Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν "κουρεύουν" δάνεια νοικοκυριών οι τράπεζες

Αρνητικός εμφανίστηκε ο γγ της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στο ενδεχόμενο κουρέματος δανείων νοικοκυριών, που πραγματικά αδυνατούν να τα αποπληρώσουν με το επιχείρημα ότι η όποια διαγραφή χρεών γίνει απ' τον ιδιωτικό τομέα, θα επιβαρύνει τελικά το Δημόσιο, αφού θα δημιουργήσει περαιτέρω απαιτήσεις χρηματοδότησης.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο υποδιοικητής της ΤτΕ δεν αποκλείει την ανάγκη να χρειασθεί και νέα, πέραν των 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης, κρατική στήριξη των τραπεζών... Επιβεβαιώνει δε ότι το ΤΤ δεν είναι βιώσιμο.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία αποπληρωμής τους, υπήρξε αρνητικός, τονίζοντας πως «όποια διαγραφή χρεών γίνει απ' τον ιδιωτικό τομέα, θα επιβαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και άρα το ελληνικό Δημόσιο. Θα δημιουργήσει περαιτέρω απαιτήσεις χρηματοδότησης».

Ακόμη αναφερθείς στα 50 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεκαθάρισε ότι το ποσό αυτό δεν θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία.

«Το ποσόν των 50 δισ. θα συμβάλλει στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά δεν είναι αυτό που θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει ως κύριο στόχο να θωρακίσει την φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όχι τη ρευστότητα» ανέφερε.

Χ.Σταϊκούρας: οι τράπεζες μας χρωστούν 555 εκατ. ευρώ

Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας, ανέφερε πως οι τράπεζες χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο 555 εκ. ευρώ, από την υποχρέωση που είχαν αναλάβει επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη, να επιστρέψουν σε ρευστό, το 10% των εγγυήσεων ύψους 28 δισ. που είχαν λάβει.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη διευθέτηση του ζητήματος» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

ΤτΕ: πιθανή η ανάγκη νέας στήριξης των τραπεζών

Ως κερασάκι στην τουρτα θα λειτούργησε για τους βουλευτές κυρίως της Αριστεράς που έχουν πολλάκις εκφράσει την διαφωνία τους για την χωρίς φειδώ και όρους στήριξη των τραπεζών η επισήμανση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ι.Παπαδάκη, ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, καθώς «δεν μπορείς να εγγυηθείς πότε θα είναι επαρκής η ρευστότητα».

«Αυτό που μπορείς να εξασφαλίσεις, είναι 'να ξαναγίνουν τράπεζες οι τράπεζες', να μην στηρίζονται με δεκανίκια και να στηρίζουν τις πλέον αποδοτικές χρήσεις. Και θα συμβεί αυτό όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και φέρει αποτελέσματα αυτή η φοβερή προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Παπαδάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις δηλώσεις του Γ.Στουρνάρα και του Γ.Προβόπουλου ότι αποτελεί «μη βιώσιμο» τραπεζικό ίδρυμα, ο κ. Παπαδάκης διευκρίνισε πως σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για όλες τις ελληνικές τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παρουσίασε «σαφή υστέρηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, στην πλειονότητα των κριτηρίων (παραγωγικότητα, μελλοντική κερδοφορία, ανάγκες ρευστότητας, ευαισθησία στους κινδύνους κ.ά.)».

« Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανταποκρίθηκε μόνον σε 3 από τα 12 εποπτικά κριτήρια και σε 4 από τα 12 επιχειρηματικά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που προέκυψαν από το PSI» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τμημα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου