Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Καρτάλης: Οι προστατευόμενες περιοχές να μη θεωρούνται βαρίδια για τις τοπικές κοινωνίες



  
Καρτάλης: Οι προστατευόμενες περιοχές να μη θεωρούνται βαρίδια για τις τοπικές κοινωνίες
«Οι προστατευόμενες περιοχές δεν πρέπει να θεωρούνται βαρίδια για τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε, από τη Ζάκυνθο, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στο διήμερο σεμινάριο με θέμα «Η βιώσιμη τουριστική Ανάπτυξη, η βιοποικιλότητα, και οι προστατευόμενες περιοχές».


Ο κ. Καρτάλης είπε στους φορείς και τους κατοίκους, που παρακολούθησαν το σεμινάριο, ότι «υπάρχουν δραστηριότητες νομοθετικά και διαχειριστικά κατοχυρωμένες, που μπορούν να παράγουν τοπικό πλούτο και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Μετά τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα στη Ιαπωνία το 2010, έχει διαμορφωθεί αυστηρό πλαίσιο για τις περιοχές στη Ευρώπη και τον κόσμο που έχουν σημαντικό φυσικό περιβάλλον».




Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ενώ εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς και συνεργάστηκαν το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ Ζακύνθου.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δρόσος Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Στέφανος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ζακύνθου, Αριστοτέλης Μαρτίνης.

Ο καθηγητής Στέφανος Παρασκευόπουλος, επισήμανε την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, όπως Ζάκυνθος, οι Β. Σποράδες και πολλές άλλες στην ελληνική επικράτεια.

Το ζητούμενο είπε, είναι οι πολίτες να συμμετέχουν στον σχεδιασμό δράσεων, να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν σε αυτό το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δρόσος Κουτσούμπας, έκανε λόγο για τη σοβαρή απειλή υποβάθμισης των περισσότερων ελληνικών νησιών, από την κακή διαχείριση των παράκτιων περιοχών και των θαλάσσιων πόρων, την καιροσκοπική ανάπτυξη χωρίς σχέδιο, τη μεροληπτική αντιμετώπιση των συγκρουόμενων συμφερόντων και κυρίως τη μη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων στις διαχειριστικές αποφάσεις.

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος όπως είπε, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας και σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου, έχει ήδη αναδειχθεί σε σπουδαίο οικονομικό και αναπτυξιακό παράγοντα.

Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, τόνισε ο καθηγητής, διαπιστώνεται ότι η ανάπτυξη Θαλάσσιων Πάρκων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ήπιων οικολογικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού (καταδυτικός, αλιευτικός, εκπαιδευτικός, κλπ) στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, μπορεί να συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στην προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων και των βιολογικών τους πόρων όσο και στην βιώσιμη ανάπτυξη αυτών των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger