Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Νέα φορο-επιδρομή στη μικρή ακίνητη περιουσία

Εφιαλτικά τα σχέδια που διαρρέονται ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
Πλευρές της νέας άγριας φορο-επιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων έρχονται συνεχώς στην επικαιρότητα, καθώς η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται, ίσως και τις επόμενες μέρες, να καταθέσει στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται νέα άγρια φορολογία της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, με τη φορολόγηση, για πρώτη φορά, αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών ακινήτων, τα οποία, έως σήμερα, παρέμεναν αφορολόγητα.
Συγκεκριμένα, στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης είναι η θέσπιση ενός νέου υπερ-φόρου για την ακίνητη περιουσία, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Εκτακτο Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που θεσπίστηκε τον προηγούμενο Οκτώβρη (το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Σκοπός, όμως, των συντακτών του νομοσχεδίου είναι ο νέος υπερ-φόρος να έχει τα ίδια εισπρακτικά αποτελέσματα με τους φόρους που θα καταργήσει (3 δισ. ευρώ).
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι επιχειρείται απλώς μία ανακατανομή των φορολογικών βαρών, μέσω της μείωσης της επιβάρυνσης των κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της αντικατάστασης των μειωμένων εσόδων από την πηγή αυτή με την επέκταση της φορολογίας σε ακίνητα τα οποία μέχρι σήμερα παρέμεναν αφορολόγητα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από το φόρο στα αγροτεμάχια θα εξαιρεθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γεγονός που θα επιταχύνει τις διαδικασίες συγκέντρωσης της γης στα χέρια των κατόχων μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με το γεωργικό επάγγελμα. Αντίθετα, οι μικροαγρότες, οι οποίοι αναγκάζονται να συμπληρώσουν το εισόδημά τους προσφεύγοντας σε εποχιακές δραστηριότητες, δε θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις
Στο μεταξύ, νέα διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και έξι ακόμα συναρμόδιους υπουργούς, με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις, πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκε εκ νέου η πορεία κατάρτισης του νομοσχεδίου με τα 77 σημεία για τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η άρση των διατάξεων προηγούμενων νόμων που προέβλεπαν την υποχρεωτική συμμετοχή του Δημοσίου με συγκεκριμένο ποσοστό στη μετοχική σύνθεση επιχειρήσεων οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί «στρατηγικής σημασίας» (ΔΕΗ. ΕΛΠΕ κ.ά.), η ρύθμιση κρατικών ενισχύσεων που είχαν λάβει στο παρελθόν εταιρείες που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, η κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν την υποχρεωτική, ή προαιρετική συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα ΔΣ των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων κ.ά.
Πρώτοι στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων - αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 - βρίσκονται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ μαζί με το διαχειριστή δικτύου ΔΕΣΦΑ, το Ελληνικό, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ.
Για τη συγκυβέρνηση η γρήγορη εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, υποδομών και ακίνητης περιουσίας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας, επειδή θέλει να τις αξιοποιήσει σαν πειστήριο της αποφασιστικότητάς της να προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις τα προβλεπόμενα από τις δανειακές συμφωνίες υπέρ του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger