Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ Τρανταχτές ανατιμήσεις 400 ευρώ στο χιλιόλιτρο

Εμπαιγμός με την «επιστροφή» πολύ μικρού μέρους από τα κλοπιμαία. Οι κυβερνώντες αρνήθηκαν να βάλουν σε συζήτηση τροπολογία του ΚΚΕ για μη κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης
Στην τελική ευθεία για απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης είχε χτες συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ). Η κυβέρνηση, σε μια επίδειξη πλήρους περιφρόνησης στην κλιμακούμενη χρεοκοπία των λαϊκών νοικοκυριών, ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, κλιμακώνοντας τη φιλομονοπωλιακή πολιτική. Σε αυτά τα πλαίσια οι κυβερνώντες αρνήθηκαν χτες να βάλουν για συζήτηση στη Βουλή την τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ με την οποία ζητούν να καταργηθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2012 που εξισώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και οδηγεί σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Το νέο αντιλαϊκό μέτρο, η διαδικασία εξίσωσης του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, μπαίνει σε εφαρμογή με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης, από τις 15 του Οκτώβρη, και αναμένεται να εκτοξεύσει τους ειδικούς φόρους από τα 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο που ήταν το χειμώνα που πέρασε περίπου στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο το φετινό χειμώνα. Η πρόσθετη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στις τιμές λιανικής, που εγκαινιάζουν από το φετινό χειμώνα, φτάνουν στα 40 λεπτά στο λίτρο, κατά 400 ευρώ στο χιλιόλιτρο σε σχέση με πέρσι, εξέλιξη που κάνει έως και αδύνατη την αγορά πετρελαίου θέρμανσης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Η πρόκληση της συγκυβέρνησης δε σταματά στα προηγούμενα. Εχουν το θράσος να διαφημίζουν την επιστροφή ενός πολύ μικρού μέρους από τα κλοπιμαία, σε επιδοματική μορφή, μόνο σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού με εισοδήματα χαμηλότερα ακόμη και από το επίσημο «κατώφλι» της φτώχειας και μάλιστα σε συνδυασμό με γεωγραφικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ύψος της ψευτο-επιστροφής φόρου κυμαίνεται ανάλογα και με τον αριθμό των παιδιών του κάθε νοικοκυριού.
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών:
  • Για οικογένειες με 5 μέλη βάζουν πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος στα 20.000 ευρώ το χρόνο, με 4 μέλη στα 18.000 ευρώ (ή 19.000 με βάση άλλο σενάριο), για 3 μέλη 15.000 ή 16.000 ευρώ κ.ά. Καθένας που ξεπερνά τα ποσά αυτά κόβεται χωρίς «δεύτερη κουβέντα»...
  • Επίσης «δικαιούχοι» είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, εξαιρούν δηλαδή άλλα τμήματα του πληθυσμού, όπως μικροεπαγγελματίες και άλλους με εισοδήματα από άλλες πηγές.
  • Με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια το ύψος της «επιστροφής» διαμορφώνεται από 100 ευρώ και το περισσότερο μέχρι 400 ευρώ, για τους νομούς με το περισσότερο κρύο. Για παράδειγμα στο Νομό Αττικής και ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού διαμορφώνεται από 135 μέχρι 200 ευρώ, στις νότιες περιοχές της χώρας (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Μεσσηνία κ.ά.) από 100 μέχρι 150 ευρώ. Η οροφή μπαίνει στους Νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας κ.ά., όπου προβλέπουν «επιστροφή» από 340 μέχρι 400 ευρώ, το πολύ, πάντα ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.
Για την «ακραία», με βάση τα κριτήρια της συγκυβέρνησης, περίπτωση, ένα πολύτεκνο νοικοκυριό που κατοικεί στη Φλώρινα και με την προϋπόθεση ότι έχει εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ θα έχει επιστροφή 400 ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger