Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Η 48ωρη απεργία του καναπέ

Η 48ωρη απεργία του καναπέ
Κατώτερες των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει οι διοργανωτές τις προηγούμενες μέρες οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν χθες στο Βόλο. Σε αντίθεση με την προηγούμενη απεργία πριν από δύο εβδομάδες, η 48ωρη κινητοποίηση που λήγει αύριο τα ξημερώματα μπορεί να προκάλεσε «μερικό μπλακ άουτ» σε βιομηχανίες και υπηρεσίες, σε καμία περίπτωση όμως στο Βόλο δεν μετατράπηκε σε γενικό λουκέτο. Σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι συνδικαλιστές του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αναχωρούν από το Βόλο για την Αθήνα για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και τον αποκλεισμό της Βουλής.

Στις βιομηχανίες της περιοχής αρκετοί εργαζόμενοι επέλεξαν να χτυπήσουν κανονικά κάρτα, ενώ και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα τα ποσοστά δεν ξεπέρασαν το 60%, γεγονός που αποδόθηκε ξεκάθαρα στην οικονομική στενότητα που επικρατεί και λειτουργεί ανασταλτικά για τους εργαζόμενους που μετρούν ήδη μεγάλες απώλειες στις αποδοχές τους. Στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες τα ποσοστά συμμετοχής, όπως επίσης και στις ΔΕΚΟ, ήταν πιο ψηλά, προσεγγίζοντας σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το 90%.Στο Βόλο έγιναν τρεις συγκεντρώσεις και πορείες, από το ΕΚΒ και το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ Μαγνησίας και τους Αγανακτισμένους. Η πορεία του ΕΚΒ διέσχισε τους δρόμους της πόλης και κατέληξε στην Παραλία του Βόλου, όπου συναντήθηκε με τους Αγανακτισμένους. Καθολικό αίτημα όλων των απεργών  η απόσυρση του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Ακούστηκαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ η πορεία των Αγανακτισμένων διασχίζοντας την οδό Δημητριάδος μόλις έφτασε μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ σταμάτησε, φωνάζοντας συνθήματα κατά του κυβερνώντος κόμματος. Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι το κτήριο της πρώην Νομαρχίας όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη κατάληψη, ενώ τελικός προορισμός ήταν το Δημαρχείο του Βόλου, όπου επίσης πραγματοποιήθηκε κατάληψη για μία ώρα χωρίς όμως άλλα απρόοπτα.
 
Οχι στα εκβιαστικά διλήμματα
«Η 48ωρη απεργία μας είναι η οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι σε μια κυβέρνηση που δείχνει να μην έχει λάβει το μήνυμα. Σε μια κυβέρνηση που έσπευσε να αλλάξει πολιτικό «πρόσωπο», όχι όμως και την πολιτική της… Ως εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέες και νέοι, που «δεν φάγαμε μαζί τα λεφτά» αξιώνουμε να αποσυρθεί αυτό το αντεργατικό και αντιλαϊκό «τερατούργημα» που βαφτίστηκε «σχέδιο εθνικής σωτηρίας», αλλά στόχο έχει να βάλει την ταφόπλακα στις εργατικές και ασφαλιστικές κατακτήσεις μας» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ που διάβασε στην απεργιακή συγκέντρωση εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ η Νέλλη Χονδρογιάννη.
 
Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας
 «Υπάρχει λύση, επεσήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης στην ομιλία που έγινε στην Πλατεία Πανεπιστημίου - υπάρχει φιλολαϊκή προοπτική, με οργανωμένο το λαό, με κοινωνική - λαϊκή συμμαχία και ισχυρό ΠΑΜΕ μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Σήμερα μπροστά στη συνολική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, μπροστά στην καπιταλιστική κρίση που πλήττουν στο σύνολό τους όλα τα λαϊκά στρώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία με τα μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ χθες το απόγευμα πραγματοποίησαν στον ίδιο χώρο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Συγκέντρωση εργαζομένων θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ και σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 10 το πρωί στην Πλατεία Πανεπιστημίου.
 
Στη Σκόπελο…
Εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της Σκοπέλου, επαγγελματίες, αλλά και κάτοικοι του νησιού έδωσαν χθες το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση που  πραγματοποιήθηκε χθες στον παραλιακό χώρο, μπροστά από το Σωματείο Οικοδόμων του νησιού. Την χθεσινή κινητοποίηση, που θα επαναληφθεί και σήμερα στις 10.30 το πρωί, διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ, υψώνοντας από κοινού φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στο μνημόνιο. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν παρουσία του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικού σύμβουλου Μανώλη Ραμαντάνη, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και μέλος του ΠΑΜΕ Σπύρος Πατσής, ο πρώην οικοδόμος και νυν συνταξιούχος Ηλίας Προκοπίου και το μέλος της διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων, Βαγγέλης Κορέντης, μεταφέροντας τον γενικό προβληματισμό, για τα τεκταινόμενα της τρέχουσας περιόδου.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger