Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Εξαγγελίες Σκανδαλίδη για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας

Σειρά εξαγγελιών και δεσμεύσεων που αφορούν στο μέλλον της αγροτικής οικονομίας ανέλαβε σήμερα από την Λάρισα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, μετά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Κιλελέρ.
Ο κ. Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος σε ένα πυκνό ακροατήριο, ανέλυσε επί μία και πλέον ώρα την "στρατηγική" του υπουργείου σχετικά με το καλάθι των αγροτικών προϊόντων ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην Θεσσαλία, ενώ αναφέρθηκε και στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
- Για την ΑΤΕ είπε ότι θα παραμείνει στο Δημόσιο αλλά θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
- Θα υπάρξει εργοδοτικός μηχανισμός ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2012, ύψους 150 εκ. ευρώ, ο οποίος θα παρέχει εγγυήσεις για τα προβλήματα ρευστότητας που θα έχουν γεωργικές ενώσεις, συνεταιρισμοί κ.λ.π
- Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί θα μπορούν να ενταχτούν στον αναπτυξιακό νόμο και έτσι θα τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις.
- Θα δημιουργηθεί Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, με κεφάλαιο 450 εκ ευρώ, το οποίο και θα δανειοδοτεί αγροτικές επιχειρήσεις με ποσοστό που θα κυμαίνεται κατά 50% χαμηλότερα από ότι στην διατραπεζική αγορά.
-Θα γίνουν αλλαγές στην δομή του υπουργείου προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα οι γεωτεχνικοί και να αυξηθεί το επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Ενώ, ως την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει και αναδιάρθρωση των αρμοδίων υπηρεσιών το υπουργείου για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, ενόψει και των γιορτών του Πάσχα.
-Αναβαθμίζονται οι Γεωργικές Σχολές -μεταξύ των οποίων και η "Αβερώφειος" που βρίσκεται στην Λάρισα- και θα ενταχθούν σε εκπαιδευτική βαθμίδα, εκπαιδεύοντας «πραγματικούς επαγγελματίες αγρότες με διαπιστευμένη γνώση», όπως τονίστηκε.
- Όσον αφορά στις αποζημιώσεις στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι, ο υπουργός τόνισε ότι επελέγη ένα δίκαιο σύστημα αποζημιώσεων βάσει του οποίου οι δικαιούχοι που ανέρχονται σε 30.000 θα μοιραστούν 25 εκ ευρώ.
- Για το θέμα του Αχελώου ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία θα κατατεθεί στην Ε.Ε και μέχρι τότε η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Τόνισε πάντως, ότι η θέση της για τον Αχελώο δεν έχει αλλάξει. "Βασική μας αρχή είναι ότι έχει ξεκινήσει ως έργο και βρίσκεται σε διαδικασία εκτέλεσης να ολοκληρωθεί" είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη ανάφερε ότι θα ολοκληρωθεί και το φράγμα Αγιονερίου στην Ελασσόνα και η λίμνη Κάρλα.
- Για την προοπτική εξόρυξης λιγνίτη στην Ελασσόνα Λάρισας που έχει προκαλέσει σθεναρές αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς ο υπουργός υπογράμμισε: "δεν έχω καμία διάθεση να υποστηρίξω την εξόρυξη λιγνίτη".
Εξάλλου ο υπουργός κάλεσε την Περιφέρεια Θεσσαλίας να συνεργαστεί με το Υπουργείο για την σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και βάσει του οποίου, θα ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες της Θεσσαλίας.
Μετά το πέρας της ομιλίας του υπουργού, ακολούθησαν τοποθετήσεις των πτερύγων του Περιφερειακού Συμβούλιου αλλά και παρευρισκομένων στην συνεδρίαση, οι οποίοι εκπροσωπούσαν αγροτικούς και λοιπούς φορείς αλλά και δήμους της Θεσσαλίας.
Κατά την είσοδο του κ. Σκανδαλίδη στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο -λόγω στενότητας χώρου στο Περιφερειακό Μέγαρο- τον περίμεναν μέλη του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ με ανηρτημένα πανό, που κατήγγειλαν την Κυβέρνηση και την αγροτική της πολιτική.
Οι συγκεντρωθέντες μπήκαν και μέσα στον χώρο της συνεδρίασης όπου φώναζαν συνθήματα, ενώ ζήτησαν και τον λόγο ο όποιος τους δόθηκε. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, κατήγγειλε τον διάλογο ως στημένο χαρακτηρίζοντας τον ως "διάλογο απάτη" και τόνισε με έμφαση: "εμείς παλεύουμε να ανατρέψουμε την πολιτική που ασκείται στον αγροτικό τομέα. Έτσι όπως είναι τα πράγματα το 2014 που θα εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ θα ψάχνουμε τους αγρότες με το φανάρι" .
Στην συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα.
Αργά το απόγευμα μετά την αναχώρηση του από τη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι προγραμματισμένο να παραστεί στα εγκαίνια μονάδας παραγωγής τσίπουρου του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου "Η Δήμητρα", στην Μαγνησία.
http://newpost.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger