Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Οι αγρότες είπαν όχι στο «χαράτσι» του ΕΛΓΑ


«Όχι στο χαράτσι του ΕΛΓΑ και στον τρόπο που λειτουργεί ο Οργανισμός, χωρίς κοινωνικά χαρακτηριστικά» είπαν δεκάδες αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και πραγματοποίησαν χθες το πρωί συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού στη Λάρισα.
Αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ και εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων των χωριών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση συναντήθηκε με το προϊστάμενο Θεσσαλίας του ΕΛΓΑ κ. Λαζαρόπουλο στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους με τις υπογραφές των παραγωγών και απαίτησαν να μεταφερθεί στη διοίκηση του ΕΛΓΑ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η αγανάκτησή τους για το «υπέρογκο χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν αλλά και τους εκβιασμούς των εξουσιοδοτήσεων του ΕΛΓΑ που δεν θα υπογράψουν». Δήλωσαν ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά τους «να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον νόμο-έκτρωμα του ΕΛΓΑ και να εντείνουν τις προσπάθειες για μάζεμα χιλιάδων ακόμη υπογραφών».
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας στην ανακοίνωση που εξέδωσε «χαιρετίζει τους περισσότερους από 1000 αγρότες και αγρότισσες που υπέγραψαν ως τώρα το υπόμνημα της ΕΟΑΣΝΛ ενάντια στο χαράτσι του ΕΛΓΑ, που απαιτείται να μην υπογραφεί η εκβιαστική εξουσιοδότηση που ζητάει ο ΕΛΓΑ, να μην ισχύσει ο νόμος-έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ και να διεκδικήσουμε ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και να αποζημιώνει από όλα τα καιρικά φαινόμενα και τις νόσους την παραγωγή αγροτών και κτηνοτρόφων.
Χαιρετίζουμε τους δεκάδες αγρότες που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ σε μια περίοδο δύσκολη για την συμμετοχή αγροτών σε κινητοποιήσεις. Θέσαμε επίσης άμεσα ζητήματα αποζημίωσης των αγροτών που αφορούν στις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις στο βαμβάκι, στις αποζημιώσεις από το χαλάζι στο βαμβάκι αγροτών της Επ. Φαρσάλων και τι θα γίνει με τον παγετό που έχει πλήξει καλλιέργειες στον Τύρναβο, στην περιοχή Δήμου Τεμπών και συνολικότερα για τις ελιές στον Νομό Λάρισας. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ, εκφράστηκε η συμφωνία μας ότι ο ΕΛΓΑ χάνει τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά είχε, ότι γίνεται καθαρά ανταποδοτικός οργανισμός, ότι υποβαθμίζεται ενάντια και στα δικαιώματά τους αλλά και σε βάρος της ασφαλιστικής κάλυψης και αποζημίωσης της παραγωγής μας. Τονίστηκε η ανάγκη της κοινής δράσης εργαζομένων στον ΕΛΓΑ και αγροτών ώστε να ανατραπεί ο νέος νόμος».
Και η ΕΟΑΣΝΛ καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Καλούμε τους αγρότες να μην υπογράψουν την εκβιαστική εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ που θα του δίνει το δικαίωμα με την συναίνεσή μας να μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, ή να στέλνει τις οφειλές προς τον ΕΛΓΑ στις ΔΟΥ και να τις εισπράττει ως δημόσιο χρέος και μάλιστα προκαταβολικά. Καλούμε τους Α.Σ., Συνεταιρισμούς, Επιτροπές Αγώνα στα χωριά να συνεχίσουν το μάζεμα υπογραφών ως την απόσυρση του νόμου-έκτρωμα. Τέλος η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες του Νομού μας να μην πληρώσουν ούτε ευρώ για την κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, να αντισταθούν σε ακόμη ένα χαράτσι που η ΕΑΣ Λάρισας και οι άλλες ΕΑΣ του Νομού θέλουν να επιβάλλουν ετσιθελικά στους αγρότες. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ πρέπει να λαμβάνονται με κρατική χρηματοδότηση και δεν είναι υποχρέωση των αγροτών να πληρώνουν για αυτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger