Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«ΞΕΡΗ ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΣΠΑ;» Η κυρία Πόπη Γερακούδη, υποψήφια βουλευτή στον Νομό Καβάλας και τώρα περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

Οι «κολλητοί» του opengov
Πολιτικοί φίλοι, κομματικά στελέχη και αποτυχόντες βουλευτές τακτοποιήθηκαν σε κρατικές θέσεις βάζοντας στο περιθώριο την υποσχόμενη ανοιχτή διαδικασία επιλογής η οποία παρέλυσε για μήνες τον κρατικό μηχανισμό
Οι «κολλητοί» του opengov



 Oταν η κυρία Βάσω Παπανδρέου είπε στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών απευθυνόμενη σε πέντε υπουργούς ότι το opengov ήταν ένα κόλπο για να συγκαλυφθούν «οι επιλογές των κολλητών σας», πολλοί βουλευτές χαμογέλασαν ειρωνικά. Η πρώην υπουργός δεν εννοούσε τους κολλητούς των παριστάμενων υπουργών αλλά γενικά του νέου συστήματος εξουσίας. Η καινοτομία του opengov αντί να φέρει στον αφρό δυνάμεις που δεν είχαν πρόσβαση στους μηχανισμούς εξουσίας, κατέληξε έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση που παρέλυσε την κρατική μηχανή να γίνει το όχημα για την τακτοποίηση αποτυχόντων βουλευτών, στελεχών του κομματικού μηχανισμού και πολιτικών φίλων. Ο απολογισμός της διαδικασίας απέδειξε ότι την Ιστορία τη γράφουν οι παρέες, αν και όχι όπως το εννοούσε ο Διονύσης Σαββόπουλος .


Από την Ιπποκράτους
Η επιλογή που συζητήθηκε περισσότερο από όλες ήταν αυτή του κ. Ρ. Σπυρόπουλου. Την εποχή που ήταν ακόμη νωπή η εντολή του κ. Γ. Παπανδρέου για τον διαχωρισμό κόμματος και κράτους, ο γενικός διευθυντής του ΠαΣοΚ τοποθετήθηκε έπειτα από πολλούς μήνες «ξεσκονίσματος» των βιογραφικών του opengov στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ. Η διαδικασία αυτή διαφημίστηκε ως καινοτόμα, διαφανής και μπορεί πράγματινα ήταν σε συνθήκες ομαλότητας. Στη δίνη όμως που βρέθηκε η Ελλάδα χρειαζόταν άμεσες λύσεις και, έτσι όπως εξελίχθηκε η επιλογή των προσώπων που θα στελέχωναν θέσεις-κλειδιά, εκτέθηκαν σοβαρά στελέχη ενώ άλλοι αρνήθηκαν να αναλάβουν θέσεις που τους προτάθηκαν εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας. Στον ΟΛΠ τοποθετήθηκε ο κ. Γ. Ανωμερίτης αφήνοντας τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Καταστατικού του ΠαΣοΚ.

Η κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη , πρώην νομάρχης Ηρακλείου, έναν μήνα μετά την επιστροφή της στις τάξεις του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, αποσπάστηκε σε θέση ειδικού συμβούλου, στη Μονάδα Συντονισμού Ειδικών Προτεραιοτήτων, στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού.

Νέοι... αλλά όχι ωραίοι
Δυσφορία προκάλεσε ο διορισμός δύο νεαρών στελεχών στο ΔΣ μεγάλων οργανισμών: της κυρίας Αίγλης Μπαλαμάτση στον ΕΟΤ και του κ. Π. Βρυώνη στον ΟΠΑΠ. Η κυρία Μπαλαμάτση είναι υπεύθυνη επικοινωνίας του Πρωθυπουργού και συμμετείχε στην ομάδα που ετοίμασε το σποτ του απολογισμού, το οποίο προκάλεσε την οργή των βουλευτών και των στελεχών του ΠαΣοΚ. Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας κ. Γ. Πετρουλάκης, ο οποίος ήταν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Παπανδρέου από την εποχή της αντιπολίτευσης. Στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Γενική Γραμματεία Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τοποθετήθηκε ο κ. Δ. Στεφάνου, συνεργάτης του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος ως τις εκλογές του 2009 είχε την ευθύνη της Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ και συμμετείχε στον «πρωινό καφέ» της Ιπποκράτους. Στο υπουργείο Εσωτερικών στη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης έγινε απόπειρα να τοποθετηθεί ο πρώην νομάρχης Πειραιώς κ. Ι. Μίχας με μια φωτογραφική προκήρυξη, στην οποία απαλειφόταν η υποχρέωση κατοχής πτυχίου, όμως μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο κ. Μίχας απέσυρε την υποψηφιότητά του. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι κυρίες Θάλεια Δραγώνα (υπουργείο Παιδείας), Λίνα Μενδώνη (υπουργείο Πολιτισμού) και Μαρία Παπαγεωργίου (υπουργείο Οικονομίας) πέρασαν από τη διαδικασία του opengov. Για την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης επελέγη ο κ. Αρ. Μπουρδάρας, δικηγόρος, γνωστό στέλεχος του ΠαΣοΚ και επί έτη διευθυντής στο γραφείο του κ. Χρ. Παπουτσή.

Στενές γνωριμίες
Στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου περιβάλλεται από ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του. Με τον κ. Ηλ. Πλασκοβίτη (γενικό γραμματέα του υπουργείου) είχε στενή γνωριμία από την εποχή που υπηρετούσαν και οι δύο στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επί κυβερνήσεων Σημίτη. Το ίδιο και με τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γ. Ζανιά, ενώ με τον κ. Γ. Κυριακό, ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζεται από τα μαθητικά του χρόνια. Ο κ. Γρ. Τασούλας στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης ήταν επιλογή του κ. Μ.Χρυσοχοΐδη καθώς συγκαταλέγεται στους πολιτικούς φίλους του. Σύμβουλος του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν και ο νυν γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός.
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Π.Μπιτσαξής είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης με υπουργό τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Γ. Πουσσαίος, πρώην δήμαρχος Ιου, έγινε γνωστός όχι για τις επιδόσεις του στην ανάπτυξη του τουρισμού αλλά για τη φιλική σχέση του με τον κ. Ν. Παπανδρέου. Πριν από λίγο καιρό ο κ. Πουσσαίος παραιτήθηκε και τη θέση του κατέλαβε η κυρία Ντίνα Μπέη, γνωστό στέλεχος της Α΄ Αθήνας και πρώην υπερνομάρχης Αθηνών.

Τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων ανέλαβε ο κ. Ι. Οικονομίδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και συμμετείχε στον Τομέα Δημοσίων Εργων του ΠαΣοΚ με πολιτικό εκπρόσωπο τον κ. Ι. Μαγκριώτη. Ο κ. Δ.Χαλκιώτης, μετά τις ανυποχώρητες ενστάσεις του κ. Ι. Πανάρετου , διέγραψε το υπουργείο Παιδείας από τον ορίζοντά του και ανέλαβε τη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο υπουργείο Υποδομών.

«ΞΕΡΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΣΠΑ;»
Η πρώτη επιλογή περιφερειαρχών οδήγησε σε ένα μείγμα ικανών αυτοδιοικητικών στελεχών και ανθρώπων του κομματικού μηχανισμού για τους οποίους ειπώθηκε ειρωνικά σε κομματική σύσκεψη ότι δεν γνωρίζουν ούτε τι σημαίνει ΕΣΠΑ.Από αυτούς ορισμένοι παρέμειναν ως μη εκλεγμένοι περιφερειάρχες (Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης) με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την κυρία Πόπη Γερακούδη, υποψήφια βουλευτή στον Νομό Καβάλας και τώρα περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας,και τον κ.Τ.Αποστολόπουλο, πρώην γραμματέα Οργανωτικού και νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου,Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Στα ΔΣ των πάσης λογής οργανισμών και φορέων του Δημοσίου τακτοποιήθηκαν αποτυχόντες βουλευτές,παλαιά στελέχη και νυν γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών,όπως ο κ.Χρ. Φωτίου, παλαιός βουλευτής Πειραιά που έγινε πρόεδρος στο ΝΑΤ, ο κ.Ι. Αξαρλής, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠαΣοΚ στον Περαιά,που τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,ο κ.Π. Βουρνάςστα ΕΛΤΑ,κ.ά.Στις διοικήσεις των νοσοκομείων η τότε υπουργός Υγείας κυρίαΜαριλίζα Ξενογιαννακοπούλουδιόρισε αρκετά μέλη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠαΣοΚ προκαλώντας εσωκομματικές αντιδράσεις,μεταξύ των οποίων ηΧαρίκλεια Δημητριάδουκαι οΔημήτρης Κεγκερλέςστο Μεταξά,οΓ. Παπαχρήστοςκαι η Ευαγγελία Αλεξανδρίδουστο Τζάνειο.Στο Γενικό Κρατικό τοποθετήθηκε ο κ.Λ. Ανωμερίτης, αδελφός του κ.Γ. Ανωμερίτη,στο Αττικόν ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Ρεθύμνου κ.Ηλ. Λαμπίρης, στον Ερυθρό Σταυρό ο πρώην υφυπουργός Αμυνας κ.Λ. Λωτίδης.

Υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ ήταν η κυρία Μαρία Καλτσάπου τοποθετήθηκε γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης στο υπουργείο Περιβάλλοντος.Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Κ.Μαθιουδάκης (καθηγητής ΕΜΠ) ήταν επικεφαλής για την ενέργεια στον Τομέα Ανάπτυξης του ΠαΣοΚ.Στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκε ο κ.Β.Κουλαϊδής, ο οποίος είχε συνεργαστεί με την κυρίαΑννα Διαμαντοπούλουστη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος του ΠαΣοΚ.Η τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελήεπέλεξε δύο πρόσωπα με τα οποία είχε συνεργαστεί για τις γραμματείες του υπουργείου,την κυρίαΓεωργία Μπατζώτη-Μητσώνη και τον κ.Ευ.Διβάρη.



Ρεπορτάζ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger