Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

«Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2012»


Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων με σκοπό να ενημερωθούν οι νέοι κυρίως άνθρωποι για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικούς δρόμους της πόλης από την Αντιπεριφέρεια Λάρισας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.
Παράλληλα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας – Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι:
«Η φετινή Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος επικεντρώνεται στην ανάγκη της αποκάλυψης και αντιμετώπισης των μεθόδων με τις οποίες προσπαθεί η βιομηχανία καπνού να παρεμβαίνει και να υπονομεύει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του καπνίσματος, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση – Πλαίσιο του ΠΟΥ, η οποία ισχύει από το 2005.
Ο εθισμός στον καπνό αποτελεί μία παγκόσμια επιδημία η οποία ολοένα και περισσότερο ερημώνει χώρες και περιοχές που δεν μπορούν να αντέξουν καθόλου το αντίτιμό του σε αναπηρίες, ασθένειες, απώλεια παραγωγικότητας και θανάτους.
Η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος σκοτώνει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, από τους οποίους πάνω από 600.000 είναι παθητικοί καπνιστές. Αν δεν δράσουμε σήμερα το κάπνισμα θα σκοτώσει μέχρι και 8 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030, από τους οποίους πάνω από το 80% ζει σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.
Η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να θέτει τα κέρδη πάνω από τη ζωή, την επέκτασή της πάνω από την υγεία των επόμενων γενεών, το δικό της οικονομικό όφελος πάνω από την βιώσιμη ανάπτυξη των φτωχών χωρών. Σήμερα, ενώ οι χώρες έχουν αρχίσει την αντεπίθεση με μία παγκόσμια στρατηγική και ορισμένες από αυτές μάλιστα έχουν επιτύχει την αντιμετώπιση της επιδημίας, η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να εισάγει νέα όπλα υπό τη μορφή μεταμφιεσμένων προϊόντων προκειμένου να εμφανίζονται λιγότερο επιβλαβή και περισσότερο ελκυστικά.
Καθώς όλο και περισσότερες χώρες οδεύουν προς πλήρη τήρηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τη Σύμβαση - Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, οι προσπάθειες της βιομηχανίας καπνού να υπονομεύσει τη συνθήκη γίνονται όλο και πιο έντονες.
Για παράδειγμα, σε μία απόπειρά της να σταματήσει την υιοθέτηση εικονογραφημένων προειδοποιήσεων στις συσκευασίες προϊόντων καπνού, η βιομηχανία αυτή υιοθέτησε πρόσφατα την καινοφανή τακτική να μηνύει χώρες που βρίσκονται υπό διμερείς συμφωνίες επενδύσεων, ισχυριζόμενη ότι οι προειδοποιήσεις αυτές παραβιάζουν τις προσπάθειες των εταιρειών να χρησιμοποιούν τα νομίμως καταχωρηθέντα εμπορικά σήματά τους.
Στο μεταξύ, οι απόπειρες της βιομηχανίας καπνού για την υπονόμευση της Σύμβασης –Πλαισίου συνεχίζονται και σε άλλα μέτωπα, ειδικότερα στις προσπάθειες των χωρών να απαγορεύσουν το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους καθώς και να απαγορεύσουν τη διαφήμιση, προώθηση των προϊόντων καπνού και τις χορηγίες εταιρειών καπνού.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2012 έχει στόχο να ενημερώσει τους διαμορφωτές της πολιτικής αλλά και το ευρύ κοινό για τις φαύλες και επιζήμιες τακτικές της βιομηχανίες καπνού. Στο προοίμιο της Σύμβασης - πλαισίου του ΠΟΥ αναγνωρίζεται « η ανάγκη να επαγρυπνούμε για οποιαδήποτε προσπάθεια της βιομηχανίας καπνού να υπονομεύσει ή να ανατρέψει τις προσπάθειες ελέγχου του καπνού και η ανάγκη να ενημερωνόμαστε για τις ενέργειές της που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες αυτές.
Το Υπουργείο, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Ελληνικής Νομοθεσίας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σε συμμόρφωση με τα άρθρα 8 και 16 της Σύμβασης – Πλαισίου του ΠΟΥ, συμπεριέλαβε σχετικές διατάξεις στους νόμους 3730/2008 – άρθρα 1 και 6 (ΦΕΚ 262/τ.Α΄/23-12-08), 3868/2010-άρθρο 17 (ΦΕΚ 129τ. Α΄/3-8-10) και 3918/2011 άρθρο 65(ΦΕΚ 31/τ.Α΄/2-3-2011),εξέδωσε τις προβλεπόμενες σ΄ αυτούς υπουργικές αποφάσεις καθώς και διευκρινιστικές εγκυκλίους για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού προς και από ανηλίκους, για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας και χώρους εστίασης - διασκέδασης και τη σύσταση στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) τομέα ελέγχου καπνού και αλκοόλ.
Από την έναρξη της ισχύος του Ν. 3918/2011 εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι και σε κέντρα διασκέδασης με μουσική επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. ως προς την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας χώρων καπνιζόντων στα κέντρα αυτά και στα καζίνο.
Η διακοπή του καπνίσματος έχει και άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία
  • Μειώνεται η πίεση του αίματος
  • Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα αυξάνονται σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής αρχίζουν να μειώνονται
  • Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος
  • Το περπάτημα γίνεται ευκολότερα
  • Η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνεται κατά 30%
  • Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο μισό
  • Οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ίδιες με αυτές των μη καπνιστών
  • Οι πιθανότητες για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού και του παγκρέατος μειώνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger