Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Τέλος στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα

alt
Την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας να προβεί, χωρίς άλλες αναβολές, στην επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στους καταστηματάρχες που καταλαμβάνουν αυθαίρετα με τραπεζοκαθίσματα κοινόχρηστο χώρο, πέρα από αυτόν που τους έχει παραχωρηθεί, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός στην Ένωση Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής.
Στην συζήτηση εκτός του κ. Δημάρχου συμμετείχαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Γούλας και ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ενώ την Ένωση Καταστηματαρχών εκπροσώπησαν ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παππάς και τα μέλη κ. Κων/νος Κούμπος, κ. Κων/νος Μητσιάκος, κ. Γιώργος Μπάλτος και κ. Στέφανος Νταμκαρέλος.
Ο κ. Παπαλός συνεπικουρούμενος και από τον κ. Παπαγεωργίου, επισήμανε ότι η Διοίκηση του Δήμου έχει εξαντλήσει μέχρι τώρα κάθε περιθώριο συνεννόησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο δυστυχώς τείνει πλέον να μετατραπεί σε μείζον πρόβλημα για την πόλη και τους κατοίκους της.
Όπως τόνισε, "έγιναν επανειλημμένως συναντήσεις με τους παρανομούντες για να συμμορφωθούν, έχουν επιβληθεί και πρόστιμα, όμως αρκετοί δεν προχώρησαν στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις, οπότε ο Δήμος αναγκαστικά θα προχωρήσει σε αφαίρεση και κατάσχεση τραπεζοκαθισμάτων χωρίς καμία εξαίρεση.
Η τελευταία διορία που δόθηκε από τον Δήμο στους αυθαιρετούντες καταστηματάρχες να τοποθετήσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους εντός των προβλεπόμενων εδαφικών ορίων λειτουργίας της επιχείρησής τους, εκπνέει την ερχόμενη Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012.
Επιπλέον ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε την Ένωση ότι θα σταλεί άμεσα ενημερωτικό έγγραφο από την Πολεοδομία, σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου για τις εξωτερικές πλαστικές κατασκευές, ενώ μέχρι 15 Οκτωβρίου θα ξεκαθαριστεί το θέμα με τα ποδοσφαιράκια έξω από τα μαγαζιά.
Παράλληλα μέσα στις επόμενες ημέρες, με αφορμή και καταγγελίες που έγιναν στο Δήμο, θα τεθεί επί τάπητος από τη Δημοτική Αρχή το πρόβλημα με τα περίπτερα που έχουν καταλάβει αυθαίρετα, με στάντ και άλλες μικροκατασκευές, κοινόχρηστους χώρους περιμετρικά αυτών.
Από την πλευρά τους τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης έδειξαν ειλικρινή διάθεση συνεργασίας με τον Δήμο για την πλήρη αποκατάσταση της προσβασιμότητας των πολιτών στους κοινόχρηστους χώρους γύρω και μπροστά από τα καταστήματα και δήλωσαν πως θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση στον τύπο.
Δηλώσεις του κ. Παπαλού
Ο κ. Παπαλός μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε τα εξής:
« Η σημερινή συνάντηση με την Ένωση Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Καρδίτσας ολοκληρώνει μια σειρά επαφών που είχαμε το τελευταίο μήνα με ιδιοκτήτες καταστημάτων που βρίσκονται σε πλατείες και πεζοδρόμους της πόλης. Βασικός στόχος αυτών των συναντήσεων ήταν να αποκατασταθεί, σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου, η προσβασιμότητα στο κέντρο της Καρδίτσας, όπου διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα λόγω αυθαίρετων καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων από ορισμένα καταστήματα.
Ως Δημοτική Αρχή προσπαθήσαμε να περιορίσουμε αυτά τα φαινόμενα, αρχικά με συστάσεις και στη συνέχεια με πρόστιμα που αναγκαστήκαμε να επιβάλλουμε σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες δεν συμμορφώθηκαν, πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 ευρώ.
Σκοπός μας όμως δεν είναι να βάζουμε πρόστιμα και να επιδεινώνουμε περαιτέρω την θέση των καταστημάτων σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους, αλλά η διασφάλιση της λειτουργικότητας του κέντρου, ώστε όλοι οι πολίτες και πολύ περισσότερο όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να κινούνται ελεύθερα και ανεμπόδιστα, κάτι που σήμερα σε κάποια σημεία δεν γίνεται.
Όπως όμως επισημάναμε και στη Διοίκηση της Ένωσης στη σημερινή μας συνάντηση, τα περιθώρια ανοχής, τόσο της Δημοτικής Αρχής, όσο και των δημοτών μας, έχουν εξαντληθεί. Η διάθεση ανεκτικότητας και συνεργασίας που επιδείξαμε δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. Καταστήσαμε σαφές ότι αν μέχρι την Πέμπτη 27/9 δεν έχουν απελευθερωθεί οι κατειλημμένοι κοινόχρηστοι χώροι από όσους καταστηματάρχες συνεχίζουν να αυθαιρετούν, την Παρασκευή 28/9 συνεργεία του Δήμου μας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. - προς την οποία θα αποστείλουμε σχετικό αίτημα - θα ξεκινήσουν να μαζεύουν τραπεζοκαθίσματα.
Ελπίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή, όσοι αυθαιρετούν, θα αντιληφθούν το συμφέρον τους και θα υπάρξει συμμόρφωση.
Επίσης ενημερώσαμε το συνδικαλιστικό όργανο των καταστηματαρχών ότι τις επόμενες ημέρες η Πολεοδομία του Δήμου μας θα αποστείλει επιστολή στα μέλη τους, με την οποία θα τους ενημερώνει ότι πριν προβούν στην τοποθέτηση οποιουδήποτε προστατευτικού για το κρύο και τη βροχή, να απευθύνονται με αίτησή τους προς το Δήμο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, για να λαμβάνουν σχετική άδεια. Τα κακόγουστα νάιλον που δίνουν εικόνα «τσαντηριού» και οι μόνιμες κατασκευές δεν θα επιτραπεί να τοποθετηθούν.
Όσον αφορά το φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα ποδοσφαιράκια που έχουν τοποθετήσει καταστηματάρχες, εξετάζεται από τις υπηρεσίες μας το θεσμικό πλαίσιο που είναι ασαφές, και μέχρι τις 15/10 θα δοθεί λύση.
Τέλος, το επόμενο διάστημα θα έχουμε συνεργασία με το Σύλλογο των περιπτερούχων για να αντιμεπωπίσουμε το φαινόμενο κάποια περίπτερα να έχουν μεταβληθεί σε μίνι-μάρκετ καταλαμβάνοντας επίσης αυθαίρετα κοινόχρηστους χώρους.».
Ο κ. Παππάς
Ακολούθως ο Γραμματέας της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Καρδίτσας κ. Χρ. Παππάς σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η Ένωση αναγνωρίζοντας το πρόβλημα έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες που θα ενταθούν εντός της εβδομάδας, ώστε να συμμορφωθούν όσα μέλη της έχουν προβεί σε αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων», επισήμανε ωστόσο ότι η πλειοψηφία τηρεί τη νομιμότητα.
«Θέση της Ένωσης είναι ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή και χωρίς αυτή να αναγκάζεται να προσφεύγει στη λογική των εξοντωτικών προστίμων που θα είναι καταδικαστική για τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger