο ενάμισι μήνα περίπου 250, ενώ από τη διεύθυνση μεταφορών γίνονται ενέργειες προκειμένου να αποκτηθεί και δεύτερη κινητή μονάδα για να εγκατασταθεί μόνιμα στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ?


ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΕ ΦΑΔΑΚΗ ΕΧΕΤΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΣΤΑ MARKET ΓΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΚΕΣΜΕΤΖΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΛΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΙΣΘΟ?ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ

Η Σκιάθος από ψηλά! Μαγευτικό βίντεο!-Skiathos Aerial Views 2012
http://totreladiko.blogspot.com/2012/05/skiathos-aerial-views-2012.html

ΚΥΡΙΕ ΜΙΧΕΛΗ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΑΣΕ ΤΗΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ΚΑΜΙΑ ΦΩΝΗ ΤΣΑΝΤΙΛΑΣ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ?

Κραυγή αγωνίας προς την κεντρική διοίκηση, από τον Δήμαρχο Σκοπέλου Απελπισμένος Δήμαρχος δηλώνει ο Δήμαρχος Σκοπέλου και επί σειρά ετών πρώην Γενικός ...
ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΑΞΗΣ ΤΡΟΠΑΡΙΟ .ΜΕ ΑΓΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ .ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΩΣ ΠΡΟΫΠΌΘΕΣΗ ΟΙ ΠΡΟΣΛΉΨΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ  ΠΡΟΙΟΝ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ

το κοριτσάκι που ήρθε πρόσφατα στην Σκόπελο σε δημόσια υπηρεσία να μαζέψει το στοματάκι της

Το κοριτσάκι που ήρθε πρόσφατα στην Σκόπελο σε δημόσια υπηρεσία να μαζέψει το στοματάκι της
αυτή με την μηχανή λέμε και με τα κοντά μαλάκια μάζεψε το στοματάκι σου κοπέλα μου δημόσια υπάλληλος ίσε και όχι σε τουριστικό γραφείο υπάλληλος. άντε να μην προχωρήσουμε ποιο πέρα
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 

Απόψε θα τα πούμε όλα σχετικά με το κύκλωμα που λυμαίνεται τον τουρισμό στην Σκόπελο !περιμένουμε και από σας της καταγγελίες σας

ΜΑΖΕΨΟΥ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΟΙ ΣΚΟΠΕΛΙΤΕΣ ΣΕ ΑΝΕΧΟΝΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ

ΣΕ ΠΉΡΑΝ ΕΊΔΗΣΗ ΌΛΟΙ ΝΑ ΕΙΣΕ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΉ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΗ ΛΕΜΕ 
ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ .....

...μου άρεσε αυτό το "μαντάμ Μέρκελ" του Τσίπρα για αυτήν την άθλια γερμανίδα καγκελάριο

ΠΕΡΙ ΤΗΣ "ΜΑΝΤΑΜ" Ο ΛΟΓΟΣ...
Εμένα, πάντως, μου άρεσε αυτό το "μαντάμ Μέρκελ" του Τσίπρα για αυτήν την άθλια γερμανίδα καγκελάριο.
Είτε το έκανε σκόπιμα, είτε από κακή χρήση των αγγλικών (βασικά χεστήκαμε αν ξέρει ή όχι καλά ή κακά αγγλικά, είδαμε και τον ηλίθιο Γιωργάκη που ήταν μητρική του γλώσσα!), στο θυμικό των... Ελλήνων είχε επιτυχία, καθώς το "μαντάμ" χρησιμοποιείται περίπου ειρωνικά στην ελληνική γλώσσα.

O ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΑΝΚΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ‏


Στην εμετική, απαξιωτική και γεμάτη μίσος τοποθέτηση του Μιχαλολιάκου, Φύρερ της Χρυσής Αυγής και απολογητή της Χούντας των Συνταγματαρχών, σύμφωνα με την οποία «Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Δεν πλάκωσε κανένα τανκς τα παλικάρια στο Πολυτεχνείο. Αυτή είναι μεγάλη παραμύθα, σταματήστε την. Υπάρχει πόρισμα της Δικαιοσύνης που λέει ότι υπήρξαν θύματα εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου», απαντά μέσα από την εξομολόγηση-σοκ, που αναδημοσιεύουμε:

O ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΟΔΗΓΟΣ TOY TANK που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου

«ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙ' AYTO ΠΟΥ HMOYN, ΓΙ' AYTO ΠΟΥ EKANA. Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους "μαυροσκούφηδες", στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!.. Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου.»
1973-2003. Ο A. Σκευοφύλαξ, ο έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, σπάει την τριαντάχρονη σιωπή του και αποκαλύπτει όσα συνέβησαν τη μαύρη νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στιγμάτισε για πάντα τη ζωή του. «Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα» λέει στην εκ βαθέων εξομολόγησή του. Μια στιγμή, μια ζωή. Στη «μία και μοναδική φορά» που δέχθηκε να ξύσει «τις πληγές του παρελθόντος», όπως λέει σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Σκευοφύλαξ, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τη στρατιωτική επιχείρηση της χούντας, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου με την έξοδο των τανκς στους δρόμους της Αθήνας και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την αιματοβαμμένη εισβολή στο Πολυτεχνείο. Στη σπάνια μαρτυρία του ο κ. Σκευοφύλαξ μνημονεύει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, τις ειρηνικές εκκλήσεις των φοιτητών που ηχούσαν στα αφτιά του σαν «κραυγές εχθρών της πατρίδας».
Τις διαταγές των αδίστακτων στρατιωτικών που πίστεψε ότι ήταν «πατριώτες». Θυμάται - τότε με χαρά, τώρα με θλίψη - τον πόνο των φοιτητών που είδαν το όνειρό τους να τσαλακώνεται κάτω από τις ερπύστριες που ο ίδιος έθεσε σε κίνηση, τον τρόμο που ακολούθησε από τις λυσσαλέες επιθέσεις των αστυνομικών. Το απαράμιλλο θάρρος του φοιτητή που γύρισε και του είπε: «Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες μέσα;». Την οργή που του προκάλεσε και λίγο έλειψε να τον οδηγήσει σε εν ψυχρώ δολοφονία. «Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα ακόμη, θα τον σκότωνα»! Οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία. Σε αυτή τη συνέντευξη του κ. A. Σκευοφύλακος μιλούν δύο πρόσωπα: ο 20χρονος έφεδρος στρατιώτης και ο 50χρονος βιοπαλαιστής. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει, ακόμη και σήμερα, για μια ενέργεια που τον κατέστησε αρνητικό πρωταγωνιστή στην κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μια στιγμή, μια αιωνιότητα. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ο A. Σκευοφύλαξ θα μοχθήσει για να ζήσει. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE». Στα 30 του θα παντρευτεί, θα αποκτήσει παιδιά. Ζώντας σε μια γειτονιά των νοτίων προαστίων, όλα αυτά τα χρόνια αποφεύγει να μιλάει για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Όσες φορές θα τον ρωτήσουν «τι σχέση έχεις με τον "πορτάκια" του Πολυτεχνείου;», θα μιλήσει για «μακρινό ξάδελφο που σκοτώθηκε σε τροχαίο»! Στη γυναίκα του θα ανοίξει την καρδιά του ύστερα από χρόνια. Στα τρία παιδιά του δεν το έχει αποφασίσει ακόμη. «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»!
1973-2003. Τριάντα χρόνια μετά, ο άνθρωπος που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου θα πει για τους φοιτητές, τους νέους και τους εργαζομένους που αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας: «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ήταν παλικάρια». Ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα ξεχάσει τη φοιτήτρια που τραυματίστηκε κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια σήμερα του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Θα ήθελα να τη δω, να της πω... Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».
«O στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»
«Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!
«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ήμουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι "μαυροσκούφηδες" ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. "Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα" μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. "Παλιοκουμμούνια" θα καλοπεράσετε!" λέγαμε».
Στα 20 χρόνια του ο A. Σκευοφύλαξ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, στην επίλεκτη ομάδα του Σώματος των Τεθωρακισμένων κατέπνιξε την εξέγερση των φοιτητών. «Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο». Στο ίδιο άρμα βρίσκονταν ο αξιωματικός Μιχάλης Γουνελάς, ως επικεφαλής, ο ανθυπασπιστής Λάμπρος Κωνσταντέλλος, ως οδηγός εδάφους, ο λοχίας Στέλιος Εμβαλωμένος και ο Γιάννης Τίρπας.
«Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά - δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε» θυμάται ο κ. Σκευοφύλαξ. Ο δρόμος για τα τανκς ήταν ανοιχτός πλέον προς το Πολυτεχνείο. «Οταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε "είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια". Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα»!
Την έξοδο των τανκς από το Γουδί θα πληροφορηθούν οι Αθηναίοι από τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου, τον Δημήτρη Παπαχρήστο. Παρά τις παρεμβολές της ΚΥΠ, το ραδιόφωνο των εξεγερμένων φοιτητών θα μεταφέρει στους Αθηναίους τον ανατριχιαστικό συριγμό από τις ερπύστριες των τανκς. Ο εκφωνητής απευθύνει έκκληση στα «στρατευμένα νιάτα» να μη χτυπήσουν. «Δεν θα χτυπήσουν τα παιδιά, τα αδέλφια μας οι φαντάροι, το φρούριο της ελευθερίας, το μόνο μέρος της Ελλάδας που είναι ελεύθερο. Δεν έχουμε όπλα. Προτάσσουμε μόνο ανοιχτά τα στήθη μας. Λαέ της Αθήνας, όλοι μαζί το σύνθημα: λαός και στρατός μαζί. Δεν θα χτυπήσει ο στρατός!».
Με νεότερη εντολή των στρατιωτικών που κατευθύνουν την επιχείρηση «Εκκένωσις του Πολυτεχνείου» τα πέντε τανκς προωθούνται προς το Μουσείο. H ώρα της αιματοβαμμένης επέμβασης πλησιάζει. «Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα». Στη θέα των τανκς εκατοντάδες φοιτητές πλησιάζουν στην πύλη, ανεβαίνουν στα κάγκελα, φωνάζουν συνθήματα συναδέλφωσης.
Με διάφορους απειλητικούς ελιγμούς και μαρσαρίσματα που ακούγονται σαν κανονιές, οι οδηγοί των τανκς προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των φοιτητών. Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου απευθύνει νέα έκκληση να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Οι φαντάροι δεν ανήκουν στη χούντα. H χούντα στηρίζεται στο μέταλλο, στηρίζεται στα τανκς, στο σίδερο. H καρδιά των φαντάρων έχει τον ίδιο παλμό με τη δικιά μας. Αγαπάτε τους φαντάρους. Ελληνικά στρατευμένα νιάτα, ο λαός δεν σας κρατάει κακία. Ξέρει ότι είστε μαζί μας».
H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Εδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!
Με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και αγωνία οι φοιτητές φωνάζουν προς τους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια, αφήστε τα άρματα», ενώ ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου καλεί το πλήθος να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Απομονώστε τους προβοκάτορες. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με το στρατό. Δεν θέλουμε να χυθεί ελληνικό αίμα». Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ψάλλει τον εθνικό ύμνο. Το ίδιο κάνουν και οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.
Ένα τέταρτο πριν από τις 3 το πρωί οι στρατιωτικοί δίνουν προθεσμία λίγων λεπτών στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο, να παραδοθούν. Κάποιοι από τους φοιτητές που θέλουν να αποχωρήσουν δοκιμάζουν να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη. Δεν τα καταφέρνουν. Πίσω από την πύλη είναι σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο Μερτσέντες που μπλοκάρει το άνοιγμά της. Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων εκνευρίζεται. Οργισμένος φωνάζει: «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.
«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: "Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!"» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».
Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με μοναδική ειλικρίνεια.
Στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου επικρατεί πανδαιμόνιο. Διαφωτιστική είναι η περιγραφή που δίνει ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς στην έκθεση που συνέταξε το 1974 για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου: «Έντρομοι και εμβρόντητοι οι σπουδασταί κυριεύονται από την ενώπιον του εσχάτου κινδύνου φοβεράν αγωνίαν. Υπό την πίεσιν πλήθους ανθρώπων καταρρίπτεται τμήμα των προς την οδόν Στουρνάρη κιγκλιδωμάτων. Και διά του δημιουργηθέντος ανοίγματος εξέρχονται οι σπουδασταί κατά μάζας. Νέον, όμως, δι' αυτούς αρχίζει μαρτύριον. Υβρεις κατ' αυτών εκτοξεύονται και καταδιωκόμενοι βαναύσως κακοποιούνται».
Όπως αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ, «αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν. Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν - θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους - δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν». Λίγο αργότερα οι στρατιώτες σχηματίζουν έναν διάδρομο για να περάσουν ασφαλείς οι φοιτητές. Για το θέμα αυτό, στο πόρισμα Τσεβά υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Εμπροσθεν μεν της πύλης του Πολυτεχνείου δημιουργείται διάδρομος υπό των στρατιωτών μέσω του οποίου διέρχονται οι εξερχόμενοι, κατευθυνόμενοι προς την οδόν Τοσίτσα, εντός δε του Πολυτεχνείου βοηθούν, προστατεύουν και εις τους ώμους των πολλούς αδυνάτους κρατούν διά να δυνηθούν να υπερπηδήσουν το υψηλόν κιγκλίδωμα. Και επεισόδια μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών λαμβάνουν χώραν εν τη προσπαθεία των πρώτων να προστατεύσουν τους φοιτητάς από το διωκτικόν μένος των άλλων».
Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: "Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;". Αφήνιασα. Έβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: "Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω". Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ένας φασίστας».
Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Όπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Όταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Όσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ' όσα τους κάναμε... Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».
Την αναγνώριση των φοιτητών για ορισμένους από τους αξιωματικούς του στρατού και τους έφεδρους στρατιώτες θα διαπιστώσει αργότερα και ο εισαγγελέας: «Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώται παρεμβαίνουν προς προστασίαν των φοιτητών. Και υπήρξε πηγαία και βαθειά η ευγνωμοσύνη πολλών εξ αυτών προς τους αγνώστους σωτήρας των, ως εις τας καταθέσεις των τούς αποκαλούν με συγκίνησιν»!
Εκατοντάδες φοιτητές καταφέρνουν να βγουν έξω από το Πολυτεχνείο, ξεχύνονται στους γύρω δρόμους, τρέχουν να φύγουν, να γλιτώσουν τη ζωή τους, καθώς γίνονται στόχος ελεύθερων σκοπευτών. «Απομακρυνόμενοι όμως του Πολυτεχνείου αγωνιώδεις τούς αναμένουν εκπλήξεις. Από παντού τους καταδιώκουν και τους χτυπούν. Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους χτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατ' αυτών, ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πολυβόλον. Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργον των»!
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, «ομάδες τραμπούκων και επικινδύνων τρωκτικών της γαλήνης του τόπου εκδηλώνουν το εγκληματικόν μένος των κατά των ατυχών σπουδαστών που κατά μάζας εξέρχονται του Πολυτεχνείου». Οι τραμπούκοι είναι άνδρες της ΕΣΑ, οι οποίοι δεν διστάζουν, μάλιστα, να κακοποιήσουν ακόμη και πανεπιστημιακό γιατρό, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, είχε σπεύσει να βοηθήσει τους ανυπεράσπιστους φοιτητές.
Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη «άνδρες εν πολιτική περιβολή, κραδαίνοντες ρόπαλα, εξήλθον από ομάδα αυτόθι ευρισκομένων αστυνομικών και εκακοποίησαν σεβάσμιον καθηγητή Πανεπιστημίου, την σύζυγόν του και νεαρόν σπουδαστήν, διότι εξήρχοντο του Πολυτεχνείου, ένθα ο καθηγητής-ιατρός και η σύζυγός του είχον μεταβή προς εκπλήρωσιν του ανθρωπιστικού και ιατρικού των καθήκοντος. Και οι ροπαλοφόροι ούτοι ήσαν άνδρες της ΕΣΑ εν πολιτική περιβολή. Εις το πανδαιμόνιον τούτο της εξόδου των φωνών, των κραυγών, των οιμωγών, των καταδιώξεων και των πυροβολισμών έπεσαν οι περισσότεροι εκ του πλήθους των τραυματιών».
Όταν επέστρεψε στο Γουδί, στη βάση των Τεθωρακισμένων, ο κ. Σκευοφύλαξ έγινε δεκτός με ζητωκραυγές. Ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. «Όταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ένιωθα περήφανος. Ήμουν και εγώ φασίστας».
Οκτώ ημέρες αργότερα, κάτι θα σπάσει μέσα του. Το φρόνημά του θα κλονισθεί, όταν θα δει τον «εθνοσωτήρα» να καθαιρείται και να περιφρονείται από τους συνοδοιπόρους του, αυτούς που πιο πριν ορκίζονταν στο όνομά του. «Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη. Ήμουν πάλι σε επιφυλακή. Μας πάνε στο ΓΕΣ. Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις. Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί. Δεν μας είπαν. Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι "έριξαν" τον Παπαδόπουλο» αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε. Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό, τώρα τον έβριζαν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. "Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;" αναρωτήθηκα. Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς. "Πουλημένα τομάρια" είπα μέσα μου. Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο Κέντρο και τον συνέλαβαν».
Με τη Μεταπολίτευση ο στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ θα βρεθεί στα σύνορα. «Ο Καραμανλής είχε πει "τα άρματα στα σύνορα". Ήταν τα γεγονότα της Κύπρου. Πήγαμε Αλεξανδρούπολη. Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια. Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30. Εφεδρεία στην εφεδρεία. Όταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου».
Στη Δυτική Αθήνα, όπου κατοικούσε με τους γονείς και τα δύο αδέλφια του, θα αναζητήσει δουλειά. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Έκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!
Όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή. Σπίτι - δουλειά, δουλειά - σπίτι. Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο. Δεν θα αισθανθεί να τον ενοχλούν. Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση. «Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον "πορτάκια", όπως είπε, του Πολυτεχνείου. "Ξάδελφός μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο" απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη».
1973-2003. Με μια αυτοκριτική διάθεση που σπανίζει, ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα διστάσει να πει: «Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα. Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».
Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, ο κ. Σκευοφύλαξ θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια. «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ήταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη». Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν θα ξεχάσει τη νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια - σήμερα - του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω... Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
Diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos.blogspot.com

ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΛΑΜΟΓΙΑ

ΤΟΝ ΚΟΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΧΤΥΠΑΤΕ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ

50 σπίτια στην Σκόπελο ενοικιάζονται στην Αγγλία σε φίλους.....


αν αυτό δεν είναι μεγάλο φοροδιαφυγή τι είναι .και πως ένας Σκοπελίτης με ένα σπιτάκι που θελε να τ νοικιάσει μπορεί να ανταγωνιστή?χαρτιά ΕΟΤ χαρτιά Δήμου ΤΕΒΕ  δημοτικά τέλη κλπ ας επέμβει τώρα το ΣΔΟΕ

Το κύκλωμα περιλαμβάνει και αλλοδαπούς στην Σκόπελο !


να σταματήσουμε τα λαμόγια που ζούνε στην Σκόπελο σε βάρος των Σκοπελιτων και κάνανε περιουσίες λαδώσανε τα άντερα τους ,είχαν έρθει ξεβράκωτη και τώρα θέλουν να ελέγχουν και τον τουρισμό της Σκοπέλου
Ρε ουστ από δω

Προς ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γραφείο ΥΠΟΥΡΓΟΥ Υπόψη Υπουργού Οικονομικών και Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος καταγγελία από την Σκόπελο σας έχουμε να είστε συντονισμένη

είναι πολύ σοβαρό το θέμα συγκεντρώνουμε μερικά στοιχεία ακόμη .αρκετά η μεγάλη φοροδιαφυγή που γίνετε στην Σκόπελο

μείνετε συντονισμένη στο skopelos news θα σκάσει είδηση που θα κλάψουν μερικοί


πω πω τι γίνετε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΤΣΙΔΕΣ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ?

ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΛΑΒΑΜΕ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΑΞΙΤΖΉΔΕΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΠΟΥ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ .....
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΆ

ΤΙ ΠΑΙΖΗ ΜΕ ΕΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ?


ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΙΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΖΑ?

Κατακλυσμός τώρα στην Σκόπελο
SKOPELOS ΣΚΟΠΕΛΟΣ 19.35Όλα θυσία για μια χούφτα ψήφους;

Του Θανάση Τσιριγώτη

Salus populi suprema lex
(Η σωτηρία του λαού ύψιστος νόμος)

Ανατρίχιασαν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επιμένουν να θυμούνται και να σκέφτονται, όταν άκουσαν ότι ο Τσίπρας πρότεινε τον Αρσένη για υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Διότι ο Γ. Αρσένης, επονομαζόμενος και στρατηγός, μάτωσε την παιδεία στη μεγάλη απεργία των καθηγητών το 1997 και απείλησε να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους στο ματωμένο ΑΣΕΠ το 1998.

O Γ. Αρσένης, εκλεκτός σε διεθνείς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς (ΟΟΣΑ), αποτυχημένος το 1985 στο κόμμα του (Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα). Αποτυχημένος υποψήφιος το 1996 (μαζί με τον... Άκη) στην ηγεσία του ΠΑΣOK, βρέθηκε μετωπικά απέναντί μας. Στήνοντας παρακρατικούς μηχανισμούς, εχθρικός, τρομοκρατικός.

Έτσι τους παλιούς μου φίλους καλώ «με φοβέρες και μ’ αίματα», για να μη γίνουμε αμνήμονες και επιλήσμονες.

Διότι καλά τα διαφημιστικά τρικ και οι οικογενειακές ρεβεράντζες, αλλά... τον Αρσένη συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση; Και αν ο Τσίπρας ήταν μικρός ως φοιτητής και δεν θυμάται, εσείς πάθατε «πολιτικό αλτσχάιμερ»;
Όλα στο βωμό των κάλπικων εκλογικών σκοπιμοτήτων.
Όλα θυσία για μια χούφτα ψήφους;
Όλα υποταγμένα στο δρόμο προς τή Βουλή;
Αλλά εμείς θα είμαστε εδώ, άμμος στα γρανάζια της εξουσίας, σταθερά κεριά στο βαθύ σκότος, ακλόνητοι στην πλημμυρίδα της επέλασης καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού.

Ακόμα κι αν χρειαστεί να φυλάξουμε Θερμοπύλες.
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2012/05/blog-post_8231.html 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - Θάνατος επιβάτη στο Ε/Γ-Δ/Ρ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν.Π. 8681 στη Σαλαμίνα – Σύλληψη για ναρκωτικά στην Κω – Απεγκλωβισμός ατόμου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης – Διακομιδή ασθενών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θάνατος επιβάτη στο Ε/Γ-Δ/Ρ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν.Π. 8681 στη Σαλαμίνα – Σύλληψη για ναρκωτικά στην Κω – Απεγκλωβισμός κινδυνεύοντος ατόμου από δύσβατη – βραχώδη περιοχή στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης – Διακομιδές ασθενών

Η Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ–Δ/Ρ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν.Π.8681 ότι κατά τον κατάπλου του στα Παλούκια Σαλαμίνας προερχόμενο από το Πέραμα, βρέθηκε εντός του πλοίου λιπόθυμος άνδρας, ηλικίας περίπου 50 ετών.
Άμεσα μετέβη στο σημείο προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής και ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, με το οποίο διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο νεκροτομείο Αναστάσεως Πειραιά για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και τοξικολογικής εξέτασης.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας.

====================

Συνελήφθη, πρωινές ώρες σήμερα, στον επιβατικό λιμένα της Κω, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και Κω, 23χρονος, διότι βρέθηκε να κατέχει εντός της αποσκευής του ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης μεικτού βάρους 5,3 γραμμαρίων.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Κω, ενώ η ναρκωτική ουσία κατασχέθηκε.

====================

Πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Αγίου Νικολάου ενημερώθηκε από το Ε.Κ.Α.Β. σχετικά με την ύπαρξη ατόμου το οποίο είχε τραυματιστεί στο πόδι σε δύσβατη – βραχώδη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, Καλού Χωριού, κοντά στη θάλασσα.
Άμεσα πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε στην περιοχή όπου εντόπισε και με τη συνδρομή του πληρώματος ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον 68χρονο τραυματία μεταφέροντάς τον στη μαρίνα του Αγίου Νικολάου απ’όπου διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα στο οικείο Γενικό Νοσοκομείο.

====================

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
• 58χρονου από το λιμάνι της Αίγινας στο λιμάνι του Πειραιά, με πλωτό περιπολικό Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. και
• 52χρονης από το λιμάνι της Νάξου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ–Α/Ψ «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ» Ν.Ν. 57.

Γιατί δεν θα γίνουμε με την δραχμή Ζιμπάμπουε

του Νίκου Γεωργίοπουλου
Η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποκτά κωμικές διαστάσεις. Πρόσφατα είδα να κυκλοφορούν άρθρα για το ότι η Ελλάδα θα γίνει μια...
Ζιμπάμπουε ή ένα Μπουρούντι και πως η επίσημη οικονομική σχολή θα είναι τα οικονομικά του Μουγκάμπε. Για να καθησυχάσουμε τον κόσμο ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Ακόμα και με την δραχμή η Ελλάδα δεν θα γίνει Ζιμπάμπουε.

Πρώτον το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας όσο στραβό και άχρηστο να είναι δεν μπορεί να βγάλει Μουγκάμπε. Οι Έλληνες πολίτικοι είναι απείρως σοβαρότεροι αν και όχι και τόσο αποτελεσματικοί.

Δεύτερον. Για να γίνει η Ελλάδα μια αφρικανική δημοκρατία θα πρέπει να εφαρμόσει μια τακτική καμμένης γης όπως ήθελε να εφαρμόσει ο Χίτλερ στην Γερμανία στο τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Δηλαδή να καταστρέφουμε το κεφάλαιο της χώρας με ζήλο και πάθος ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Μπουρούντι. Μέθοδοι υπάρχουν πολλοί. Για παράδειγμα μπορούμε να σκοτώσουμε τους κατόχους ανώτερων τίτλων εκπαίδευσης ή να τους εξορίσουμε έτσι ώστε να μειωθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο. Μπορούμε να κατεδαφίζουμε με εκρηκτικά, κτίρια, αεροδρόμια, δρόμους, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους κλπ.

Μπορούμε επίσης να χαρίσουμε τον βιομηχανικό εξοπλισμό της χώρας στους εμπορικούς μας ανταγωνιστές και γενικότερα να κάνουμε μια τελείως αυτοκτονική πολιτική που θα μειώσει το κεφάλαιο τόσο πολύ που όντως θα είμαστε ένα Μπουρούντι της ανατολικής μεσογείου. Και όλα αυτά τα τραγικά επειδή θα αλλάξουμε το χρώμα ενός χαρτιού και τις γραμματοσειρές που λένε πως δεν θα εκδίδεται αυτό το χρωματιστό χαρτί από την ΕΚΤ αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Χάγιεκ και ο Φρίντμαν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα είχαν σκεφτεί πόσο καθοριστική είναι η βραχυπρόθεσμη μη ουδετερότητα του χρήματος αφού συμπαρασύρει τους πολίτες σε αυτοκτονικές τάσεις.

Αφού εξασφαλίσαμε πως δεν θα γίνουμε Ζιμπάμπουε ή Μπουρούντι (και η Αθήνα δεν θα μετονομαστεί σε Χαράρε) με την δραχμή, να ξεκαθαρίσουμε το τι θα γίνουμε. Θα γίνουμε φτωχότεροι από σήμερα. Δεν θα είμαστε σε έναν σκληρό πυρήνα κρατών που θα έχουν το ευρώ και ενδεχομένως σε γεωπολιτικό επίπεδο να μην είμαστε και στην καλύτερη θέση. Αυτά είναι όντως ζητήματα που αβίαστα δεν μπορούν να παραγνωριστούν και όντως η νέα δραχμή έχει προβλήματα.

Αλλά η συζήτηση που γίνεται για τα οικονομικά στην Ελλάδα, γίνεται με ορούς μεσημεριανών εκπομπών. Μικρασιατικές καταστροφές, Ζιμπάμπουε, κρεμάλες κλπ. Ε ας μην αναρωτιόμαστε πως συμπεριφέρονται οι ψηφοφόροι
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/05/blog-post_1257.html#more 

Tips για σωστό τηγάνισμα! ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΗΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ !


Από το απλό σoτάρισμα λίγων δευτερολέπτων μέχρι τη χρήση της περισσότερο διαδεδομένης φριτέζας, το τηγάνισμα θέλει προσοχή. Μάθετε όλα τα μυστικά του και προσφέρετε τα τελειότερα τηγανιτά εδέσματα που ετοιμάσατε ποτέ! Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνταγών της ελληνικής κουζίνας χρειάζεται λίγο ως πολύ τηγάνι ή φριτέζα. Από τα απλά συνοδευτικά λαχανικά μέχρι και το ίδιο το κρέας, όλα περνούν από κάποιο είδος λίπους ή λαδιού που τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση και το ανεπαίσθητο «ρόδισμά» τους! Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο τρόπος τηγανίσματος θα πρέπει να προσαρμόζεται στο εκάστοτε προϊόν, το οποίο με τη σειρά του χρειάζεται ειδική προετοιμασία για το τηγάνι.Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ http://iliastaverna.blogspot.com/2012/05/tips.html#.T7ZdtFLFnQs

Απαγορευτικό απόπλου

Λόγω μηχανικής βλάβης που παρουσιάστηκε στο πηδάλιο του Επιβατηγού Οχηματαγωγού πλοίου «Πηνελόπη», στις 16.20 το μεσημέρι της Παρασκευής, απαγορεύτηκε από τις λιμενικές αρχές ο προγραμματισμένος απόπλους του από το λιμάνι του Γαυρίου στην Άνδρο με προορισμό τη Ραφήνα.

Οι 106 επιβάτες του εξυπηρετήθηκαν στις 16.30 με το Super Ferry και αναχώρησαν για Ραφήνα.

Σημειώνεται πως κανένα από τα προγραμματισμένα δρομολόγια για την Παρασκευή του «Πηνελόπη» δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Χρυσό» στην Αλόννησο για τις παραλίες της!

Το Χρυσό Βραβείο για τις πιο ποιοτικές παραλίες (Quality Coast) απονεμήθηκε για ακόμη μία χρονιά στον Δήμο Αλοννήσου στην εκδήλωση «QUALITYCOAST INTERNATIONAL EVENT 2012 TORRES VEDRAS», που διοργάνωσαν οι οργανισμοί «COASTAL & MARINE UNION –EUCC» και «QUALITYCOAST TEAM» και έλαβε χώρα σήμερα, 18 Μαΐου, στην Πορτογαλία.
Στην εκδήλωση της EUCC παρουσιάστηκαν 100 επιλεγμένες περιοχές ως οι πιο καθαροί, πράσινοι, και εναρμονισμένοι με τη φύση βιώσιμοι προορισμοί για διακοπές: The QualityCoast Top 100.
Ο κατάλογος των βραβευμένων καταρτίσθηκε έπειτα από εκτεταμένη έρευνα άνω των 1.000 παράκτιων και νησιωτικών προορισμών μέσα από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής. Αυτοί οι προορισμοί αναγνωρίζονται ως οι πλέον ελκυστικοί για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση και το τοπίο, για ένα καθαρό περιβάλλον, για την τοπική ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά.
Την επιμέλεια της παρουσίασης του προορισμού είχε η MTC GROUP

Εις μνήμην. Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 - 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.


Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Γιατί η ήττα του 1922, η "νέα τάξη πραγμάτων" που επικράτησε τότε, με την απόλυτη συνενοχή ολόκληρου του ελλαδικού πολιτικού κατεστημένου, περιόρισαν ουσιαστικά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά. Ο περιορισμός των πνευματικών νεοελληνικών οριζόντων είχε άμεση αντανάκλαση στη ελλειματική ιστορική μνήμη των σύγχρονων Ελλήνων.

Τι εννούμε με τον όρο "γενοκτονία" ;
Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου. Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.
Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις.
Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. Πως και πότε διαπράχθηκε η γενοκτονία;
Ο ποντιακός ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας ( 1461 ) γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για το βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του, με αποκορύφωμα τη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση - γενοκτονία του αιώνα μας.

Επτά χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Τραπεζούντα. Η οθωμανική κατάκτηση του μικρασιατικού Πόντου μπορεί να διαριθεί σε τρεις περιόδους.

Η πρώτη αρχίζει με την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 και λήγει στα μέσα του 17ου αιώνα. Την περίοδο αυτή οι Τούρκοι κρατούν μάλλον ουδέτερη στάση κατά των Ελλήνων του Πόντου.
Η δεύτερη αρχίζει στα μέσα του 17ου αιώνα και λήγει με το τέλος του πρώτου ρωσοτουρκικού πολέμου. Χαρακτηρίζεται με τη θρησκευτική βία κατά των χριστιανικών πληθυσμών. Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται οι ομαδικοί εξισλαμισμοί των ελληνικών πληθυσμών.
Η τελευταία περίοδος, που τελειώνει το 1922 υποδιαιρείται σε δύο υποπεριόδους. Η πρώτη αρχίζει με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, το 1774. Χαρακτηρίζεται από τη συστηματική προσπάθεια των τοπικών αρχών να μην εφαρμόζουν προς όφελος των χριστιανώντους φιλελεύθερους νόμους. H δεύτερη υποπερίοδος αρχίζει το 1908 και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού.
Από τους βαλκανικούς πολέμους και από τους επίσημους συμβούλους, των Γερμανών, οι Νεότουρκοι διδάχθηκαν ότι μονάχα με την εξαφάνιση των Ελλήνων και Αρμενίων θα έκαναν πατρίδα τους τη Μικρά Ασία. Οι διάφορες μορφές βίας δεν αρκούσαν για να φέρουν τον εκτουρκισμό.
Η απόφαση για την εξόντωσή τους πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και ολοκληρώθηκε από το Μούσταφα Κεμάλ ( 1919 - 1923 ).
Το Νεοτουρκικό Κομιτάτο << Ένωση και Πρόοδος >> ιδρύθηκε το 1889. Στο συνέδριο τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1911 πάρθηκε η απόφαση, ότι η Μικρά Ασία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα. Η απόφαση αυτή καταδίκασε σε θάνατο διάφορες εθνότητες.
Οι Τούρκοι στον Πόντο άρχισαν με την επιστράτευση όλων από 15 έως 45 ετών και την αποστολή τους σε Τάγματα Εργασίας. Παράλληλα αμφισβήτησαν το δικαίωμα των Ελλήνων να ασκούν ελεύθερα τα επαγγέλματά τους και επί πλέον απαγόρευσαν τους μουσουλμάνους να εργάζονται επαγγελματικά με τους Έλληνες με την ποινή της τιμωρίας από τις στρατιωτικές Αρχές.
Κατ΄ αρχάς οι άτακτες ορδές των Τούρκων επιτίθονταν στα απομονωμένα ελληνικά χωριά κλέβοντας, φονεύοντας, αρπάζοντας νέα κορίτσια, κακοποιώντας και καίγοντάς τα.
Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου.
Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ανάγκασε χιλιάδες Έλληνες των παραλίων της Μικρασίας να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους και να μετοικήσουν με πολυήμερες εξοντωτικές πορείες.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας, με ημερομηνία τον Ιούνιο του 1915 είναι γραμμένα τα εξής: << Οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, δερόμενοι και υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο οδηγούντο στα όρη από τους δημίους τους. Οι περισσότεροι απ'; αυτούς πέθαιναν κατά την πορεία από τα βασανιστήρια. Το τέρμα του ταξιδιού δεν σήμαινε και τέρμα των δεινών τους, γιατί οι βάρβαροι κάτοικοι των χωριών, τους παρελάμβαναν για να τους καταφέρουν το τελειωτικό πλήγμα ... >>
Σκοπός των Τούρκων ήταν, με τους εκτοπισμούς, τις πυρπολίσεις των χωριών, τις λεηλασίες, να επιτύχουν την αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών και να καταφέρουν ευκολότερα των εκτουρκισμό εκείνων που θα απέμεναν.

Το τελικό πλήγμα.

Το 1919 αρχίζει νέος διωγμός κατά των Ελλήνων από το κεμαλικό καθεστώς, πολύ πιο άγριος κι απάνθρωπος από τους προηγούμενους. Εκείνος ο διωγμός υπήρξε η χαριστική βολή για τον ποντιακό ελληνισμό.
Στις 19 Μαϊου, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Με τη βοήθεια μελών του Νεοτουρκικού Κομιτάτου συγκροτεί μυστική οργάνωση, τη Mutafai Milliye, κηρύσσει το μίσος εναντίον των Ελλήνων και σχεδιάζει την ολοκλήρωση της εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό που δεν πέτυχε το σουλτανικό καθεστώς στους πέντε αιώνες της τυραννικής διοίκησής του, το πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια ο Κεμάλ, εξόντωσε τον ελληνισμό του Πόντου και της Ιωνίας.
Η τρομοκρατία, τα εργατικά τάγματα, οι εξορίες, οι κρεμάλες, οι πυρπολήσεις των χωριών, οι βιασμοί, οι δολοφονίες ανάγκασαν τους Έλληνες του Πόντου να ανέβουν στα βουνά οργανώνοντας αντάρτικο για την προστασία του αμάχου πληθυσμού. Τα θύματα της γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχε το επικό και ακατάβλητο ποντιακό αντάρτικο.
Με την επικράτηση του Κεμάλ, οι διωγμοί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Στήνονται στις πόλεις του Πόντου τα διαβόητα έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας, που καταδικάζουν και εκτελούν την ηγεσία του ποντιακού ελληνισμού. Το τέλος του Πόντου πλησιάζει. Οι φωνές λιγοστεύουν.
Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης των Τούρκων εθνικιστών για επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξαφάνιση των γηγενών εθνοτήτων.
Η μοίρα αυτή απετράπη με ένα εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο: με τις; γενοκτονίες των χριστιανικών λαών, Ελλήνων και Αρμενίων, με την υποχρεωτική έξοδο όσων επιβίωσαν και με τη βίαιη τουρκοποίηση των μουσουλμανικών εθνοτήτων, όπως οι Κούρδοι, που συνέχισαν να παραμένουν στην τουρκική, πλέον, επικράτεια.
Οι Έλληνες στον Πόντο ανέρχονταν σε 700.000 άτομα την παραμονή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι το τέλος του 1923 είχαν εξοντωθεί 353.000 άτομα. Ακολουθεί μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα. Ενός ανθρώπου που έζησε τη μεγάλη ανθρωποσφαγή.
Ένα χωριό των Κοτυώρων
Ο Σάββας Κανταρτζής εξέδοσε σε βιβλίο τις φοβερές του εμπειρίες το 1975 στην Κατερίνη. Μια από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις του αναφέρεται στην καταστροφή του χωριού Μπεϊαλαν, της περιφέρειας Κοτυώρων από τους τσέτες του Τοπάλ Οσμάν. Το Μπεϊαλάν είναι ένα από τα εκατοντάδες ελληνικά χωριά που καταστράφηκαν από τις τουρκικές συμμορίες:
"Τα χαράματα, στις 16 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα Τετάρτη, μια εφιαλτική είδηση, ότι οι τσέτες του Τοπάλ Οσμάν έρχονται στο χωριό, έκανε τους κατοίκους να τρομάξουν και ν' αναστατωθούν. Οι άντρες, όσοι βρίσκονταν τη νύχτα στο χωριό, βιάστηκαν να φύγουν στο δάσος... Αλλοι άντρες που είχαν κρυψώνες σε σπίτια σε σπίτια και σε σταύλους, τρύπωσαν σ' αυτές και καμουφλαρίστηκαν έτσι που να μην τους υποπτευθεί κανείς. Τα γυναικόπαιδα και οι γέροι κλείστηκαν στα σπίτια και περίμεναν με καρδιοχτύπι να δούν τι θα γίνει... Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά κι' οι τσέτες , περισσότεροι από 150 έμπαιναν στο χωριό κραυγάζοντας και πυροβολώντας. Τους ακολουθούσαν τούρκοι χωρικοί από τα γειτονικά χωριά. Αυτούς τους είχαν μυήσει στο εγκληματικό σχέδιο τους και τους κάλεσαν για πλιάτσικο.
Μόλις μπήκαν οι συμμορίτες στο χωριό, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε και ο ορίζοντας πήρε τη μορφή θύελλας που ξεσπασε άγρια. Με κραυγές και βρισιές, βροντώντας με τους υποκοπάνους τις πόρτες και τα παράθυρα, καλούσαν όλους να βγουν έξω από τα σπίτια και να μαζευτούν στην πλατεία- αλλοιώς απειλούσαν, θα δώσουν φωτιά στα σπίτια και θα τους κάψουν.
Σε λίγο, όλα τα γυναικόπαιδα και οι γέροι, βρίσκονταν τρέμοντας και κλαίγοντας στους δρόμους. Οι συμμορίτες με κραυγές και απειλές υποπτεύθηκαν, από την πρώτη στιγμή, το μεγάλο κακό που περίμενε όλους και δοκίμασαν να φύγουν έξω από το χωριό. Οι τσέτες, πρόβλεψαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είχαν πιάσει από πριν τα μπογάζια, απ' όπου μπορούσε να φύγει κανείς. Ετσι, μόλις έφτασαν, τρέχοντας, οι κοπέλλες στα μπογάζια, δέχτηκαν, από τσέτες που παραμόνευαν, πυροβολισμούς στο ψαχνό. Μερικές έμειναν στον τόπο σκοτωμένες, ενώ οι άλλες τραυματίστηκαν και γύρισαν πίσω.
Οι φόνοι αυτοί αποκάλυψαν για καλά τους εγκληματικούς σκοπούς των συμμοριτών κι' έγιναν το σύνθημα να ξεσπάσει, το τρομοκρατημένο πλήθος των γυναικόπεδων, που είχε ριχτεί στους δρόμους σε ένα βουβό κι' ασυγκράτητο κλάμα και σε σπαραξικάρδιες κραυγές απελπισίας. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν στάθηκε ικανό να μαλάξει την σκληρότητα του τεράτων, που είχε διαλέξει ο Τοπάλ Οσμάν για την "πατριωτική" του εκστρατεία. Σκληροί σαν ύαινες, που διψούν για αίμα, και διεστραμμένοι σαδιστές, που γλεντούν με τον πόνο και τα βασανιστήρια των θυμάτων τους, χύμιξαν μανιασμένοι στα γυναικόπαιδα και τους γέρους, κραυγάζοντας, βρίζοντας, χτυπώντας, κλωτσώντας και σπρώχνοντάς τους να μαζευτούν στην πλατεία.

Η πυρπόληση

Οι μητέρες αναμαλλιασμένες, κατάχλωμες από το τσουχτερό κρύο και το φόβο, με τα βρέφη στην αγκαλιά και τα νήπια μπερδεμένα στα πόδια τους. Οι κοπέλλες άλλες με τους γέρους γονείς κι' άλλες με γριές ή άρρωστους αγκαλιασμένες, περιμαζεύτηκαν με τον χτηνώδη αυτόν τρόπο, στην πλατεία σαν πρόβατα για τη σφαγή, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από σπαραχτικές κραυγές και θρήνους και κοπετούς. Η πρώτη φάση της απερίγραπτης τραγωδίας του Μπεϊαλάν έκλεισε, έτσι, θριαμβευτικά για τους θλιβερούς ήρωες του νεοτουρκικού εγκλήματος γενοκτονίας.
Οταν πια όλα τα γυναικόπαιδα κ' οι γέροι μαζεύτηκαν στην πλατεία, οι τσέτες έβαλαν μπρός την δεύτερη φάση της σατανικής τους επιχείρησης. Διάταξαν να περάσουν όλοι στα δίπατα σπίτια, που βρίσκονταν στην πλατεία και τα είχαν διαλέξει για να ολοκληρώσουν τον εγκληματικό τους σκοπό. Η απροθυμία, που έδειξε το τραγικό αυτό κοπάδι των μελλοθανάτων να υπακούσει στην διαταγή, γιατί ήταν πια ολοφάνερο ότι όλους τους περίμενε ο θάνατος, εξαγρίωσε τους συμμορίτες που βιάζονταν να τελειώσουν γρήγορα την μακάβρια επιχείρηση. Και τότε, σαν λυσασμένα θεριά, ρίχτηκαν στις γυναίκες, τα μωρά και τους γέρους, και με γροθιές, με κοντακιές και κλωτσιές έχωσαν και στρίμωξαν στα δύο σπίτια τα αθώα και άκακα αυτά πλάσματα, που ο αριθμός τους πλησίαζε τις τρεις εκατοντάδες.
Κι' όταν, έτσι, ήταν σίγουροι πως δεν έμεινε έξω κανένας, σφάλισαν τις πόρτες, ενώ ο άγριος αλαλαγμός από τα παράθυρα, οι σπαραξικάρδιες κραυγές, το απελπισμένο κλάμα κι' οι βοερές ικεσίες για έλεος και βοήθεια, σχημάτιζαν μια άγριας τραγικότητας μουσική συναυλία, που ξέσκιζε τον ουρανό κι' αντιβούϊζε στα γύρω βουνά και δάση...
Και τώρα δεν έμενε παρά η τρίτη και τελική φάση της πατριωτικής... επιχείρησης των θλιβερών ηρώων-συμμοριτών του Τοπάλ Οσμάν. Δεν χρειάστηκαν παρά μια αγκαλιά ξερά χόρτα και μερικά σπασμένα πέταυρα (χαρτόματα) ν' ανάψει η φωτιά. Και σε λίγο τα δύο σπίτια, έγιναν πυροτέχνημα και ζώστηκαν, από μέσα κι' απ' έξω, από πύρινες γλώσσες και μαυροκόκκινο καπνό. Το τί ακολούθησε την ώρα εκείνη δεν περιγράφεται.
Οι μητέρες ξετρελλαμένες, έσφιγγαν, αλλαλάζοντας και τσιρίζοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, στην αγκαλιά τα μωρά τους, που έκλαιγαν και κράυγαζαν "μάνα, μανίτσα!". Οι κοπέλλες και οι άλλες γυναίκες με τους γέρους γονείς, τα παιδιά και τους αρρώστους, κραύγαζαν και αρπάζονταν μεταξύ τους σαν να ήθελαν να πάρουν και να δώσουν κουράγιο και βοήθεια, καθώς έπαιρναν φωτιά τα μαλλιά και τα ρούχα τους κι' άρχισαν να γλύφουν το κορμί οι φλόγες. Κραυγές, που ξέσκιζαν το λαρύγγι και τ' αυτιά, φωνές μανιακές και κλάμματα βροντερά, άγρια ουρλιαχτά ανθρώπων, που έχασαν από τρόμο και πόνο τα μυαλά τους, χτυπήματα στα στήθη, στον πυρακτωμένο αέρα και στους τοίχους - χαλασμός κόσμου, ένα ζωντανό κομμάτι από την κόλαση στη γη! Αυτή την εφιαλτική εικόνα παρίσταναν, τα πρώτα λεπτά, τα δύο σπίτια που τα είχαν αγκαλιάσει οι φλόγες.
Μερικές γυναίκες και κοπέλλες στον πόνο, την φρίκη και την απελπισία τους, δοκίμασαν να ριχτούν από τα παράθυρα, προτιμώντας να σκοτωθούν πέφτοντας κάτω ή με σφαίρες από όπλο, παρά να υποστούν τον φριχτό θάνατο στην φωτιά. Οι τσέτες που απολάμβαναν με κέφι και χαχανητά το μακάβριο θέαμα, έκαναν το χατήρι τους - πυροβόλησαν και τις σκότωσαν.
Δεν κράτησε πολλά λεπτά, αυτή η σπαραξικάρδια οχλοβοή, από τους αλαλαγμούς, τις άγριες κραυγές, τα τσουχτερά ξεφωνητά και το ξέφρενο κλάμα. Στην αρχή ο τόνος της οχλοβοής ανέβηκε ψηλά, ως που μπορούν να φτάνουν κραυγές, ξεφωνητά και ξελαρυγγίσματα από τρεις περίπου εκατοντάδες ανθρώπινα στόματα. Γρήγορα όμως ο τόνος άρχισε να πέφτει, ως που μονομιάς κόπηκαν κι' έσβησαν οι φωνές και το κλάμα. Κι' ακούγονταν μονο τα ξύλα, που έτριζαν από τη φωτιά και οι καμμένοι τοίχοι και τα δοκάρια, που έπεφταν με πάταγο πάνω στα κορμιά, που κείτονταν τώρα σωροί κάρβουνα και στάχτη κάτω στο δάπεδο, στα δύο στοιχειωμένα σπίτια το Μπεϊαλάν".

Μαρτυρίες Σοβιετικών

Οι σοβιετικοί υπήρξαν οι βασικοί σύμμαχοι του κεμαλικού εθνικισμού τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του. Πιθανότατα, οι μπολσεβίκοι να αντάλλαξαν με τον τρόπο αυτό την υποστήριξη του παντουρκιστικού κινήματος που δρούσε στη Ρωσία στην Οκτωβριανή τους Επανάσταση.
Οι σοβιετικοί λοιπόν προμήθευσαν τους κεμαλικούς με όπλα, χρήματα, στρατιωτικούς συμβούλους. Η τουρκική αντεπίθεση στο μικρασιατικό μέτωπο κατά τωνελληνικών στρατευμάτων το 1921, οργανώθηκε από τον Μ. Φρούνζε, στρατιωτικό απεσταλμένο των σοβιετικών. Κατά συνέπεια, οι μαρτυρία των αποσταλμένων αυτών έχει ιδιαίτερη αποδεικτική σημασία.
O Φρούνζε, έδωσε μια από τις ελάχιστες μαρτυρίες για τους ηττημένους αντάρτες: "Συναντήσαμε μια μικρή ομάδα από 60-70 Έλληνες, οι οποίοι μόλις είχαν καταθέσει τα όπλα. Όλοι τους είχαν εξαντληθεί στο έπακρο... Άλλοι έμοιαζαν κυριολεκτικά με σκελετούς. Αντί για ρούχα κρέμονταν από τους ώμους τους κάτι απίθανα κουρέλια. Στο κέντρο της ομάδας βρίσκονταν ένας ψηλός κι' αδύνατος παπάς, φορώντας το καλυμαύχι του... Φυσούσε κρύος αέρας και όλη η ομάδα κάτω από τα σπρωξίματα των συνοδών-στρατιωτών, κατευθυνόταν με πηδηματάκια προς τη Χάβζα. Μερικοί όταν μας αντίκρυσαν, άρχισαν να κλαίνε δυνατά ή μάλλον να ουρλιάζουν, μια και ο ήχος που ξέφευγε από τα στήθη τους, έμοιαζε περισσότερο με ουρλιαχτό κυνηγημένου ζώου". Ο Φρούνζε περιέγραψε και άλλο ένα περιστατικό. Οταν περνούσαν δίπλα από μια ομάδα αιχμάλωτων Ελλήνων στη Μερζιφούντα, ένας από τους αιχμαλώτους φώναξε στη σοβιετική αντιπροσωπεία ότι ήταν και αυτοί ένοχοι γιατί ενίσχυαν τον Κεμάλ και τους Τούρκους. Το συναίσθημα αυτό των ανταρτών του δυτικού Πόντου ήταν εξαιρετικά έντονο. Ο οπλαρχηγός Κισά Μπατζάκ (Κοντοπόδης) διακύρησσε: "... oι Ρώσοι κομμουνιστές δώσανε όπλα στον Κεμάλ για να χτυπήσει εμάς, του έδωσαν υποστήριξη, απελευθέρωσαν όλους τους Τούρκους στρατιώτες που είχαν συλλάβει αιχμαλώτους όταν μπήκαν στην Τραπεζούντα". Υποστήριζε ότι οι κομμουνιστές κατέδιδαν τις προσπάθειες προμήθειας οπλισμού των ανταρτών από τη Ρωσία και παρέδιδαν Πόντιους στους Τούρκους.
Ο Φρούνζε έγραφε τα εξής για την πολιτική του Τοπάλ Οσμάν: "...όλη αυτή η πλούσια και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τουρκίας, ερημώθηκε σε απίστευτο βαθμό. Απ' όλο τον ελληνικό πληθυσμό των περιοχών της Σαμψούντας, της Σινώπης και της Αμάσειας απόμειναν μόνο μερικές ανταρτοομάδες που περιπλανιόντουσαν στα βουνά. Εκείνος που έγινε περισσότερο γνωστός για τις θηριωδίες του ήταν ο αρχηγός των Λαζών Οσμάν Αγάς, ο οποίος πέρασε δια πυρός και σιδήρου με την άγρια ορδή του όλη την περιοχή."
Ο Αράλοβ, σοβιετικός πρέσβης στην Άγκυρα, ενημερώθηκε στη Σαμψούντα από τον αρχιστράτηγο Φρούνζε. Ο Φρούνζε του είπε ότι είχε δει πλήθος Έλληνες που είχαν σφαγιαστεί, "βάρβαρα σκοτωμένους Έλληνες -γέρους, παιδιά, γυναίκες". Προειδοποίησε επίσης τον Αράλοβ για το τι επρόκειτο να συναντήσει πτώματα σφαγιασμένων Ελλήνων τους οποίους είχαν απαγάγει από τα σπίτια τους και είχαν σκοτώσει πάνω στους δρόμους.
Για το θέμα αυτό ο Αράλοβ είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Κεμάλ. Αναφέρει ο ίδιος: "Του είπα (του Κεμάλ) για τις φρικτές σφαγές των Ελλήνων που είχε δει ο Φρούντζε και αργότερα εγώ ο ίδιος. Εχοντας υπ' όψη μου τη συμβουλή του Λένιν να μην θίξω την τουρκική εθνική φιλοτιμία, πρόσεχα πολύ τις λέξεις μου..." Ο Κεμάλ απάντησε ως εξής στις "επισημάνσεις" του Φρούνζε: "Ξέρω αυτές τις βαρβαρότητες. Είμαι κατά της βαρβαρότητας. Εχω δώσει διαταγές να μεταχειρίζονται τους Έλληνες αιχμαλώτους με καλό τρόπο... Πρέπει να καταλάβετε τον λαό μας. Είναι εξαγριωμένοι. Ποιοί πρέπει να κατηγορηθούν για αυτό; Εκείνοι που θέλουν να ιδρύσουν ένα "Ποντιακό κράτος" στην Τουρκία..."
Ο Φρούνζε στο βιβλίο του "Αναμνήσεις από την Τουρκία" γράφει: "Από τους 200.000 Έλληνες που ζούσανε στη Σαμψούντα, τη Σινώπη και την Αμάσεια έμειναν λίγοι μόνο αντάρτες που τριγυρίζουν στα βουνά. Το σύνολο σχεδόν των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών εξορίστηκαν σε άλλες περιοχές με πολύ άχημες συνθήκες. Πληροφορήθηκα ότι οι Τσέτες του Οσμάν Αγά (σ.τ.σ. Τοπάλ Οσμάν) έσπειραν τον πανικό στην πόλη Χάβζα. Έκαψαν, βασάνισαν και σκότωσαν όλους τους Έλληνες και Αρμένιους που βρήκαν μπροστά τους. γκρέμισαν όλες τις γέφυρες. Παντού υπήρχαν σημάδια γκρεμίσματος. Η διαδρομή από την πόλη Καβάκ προς το πέρασμα Χατζηλάρ θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου όσο θα ζω. Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων συναντούσαμε μόνο πτώματα. Μόνο εγώ μέτρησα 58. Σ' ένα σημείο συναντήσαμε το πτώμα μιας ωταίας κοπέλλας. Της είχανε κόψει το κεφάλι και το τοποθέτησαν κοντά στο χέρι της. Σε κάποιο άλλο σημείο υπήρχε το πτώμα ενός άλλου ωραίου κοριτσιού, 7-8 χρονών, με ξανθά μαλιά και γυμνά πόδια. Φορούσε μόνο ένα παλιό πουκάμισο. Απ' ότι καταλάβαμε, το κοριτσάκι καθώς έκλαιγε, έχωσε το πρόσωπό του στο χώμα, δολοφονημένο από το κάρφωμα της λόγχης του φαντάρου."
Οι Τούρκοι αρνούνται σήμερα τη σφαγή του 1922 - τη σφαγή των Ελλήνων. Κι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τα αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Η γενοκτονία των Χριστιανών ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης όλων των μεινοτήτων της άλλοτε κραταιάς Αυτοκρατορίας. Ένα σχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1914, με τον πρώτο διωγμό. Και ολοκληρώθηκε μετά την καταστροφή του 1922.

Από την 1η Ιουνίου τέρμα το παφ - πουφ και στην Βουλγαρία, μετά από μεγάλη μάχη στην Βουλή τους.

Απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 1η Ιουνίου υιοθέτησε σήμερα... η Βουλγαρική Βουλή, έπειτα από έντονες λογομαχίες.

«Ποιο είναι το αποτέλεσμα της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ; Θα σας υπενθυμίσω, επίσης, ότι ο Μιχαήλ Γορμπατσόφ προσπάθησε να κάνει το ίδιο στη Σοβιετική Ένωση. Τη συνέπεια την ξέρουμε όλοι μας – η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε».

Με αυτόν τον πνευματώδη τρόπο επιχείρησε να τεκμηριώσει την αντίθεσή του στο περιοριστικό μέτρο ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Σόμματος Λιούμπεν Κορνέζοφ (μανιώδης καπνιστής και ο ίδιος).

Μέχρι και την ανεπιτυχή έκβαση της πρώτης γνωστής απαγόρευσης προς τον … Αδάμ και την Εύα «οι οποίοι κρύφτηκαν μαζί στους θάμνους μόλις άκουσαν τη γνωστή εντολή του Κυρίου», επιστράτευσε ως επιχείρημα ο κ. Κορνέζοφ, πρώην ανώτατος δικαστικός, ώστε να επηρεάσει το Κοινοβούλιο να τείνει στην κατεύθυνση της υποτιθέμενης «ορθότητας» των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «οι απαγορεύσεις δεν βοηθούν» και ότι πρόκειται για νομοθετική επιβολή και «μη φυσιολογικό και οικονομικά επιβλαβής μέτρο».

Άλλοι αντίπαλοι της αντικαπνιστικής εκστρατείας (καπνιστές, οι περισσότεροι), ανάμεσα στους οποίους και ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών Βόλεν Σίντεροφ υπενθύμισαν, ότι την πρώτη παρόμοια απαγόρευση στην Ευρώπη είχε επιβάλει ο Άδολφος Χίτλερ!

Τελικά επικράτησε η άποψη της πανευρωπαϊκής λογικής (και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, φυσικά) για την ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά, έστω και φαινομενικά αυστηρά μέτρα προστασίας της υγείας «ενός τόσο άρρωστου έθνους, όπως είναι οι Βούλγαροι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος GERB.

τέσσερις χιλιάδες ευρώ 4.000,00 €ΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου