Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

«Ξενοδόχοι ακούστε το καλά, οι εργάτες θα γίνουν μια γροθιά»

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
«Ξενοδόχοι ακούστε το καλά, οι εργάτες θα γίνουν μια γροθιά»
Μαζική και μαχητική η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία. Σημαντική παρακαταθήκη για την κλιμάκωση και τη συμμετοχή σε γενική απεργία
Εξω από το υπουργείο
Αποστομωτική απάντηση έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής και τον επισιτισμό στους ξενοδόχους, την κυβέρνηση και τη συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας τους (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) με την αποφασιστική και μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία του κλάδου. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με 19 επιχειρησιακά σωματεία σαν μια γροθιά έδωσαν με αποφασιστικότητα και επιτυχία τη μάχη της απεργίας. Οι εργαζόμενοι μέτρησαν νέες δυνάμεις στον αγώνα τους και νέα βήματα στην οργάνωσή τους ενάντια στο μέτωπο εργοδοσίας και ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, για να μείνει στα χαρτιά η κατάπτυστη σύμβαση για μείωση μισθών 15%.Η χτεσινή απεργιακή αναμέτρηση επιβεβαιώνει ότι η συστηματική και καθημερινή μάχη για την αποκάλυψη του χαρακτήρα της επίθεσης, την οργάνωση μέσα από συλλογικές διαδικασίες, μαζικές συνελεύσεις, ζωντανές συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες, παρεμβάσεις για κάθε ειδικό και γενικό ζήτημα, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη συσπείρωση, τη διαφώτιση και την αγωνιστική δραστηριοποίηση των εργαζομένων. Η χτεσινή μάχη εξοπλίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη και αποφασιστικότητα τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, τα επιχειρησιακά και το κλαδικό συνδικάτο στην πορεία οργάνωσης της συμμετοχής των εργαζομένων σε γενική απεργία για να δοθεί συνολική απάντηση της εργατικής τάξης.
Από την πορεία
Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 5 μ.μ. συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του κλαδικού συνδικάτου με τη συμμετοχή των επιχειρησιακών σωματείων για την εκτίμηση της απεργίας και την οργάνωση του κλάδου μπροστά στη γενική απεργία. Την Πέμπτη, 20/9, το νεοσύστατο επιχειρησιακό σωματείο στα ξενοδοχεία της Αττικής «Αir Hotel» προχωρά στην πρώτη γενική του συνέλευση στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Από τα χαράματα «στο πόδι»
Τα επιχειρησιακά σωματεία μπήκαν από τα χαράματα στη μάχη της περιφρούρησης, το καθένα στο χώρο ευθύνης του. Οι απεργοί μέτρησαν το καθολικό κλείσιμο των ξενοδοχείων «Νοβοτέλ» και «Σοφιτέλ», πολύ μεγάλη συμμετοχή στα ξενοδοχεία «Μετροπόλιταν», «Κράουν Πλάζα», «Λίδρα Μάριοτ», «Ερ Οτέλ», μεγάλη συμμετοχή επίσης σε «Κάραβελ», «Μ. Βρετάνια», «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» και πολλά ακόμα ξενοδοχεία. Λίγο πριν τις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι άρχισαν να φτάνουν στο ραντεβού της προσυγκέντρωσης στα γραφεία του ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ) στην Ακαδημίας.
Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του ΤΑΠΙΤ όπου και μετέφερε την απόφαση των εργαζομένων να μην τολμήσουν να βάλουν «χέρι» στο εφάπαξ, καθώς και ότι θα φροντίσουν για αυτό οι ίδιοι με τον αγώνα τους. Μεταφέροντας στους απεργούς τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, ο Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η γενική διευθύντρια δήλωσε ότι το ΔΣ του Ταμείου έχει διαφωνήσει με οποιαδήποτε περικοπή του εφάπαξ, η μάχη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Οι απεργοί στη συνέχεια, συγκροτημένα, με τα πανό τους να δηλώνουν τον κάθε χώρο δουλειάς, ξεκίνησαν την πορεία τους. Με πλήθος τα συνθήματα όπως «Οχι στις μειώσεις των μισθών, συλλογικές συμβάσεις των αναγκών», «Ολοι εμείς στα ξενοδοχεία δεν αναγνωρίζουμε τέτοια Ομοσπονδία», «Εσένα σε φοβίζουν για να θησαυρίζουν», «Τουρισμός για όλους τους εργάτες και όχι τα παράσιτα τους πλουτοκράτες», οι απεργοί κατευθύνθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου, την Αιόλου και στη συνέχεια στη Σταδίου για να καταλήξουν στο υπουργείο. Εκεί συναντήθηκαν με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο τα μέλη του οποίου είχαν επίσης κινητοποίηση. Ο ήχος και η μουσική έδεσε με τα συνθήματα των απεργών κάνοντας ακόμα πιο ζωντανή τη συγκέντρωση.
Στο πλευρό των απεργών παραβρέθηκε, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, όπως επίσης και στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απεύθυναν και οι 19 πρόεδροι των επιχειρησιακών σωματείων της Αττικής, καθώς επίσης: Ο Ηλίας Πατίδης από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, από το Συνδικάτο ΟΤΑ ο Χρύσανθος Κυριακόπουλος, που οι κλάδοι τους βρίσκονταν επίσης χτες στο δρόμο. Χαιρετισμό έκαναν επίσης η Λίλα Καφαντάρη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Β. Παρασκευόπουλος από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο.
Βεβαίως ο υπουργός, όπως είχε δηλώσει από την προηγούμενη μέρα, αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των απεργών - γεγονός που καταγγέλθηκε και στη συγκέντρωση - και παρέπεμψε τους εργαζόμενους στον υφυπουργό. Οι απεργοί αρνήθηκαν, αφού όπως είπε ο Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου, οι εργαζόμενοι θέλουν να συναντηθούν με τον υπουργό, που λίγη ώρα πριν οι εργαζόμενοι του είχαν «απονείμει» (θυροκολλώντας το στα κατεβασμένα ρολά του υπουργείου) πτυχίο για την αποφοίτησή του με άριστα από την «Ανωτάτη Σχολή Αντεργατικής - Αντιλαϊκής Πολιτικής»...
  • Χτες μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας, ένστολοι και με πολιτικά αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε απεργούς του «Σοφιτέλ» στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα για εξακρίβωση στοιχείων. Μάλιστα, οι Αστυνομικοί επιχείρησαν να οδηγήσουν στο Τμήμα έναν από τους απεργούς για εξακρίβωση, όμως χάρη στην έγκαιρη ενημέρωση και άμεση παρέμβαση του συνδικάτου ο απεργός αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger