Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Κ. Καρτάλης: Να στηρίξουμε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες






Τις προτάσεις του για τη βελτίωση του εφαρμοστικού νόμου κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο Κ. Καρτάλης επεσήμανε ότι είναι θετικό ότι δεν εξισώνεται ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο του πετρελαίου κίνησης καθώς έτσι προστατεύονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από μεγάλες επιβαρύνσεις και υποστήριξε ότι για 1η φορά τίθενται εισοδηματικά κριτήρια στις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις (λ.χ. στην έκτακτη εισφορά) ώστε να επιμερίζονται δικαιότερα τα βάρη.

Παρόλα αυτά τα μέτρα παραμένουν σκληρά και είναι για αρκεές κοινωνικές ομάδες άδικα.

Ο Κ. Καρτάλης σημείωσε ότι επείγει η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ώστε επιτέλους να πάψουν ορισμένοι να ζουν παρασιτικά και σε βάρος αυτών που δηλώνουν τα εισοδήματα τους. Ζήτησε ειδικότερα να εξαιρεθούν της μείωσης του αφορολόγητου οι πολύτεκνες οικογένειες καθώς οι οικογένειες αυτές ήδη δέχονται ιδιαίτερα βάρη από την αύξηση του κόστους ζωής την ίδια στιγμή που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία απορρόφησης της νέας φορολογίας. Επεσήμανε επίσης ότι είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί το ύψος του τέλους επιτηδεύματος ανάλογα με τα έσοδα του επιτηδευματία και όχι με βάση τον πληθυσμό της οικείας περιοχής όπως προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος («δεν μπορεί να πληρώνουν το ίδιο τέλος ένα μικρό καφενείο με ένα κλαμπ στη Μύκονο») και να εξαιρεθούν επίσης τα άτομα με αναπηρίες από την έκτακτη εισφορά (ενδεχομένως με βάση εισοδηματικά κριτήρια).

Κ. Καρτάλης για την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων
Στην ίδια συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο και αναφορικά με τις διατάξεις για την πολεοδομική ωρίμανση δημόσιων ακινήτων, ο Κώστας Καρτάλης σημείωσε «Είναι θετικό μεν ότι οι διαδικασίες του εφαρμοστικού νόμου για την πολεοδομική ωρίμανση των προς αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων προβλέπουν την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων που θα τύχουν του προληπτικού ελέγχου του Συμβουλίου Επικρατείας και θα προσαρμοσθούν στη νομολογία του.

Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση τέτοιες διαδικασίες πρέπει να εφαρμόζονται κατ΄ οικονομία και να μην οδηγούν στην ανατροπή πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κεκτημένων και φυσικά ούτε σε υπερβολικούς, για τις αντοχές του αστικού ή εξωαστικού χώρου, όρους δόμησης. Η ορθή πρακτική θα επέβαλε την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, των Ρυθμιστικών Σχεδίων της Αθήνας και των άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων αλλά και των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων ώστε να κινηθούμε από την πολεοδομική και χωροταξική αταξία στην οργάνωση του αστικού και εξωαστικού χώρου.

Κατά αυτό τον τρόπο και το περιβάλλον προστατεύεται αλλά και προσφέρονται δυνατότητες για τις αναπτυξιακές δράσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Με βρίσκει απολύτως αντίθετο η άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πολυτέλεια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger