Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Νέο Δ.Σ. στην Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου

Χθες Τρίτη 14 Ιουνίου 2011 στο Ξενοδοχείο «Αμαλία» έγιναν εκλογές της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου για την ανάδειξη:
- Διοικητικού Συμβουλίου
- Ελεγκτικής Επιτροπής
- Αντιπροσώπου Δευτεροβάθμιου Συνδικαλιστικού Οργάνου
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Διοικητικό Συμβούλιο
Μαρία Διαμάντη έλαβε 16 ψήφους
Νικόλαος Διαμάντου έλαβε 15 ψήφους
Ιωάννης Γιολδάσης έλαβε 14 ψήφους
Γεώργιος Χήρας έλαβε 11 ψήφους
Ιωάννης Φραντζέσκος έλαβε 7 ψήφους
Ιωάννης Κλεώπας έλαβε 2 ψήφους (Δεν εκλέγεται)
Ελεγκτική Επιτροπή
Αντώνιος Γκίκας έλαβε 12 ψήφους
Φίλιππος Χήρας έλαβε 11 ψήφους
Αποστολία Λεμονή έλαβε 8 ψήφους
Αντιπροσώπος Δευτεροβάθμιου Συνδικαλιστικού Οργάνου
Σπυρίδων Ζέρβας έλαβε 15 ψήφους
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα εντός της εβδομάδος.

Καταγγελία για την εμπορική τράπεζα της Σκιάθου


Η αλητεία του καταστήματος της εμπορικής τράπεζας στην Σκιάθο

Δεν φτάνει που ήταν απεργοσπάστες το χειρότερο ήταν ότι έλεγαν στους πελάτες ότι δεν υπάρχει απεργία και τους λένε ψέμματα η άλλες τράπεζες .με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα ακόμη και συνεργασιών που διαρκούσαν χρόνια,και συγκεκριμένα με έφεραν σε αντιπαράθεση με συνεργάτη μου διότι επέμενε ότι δεν θέλω να του στείλω χρήματα διότι όπως του είπε ο διευθυντής στην παραπάνω τράπεζας όλες η  τράπεζες λειτουργούσαν παντού κανονικά . ενώ στην πραγματικότητα στην Σκόπελο δεν λειτουργούσε καμία τράπεζα και στην Σκιάθο Μόνο η εμπορική λειτουργούσε ενώ όλοι απεργούσαν  σε όλοι την Ελλάδα..


θα πρέπει κάποιος να τραβήξει το αυτί αυτού του κυρίου για την ψευδή  περί του όλα λειτουργούν 
Αξιός ο μισθός σας πράσινα κουυκλακια να πάτε στο ΠΑΣΟΚ τώρα να πάρετε και έπαινο
ΕΝΑΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΈΝΟΣ ΑΝΑΓΝΏΣΤΗΣ

Αληθινοί επαναστάτες είναι εκείνοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτε

Αυτό είπε ο θεωρητικός του σύγχρονου αναρχικού κινήματος, Μιχαήλ Μπακούνιν.
Όλοι εσείς οι δήθεν αγανακτισμένοι ή καλύτερα φασεμπουκάκια και της πλάκας επαναστάτες κατηγορείστε τους αναρχικούς πως σας κατατρέχουν τάχα και σας χαλάνε τις συγκεντρωσούλες σας.
Ο Πάγκαλος που αν και ένα από τα μεγαλύτερα γρανάζια του συστήματος είπε, όταν ξεκίνησε το κίνημά σας: ότι δεν σας λαμβάνουμε καθόλου υπόψιν καθώς είναι απλά μόδα και γίνεται για λαϊκή εκτόνωση.
Είχε άδικο;;
Πάρτε το χαμπάρι το μόνο που ζητάτε είναι να επανέλθετε στο προηγούμενο άθλιο καπιταλιστικό καθεστώς και δε ζητάτε την πραγματική αλλαγή, αλλά με λαϊκίστικες κορώνες προσπαθείτε και καλά να αποτινάξετε τη μεταπολιτευτική-χουντική δημοκρατία σας που τόσα χρόνια ψηφίζεται.
Στήστε σαν τον Δον Κιχώτη δήθεν εχθρούς, όπως το αναρχικό κίνημα που είτε σας αρέσει είτε όχι τόσα χρόνια αντιστέκεται στο σύστημα, και όταν η αστική-καπιταλιστική δημοκρατία σας βρει νέα τερτίπια και σας τυφλώσει κατεβείτε πάλι σε κομματικές συγκεντρώσεις τύπου 81...
Η επανάσταση δεν είναι ένα φρούτο που θα πέσει όταν είναι ώριμο. Πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να το κάνουμε να πέσει. (Che)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Πεδίο μάχης το Σύνταγμα! Οκτώ τραυματίες

Τη σπίθα που χρειαζόταν για να πυροδοτηθεί η μπαρουταποθήκη του Συντάγματος άναψε ομάδα αγνώστων που με την προβοκατόρικη δράση τους προκάλεσαν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Τραυματίστηκαν έξι άτομα, δύο αστυνομικοί και έξι πολίτες...

Ήδη από νωρίς το πρωί είχε διαφανεί ότι η σημερινή συγκέντρωση δεν θα είχε τα απολύτως ειρηνικά χαρακτηριστικά των πρόσφατων διαδηλώσεων. Ομάδα συγκεντρωμένων επεχείρησε να γκρεμίσει το μεταλλικό φράγμα που είχε στήσει η ΕΛΑΣ μπροστά από τη Βουλή, ενώ δεν έλειψαν οι προπηλακισμοί κατά βουλευτών που έμπαιναν στη Βουλή –οι περισσότεροι επωχούμενοι σε δίκυκλα και φορώντας κράνη. Κατά τα πρωινό σκηνικό αποδοκιμασιών σημειώθηκαν 12 προσαγωγές ατόμων. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Στις 12.00 το μεσημέρι, στην οδό Ρηγίλλης, ξεσπούσαν τα πρώτα επεισόδια με διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ που προχώρησαν σε μαζική χρήση χημικών.
Μισή ώρα αργότερα, γύρω στις 12.30, και ενώ αναμενόταν να ξεκινήσει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σενάρια και φήμες οργίαζαν, τα επεισόδια έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις. Όχι περισσότεροι από 100 κουκουλοφόροι άρχισαν να επιτίθενται στο συγκεντρωμένο πλήθος ενώ ομάδες ακροδεξιών, που επί μέρες λιμνάζουν στο Σύνταγμα, απάντησαν στις επιθέσεις με καδρόνια, «ντου» και διάφορα αντικείμενα.
Στα μεγάφωνα ακούγονταν διαρκώς εκκλήσεις και συστάσεις αντιμετώπισης των δακρυγόνων που έπεφταν βροχηδόν. «Μην τρίβετε τα μάτια σας. Αυτήν την πλατεία την κρατάμε 22 μέρες, δεν θα την εγκαταλείψουμε τώρα».
Η δράση κουκουλοφόρων και ακροδεξιών και βεβαίως η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα δεκάδες χημικά, πέτυχαν τελικά να διώξουν μπόλικο κόσμο από την πλατεία Συντάγματος καθώς πολλοί πολίτες, βλέποντας ότι η κατάσταση πήγαινε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, άρχισαν να αποχωρούν. Όταν τα επεισόδια έδειξαν να κοπάζουν, επέστρεψαν και πάλι στο Σύνταγμα.
Ωστόσο ο κλεφτοπόλεμος δεν σταμάτησε. Μεγάλη ομάδα αγανακτισμένων που βρίσκονταν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη αντεπιτέθηκε εναντίον των κουκολουφόρων, ενώ στης 1.30 μ.μ προς στιγμήν απειλήθηκαν επεισόδια και μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, όταν μία (από τις συνολικά 32 διμοιρίες που επιστρατεύθηκαν) διμοιρία των ΜΑΤ συνεπλάκη με συγκεντρωμένους.
Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποχώρησαν μετά την επέμβαση των πολιτών από την πλατεία Συντάγματος, αλλά επέστρεφαν κατά τακτά χρονικά διαστήματα και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν επεισόδια. Αποδοκιμάζονταν δε διαρκώς από τους συγκεντρωμένους, ενώ από τα μεγάφωνα της πλατείας τα μέλη του κινήματος των αγανακτισμένων έκαναν συνεχώς εκκλήσεις στον κόσμο να παραμείνει στο Σύνταγμα. «Δεν θα μας διαλύσουν μερικές ομάδες ατόμων», τόνιζαν συνεχώς.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ένας πολίτης και ένας αστυνομικός. Ο πολίτης δέχτηκε κτυπήματα κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ δύο ομάδων διαδηλωτών, ενώ ο αστυνομικός τραυματίστηκε από αντικείμενο που πέταξαν άγνωστοι κατά την διάρκεια των επεισοδίων μπροστά στη Βουλή.
Στις 2.45 επεισόδια επαναλήφθηκαν στην οδό Νίκης την ίδια ώρα που ένα ασθενοφόρο περνούσε μέσα από το πλήθος προκειμένου να παραλάβει έναν τραυματία.
Ομάδες κρανοφόρων επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ και πέταξαν βόμβες μολότοφ, με συνέπεια να καταστραφούν σταθμευμένα δίκυκλα στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Οι ταραξίες έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προσπάθησαν να δημιουργήσουν οδοφράγματα μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών και στη γωνία της οδού Σταδίου με την πλατεία Συντάγματος. Στο σημείο αυτό επιτέθηκαν και εγκλώβισαν διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες ήταν μπροστά από το υπουργείο.
Την ίδια ώρα τα μέλη του κινήματος των αγανακτισμένων έκαναν συνεχώς εκκλήσεις από τα μεγάφωνα στον κόσμο να παραμείνει στην πλατεία και να μην επιτρέψει στους κρανοφόρους να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Έως τις τρεις το μεσημέρι, παρά τις επιθέσεις και τα επεισόδια που προκαλούσαν τα λίγα αυτά άτομα, ο μεγαλύτερος όγκος των μελών του κινήματος των αγανακτισμένων παρέμεινε στην πλατεία.
Μετά τις τρεις το μεσημέρι, οι κρανοφόροι είχαν μεταφέρει το «μέτωπο» στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.
Εν τω μεταξύ, επίθεση από ομάδα αγνώστων δέχθηκε στη συμβολή των οδών Περικλέους και Λέκκα ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία δέχτηκε κτύπημα με ρόπαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

http://piazzadelpopolo.blogspot.com

Διάσημοι στη Σκιάθο


Τη Σκιάθο αναμένεται να επισκεφτεί τις προσεχείς ημέρες ο διάσημος Αμερικάνος ηθοποιός Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, σύμφωνα με την έντονη φημολογία που ακούγεται στο νησί του Παπαδιαμάντη. Ο δημοφιλής ηθοποιός, ο οποίος επισκέφτηκε πριν από τρία χρόνια το νησί, έμεινε γοητευμένος και αναζητά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη βίλα των ονείρων του στη συγκεκριμένη περιοχή. Στο μεταξύ, πέρα από το διάσημο ζεύγος Κερτ Ράσσελ και Γκόλντι Χόουν που επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι τη Σκιάθο, πολλοί αστέρες του Χόλυγουντ, όπως η Κέιτ Χάντσον, δηλώνουν λάτρεις των φυσικών της καλλονών. Στους λάτρεις της Σκιάθου συγκαταλέγονται επίσης ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Βασίλης Λυριτζής, οι δημοφιλείς Αντώνης Κανάκης και Γρηγόρης Αρναούτογλου, οι οποίοι δίνουν δυναμικό «παρών» σε κάθε ευκαιρία και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι του επιχειρηματικού χώρου.

Στο ίδιο τραπέζι στη Σκόπελο βρέθηκαν

 
Στηρίζουν
Στο ίδιο τραπέζι στη Σκόπελο βρέθηκαν προχθές ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» Απ. Παπατόλιας, ο δήμαρχος του νησιού και εκπρόσωπος της ακτοπλοϊκής εταιρίας λαϊκής βάσης της Σκύρου. Το ενδιαφέρον της εταιρίας να συστήσει με τη συμμετοχή φορέων της Σκοπέλου και της Αλοννήσου ένα νέο εταιρικό σχήμα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών παραμένει ζωντανό. Ζητούν, όμως, πολιτική στήριξη και χρηματοδότηση από επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την αγορά πλοίου. Τη στήριξη του εγχειρήματος δήλωσε ο Απ. Παπατόλιας, ενώ μετέφερε τη θετική στάση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.

Θέλουν νεκρούς;

Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Από λεπτό σε λεπτό μπορεί να δημιουργηθούν καταστάσεις που όμοιες της δεν έχουμε ξαναζήσει μετά την μεταπολίτευση. Θέλουν νεκρούς;

Γατζωμένος στην καρέκλα του ο αδίστακτος για να εκτελέσει τις εντολές που έχει πάρει, ΓΑΠ, δεν κάνει την παραμικρή κίνηση να εκτονωθεί η λαϊκή οργή.

ΩΡΑ 16:38 ΕΚΤΑΚΤΟ! Ενημέρωση από Αθήνα για συλλήψεις-τραυματίες

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί Ιατρείο από τον Ερυθρό Σταυρό κάτω στο ΜΕΤΡΟ του Συντάγματος. Εκεί πηγαίνουν και όσοι δεν αισθάνονται καλά λόγω δύσπνοιας από δακρυγόνα. Πριν από λίγο έγινε ντου από ΜΑΤ στο πάνω Ιατρείο ενώ κατέφθασε και άλλο ασθενοφόρο. Η αστυνομία έχει κάνει μέχρι στιγμής 16 προσαγωγές και 2 συλλήψεις. Παρ’ όλες τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις, το κλίμα το οποίο επικρατεί στο Σύνταγμα είναι αγωνιστικό και υπάρχει αισιοδοξία στον κόσμο. Πριν από λίγη ώρα ένα λυράρης έπαιξε ριζίτικα τραγούδια, το Αγρία και Αγριμάκια μου και ο κόσμος άρχισε να τραγουδάει.

Συνελήφθη κουκουλοφόρος με αστυνομική ταυτότητα στην τσέπη

Ερωτήματα προκαλούν οι καταγγελίες διαδηλωτών, σύμφωνα με τις οποίες ένας από τους πολίτες
που συνελήφθησαν είχε πάνω του αστυνομική ταυτότητα! Χρήστες του twitter αλλά και αναγνώστες του Blog.gr, μας είπαν ότι είδαν τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν ένα άτομο, που....
συμμετείχε στον πετροπόλεμο και κατά την εξακρίβωση στοιχείων διαπιστώθηκε ότι ήταν αστυνομικός.

Η καταγγελία αυτή προκαλεί επιπλέον ερωτήματα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τις προηγούμενες ημέρες οι συγκεντρώσεις δεν στιγματίστηκαν από επεισόδια.

http://www.blog.gr/

απαγόρευσαν τον απόπλου του ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΔΕΙΤΕ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ BLOG VOLIOTAKI

Νωρίτερα και πραγματοποιώντας πορεία στο κέντρο του Βόλου, τα μέλη του ΠΑΜΕ κατέληξαν στο λιμάνι της πόλης, όπου απαγόρευσαν τον απόπολου του ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ.

Αφού κατάφεραν την αναβολή του προγραμματισμένου δρομολογίου, υπό κατάληψη μελών του ΠΑΜΕ τελεί αυτή την ώρα και το ΑΛΚΥΟΝΗ.

ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ: ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΦΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Η Κατάσταση κρέμεται από μία κλωστή παρ όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει το παρακράτος να απωθήσει τους διαδηλωτές (ασφαλίτες, κωλόπαιδα του ιντυμίντια) απέτυχε προς το παρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΙ-ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ζητήσει και επίσημα συναίνεση (οι πληροφορίες λένε οτι δεν θα την λάβει) από τον Αντώνη Σαμαρά ανοίγοντας έτσι τον...
δρόμο για εκλογές. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ζει τις τελευταίες τις μέρες, εξού και οι μυστικές συναντήσεις με Σαμαρά, Γερουλάνος και λοιπούς συνεργάτες στο καστρί. Αξιοσημείωτο είναι ότι το πλήθος το διαδηλωτών παρά τις απελπισμένες προσπάθειες του ΓΑΠ να διώξει το πλήθος με παρακρατικά κόλπα δεν έχει υποχωρήσει.

http://anti-ntp.blogspot.com/

KKE-αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με
τον πρωθυπουργό μετά από πρωτοβουλία του.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η
ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα. Η Αλέκα
Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και
συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα
φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του...
ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και
της ΕΕ.
Επίσης στους προβληματισμούς που έθεσε ο πρωθυπουργός για
διενέργεια δημοψηφίσματος η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ζήτημα δεν
είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά
διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Επιφυλακή σε Ε.Δ - Μολότοφ σε Βουλή γιαούρτια σε Ρηγίλλης


(Ανανέωση 13.15): Συγκρούσεις μεταξύ των ... διαδηλωτών είχαμε πριν από λίγο μπροστά από την Βουλή: Από την μία πλευρά βρισκόντουσαν οι δαδηλωτές που δεν επιθυμούν να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις και από την την άλλη εξτρεμιστές που βρίσκονται συγκεντρωμένοι μπροστά από το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" και έχουν πετάξει τρεις μολότοφ κατά των αστυνομικών  που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
(Ανανέωση 12.38): Οι διαδηλωτές γιουχάρουν τα αυτοκίνητα των βουλευτών αλλά και του πρωθυπουργού όταν αυτά περνούν από τη Βασ. Κωνσταντίνου, στη συμβολή της με τη Βασ. Γεωργίου με κατεύθυνση προς το ελληνικό κοινοβούλιο. Μερικοί μάλιστα εκτόξευσαν αυγά και μπουκάλια νερού, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.
Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών προσπαθούν να ρίξουν το ύψους τριών μέτρων τείχος από μέταλλο και πλεξιγκλάς στην Βασιλίσσης Σοφίας με αποτέλεσμα η αστυνομία να ετοιμάζεται να κάνει ρίψη χημικών.

Στην οδό Ρηγίλλης μπροστά από τα γραφεία της Ν.Δ. διαδηλωτές έσπασαν το αστυνομικό φράγμα και προσπαθούν να φτάσουν στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη άρχισε η χρήση χημικών από την αστυνομία
------------------------------------------------------------------------------------------------
(Αρχικό κείμενο): Η μεγαλύτερη επιχείρηση εσωτερικής αλλά και εξωτερικής ασφάλειας βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη σε ολόκληρη την χώρα. Σήματα για αυξημένη επιφυλακή έχουν φύγει για όλες τις μονάδες των Ε.Δ. καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι "Οι Τούρκοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται" και η προσφιλής τους συνήθεια είναι να προκαλούν εντάσεις και συγκρούσεις σε στιγμές δύσκολες για την χώρα, λόπως έγινε το 1974, το 1996 ή ακόμα και τον Δεκέμβριο του 2008, όταν παραλίγο να ρίξουν ένα ελικόπτερο CH-47D Chinοok στο Αγαθονήσι.
Τα παρατηρητήρια έχουν λάβει εντολές να ενημερώνουν άμεσα το κέντρο για οποιαδήποτε τουρκική κίνηση (πάντως δεν υπάρχει μείζονα συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα) και τα ελληνικά συστήματα επιτήρησδης σε θάλασσα, γη και αέρα, αλλά και στο ... διάστημα λαμβάνουν συνέχεια εικόνα "δια πάν ενδεχόμενο".
Στο κέντρο της Αθήνας, όπως σημείωνε από χθες το defencdnet.gr, έχουν σηκωθεί κιγκλιδώματα τριών μέτρων ύψους από μέταλο και πλεξιγκλας, ένα τείχος που έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής στην αστυνομία να ελέγχει τις προσβάσεις στη Βουλή. Ομάδες διαδηλωτών καταφτάνουν στην πλατεία Συντάγματος, σχεδόν από κάθε γωνιά και υπάρχουν συνεχείς μικροεντάσεις με τους αστυνομικούς, κάτι που δεν είναι καθόλου θετικό. 
Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας Τα ΜΑΤ έχουν στήσει κάθετα κλούβες σε κάθε δρόμο, εμποδίζοντας το δρόμο σε διαδηλωτές και διευκολύνοντας τους βουλευτές που θέλουν να φτάσουν στη Βουλή. Ενταση επικράτησε στη Β. Κωνσταντίνου, στο ύψος της Ρηγίλλης, όταν διαδηλωτές εντόπισαν ομάδα βουλευτών που κατευθυνόταν προς το κοινοβούλιο. Τα ΜΑΤ επενέβησαν για να μη λάβουν τα επεισόδια διαστάσεις, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές.
Κλειστός είναι και ο Εθνικός Κήπος. Κλειστοί επίσης είναι όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα και τη Βουλή (από το ύψος του Χίλτον). Στόχος των διαδηλωτών σήμερα, να περικυκλώσουν το κτήριο του κοινοβουλίου όπου συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μικροένταση μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών σημειώθηκε νωρίς το πρωί και μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Συνολικά περίπου 5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για τις κινητοποιήσεις -σε τέσσερα σημεία της Αθήνας- από συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους «αγανακτισμένους» πολίτες αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Βασικός στόχος του σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. είναι αφενός να μην προκληθούν επεισόδια και αφετέρου να μην υπάρξει αποκλεισμός της Βουλής όπου συζητείται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης είναι ότι έχουν έχουν κληθεί στην Αθήνα 12 διμοιρίες των ΜΑΤ από την επαρχία, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί απ' όλο το προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Το επιχειρησιακό σχέδιο συντονίζεται από το αρχηγείο της Αστυνομίας και οι εντολές είναι "ψυχραιμία". θα αλλάξουν μόνο σε περίπτωση που επιχειρηθεί κατά μέτωπο επίθεση στη Βουλή, κάτι που οι πάντες απέυχονται...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ !

ΠΑΡΑΊΤΗΣΉ ΌΛΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΎ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΏΡΑ

Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών με τα ΜΑΤ

Συγκρούσεις στην Αμαλίας και Β. Σοφίας μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ.
Δακρυγόνα και χημικά στο πλήθος.


Σοβαρά επεισόδια αυτή τη στιγμή

Δύσκολα φτάνει κάποιος από το Σύνταγμα στον Ευαγγελισμό. Μόνο μέσα από παράδρομους του Κολωνακίου. Ο κόσμος είναι εκνευρισμένος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι "δεν επιτρέπεται η κίνηση πεζών" στην Περιοχή Βασιλίσσης Σοφίας-Ευαγγελισμού. Και φανταστείτε ότι ο Ευαγγελισμός είναι Νοσοκομείο κι εμποδίζεται η πρόσβαση εκεί... ΚΑΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ... Η εικόνα στο Κέντρο Αθήνας θυμίζει την συγκέντρωση της προτελευταίας Κυριακής και είναι ακόμα πολύ νωρίς... Σίγουρα το κάλεσμα αυτό διαμορφώνεται σε ένα από τα μεγαλύτερα, από την Μεταπολίτευση και μετά, όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου. Ένα μπλοκ κόσμου, πιέζει στο οδόφραγμα-αστυνομίας/"τείχος αίσχους" στη Βασιλίσσης Σοφίας. Φωνάζουν "Κλέφτες-Κλέφτες" κι εκσφενδονίζονται μπουκάλια. Ένταση 12:16 Είναι θέμα ώρας να ρίξει ο κόσμος το οδόφραγμα που έχει υψωθεί στη Βασ. Σοφίας. Ο κόσμος πιέζει πολύ και είναι πολύ αποφασισμένος. Στριμώχνεται ο κόσμος στη Βασ. Σοφίας, ύψος Ζαλοκώστα και Πρεσβείας Αιγύπτου και πιέζει προσπαθώντας να περάσει απ΄την άλλη πλευρά. ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Το μπλοκ του κόσμου που πίεζε αναγκάζεται να επιστρέψει προς Πλατεία Συντάγματος. Ανεστάλη η απεργία των δημοσιογράφων, "λόγω πολιτικών εξελίξεων". Τα κανάλια μεταδίδουν ήδη εικόνα.

ο λοβερδος τωρα στη βουλη

κανει λογο για βια και διαχωριζει τις προηγουμενες μέρες απο τη σημερινή. ειπε οτι καποιοι ασκουν βια σε οποιον μπαινει στη Βουλη και οτι υπαρχουν τραμπουκοι που φωτογράφιζαν και επιτεθηκαν σε αυτοκίνητα βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλης. κανει παλι διαχωρισμό διαδηλωτών σε τραμπούκους και ειρηνικούς. απο οτι γραφεται εδω δεν υπήρχε κατι ιδιαίτερο στη Βουλή, άρα αρχίσανε ήδη το σενάριο που έχουν προδιαγράψει, και αλαλλάζουν για βία.

Σκόπελος: Πράσινο και γαλάζιο μαζί! αφιερωμα του To «Sday Holidays»


To «Sday Holidays» σας ταξιδεύει στη Σκόπελο, ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου. Καταγάλανα νερά και πράσινο συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη…

Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων και είναι το δεύτερο νησί στη σειρά μετά την Σκιάθο. Γεωγραφικά είναι ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί, ανατολικά απ’ το Πήλιο και βόρεια της Εύβοιας. Η Σκόπελος είναι γεμάτη με πυκνά δάση που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού (σχεδόν το 80%), θεωρείται ίσως το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Έχει καλή τουριστική υποδομή, συγκεντρώνει όμως λιγότερο κόσμο από τη γειτονική Σκιάθο και αυτό το βοηθάει να διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.
Η Χώρα της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια. Όλο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Επίσης η Χώρα της Σκοπέλου με επίσημο προεδρικό διάταγμα είχε χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός (19/10/78).Στη Βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου, οι ακτές είναι κυρίως βραχώδεις, ενώ από την άλλη στα νότια και δυτικά, οι πλαγιές καταλήγουν στις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Συγκεκριμένα οι πιο όμορφες παραλίες της Σκοπέλου είναι: ο Στάφυλος, το Βελανιό, ο Αγνώντας, το Λιμνονάρι, ο Πάνορμος, η Μηλιά, το Καστάνι, το Έλιος, η Αρμενόπετρα και πολλές άλλες, "πνιγμένες" στο πράσινο του πευκοδάσους.Η πιο γνωστή περιοχή του νησιού είναι αυτή του Στάφυλου. Εκτείνεται σε μήκος 4 χιλιομέτρων περίπου έξω από την πόλη της Σκοπέλου και αποτελείται από μία εύφορη πεδιάδα με ελαιώνες που τη διασχίζει ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος και καταλήγει δε στην παραλία του Στάφυλου. Η περιοχή του Στάφυλου είναι το ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμες τις διακοπές τους μέσα στη φύση, κοντά στη θάλασσα αλλά και κοντά στην χώρα της Σκοπέλου η οποία έχει εύκολη πρόσβαση με λεωφορείο, ταξί ή ακόμα και με τα πόδια.


Είναι γνωστό και ως νησί των εκκλησιών, αφού σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτες περίπου 365 εκκλησίες, μονές, μοναστήρια και ξωκλήσια. Κάποια απ’ αυτά είναι9 ιδιαίτερα όμορφα καθώς βρίσκονται πάνω σε απόκρημνα βράχια και άλλα σχεδόν πάνω  στη θάλασσα. Ένα από τα πιο γραφικά ξωκλήσια του νησιού είναι αυτό του Αϊ Γιάννη στο καστρί, που βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου ο οποίος ορθώνεται μέσα στη θάλασσα.
Πως να πάτε Σκόπελο:
  1. Ακτοπλοϊκώς μέσω Βόλου: Καθημερινά δρομολόγια για Σκόπελο και Γλώσσα Σκοπέλου. Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Bόλου 24210-38888, 28888
  2. Ακτοπλοϊκώς μέσω Αγ. Κωνσταντίνου: βέβαια το καλό είναι ότι μπορείτε να ταξιδέψετε εκεί με πλοίο, καταμαράν και ιπτάμενα δελφίνια.  Πυκνά δρομολόγια το καλοκαίρι, για Σκόπελο και Γλώσσα Σκοπέλου. Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Αγίου Κωνσταντίνου 22530-31759
  3. Αεροπορικώς μέσω Αθήνας-Σκιάθου: Η Σκόπελος δεν έχει αεροδρόμιο. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι αυτό της Σκιάθο
  4. Ακτοπλοϊκώς μέσω Θεσσαλονίκης : Δρομολόγια για Σκόπελο. Πληροφορίες: 2310-547407
    Αθήνα
HELLENIC SEAWAYS
Πρακτορείο     :     ΑΛΚΥΩΝ Travel
Όνομα πράκτορα     :     ΑΛΚΥΩΝ Travel
Διεύθυνση     :     Ακαδημίας 97, Πλατεία Κάνιγγος
Τηλέφωνο     :     210 3843202, 210 3832545
Τηλέφωνο    :     210 3843220
HELLENIC SEAWAYS
Πρακτορείο     :     Hellenic Seaways (Hellas Flying Dolphins HFD)
Όνομα πράκτορα     :     Κέντρο Κρατήσεων
Διεύθυνση     :     Λεωφόρος Συγγρού 98-100, 117 41
Τηλέφωνο     :     210 3843202, 210 3832545
Τηλέφωνο    :      210 3843220
Ιστοσελίδα     :     www.hellenicseaways.gr
Σκόπελος
HELLENIC SEAWAYS
Πρακτορείο     :     Ναυτικός Πράκτορας Σκοπέλου
Όνομα πράκτορα     :     Γ. Δρόσος, Α. Κοσσύφης
Διεύθυνση     :     Λιμάνι Σκοπέλου, 370 03, Σκόπελος
Τηλέφωνο     :     24240 22767, 24240 23060
Φαξ                 :     24240 23608

Σκόπελος: Tο δάσος έμπαινε στη θάλασσα...

Ανάμεσα στη Σκιάθο και στην Αλόννησο, η πολιορκημένη από πεύκα Σκόπελος μεθάει τους επισκέπτες της με τα αμέτρητα φυσικά κάλλη της: καταπράσινα δάση, γαλάζια νερά, βοτσαλωτές παραλίες και γοητευτικά λιμάνια.
Σκόπελος: Tο δάσος έμπαινε στη θάλασσα...
ΧΑΡΑΖΕΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ. Από εδώ ψηλά, δίπλα στα λείψανα του παλιού τείχους που έχτισαν τον 13ο αιώνα οι Ενετοί Ghisi, βλέπουμε την κεραμιδένια θάλασσα με τις στέγες να αιωρείται σχεδόν στο διάφανο πρωινό φως. Είπαμε να κάνουμε τον περίπατο με τη δροσιά, γιατί σε λίγο θα βράζει το σύμπαν από τη ζέστη. Τα δρομάκια μάς οδηγούν σε κουκλίστικες γειτονιές, γεμάτες λαϊκά σπιτάκια, πνιγμένα από ροζ και μοβ μπουκαμβίλιες, με γαλανά πορτοπαράθυρα, ασβεστωμένες μάντρες και δίπλα τρίπατα αρχοντόσπιτα με νεοκλασικά στοιχεία που χαρίζουν στο χωριό μια ευγενική χάρη, μια αστική κομψότητα. Είναι αναμφίβολα ο ομορφότερος και μεγαλύτερος οικισμός των Σποράδων. Ενα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο σύνολο. Κατεβαίνουμε στο ανατολικό κομμάτι του νησιού, στο χώρο της παλιάς πόλης. Πάμπολλα παλιά εκκλησάκια ανεβάζουν τους πέτρινους τρούλους τους πάνω από τις κόγχες των νεοκλασικών. «Στην Παλιά Χώρα είναι εκατόν είκοσι οι μόνιμοι κάτοικοι και είκοσι πέντε οι εκκλησίες!», μου λέει χαμογελαστός ο πάτερ Νικόλας Κασσανδριανός, ο εφημέριος του Χριστού (της Μητρόπολης, δηλαδή). Οι πιο πολλές εκκλησίες εδώ είναι μεταβυζαντινές. Η Παλιά Χώρα καταστράφηκε το 1538 από τον Μπαρμπαρόσα, το νησί ερήμωσε εντελώς και στα τέλη του 16ου αιώνα άρχισε δειλά δειλά να ξανακατοικείται.
Τα περισσότερα παλιά σπίτια που συναντάμε ανήκουν σε ξένους που τα έχουν αναστηλώσει με πολύ μεράκι. Ο Klaus και η Bella Galster μας κερνούν παγωμένο τσάι και μας δείχνουν το στολίδι τους. «Είναι καλοί άνθρωποι οι ξένοι που ήρθαν εδώ. Πήρε αξία η γειτονιά», μου εξηγεί η κυρία Γαριφαλιά Ραντιστή, δείχνοντάς μας κι άλλα σπίτια ξένων, τα οποία συντηρεί, απόντων των ιδιοκτητών τους. Είναι τόσο όμορφα! Ζηλεύω... «Αργησαν πολύ οι Σκοπελίτες να πουλήσουν», θα μου πει σε λίγο ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης. «Αρχικά ήταν κουμπωμένοι, ήταν πιο συντηρητικοί από τους Σκιαθίτες. Γι' αυτό έγιναν και μικρές τουριστικές μονάδες εδώ.» Ο τουρισμός είναι η βασική οικονομική δύναμη των περίπου 5.000 κατοίκων του νησιού. «Δυστυχώς...», ομολογεί ο δήμαρχος. «Εμείς δεν θέλουμε μονομερή ανάπτυξη. Πρέπει να συνδεθεί ο τουρισμός με την πρωτογενή παραγωγή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.» Θα μπορούσε να έχει σπουδαία κτηνοτροφία το νησί. Τα γίδια Φυλής Σκοπέλου είναι περιζήτητα και εξάγονται σε άλλες εκτροφές, ανά την Ελλάδα, για βελτιώσεις. Του παραπονιέμαι για τα δύσκολα δρομολόγια των πλοίων, αφού αναγκαστήκαμε να φτάσουμε ξημερώματα στο νησί καθώς δεν υπήρχαν πλοία. «Η συγκοινωνία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Στις Σποράδες έχουμε το υψηλότερο κόστος ανά μίλι στο Αιγαίο!», εξηγεί. Βγαίνουμε από το Δημαρχείο κι έχει νυχτώσει. «Grouper with onions, special dish…», φωνάζει γελαστός ο πληθωρικός Σπύρος Εγγλέζος στην ταβέρνα του, διαφημίζοντας στους πελάτες το κορυφαίο σκοπελίτικο πιάτο. Σε λίγο θα μασουλάμε κι εμείς στήρα στιφάδο με δαμάσκηνα. Ενα όνειρο, δηλαδή…
ΝΗΣΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΨΥΧΗ
Η Χώρα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Πεπαρήθου. Ετσι λεγόταν το νησί κάποτε. Και ο πρώτος της βασιλιάς ήταν ο Στάφυλος, ο οποίος έφερε από την Κρήτη την αμπελοκαλλιέργεια στο νησί. Το κρασί της Σκοπέλου ήταν διάσημο σε όλο το Αιγαίο για αιώνες. Ξεφυλλίζω αραχτός τα της σκοπελίτικης ιστορίας στην παραλία του Στάφυλου. Δεν έχει πια κρασάδες το νησί. Εχει όμως πνεύμα, έστω και χωρίς τον οίνο. Πριν έρθω στη Σκόπελο, είχα την αίσθηση ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει με τον πολιτισμό του νησιού.
Οτι εδώ ζουν και εμπνέονται καλλιτέχνες κάθε λογής και δημιουργοί που ακόμη κάνουν σημαντική δουλειά. Ηταν και τα καλοκαίρια του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου που έβαλαν το νησί στο χάρτη των σημαντικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Σήμερα το Κέντρο δεν λειτουργεί, ενώ κάποια από τα παλαιά του μέλη διοργανώνουν τις ημέρες ποίησης Θερινό Ηλιοστάσιο. «Η Σκόπελος παράγει και σήμερα πολιτισμό», μου επισημαίνει η καθ' ύλην αρμόδια για τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, Μάρω Βλαχάκη. Ψάχνουμε την πολιτιστική ψυχή του νησιού στο μαχαιράδικο του Χρήστου Πατσή -του τελευταίου μαχαιρά της Σκοπέλου- και στο εργαστήριο του Γιάννη Μπουνταλά, ο οποίος κατασκευάζει μικρογραφίες των σκοπελίτικων πλεούμενων, διατηρώντας έως σήμερα ένα μικρό ψήγμα από τη μεγάλη ναυπηγική παράδοση της Σκοπέλου. Βρήκαμε τον Νίκο Ρόδιο στον ίδιο ποδοκίνητο τροχό που έστησε το 1900 ο παππούς του, να συνεχίζει τη μεγάλη αγγειοπλαστική του παράδοση, με τα περίφημα διακοσμητικά μελαμβαφή κεραμικά. Μας μίλησε για την ιστορία του εργαστηρίου, για τα χρόνια που η Σκόπελος ήταν τόπος απομόνωσης και εξορίας. «Δύο είδη εξόριστων είχε η Σκόπελος: αστούς διωγμένους από τον Βενιζέλο (όπως ο Ράλλης, ο Μπαλτατζής κ.λπ.) και αργότερα αριστερούς. Ολοι σύχναζαν εδώ, στο μαγαζί του παππού…», σχολιάζει.
Το νησί απέκτησε ακμαία ναυτιλία τον 19ο αιώνα, ενώ η οινοπαραγωγή υποχώρησε σταδιακά έως τις αρχές του 20ού, όταν και χάθηκε. Το νησί όμως είχε πάντα και περίφημους οικοδόμους οι οποίοι, από τις αρχές του 20ού αιώνα ταξίδευαν για δουλειά σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα, όπου διέπρεψαν μαζί με τους γνωστούς Αναφιώτες μαστόρους. Στην Αθήνα, μάλιστα, ήρθαν σε επαφή με το ρεμπέτικο τραγούδι το οποίο, ειδικά μετά τον πόλεμο, έγινε πολύ αγαπητό στο νησί. Και παραμένει αγαπητό μέχρι σήμερα. «Τη δεκαετία του '70, που ξεκινούσε στην Ελλάδα η αναβίωση του ρεμπέτικου, παίζαμε μαζί με τον Γιώργο Ξηντάρη και τους αδελφούς Σύρου κάθε καλοκαίρι στα μαγαζιά της Σκοπέλου», μου εξηγεί ο μουσικός Κώστας Καλαφάτης. «Το νησί τη δεκαετία του '80 έγινε πόλος έλξης όσων ήθελαν να ακούσουν ή να παίξουν ρεμπέτικο. Από εδώ πέρασαν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μανόλης Πάπος, ο Σπύρος Γκούμας, πολλοί…». Σήμερα η δεύτερη γενιά συνεχίζει τη ρεμπέτικη παράδοση στη Σκόπελο. Ο 22χρονος Γιάννης Ξηρογιάννης φτάνει σε λίγο με το τρίχορδο μπουζούκι του και αρχίζουν, στο μπαλκόνι του Κώστα, να γεμίζουν το σούρουπο με μουσική. Απέναντι, το βουνό Παλούκι έχει γίνει μοβ και μέσα στους ελαιώνες και τα πεύκα μόλις ασπρίζουν τα πολλά του μοναστηράκια. «Το Αγιον Ορος της Σκοπέλου», που έλεγε κι ο παπα-Νικόλας.
MAMMA MIA SKOPELOS!
Στο φετινό Τουριστικό Πανόραμα, η Σκόπελος διαφημιζόταν ως το νησί του «Mamma mia», μιας κι εκεί γυρίστηκε πέρυσι η ομώνυμη ταινία με τους Πιρς Μπρόσναν και Μέριλ Στριπ. Το κουβεντιάζουμε γελώντας, καθώς λιαζόμαστε στην ονειρική Καστάνη, μία από τις ομορφότερες παραλίες (όπου και έγιναν τα περισσότερα γυρίσματα της ταινίας). Τα νερά είναι απίστευτα καθαρά και γαλανά. Ετσι είναι οι περισσότερες παραλίες στη Σκόπελο. Ψιλό, κατάλευκο βότσαλο, νερά να σε τρελαίνουν και πεύκα ώς την άκρη σχεδόν της αμμουδιάς. Πεύκα. Πολλά πεύκα. «Το 75% του νησιού είναι δάση και από αυτά 80% - 90% είναι χαλέπιος πεύκη», μου εξηγούσε νωρίτερα ο δήμαρχος (γεωπόνος γαρ ο ίδιος!). «Τα δάση στη Σκόπελο δεν είναι ούτε ιδιωτικά ούτε κρατικά. Είναι διακατεχόμενα: το κράτος έχει την ψιλή κυριότητα και ο ιδιοκτήτης έχει τη νομή και τη χρήση. Το δάσος δεν αλλάζει ποτέ χρήση, δεν καταπατείται…». Αυτό ίσως εξηγεί πώς δεν έγινε κάρβουνο, μέχρι σήμερα, η Σκόπελος. Ενα μέρος στα νότια, βέβαια, κάηκε πρόσφατα. «Ηταν πυρκαγιά από αμέλεια και μάλιστα χειμώνα. Το καλοκαίρι είμαστε όλοι πυροφύλακες. Το χειμώνα χαλαρώνουμε λίγο…», μου λέει ο δήμαρχος.
Ο,τι δεν είναι δάση στη Σκόπελο είναι ελαιώνες και δαμασκηνιές. Το δαμάσκηνο Σκοπέλου, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, είναι διάσημο. «Το Αζαν Σκοπέλου προέκυψε από το γαλλικό δαμάσκηνο Αζάν, έπειτα από επικονιασμό με το αυγάτο δαμάσκηνο. Είναι μοναδική ποικιλία», μου τονίζει ο δαμασκηνοπαραγωγός Θανάσης Γριπιώτης. Περνάμε τα δαμασκηνοτόπια στο Δίτροπο, στον Καλόγερο, περνάμε τους απίθανους όρμους της δυτικής ακτής, τον Αγνώντα, τον Πάνορμο, το Μπλο με τα λευκά κότερα, την Αντρίνα -εκεί που η ομώνυμη πειρατής αυτοκτόνησε όταν έχασε ασκέρι και πλεούμενο μαζί- και φτάνουμε στο Εληος. Λέγεται και Νέο Κλήμα γιατί εδώ εγκαταστάθηκαν κάτοικοι του Κλήματος μετά τους σεισμούς του 1965. Το Κλήμα σήμερα είναι ένα χωριό μπιζουδάκι: παλιά σπίτια βαμμένα ροζ, φιστικί, γαλάζια, πράσινα, με ξύλινα μπαλκονάκια -τα περισσότερα αναστηλωμένα από ξένους-, απίστευτα ήσυχο και πνιγμένο στη βλάστηση, τις μουριές και τις συκιές. Φτάνουμε και στη Γλώσσα, το μεγάλο χωριό στα βορειοδυτικά, που είναι χτισμένο κοντά στη θέση της αρχαίας Σελινούντας. Χωριό ναυτικών και ψαράδων, με καμιά 1.500αριά κατοίκους, έχει διασώσει πολλή από την αρχιτεκτονική του κληρονομιά. Την παρατηρούμε περπατώντας τα ανηφορικά δρομάκια και τα απότομα καλντερίμια. «Τη λένε Γλώσσα γιατί σου βγαίνει η γλώσσα για να την περπατήσεις», λέει γελώντας η Γλωσσιώτισσα Αλεξάνδρα Σταματίου.
Οδηγήσαμε ψηλά στους ερημικούς χωματόδρομους του Κάβου Γουρούνι, με τον χιονάτο φάρο, και καταλήξαμε σε ένα παράκτιο μετέωρο αργά το μεσημέρι. Ο υπέρλαμπρος ήλιος έκανε τη θάλασσα να τρέμει ολόγυρα από το βράχο με το ξωκλήσι του Αη Γιάννη στο Καστρί. Τα νερά είναι βαθιά μπλε με κίτρινες στάμπες από τα βουλιαγμένα μονόπετρα. «Εδώ», μου λέει η Ιωάννα, η κόρη του δήμαρχου, «γυρίστηκε το τέλος της ταινίας Mamma mia, η σκηνή του γάμου». Ολα μου φαίνονται μακριά. Η Σκόπελος, οι καλλιτέχνες, τα μοναστήρια, το Κάστρο, τα δαμάσκηνα, οι παραλίες, όλα. Και το μόνο που βλέπω να με μαγνητίζει, να μου ρουφάει το μυαλό είναι το βαθύ νερό. Και ό,τι κολυμπάει μέσα του. «Move man, our dinner is swimming…», φωνάζει ο φωτογράφος μου φορώντας το μαγιό του. Εχει δίκιο. Πρέπει να πιάσω κάνα δυο χοντροσαργούς για το βράδυ…
ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ
Ισως το πιο ποιητικό και εντυπωσιακό μνημείο της Σκοπέλου! Είναι η εκκλησία της Παναγίας Επισκοπής του 1670, χτισμένη πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού του 1078. Γεμάτη αρχαίο υλικό, περιτριγυρίζεται από μια αυλή επίσης σπαρμένη με αρχαία και με υπέροχης αισθητικής κτίσματα. Σημείωση: όλα αυτά είναι ιδιωτικά! Ανήκουν στον ευγενικό κύριο Απόστολο Δημητριάδη και πιθανώς θα μπορέσετε να τα δείτε.


Τραβηγμένες γύρω στις 10. Δυο φωτοΣτη μία, είναι το μπλοκο  στην Β, Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού. Οι κλούβες είναι λοξά τοποθετημένες, 5-6 ακόμα είναι παρακάτω στην Ηρώδου του Αττικού.
Δεν αφήνουν τον κόσμο αν πάει στο Σύνταγμα και αναγκάζονται όλοι να πάνε από το Κολωνάκι.
Είναι φανερό πως από την Ηρώδου του Αττικού θα μπαινοβγαίνουν οι βουλευτές.

Η αλλη φωτογραφία είναι από τα κάγκελα στα λουλουδάδικα. 2,5 μέτρα ύψος !
Διπλή σειρά ζώα μπροστα, πίσω από τα κάγκελα υπάρχουν μεταλλικές αντιρίδες για να αντεχουν στο σπρώξιμο, υπάρχουν ακόμα 2 φορτηγά και 4 κλουβες κάθετα.
Προσοχή, αυτό το κάγκελο δεν πέφτει με σπρώξιμο αλλά με τράβηγμα. Στ πανω μέρος έχει ένα μεταλλικό ρίχτι προς τα έξω, αμα πέσει μπορεί να κάνει ζημιά σε άνθρωπο. Είναι σε δύο κομάτια ενωμένα με συρματόσκοινο. Δεξιά έχει μια πόρτα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ) ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ


Καμιά εμπιστοσύνη στις μανούβρες τους!->
Να πάρουν πίσω τα βάρβαρα μέτρα!

·      Η διέξοδος του αγώνα μας δεν περιορίζεται στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, αλλά στην ανατροπή του κοινωνικού, πολιτικού συστήματος της εξάρτησης, της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης. Μια τέτοια ανατροπή προϋποθέτει το σπάσιμο των δεσμών οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτικής, πολιτιστικής εξάρτησης απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς και μηχανισμούς.
·      Ο αγώνας μας δεν εγκλωβίζεται στην αναζήτηση μιας «καλύτερης» κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, τεχνοκρατών) γιατί στα σημερινά ταξικά πλαίσια απλώς δεν υπάρχει τέτοια.
Δεν προσανατολιζόμαστε στην αναζήτηση του «συμφερότερου» ξένου προστάτη, δεν διαπραγματευόμαστε τους όρους της εξαθλίωσης και υποδούλωσης του λαού και της χώρας.
·      Δεν αποδεχόμαστε τα ιμπεριαλιστικά δεσμά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών ληστρικών μηχανισμών. Δεν αποδεχόμαστε τον «ευρωμονόδρομο» και τα διάφορα «δόγματα» της υποδούλωσης στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
·      Δεν επιλέγουμε νόμισμα ενώ η λιτότητα, η ανεργία και η φτώχεια θα θεριεύουν.
·      Δεν κρυφοκοιτάζουμε κοινοβουλευτικά έδρανα.
Δεν μας συγκινεί η προοπτική να γίνουμε σύμβουλοι του κράτους και των πρωθυπουργών.
·      Δεν μας εκτονώνει η προοπτική ενός στημένου δημοψηφίσματος.
·      Δεν ψάχνουμε ευρωπαίους Τσάβες, μασκαρεμένους «λαοπρόβλητους» ηγέτες, νέα «εξαγνισμένα» αστικά κόμματα, νέα πρόθυμα αριστερά αναχώματα.
·      Θέλουμε να ενωθούν όλες οι λαϊκές δυνάμεις ώστε να πετύχουμε μια μεγάλη πρώτη νίκη. Να ενωθούμε στο στόχο της συντριβής της «μεσοπρόθεσμης» λεηλασίας.
·      Να ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες επαναστατικές και ριζοσπαστικές αλλαγές, στην άμεση προοπτική μιας άλλης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
·      Ο αγώνας μας είναι πολιτικός, ταξικός, κοινωνικός, και -συνεπώς- αντιιμπεριαλιστικός και αντικαπιταλιστικός.
·      Παλεύουμε για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
·      Δεν διαμαρτυρόμαστε απλώς. Δεν αγαναχτούμε μόνο. Δεν επαιτούμε. Δεν υποτιμάμε τον εχθρό ούτε παρασυρόμαστε απ’ τα «χάδια» του τώρα που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
·      Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας θα ‘ναι μακρύς και δύσκολος, ενώ θα χρειαστεί κι άλλες θυσίες.
·      Ζητάμε δημοκρατία για ν’ ακουστεί η φωνή μας που φιμώνεται για δεκαετίες.
Ζητάμε δημοκρατία και ανεξαρτησία από το κράτος για να έχουμε το δικαίωμα να οργανωνόμαστε, να συνεταιριζόμαστε, να διαδηλώνουμε.
·      Δεν πέφτουμε στις αντιδραστικές-αντιοργανωτικές παγίδες του συστήματος.
Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να προετοιμαστούμε με όποιες μορφές επιλέγει η λαϊκή θέληση, απέναντι σ’ ένα πάνοπλο κράτος. Μόνο έτσι θα νικήσουμε!
15 Ιουνίου 2011
Το Π.Γ. του ->ΚΚΕ(μ-λ)

Συντονιστείτε στο skopelosnews και παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις

11.00 στην Ηρώδου Αττικού

Αποκλεισμένη η Βασ. Σοφίας με φράγμα στο ύψος της Ηρώδου Αττικού.
Μπορείς να περάσεις προς πλατεία Συντάγματος μόνο μέσα από το Κολωνάκι.
Πολλές μηχανές της αστυνομίας.
Το κλίμα των διαδηλωτών είναι χαλαρό, πάντως.

συνεχής ενημέρωση

Από τηλέφωνο πριν λίγο που βγήκε στον αέρα ο κόσμος είναι εξαγριωμένος με το φράχτη. Κάποιοι ανέφεραν ότι τέτοιους χρησιμοποιούν συνέχεια στο Ισραήλ πέρα από το g8

Πάτρα-τώρα: Προσυγκέντρωση Αγανακτισμένων στην πλατεία Γεωργίου-Γενική απεργία-Οι συγκεντρώσεις στην Πάτρα


Προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου πραγματοποιούν αυτή την ώρα Αγανακτισμένοι της Πάτρας, οι οποίοι στη συνέχεια θα βρεθούν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μαζί με τους συγκεντρωμένους έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.Στην Πάτρα θα πραγματοποιηθούν και αυτή τη φορά ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Τριών Συμμάχων, ενώ κλειστή είναι η Αγίου Ανδρέου, από την Πάτρέως μέχρι την Κολοκοτρώνη.
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της Πάτρας στις σημερινές κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Όλγας πραγματοποιούν στις 10.30 το πρωί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ. «Ραντεβού» στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Τριών Συμμάχων δίνει από την πλευρά του το ΠΑΜΕ.
Παράλληλα για σήμερα το απόγευμα οι Αγανακτισμένοι Πολίτες της Πάτρας απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν από τις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου.
Μετά τις πρωινές συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ θα ακολουθήσουν δυο ξεχωριστές πορείας διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.
Δική τους πορεία προγραμματίζουν και οι αντιεξουσιαστές, οι οποίοι έχουν απευθύνει κάλεσμα για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία Όλγας. Θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις στο πρώην Παράρτημα της οδού Κορίνθου.

Η ΕΛ.ΑΣ έστησε γυάλινο τείχος στη Βασ. ΣοφίαςΧιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας την Τετάρτη (15/06) με στόχο να μην προκληθούν επεισόδια και να αποτραπεί ο αποκλεισμός στη Βουλή. Πάνω από 5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς θα γίνουν κινητοποιήσεις σε τέσσερα σημεία της Αθήνας.

Όλο το προσωπικό της ΕΛΑΣ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ έχουν κληθεί στην Αθήνα 12 διμοιρίες των ΜΑΤ από την επαρχία.

Κλειστοί από τις 6:00 το πρωί οι δρόμοι στο κέντρο. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην Αμαλίας από Συγγρού, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον και στην Ακαδημίας από την Κανάρη. Μέσα στη μέρα αναμένεται εκτροπές της κυκλοφορίας επί των οδών Αλεξάνδρας, Πατησίων, Ιουλιανού, Θ. Δηληγιάννη, Πλ. Καραϊσκάκη, Αχιλλέως, Λ. Κων/πόλεως, Ιερά Οδό, Πειραιώς, Χαμοστέρνας, Καλλιρόης, Αρδηττού και Φειδιππίδου.


Μάλιστα οι αστυνομικοί έστησαν σιδηρόφρακτο τείχος στη Βασ. Σοφίας, αποκλείοντας την πρόσβαση στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής στους διαδηλωτές οι οποίοι φωνάζουν "Αν έχετε τιμή αν έχετε πατρίδα ανάποδα ανάποδα γυρίστε την ασπίδα".

Τα ΜΑΤ ανοίγουν δρόμο στους βουλευτές για να φτάσουν στο Σύνταγμα

Ενταση επικράτησε πριν από λίγα λεπτά στη Β. Κωνσταντίνου στο ύψος της Ρηγίλλης, όταν οι διαδηλωτές εντόπισαν ομάδα βουλευτών που προσπαθούσαν να φτάσουν στο κοινοβούλιο. Τα ΜΑΤ ωστόσο απώθησαν τους διαδηλωτές πριν λάβουν διαστάσεις τα επεισόδια και άνοιξαν δρόμο για τους βουλευτές, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στο Σύνταγμα.

Πηγή: http://zoo-m.blogspot.com/2011/06/blog-post_9770.html#ixzz1PKSXSaWO

Συντονιστείτε στο skopelosnews και παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις

Αυξάνεται συνεχώς ο κόσμος στο Σύνταγμα και ακόμα η ώρα ειναι (10.45)! Σε μεγάλες επιχειρήσεις η' οργανισμούς υπάρχουν στις εισόδους μπλόκα διαδηλωτών για να διασφαλίσουν της απεργιας. Στην Βασ/σης Κων/νου πίσω από το πολεμικό μουσείο έχουν προσαχθεί περίπου 10 άτομα για το λόγο οτι έκαναν καθιστική διαμαρτυρία!!!!(επιβεβαιωμενο) ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συλλήψεις και τραυματισμός διαδηλωτή

10 συλλήφθένετες και δυο τραυματιές διαδηλωτών στο μπλόκο Ριζάρη και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Οι συγκεντρωμένοι στη Ρηγίλλης και Βασιλ. Σοφίας έδιωξαν βουλευτικά αυτοκίνητα. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!!!! 

ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ


Εμείς, η επιτροπή αγώνα της Σκοπέλου  βλέπουμε ότι μέρα με την μέρα η κατάσταση χειροτερεύει.

Το νέο μνημόνιο που προτείνετε προς ψήφιση στην ελληνική βουλή σπρώχνει την Ελλάδα, τους εργαζόμενους και την νεολαία στην καταστροφή.
τα ψέματα για αυξήσει του τουρισμού δεν πιάνουν ,η κατάσταση των νησιών και με την επικείμενη αυξήσει του ΦΠΑ είναι ταφόπλακα και για των ελληνικό τουρισμό ,μας γυρνάτε χρόνια πολλά πίσω που τους  γονείς μας τους ειχατε  κανει   μετανάστες ,εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να μας στείλετε ξανά στην ξενιτιά σαν οικονομικοι  μετανάστες .μπορουμε να ζησουμε στον τοπο μας.

Την παρούσα στιγμή στους βουλευτές της Μαγνησίας μπαίνει ένα ξεκάθαρο δίλημμα:
Θα ψηφίσετε ναι η όχι στο νέο  μνημόνιο;
Όντας ενήμεροι του περιεχόμενου του σας καλούμε ευθέως να το καταψηφίσετε. Και δηλώνουμε ότι εάν ψηφίσετε υπέρ του μνημονίου, θα είστε στο εξής ανεπιθύμητοι στην Σκόπελο

Επιτροπή αγώνα Σκοπέλου

ΑΡΝΙΕΜΑΙ στη κατοχή του νέου Τσολάκογλου Παπανδρέου


Μη δουν προοδευτικό τραγούδι.. μπαίνουν όλα τα χαζοχαρούμενα ψευτο-σοσιαλιστάκια και κατηγορούν τους αγώνες και το αίμα που χύθηκε. Χειρότερα από τους ακροδεξιούς -τουλάχιστον αυτοί το λεν ξεκάθαρα πως έχουν πάθει λοβοτομή. Η μόνη λύση γ αυτούς θα ήταν να παρακαλέσει ο μπαμπάκας κάποιον πράσινο βουλευτή να τους χώσει κάπου... Γι αυτό πρέπει να κόψουμε τον κώλο κάθε καρεκλοκένταυρου και κάθε κεφαλαιοκράτη! ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ την κατ'επίφαση εξουσία τους!

Γι αυτό εμπρός μαρς ΑΡΙΣΤΕΡΑ!


Αφου είσαι ανθρώπινο πλάσμα, κι ανάγκη σου πρώτη το ψωμί
Από τα λόγια τα παχιά μην περιμένεις τροφή

Γι αυτό εμπρός μαρς ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

O υμνος του ΕΛΑΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ !!!


Με το τουφέκι μου στον ώμο σε πόλεις κάμπους και χωριά
της λευτεριάς ανοίγω δρόμο το στρώνω βάγια και περνά
Εμπρός ΕΛΑΣ ΕΛΑΣ ΕΛΑΣ για την Ελλάδα
Το δίκιο και τη λευτεριά
Σ' ακροβουνό και σε κοιλάδα
Πέτα πολέμα με καρδιά ω ΕΛΑΣ
ένα τραγούδι ειν' η ζωή σου
όταν στη μάχη πολεμάς
κι αντιλαλούν απ' τη φωνή σου
πλαγιές και κάμποι ΕΛΑΣ ΕΛΑΣ

Με χίλια ονόματα μια χάρη ακρίτας είτ' αρματολός
αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είμ' ο ίδιος ο λαός

Εμπρός ΕΛΑΣ...

Παντού η πατρίδα μ' έχει στείλει φρουρό μαζί κι εκδικητή
κι απ' την ζωή μου θ' ανατείλει καινούργια λεύτερη ζωή

Εμπρός ΕΛΑΣ...

Σαν σήμερα, στις 15 Ιούνη του ’45, ο Άρης είχε κυκλωθεί στη Χαράδρα του Φάγκου… Έφυγε ο Καπετάνιος…


15 Ιούνη 2011, νέα κατοχή της πατρίδας μας, Απεργία για να φύγει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση...
Καλή αντάμωση στα γουναράδικα, Καπετάνιε!
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ" ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ


-ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ;;;

-ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ;;

-ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ(ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ":

"Κανείς δεν αγνοεί βέβαια πόσο επαχθής είναι η σημερινή πραγματικότητα για όλους σχεδόν τους Ελληνες. Και κανείς δεν αμφισβητεί ότι πολλοί συμπατριώτες μας βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Εύλογα δε. Κεκτημένα ανετράπησαν, αυτονόητα κατέρρευσαν, προσδοκίες διαψεύστηκαν, ειδικά δε για τους νέους, τουλάχιστον τους μη προνομιούχους ή υπερπροικισμένους οι διαφαινόμενες προοπτικές προκαλούν δέος.

Εξίσου γνωστό είναι όμως, επίσης, ότι απελπισία και ορθολογισμός σπανίως συμβαδίζουν. Γιατί η απελπισία οδηγεί στον πανικό και αυτός σε κινήσεις σπασμωδικές ή χωρίς προσανατολισμό, οι οποίες όχι σπάνια αντιστρατεύονται τους στόχους και τα συμφέροντα εκείνων που τις αποπειρώνται.

Αν λοιπόν αποφασίσαμε να προσυπογράψουμε το παρόν δεν είναι επειδή, περιχαρακωμένοι στον ακαδημαϊκό μικρόκοσμό μας δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε _ και ακόμη περισσότερο να νιώσουμε _ την αγανάκτηση, την απόγνωση και την ανάγκη για αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά επειδή θεωρούμε χρέος μας να θέσουμε, υπό μορφή ερωτημάτων, ενώπιόν της, κάποια δεδομένα καθώς και προβληματισμούς που εκτιμούμε ότι πηγάζουν από την απλή λογική.

Πρώτον: Με τη δαιμονοποίηση των ξένων κυβερνήσεων _ οι οποίες οφείλουν να φορολογούν τους πολίτες τους για να συνεχίζεται ο χαμηλότοκος δανεισμός μας, εις βάρος ίσως των άμεσων αναπτυξιακών προοπτικών των χωρών τους _ δεν εγκλωβιζόμαστε σε μια συμπεριφορά ομφαλοσκόπησης που αγνοεί τα δεδομένα της πραγματικότητας και τη συνθετότητα του σύγχρονου κόσμου; Πράγματι.

Οι πολιτικοί εντολοδόχοι των δανειστών μας δεν έχουν, και αυτοί, απέναντί τους κοινοβούλια, κοινές γνώμες, υποχρέωση λογοδοσίας σε επίσης αγανακτισμένους ανθρώπους που ενδεχομένως θεωρούν ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας _ εφόσον η ίδια δεν καταβάλλει ένα επώδυνο τίμημα για την ανόρθωσή της _ είναι ασύμφορη, παράλογη, άδικη, ακόμη και επισφαλής;

Δεύτερον: Εάν, κατά το διάχυτο λαϊκό αίτημα, φύγει η Τρόικα, καταγγελθεί το επαχθές και «απεχθές», μνημόνιο, κηρυχθεί χρεοστάσιο κλπ. η κατάσταση του μέσου έλληνα θα βελτιωθεί ή, κατά την κοινή λογική, θα επιδεινωθεί, δραματικά και ραγδαία;

Τρίτον: Το ότι πολλές αποφάσεις των πολιτικών μας ηγεσιών δεν είναι κοινωνικά δίκαιες ή οικονομικά αποτελεσματικές αναιρεί το γεγονός πως καμία εναλλακτική προοπτική δε διαφαίνεται σήμερα πιο «αναίμακτη» ή λιγότερο επώδυνη από τη συνέχιση της χρηματοδότησής μας, έστω και με τους, σκληρούς πράγματι, όρους του Μνημονίου;

Τέταρτον: Εμείς ως λαός δεν έχουμε καμία ευθύνη για την παρούσα δραματική κατάσταση; Δεν καθυστερήσαμε με μαζικές κινητοποιήσεις τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού μας συστήματος; Οι πολιτικές μας επιλογές, η επίμονη απαίτηση ευχάριστων προεκλογικών υποσχέσεων που οδηγούσε τα κόμματα σε πλειοδοσία «δεσμεύσεων» και εξοστράκιζε τις φωνές της πρόνοιας και της λογικής, ο ατομικός υπερδανεισμός και ο ακραίος υπερκαταναλωτισμός την περίοδο της φαινομενικής ευμάρειας δεν συνέβαλαν στη σημερινή κατάσταση; Και υπήρξαν ποτέ λαοί που δεν κατέβαλαν τίμημα για τα λάθη τους;

Μήπως, λοιπόν, αντί της διαρκούς μεμψιμοιρίας, της συνεχούς καταγγελίας των ξένων και των αέναων κλαυθμών, θα αποτελούσε πιο ορθολογική αντίδραση η αποδοχή της νέας πραγματικότητας ως κατάστασης δυσχερώς (και μόνο σε βάθος χρόνου) αναστρέψιμης, καθώς και ο πολλαπλασιασμός των ατομικών και συλλογικών μας προσπαθειών για την έξοδο από την κρίση; Οπως, δηλαδή, έκαναν μεταπολεμικά λαοί που είχαν χάσει τη μάχη στα στρατιωτικά πεδία, κέρδισαν όμως αυτήν της ειρήνης

Σε τελική ανάλυση εμείς, παρά τα κονδύλια που κατά τις τελευταίες δεκαετίες εισέρευσαν πλουσιοπάροχα στη χώρα μας, χάσαμε τη μάχη της ανάπτυξης και προϋπόθεση για να μη χάσουμε τον πόλεμο είναι να ανακτήσουμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη πρώτα του εαυτού μας, στη συνέχεια δε και των ξένων, ως λαός που διδάσκεται από τα λάθη του και αγωνίζεται για την αναίρεση ή έστω τον περιορισμό των συνεπειών τους.

Καθηγητής Θάνος Βερέμης, ιστορικός, πρώην πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Καθηγητής Απόστολος Γεωργιάδης, αστικολόγος, πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών

Καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος, πολιτικός επιστήμων

Καθηγητής Θόδωρος Κουλουμπής, διεθνολόγος, πρώην πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ

Αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, πολιτικός επιστήμων

Αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, πολιτικός επιστήμων

Καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, διεθνολόγος, αντιπρόεδρος ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αστικολόγος, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών

Επίκουρους καθηγητής Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος

Καθηγητής Γρηγόρης Τσάλτας, διεθνολόγος, εκλεγμένος πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πολιτικός επιστήμων

Το παρόν κείμενο είναι ανοικτό σε προσυπογραφές"

 http://neakeratsiniou.blogspot.com/

Η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε νέα συλλαλητήρια, το Σάββατο 18 Ιούνη σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Δελτίο Τύπου

Το ΠΑΜΕ καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα και της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε νέα συλλαλητήρια, το Σάββατο 18 Ιούνη σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Οι δυνάμεις τους ΠΑΜΕ στην πρόσφατη συνεδρίαση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απαίτησαν την σαφή καταδίκη των νέων βάρβαρων μέτρων του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», την κλιμάκωση της πάλης με στόχο την πλουτοκρατία, την ΕΕ και τα κόμματα της. Πρότειναν κλιμάκωση της πάλης με 48ωρη απεργία κατά την συζήτηση των μέτρων στην ολομέλεια της Βουλής.

Σε αυτήν την πρόταση επιμένουμε! Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνεργοι και η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν αμείλικτο πόλεμο που έχει κηρύξει το κεφάλαιο. Σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά, αποφασιστικά. Να κάνουμε νόμο το δίκιο μας.
Οι εργαζόμενοι από τα κάτω, μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, με το πύκνωμα της δράσης των επιτροπών αγώνα και των σωματειακών επιτροπών, να σπρώξουν την κατάσταση προς τα εμπρός, να πιστέψουν στη δύναμη τους, να μπούνε μαζικά στη μάχη. Να ανοίξει η συζήτηση μέσα στους τόπους δουλειάς, στις φτωχογειτονιές, στη νεολαία. Να μη μείνει εργάτης έξω από αυτό το κάλεσμα μάχης.
Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε κάθε πόλη.
Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 πμ.

Η προσπάθεια φίμωσης του ΠΑΜΕ, ο σταθερός αποκλεισμός από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι συμπτωματική. Εντάσσεται, σε σχεδιασμό με στόχο να κατευθυνθεί το δικαίωμα στην πληροφόρηση, να δημιουργηθούν εμπόδια στην επαφή των εργαζομένων με το ΠΑΜΕ, με τα ταξικά σωματεία.


Η φίμωση που επιχειρείται δε θα περάσει. Το ΠΑΜΕ ήδη αναπτύσσει και θα κλιμακώσει μια σειρά από δραστηριότητες στον τομέα της πληροφόρησης, ώστε οι εργαζόμενοι να μαθαίνουν τις θέσεις μας, τις δραστηριότητες μας, να κρινόμαστε απ΄ ευθείας από αυτούς.

Ύστερα από την πρώτη προσπάθεια ζωντανής κάλυψης του συλλαλητηρίου στις 3 Ιούνη, αύριο 15 Ιούνη μέρα πανεργατικής-γενικής απεργίας θα μεταδοθεί η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ζωντανά (10πμ) μέσω της ιστοσελίδας μας (Http://www.pamehellas.gr/main.php).

Είσαι μαλάκας;... Ε, τότε κάτσε σπίτι σου!


Πολυτεχνείο
Αναδημοσίευση από το blog "Τοίχο-Τοίχο":

Είσαι μαλάκας;... Ε, τότε κάτσε σπίτι σου!
Είσαι άνεργος; Έχεις δικαίωμα στην εργασία αλλά δε βρίσκεις δουλειά ούτε για delivery;
Έχεις τα προσόντα αλλά σε τρώει η αυτοενοχοποίηση της παρασιτικής ζωής;

Είσαι μισθωτός (είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα) και σου κόψανε δυο-τρεις μισθούς, δεν ξέρεις αν θα πάρεις σύνταξη και πότε; Σου κόψανε 13ο και 14ο μισθό; Σε βάζουν τα αφεντικά σου να δουλεύεις 12ωρο και να πληρώνεσαι με το βασικό του 8ωρου; Δε μπορείς να σηκώσεις κεφάλι υπό την απειλή της απόλυσης;
Οι "εκπρόσωποί" σου, οι εργατοπατέρες/συνδικαλισταράδες τα χουν κάνει πλακάκια με τις κυβερνήσεις και σε κρατούν "ήσυχο" και δαμασμένο;

Είσαι αυτοαπασχολούμενος και τα μηνιαία έσοδά σου δε φτάνουν ούτε γι το 250άρι του ΤΕΒΕ; Δουλεύεις όλη μέρα μπας και μαζέψεις ένα αξιοπρεπές μεροκάματο;
Η τράπεζα σου κατέσχεσε το εργαλείο της δουλειάς σου; (γραφείο , αυτοκίνητο)

Είσαι μικροεπιχειρηματίας και τα δάνειά σου υπερβαίνουν τον τζίρο σου; Ψάχνεις με το τουφέκι για πελάτη; Αναγκάζεσαι -παρά τη θέλησή σου- να περικόψεις μισθούς ή δώρα από τους εργαζομένους σου ή ακόμη χειρότερα να απολύσεις κάποιον ή κάποιους;
Αναγκάζεσαι να πουλήσεις την επιχείρησή σου γιατί δε βγαίνεις;

Είσαι συνταξιούχος και δεν έχεις πάρει ακόμη το εφ'άπαξ ή παίρνεις κουτσουρεμένη τη σύνταξη (απ τα μισά ταμεία); Με τα νέα μέτρα θα κουτσουρευτεί κι άλλο η ήδη μικρή σου σύνταξη;

Είσαι φοιτητής και βλέπεις μπροστά σου ζοφερο μέλλον με ανεργία; Στο πανεπιστήμιο δεν έχεις πλέον ούτε τα βασικά εφόδια; (δωρεάν βιβλία, σημειώσεις) Δεν μπορούν οι γονείς σου να συντηρήσουν το σπίτι που νοικιάζεις γα να σπουδάσεις;

Είσαι μαθητής
και παρακολουθείς τους "μεγάλους" να καταστρέφουν έναν κόσμο που σου ανήκει; Να σου υποθηκεύουν το μέλλον;

Είσαι ΑΜΕΑ και οι δαπάνες του Κράτους για σένα κρίθηκαν... περιττές από τις κυβερνήσεις και σε καλούν να τα βγάλεις πέρα μόνος σου;

Είσαι μάνα ή πατέρας και βλέπεις τα παιδιά σου να στερούνται το στοιχειώδες δικαίωμα της εργασίας; Να μην μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους; Να ζήσουν μόνα τους; Να παντρευτούν; Να κάνουν παιδιά;

Είσαι φορολογούμενος και πλήρωνες τους φόρους και τις εισφορές σου και οι κυβερνήσεις τα παίξανε στο Χρηματιστήριο και στον τζόγο των Ομολόγων;
Τώρα σου στερούν και το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την οποία την έχεις πληρώσει με τις κρατήσεις απ το μισθό σου;

Είσαι εργαζόμενος αλλά δουλεύεις "με μαύρα" κι είσαι ανασφάλιστος; Στο έλεος της τύχης η ζωή και η υγεία σου;

Είσαι μετανάστης και ήρθες για να δουλέψεις τίμια στη χώρα μας, δουλεύεις, αλλά το μεροκάματό σου συνεχώς συρρικνωνεται όπως και των ντόπιων συναδέλφων σου;

Είσαι Έλληνας
και δεν ανέχεσαι να παραδίδεται γη και ύδωρ στους οικονομικούς κατακτητές; Δεν ανέχεσαι να απεμπολείται η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος; Δεν ανέχεσαι να κοιτάς άπραγος τη λεηλασία της χώρας σου, της χώρας του Περικλή, του Μιλτιάδη, του Θεμιστοκλή, του Λεωνίδα, του Ρήγα Φερραίου και του Κολοκοτρώνη;

Τότε αύριο η θέση σου είναι στις πλατείες και τους δρόμους της Ελλάδας και κυρίως στο Σύνταγμα!
Αύριο περικυκλώνουμε τη Βουλή και δείχνουμε στους δωσίλογους εθνοπατέρες μας ποιος είναι το αφεντικό σε αυτόν τον τόπο!

Είσαι μαλάκας;
Τότε κάτσε σπίτι σου!
Κλάψε τη μοίρα σου μόνος σου, δες μετά mega ή alter για να σου πουν πόσο σε καταλαβαίνουν΄, πώς και πόσο πρέπει να αντιδράς και να μπήξουν το μαχαίρι ακόμη περισσότερο στην πληγωμένη αξιοπρέπειά σου!

Μπήκαν στην ¨πόλη" μας ρε!
Μπήκαν στην "πόλη" μας οι οχτροί!
Τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί
και 'μεις γελούσαμε στις γειτονιές!
Φωτιά μας ρίξαν οι οχτροί
και μεις φωνάζαμε στα σκοτεινά!
Μοιράσαν δώρα οι οχτροί
και μεις γελούσαμε σαν τα παιδιά!
Κρατούσαν δίκιο οι οχτροί
και μεις φωνάζαμε ζήτω και γεια
σαν κάθε μέρα!

Και μην ξεχνάς: οι κυβερνήσεις είναι σαν τους αδέσποτους σκύλους!
Όσο περισσότερο φοβούνται, τόσο περισσότερο δαγκώνουν!
Κι όταν μυρίζουν το φόβο σου, προσπαθούν να σε τρομοκρατήσουν περισσότερο!
Γιατί σε φοβούνται!
Ξέρουν ότι αν εσύ καταλάβεις τη δύναμή σου, τότε είσαι κυρίαρχος!
Δεν είσαι μόνος- είμαστε πολλοί!
Έλα και θα δεις!
Αύριο στο Σύνταγμα!

Ή ΤΑΝ Ή... ΠΑΡΑΤΑΝ!!!
Και "για να γελάσουμε και λίγο", δείτε και δυο βιντεάκια-παρωδίες για το ΠΑΣΟΚ, που πλέον είναι "ξένο σώμα" για την κοινωνία και άρα δε θα αργήσει και πολύ να μας αφήσει. Τι θα έρθει στη θέση του βέβαια, και αν θα είναι καλύτερο ή χειρότερο, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, για άλλο ποστ, και προφανώς θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο ο εργάτης "θα πιστέψει στη δύναμη του", ή θα δεχτεί κάποιον νέο "εθνοσωτήρα":

Κινητοποιήσεις για το κόψιμο δρομολογίων του ΚΤΕΛ Βόλου

Συνάντηση κατοίκων την Πέμπτη

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Kοινοτήτων Ανακασιάς, Άνω Βόλου, Κατηχωρίου και Σταγιατών, η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου για περικοπή πολλών δρομολογίων της γραμμής Νο 4 προς Κατηχώρι- Σταγιάτες, επειδή την θεωρεί ασύμφορη οικονομικά.

Άμεσα, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς - Ιωλκού - Μακρινίτσας συγκλήθηκαν τα Τοπικά Συμβούλια της Ανακασιάς, του Άνω Βόλου και του Κατηχωρίου τα οποία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση του Αστικού ΚΤΕΛ για την περικοπή των δρομολογίων και έλαβαν από κοινού την απόφαση για κινητοποιήσεις. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Σταγιατών.

Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης την Πέμπτη 16 Ιουνίου για το θέμα.

VIDEO ΣΟΚ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ: "ΜΕ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΕ Η κ. ΚΑΝΤΑΡΑΚΙΑ... ΜΕ ΧΥΜΗΞΕ ΝΑ ΜΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ... ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΓΟΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΜΟΥΛΑΡΙ..."
http://voliotaki.blogspot.com/

ΑΡΟΝ - ΑΡΟΝ, ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΟΠΗ ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ?

ΑΡΟΝ - ΑΡΟΝ, ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΟΠΗ ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΣΩ ΚΑΤΗΓΙΩΡΓΗ!!.. ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ....ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΑΛΙ ΡΕ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ!!!... ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ!!

Απόστολος Παπατόλιας «Μια νέα προοπτική για το λιμάνι του Βόλου η θαλάσσια σύνδεση Βόλου-Σμύρνης»

Απόστολος Παπατόλιας «Μια νέα προοπτική για το λιμάνι του Βόλου η θαλάσσια σύνδεση Βόλου-Σμύρνης»Επιστολή στον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Ιωάννη Διαμαντίδη και με θέμα, «Η θαλάσσια σύνδεση Βόλου-Σμύρνης- Μια νέα προοπτική για το λιμάνι του Βόλου»,

...απέστειλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας.

Στην επιστολή αναφέρει πως «Το λιμάνι του Βόλου, ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Μαγνησίας, γνώρισε στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 περίοδο μεγάλης ακμής χάρη στη θαλάσσια σύνδεση Βόλου-Συρίας. Οι γεωπολιτικές εντάσεις που κυριάρχησαν στη συνέχεια, εξαιτίας του πολέμου Ιράν-Ιράκ, καθώς και το κλείσιμο των συνόρων της Συρίας, αναίρεσαν το διεθνή ρόλο της σύνδεσης, αφού τα φορτία δεν μπορούσαν πλέον να προωθηθούν στη Μέση Ανατολή. Από τότε μέχρι και σήμερα, η γραμμή δεν επαναλειτούργησε, δεδομένου ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι της διακοπής της, ενώ δεν έχει υποχωρήσει ακόμη η γεωπολιτική και στρατιωτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Βεβαίως, η επαναλειτουργία της γραμμής αποτελούσε πάγιο αίτημα της συριακής πλευράς, όπως πιστοποιείται από διάφορα γεγονότα, με ενδεικτικότερα τον τελευταίο προεκλογικό λόγο του Ανδρέα Παπανδρέου στο Βόλο, την επίσκεψη του Κωστή Στεφανόπουλου στη Δαμασκό και τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις προς τον ΟΛΒ για συναντήσεις στη συριακή πρωτεύουσα. Η συστηματική αξιολόγηση, ωστόσο, της παρούσας συγκυρίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η θαλάσσια σύνδεση του Βόλου με τη Σμύρνη (Τσεσμέ) παρουσιάζει σήμερα σαφώς μεγαλύτερο οικονομικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον απ’ ότι η παλιά γραμμή με τη Συρία. Τα μειονεκτήματα δε της παλιάς σύνδεσης μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

α) Η Συρία, λόγω συνόρων, δεν εξασφαλίζει τις χερσαίες προσβάσεις προς τη Μέση Ανατολή, ενώ αποκλείει από το μεταφορικό έργο τόσο την τουρκική ενδοχώρα όσο και τις χώρες ανατολικά της Τουρκίας.

β) Η Συρία παραμένει για τη διεθνή κοινότητα δυνάμει «εμπόλεμη ζώνη».

γ) Ο χρόνος της θαλάσσιας πρόσβασης είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τη Σμύρνη, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ το κόστος μεταφοράς.

Αντιθέτως, η γραμμή Βόλου-Σμύρνης έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

α) Αποτελεί τη μικρότερη θαλάσσια διαδρομή από την Ευρώπη προς την Ασία.

β) Προσφέρει χερσαία ανταπόκριση από Ηγουμενίτσα ή Πάτρα, διευκολύνοντας τη μεταφορά φορτίων από και προς την Ιταλία.

γ) Εξυπηρετεί φορτία σε πολλούς δυνητικούς προορισμούς (Τουρκία, Συρία, Ιράν, Ιορδανία, Σαουδαραβία, Πακιστάν κ.λ.π.).

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα θα αναδεικνύονταν με σχετική ευκολία, εάν οι αρμόδιοι φορείς εκπονούσαν μια μελέτη, αξιολογώντας εναλλακτικά από τη μια τη χερσαία διαδρομή από Ηγουμενίτσα προς Κωνσταντινούπολη και από την άλλη τη χερσαία και θαλάσσια διαδρομή μέσω Ηγουμενίτσας-Βόλου-Σμύρνης. Ένα τέτοιο μοντέλο θα πιστοποιούσε ότι η δεύτερη διαδρομή είναι και φθηνότερη και συντομότερη.

Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονούμε ότι οι θαλάσσιες γραμμές Ιταλίας-Τουρκίας, μέσω Ισθμού, που λειτουργούν σήμερα, δεν εξασφαλίζουν οικονομίες κλίμακας, αφενός εξαιτίας του μεγάλου χρόνου του ταξιδιού, χωρίς μάλιστα αναλογική αύξηση του εισιτηρίου της νταλίκας, και αφετέρου της περιορισμένης εμπορικής αγοράς που απευθύνονται τα πλοία (Τουρκία), παρακάμπτοντας την ελληνική αγορά και τις διασυνδέσεις της.

Η γραμμή Βόλου – Σμύρνης υπερτερεί, επίσης, της αντίστοιχης Λαυρίου - Σμύρνης, που προβάλει ως ανταγωνιστικός πόλος, αφού η συνολική διαδρομή Ανκόνα – Ηγουμενίτσα – Βόλος – Σμύρνη είναι συντομότερη από τη διαδρομή Ανκόνα – Πάτρα – Λαύριο – Σμύρνη. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι και τα φορτία από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη ευκολότερα κατευθύνονται προς Βόλο παρά προς Λαύριο, εφόσον έχουν προορισμούς νοτιότερους απ’ την Κωνσταντινούπολη.

Τέλος, η γραμμή Βόλου – Σμύρνης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για καθαρά τουριστικούς σκοπούς, μέσω της χρήσης ειδικών πλοίων που είναι σε θέση να εξυπηρετούν, πέρα από τη μεταφορά φορτίων, και επιβάτες κρουαζιέρας (συνολικά διήμερες κρουαζιέρες στη Σμύρνη), εκδρομείς προς τα μικρασιατικά παράλια, καθώς και Έλληνες προσκυνητές με μικρασιατικές ρίζες.

Δυστυχώς, επί 25 χρόνια το ζήτημα της θαλάσσιας σύνδεσης του Βόλου επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο. Αντί να αναζητηθούν πρώτα τα φορτία που θα εξυπηρετούν τα πλοία, όλοι (πολιτικοί και μη) εκκινούν από λάθος αφετηρία, δηλαδή από το πρόβλημα της εξεύρεσης πλοίου! Παράλληλα, διαπιστώνεται ένας αδιέξοδος εγκλωβισμός στην αναβίωση της παλιάς γραμμής Βόλου – Συρίας, παρ’ ότι μέχρι τώρα το διεθνές διαμετακομιστικό περιβάλλον δεν είναι θετικό για μία τέτοια σύνδεση. Οι δε αποτυχημένες απόπειρες ορισμένων πλοίων τα τελευταία χρόνια μάλλον προδιαγεγραμμένες ήταν, αφού καμία γραμμή δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το ανάλογο μάρκετινγκ ή μία στοιχειώδη μελέτη πρόβλεψης για τη μεταφορά φορτίων…

Από τα παραπάνω καθίσταται ανάγλυφο ότι το πολιτικό προσωπικό της περιοχής μας (βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμος, ΟΛΒ) οφείλει να διερευνήσει το ενδεχόμενο και να διαχειριστεί με υπεύθυνο και συστηματικό τρόπο το εγχείρημα της θαλάσσιας σύνδεσης Ευρώπης – Ασίας, τεκμηριώνοντας τη σκοπιμότητα της προτεινόμενης γραμμής Βόλου – Σμύρνης, που μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά ωφέλιμη τόσο για τη θεσσαλική όσο και για την εθνική μας οικονομία. Η διοργάνωση ενός FORUM με τη συμμετοχή των Υπουργείων Ναυτιλίας, Μεταφορών και Εξωτερικών της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς, του Επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε. και του ομολόγου στον Αραβικό Σύνδεσμο, Ναυτιλιακών και Μεταφορικών εταιρειών, καθώς και των Επιμελητηρίων Βόλου και Σμύρνης, αποτελεί ένα φιλόδοξο αλλά ουσιαστικό βήμα, με τη στήριξη όλων, για να ανοίξουμε μια νέα προοπτική στους εμπορικούς δρόμους που θα γεφυρώσουν την Ευρώπη με την δυτική και νοτιοδυτική Ασία. 

Η περιφερειακή παράταξή μας «Θεσσαλών Δύναμη» έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά επαφών και συναντήσεων με τους συναρμόδιους φορείς της τοπικής μας κοινωνίας (Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, διοίκηση του ΟΛΒ, Επιμελητήριο Μαγνησίας), προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον για την προώθηση αυτού του ιδιαίτερα ελπιδοφόρου αναπτυξιακού εγχειρήματος. Με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι τόσο η διοίκηση του ΟΛΒ, η οποία απέστειλε και σχετικό έγγραφο στο Επιμελητήριο Σμύρνης, όσο και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, εμφανίζονται πεισμένοι για την αναγκαιότητα να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ωρίμανσης αυτού του Σχεδίου.
Κατόπιν των ανωτέρω, σας παρακαλώ να προγραμματίσετε συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων στο Υπουργείο σας, ώστε να επισημοποιηθούν και οι προθέσεις της Κεντρικής Διοίκησης σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου