Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Κατασχέσεις εξπρές και στην Σκόπελο!!



Εχουν χάσει τον ύπνο τους τον τελευταίο καιρό οι οφειλέτες του δημοσίου στη Μαγνησία και ιδιαίτερα όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από λίγες χιλιάδες ευρώ και πάνω προς το δημόσιο.
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μπουκώρος

Η Εφορία του Βόλου προχώρησε -πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο- σε ενεργοποίηση διασταυρώσεων στοιχείων οφειλετών.
Πλέον ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών και έτος πρώτης κυκλοφορίας το 2003, φορτηγά αυτοκίνητα ανεξαρτήτου τονάζ, μισθώματα ενοικίων κάθε είδους, ακόμα και μερίσματα δικηγόρων κινδυνεύουν με άμεση παραγγελία κατάσχεσης κινητών ή με κατάσχεση εις χείρας τρίτων.
Ειδικότερα, το τελευταίο δίμηνο η Εφορία του Βόλου έχει προχωρήσει σε ευρεία διασταύρωση στοιχείων οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι αναμενόμενα αλλά και εντυπωσιακά συνάμα.
Πιο συγκεκριμένα έγιναν διασταυρώσεις στοιχείων περίπου 5.000 φορολογουμένων οφειλετών τριών βασικών κατηγοριών την ώρα που συνολικά οι οφειλέτες ποσών άνω των 5.000 ευρώ στη Μαγνησία υπολογίζονται περίπου στις 10.000, ενώ άλλοι τόσοι περίπου υπολογίζονται οι οφειλέτες για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ.
Οι κατηγορίες που διασταυρώθηκαν
Με τρεις βασικές κατηγορίες οφειλετών ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν σε πρώτη φάση οι διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ στις δύο από αυτές εστάλησαν κιόλας και τα σχετικά… μπιλιέτα.
Οι κατηγορίες οφειλετών που έλαβαν ή θα λάβουν τις λυπητερές είναι οι εξής:
Α) Ιδιοκτήτες επιβατηγών αυτοκινήτων από 2.000 κυβικά και μεγαλύτερα και έτος πρώτης κυκλοφορίας το 2003 καθώς ιδιοκτήτες φορτηγών ανεξαρτήτως χωρητικότητας.Β) Οφειλέτες του δημοσίου που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια κάθε είδους και κάθε ύψους. Γ) Δικηγόροι που οφείλουν στο δημόσιο ανεξαρτήτως ύψους φορολογικής δήλωσης και οικονομικής κατάστασης.
Οι δύο πρώτες κατηγορίες οφειλετών σε μεγάλο βαθμό έχουν ενημερωθεί για τις…προθέσεις της Εφορίας, ενώ τις επόμενες μέρες θα ενημερωθούν οι υπόλοιποι των δύο πρώτων κατηγοριών καθώς και η κατηγορία των δικηγόρων οφειλετών.
Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών
Μετά την ενεργοποίηση των διασταυρώσεων και την ειδοποίηση των υπόχρεων ξεκινούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε κατηγορία και εξαρτώνται από το είδος των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων των οφειλετών.
Αναλυτικότερα προβλέπονται τα εξής:
Για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων μεγάλου κυβισμού και φορτηγών δεν σπεύσουν άμεσα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προβλέπεται η αναγκαστική εκτέλεση παραγγελίας κατάσχεσης κινητού περιουσιακού στοιχείου, δηλαδή του Ι.Χ. αν είναι πάνω από 2.000 κυβικά και με μοναδική προϋπόθεση να έχει έτος πρώτης κυκλοφορίας το 2003 ή την κατάσχεση του φορτηγού άσχετα από το μέγεθος και από το αν είναι επαγγελματικό δημοσίας ή ιδιωτικής χρήσεως.
Οι κατασχέσεις τροχοφόρων θα γίνονται βάση του άρθρου 10 και επόμενων του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων)
Για τους οφειλέτες του δημοσίου που εισπράττουν κάθε είδους ενοίκια προβλέπεται η διαδικασία κατάσχεσης μισθωμάτων εις χείρας τρίτων, πράγμα που σημαίνει ότι ο ενοικιαστής ειδοποιείται πως είναι υποχρεωμένος βάσει απόφασης δικαστηρίου να καταβάλει το μίσθωμα του ακινήτου στην Εφορία και όχι στον ιδιοκτήτη.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 3.500 χιλιάδες οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών της συγκεκριμένης κατηγορίας στο Βόλο έσπευσαν άμεσα να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μόλις ειδοποιήθηκαν για τις εξελίξεις.
Για τους δικηγόρους οφειλέτες του δημοσίου προβλέπεται η κατάσχεση των μερισμάτων τους απευθείας από το δικηγορικό σύλλογο Βόλου.
Ποιους αφορούν τα αναγκαστικά μέτρα
Με την διασταύρωση των στοιχείων η Εφορία του Βόλου και προφανώς στη συνέχεια και όλες οι Εφορίες στη χώρα, γνωρίζουν ποιοι από τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών διαθέτουν ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς μας πηγές εισοδημάτων ικανές να καλύψουν μέρος ή το σύνολο των οφειλών τους ή περιουσιακά στοιχεία προς εκποίηση ικανά να καλύψουν μέρος των οφειλών με χαρακτηριστική περίπτωση τα ακριβά επιβατηγά και επαγγελματικά αυτοκίνητα όπως βέβαια και τα σκάφη αναψυχής.
Στέλεχος της Εφορίας Βόλου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ξεκαθάρισε ότι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης «αφορούν στο σύνολο των οφειλετών με μία λογική κλιμάκωση. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων για οφειλέτες των 400 ή 500 ευρώ» σημείωνε χαρακτηριστικά.
Πάντως οι οφειλέτες των τριών συγκεκριμένων κατηγοριών με οφειλές άνω των 1.000 - 2.000 ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα τις περιπτώσεις τους προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις.
Το τρέχον δίμηνο εξάλλου οι Εφορίες του Βόλου θα προχωρήσουν σε νέο κύκλο διασταυρώσεων στοιχείων άλλων κατηγοριών οφειλετών, γεγονός που αποδεικνύει ότι το δημόσιο είναι αποφασισμένο να μετέλθει κάθε νομικού μέσου προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη τουλάχιστον για τους οφειλέτες που παραμένουν οικονομικά ενεργοί και δεν έχουν καταστεί… ακτήμονες ή άποροι όπως πολλοί φορολογούμενοι εξαιτίας της παρατεταμένης τραγικής οικονομικής συγκυρίας.
Την Παρασκευή 31 Αυγούστου η προθεσμία για την πρώτη δόση
Υπενθυμίζεται επίσης η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείο Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα:
- Θεσμοθετήθηκαν διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012.
- Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.
- Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.
- Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.
- Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013.
- Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ.
- Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
- Στο προτεινόμενο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.
- Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.
- Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%.
- Όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.
Το υπουργείο τονίζει ότι οι ρυθμίσεις επιτρέπουν στους φορολογούμενους να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς καλύπτουν το 96% των νοικοκυριών που υποβάλλουν δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος.
Παράλληλα, το γεγονός ότι η μέση δόση μειώνεται σημαντικά, «επιτρέπεται» στους φορολογουμένους να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους ευκολότερα, χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία, εφόσον δεν χρειάζεται καμία ενέργεια ή αίτηση για να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Πρόσθετες διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις. Έτσι, όπως διευκρινίζεται, ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι όταν ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι και 300 ευρώ, η οφειλή εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά το μήνα βεβαίωσης (π.χ. για βεβαίωση 17 Ιουλίου 2012 η οφειλή πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και 30/09/2012).
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger