Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Στους δρόμους για το "μαχαίρι" στα ειδικά μισθολόγια

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις δηλώνουν ένστολοι, δικαστικοί, νοσοκομειακοί γιατροί και πανεπιστημιακοί, αντιδρώντας στις περικοπές που σχεδιάζονται για τα ειδικά μισθολόγια, στο πλαίσιο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Οι μισθολογικές περικοπές στους εργαζομένους με καθεστώς ειδικού μισθολογίου θα είναι καταλυτικές, αγγίζοντας έως και το 35%.

Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου και θα παρουσιάζουν κλιμάκωση. Οι απώλειες στους ένστολους θα είναι συγκριτικά οι μικρότερες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

- οι ένστολοι θα έχουν απώλειες 6% - 7,5% (αναδρομικά από 1ης Ιουλίου)

- οι δικαστικοί θα υποστούν μεσοσταθμική μείωση 20% (έως και 35% θα φθάσει για τους υψηλόβαθμους δικαστικούς)

- οι πανεπιστημιακοί θα υποστούν κλιμακωτές περικοπές από 5% (για αποδοχές έως 1.000 ευρώ) έως 30% (για αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ)

- στους νοσοκομειακούς γιατρούς οι αποδοχές θα ψαλιδιστούν κατά 13%

Την Τετάρτη, οι δικαστικοί πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο στις 12:30, ενώ έχουν προαναγγείλει πανδικαστικές συγκεντρώσεις στις 17 Σεπτεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις εφετειακές έδρες.

Την ίδια ημέρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Την Πέμπτη, οι ένστολοι θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στο Καλλιμάρμαρο, αφήνοντας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο "λευκής απεργίας".

Τέλος, οι πανεπιστημιακοί προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις διαρκείας - ακόμη και κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Την Τρίτη, συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων προκειμένου να αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger