Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Τα Windows 8 βάζουν την αφή πιο έντονα στη ζωή μας


Τα Windows 8 βάζουν την αφή πιο έντονα στη ζωή μας

Τον Αύγουστο του 1995 είναι μία σημαντική ημερομηνία για την αγορά των προσωπικών υπολογιστών, καθώς τότε ξεκίνησε η διάθεση των Windows 95, ενός λειτουργικού συστήματος που έδωσε στη Microsoft τη δυνατότητα να εδραιωθεί στην κορυφή της συγκεκριμένης αγοράς. Σήμερα, η Microsoft θα ήθελε να πετύχει κάτι αντίστοιχο με τα Windows 8, τη νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος, τα οποία, έχουν -όπως και τα Windows 95 σε σχέση με τα Windows 3.1- πολλές ριζικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Ουσιαστικά, η Microsoft με τα Windows 8 προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών, οι οποίοι θέλουν να κουβαλούν μαζί τους τα δεδομένα τους και να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες από οπουδήποτε και αν βρίσκονται και με οποιαδήποτε συσκευή.

Γι' αυτό και το περιβάλλον των W8 είναι το ίδιο τόσο σε ένα tablet όσο και σε ένα «παραδοσιακό» φορητό υπολογιστή, ενώ μοιάζει υπερβολικά πολύ με εκείνο των Windows Phone 8, που αναμένονται εντός του Νοεμβρίου.

Η σημαντικότερη αλλαγή δεν είναι άλλη από τη χρήση της αφής σε όλες τις συσκευές. Μάλιστα, τα Windows 8 έχουν δύο «λειτουργίες»: Η μία, που κάνει την εμφάνισή της όταν ανοίγει η συσκευή -η οποία ανοίγει σε χρόνο κάτω από 10 δευτερόλεπτα- είναι αυτή που έχει εικονίδια (tiles), καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μία εφαρμογή. Υπάρχει και μία δεύτερη κατάσταση λειτουργίας, η οποία ενεργοποιείται από την κάτω αριστερή γωνία και μοιάζει πολύ με το κλασικό περιβάλλον των Windows, με μία διαφορά: δεν υπάρχει το πλήκτρο «Έναρξη» (Start).

Γενικότερα, η λογική είναι αυτή της χρήσης εφαρμογών (apps) που ο χρήστης θα μπορεί να «κατεβάσει» από το Windows Store, όπου, επίσης, θα μπορεί να βρει μουσική, ταινίες, video κ.λπ. Μάλιστα, πολλοί δημιουργοί εφαρμογών έχουν ήδη ετοιμάσει apps που να αξιοποιούν τις δυνατότητες των Windows 8.

Χρησιμοποιώντας τα δάκτυλα
Οταν ο καταναλωτής χρησιμοποιεί την αφή, είτε σε PC είτε σε tablet, τότε η πρόσβαση στα διάφορα εργαλεία γίνεται με το «σύρσιμο» του δακτύλου στα πλάγια ή από την πάνω πλευρά της οθόνης.

Ακόμη και το «μπρος - πίσω» μεταξύ των ανοικτών εφαρμογών ή των ιστοσελίδων γίνεται με τα δάκτυλα! Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως τα Windows 8 είναι ιδιαίτερα εύχρηστα σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας.

Αν προτιμάτε τη χρήση του ποντικιού, τότε αξιοποιούνται οι γωνίες όπου εμφανίζονται οι διάφορες επιλογές. Σε περίπτωση που πάει κάποιος τον δείκτη του ποντικιού στην κάτω αριστερή γωνία, τότε εμφανίζεται το πλήκτρο Start, στο ίδιο σημείο δηλαδή που είναι στα υπάρχοντα Windows. Σημειωτέον πως θα δούμε και νέα ποντίκια, ενώ διευρύνεται και ο χώρος του touchpad στους νέους φορητούς υπολογιστές.

Απαιτείται χρόνος προσαρμογής
Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα Windows 8 είναι μεν εύχρηστα και λειτουργικά, αλλά στην αρχή είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλέσουν? εκνευρισμό σε πολλούς χρήστες. Ιδίως εκείνους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει tablets και οθόνες αφής.

Ακόμη και η λογική της χρήσης των πλευρών και των γωνιών για την εμφάνιση των διαφόρων λειτουργιών και τη «μετακίνηση» μεταξύ των εφαρμογών είναι κάτι καινούριο και απαιτείται χρόνος προσαρμογής. Από την άλλη πλευρά, όποιος συνηθίσει τον τρόπο λειτουργίας των Windows 8 δύσκολα μπορεί να επιστρέψει σε παλαιότερη έκδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger