Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

"Οι καρέκλες μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα"




Σε πλήρες ναυάγιο κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν ο μόνος αρχηγός κόμματος ο οποίος προέβη σε δηλώσεις κατά την έξοδό του.

«Οι καρέκλες μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα» αρκέστηκε να πεί αποφεύγοντας σε πρώτη φάση να κατονομάσει ποιον πολιτικό εννοούσε. Από τα πολιτικά συμφραζόμενα, ωστόσο, κατέστη αμέσως σαφές ότι φωτογράφιζε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Αργότερα, μέσω «διαρροών» από το περιβάλλον του κ. Καρατζαφέρη επιβεβαιώθηκε η αίσθηση η οποία ήδη είχε δημιουργηθεί.

Τι είπε ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Θα προχωρήσω μόνος μου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, διάρκειας περίπου τρεισήμισι ωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ώρα μεγάλων αποφάσεων και τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ιστορικό καθήκον να συνεννοηθούν. Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το «ναυάγιο»

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, επανέλαβε τη θέση του ότι δεν δίνει συναίνεση στην πολιτική του μνημονίου, όπως δηλαδή είχε ξεκαθαρίσει πριν από λίγες ημέρες σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Επιπλέον επανάλαβε τις θέσει που έχει παρουσιάσει στο «Ζάππειο 2» και επέμεινε ότι η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Παράλληλα απέρριψε πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, για οικουμενική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι πέραν των άλλων είναι αντισυνταγματική.

Ο κ. Καρατζαφέρης μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε πως κάποιοι από τους πολιτικούς προτίμησαν την καρέκλα από το μέλλον του τόπου και χαρακτηριστικά είπε: «Οψόμεθα».

Κάλεσμα στους πολίτες να μην παγιδευτούν σε εκβιασμούς απηύθηνε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Τόνισε επίσης ότι απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται στο λαό, οι πολίτες έχουν στο επίκεντρο ένα πραγματικό δίλημμα με δύο διαφορετικά σκέλη: Ή να χρεοκοπήσει ο λαός οριστικά και αμετάκλητα ή με τη στάση του να οδηγήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στην ενίσχυση του ενιαίου μετώπου των εργατών και των νέων με στόχο μια σχεδιασμένη αντεπίθεση.

Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εν θα διστάσουν να σμικρύνουν την Ε.Ε. για να μείνει, όπως είπε μόνο ο σκληρός πυρήνας. Λύση και διέξοδος υπάρχει όταν κανείς στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, στην μετατροπή του πολιτικού συστήματος και όχι στη μεταμφίεσή του, επισήμανε. Αυτό που επείγει, πρόσθεσε, είναι η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η ενίσχυσή του.

Η σύσκεψη

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ξεκίνησε στις 12:30 μ.μ., με αντικείμενο τις εξελίξεις στην οικονομία, και ολοκληρώθηκε μετά από τρεισήμισι ώρες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν αρχίσει να προσέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 12:00. Πρώτη έφθασε η γ.γ. του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μάκη Μαΐλη, και τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου, Παναγιώτη Μεντρέκα.

Λίγα λεπτά αργότερα, κάθισε δίπλα της ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, και ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Παππάς.

Τρίτος έφθασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τους κ.κ. Κώστα Αρβανιτόπουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιάννη Μιχελάκη.

Ακολούθησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., τον οποίο συνόδευαν ο πρέσβης Γ. Γεωργίου και ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης. 
ζουγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger