Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Πήλιο: Χάθηκε η σοδειά μιας χρονιάς μέσα σε λίγα λεπτά

Ένα τέταρτο της ώρας διήρκησε η χαλαζόπτωση, αλλά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες κερασιού, μήλου και αχλαδιού σε Δράκεια και Αγ. Λαυρέντιο. Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί, καθώς χάθηκαν από το χαλάζι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς μέσα σε λίγα λεπτά. Αύριο θα προχωρήσουν σε αναγγελία ζημιάς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προκειμένου γεωπόνοι να προβούν σε εκτιμήσεις και να καταβληθούν στη συνέχεια οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες.
Η χαλαζόπτωση εκδηλώθηκε μισή ώρα μετά τις τέσσερις το απόγευμα, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δράκειας και του Αγίου Λαυρεντίου.Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, το φαινόμενο είχε διάρκεια ενός τετάρτου της ώρας, προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες κερασιού, μήλου και αχλαδιού.
Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή τόσο στα πρώιμα, όσο και στα υπό ανάπτυξη κεράσια, για τα οποία θα ξεκινούσε σε λίγες μέρες η διαδικασία συγκομιδής. Το χαλάζι προκάλεσε σκισίματα στους καρπούς, με συνέπεια να τους καταστήσει ως μη εμπορεύσιμους. Σε άλλη περιοχή του Πηλίου δεν καταγράφονται, τουλάχιστον έως αργά το απόγευμα, ζημιές. Χαλάζι έπεσε για μερικά λεπτά και σε περιοχές του Βόλου.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger