Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Τοις μετρητοίς από αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι


Τοις... μετρητοίς θα πληρώνουν από αύριο τους γιατρούς, κλινικούς και εργαστηριακούς, αλλά και τα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια οι δημόσιοι υπάλληλοι του νομού. Η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας να αναστείλει από αύριο Δευτέρα την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θα έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους (και τις οικογένειές τους) του νομού αφού από αύριο, θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους, είτε την επίσκεψη στο γιατρό είτε τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας όσο και κλαδικοί σύλλογοι όπως η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, μικροβιολόγοι, εργαστηριακοί κ.α. δηλώνοντας πως εξαντλήθηκε η υπομονή τους και καταγγέλλοντας για εξαπάτηση τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ δηλώνουν κατηγορηματικά πως η απόφασή τους θα ισχύσει από αύριο, επιβαρύνοντας πρόσθετα τον δημόσιο υπάλληλο. Το «σίριαλ» βεβαίως της εξόφλησης οφειλών του ΟΠΑΔ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς «παίζεται» αρκετά χρόνια και κάθε φορά που εξαγγέλλεται κινητοποίηση, βρίσκονται χρήματα για την αποπληρωμή ορισμένων μηνών. Αυτή τη φορά όμως οι γιατροί τονίζουν κατηγορηματικά ότι θα διακόψουν την παροχή υπηρεσιών επί πιστώσει.
«Φτάνει πια η κοροϊδία, ο εξευτελισμός και η απαξίωση των γιατρών» τονίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντίνος Γιαννακόπουλος υπενθυμίζοντας ότι «ο ΟΠΑΔ οφείλει σε περισσότερους από 600 συμβεβλημένους Λαρισαίους γιατρούς περί τα 25 εκατ. ευρώ. Έχουν να εξοφλήσουν τους γιατρούς για διάστημα από 12 έως 20 μήνες. Αποτελεί λοιπόν πρόκληση να μας λένε αρχικά ότι εγκρίθηκε η αποπληρωμή δυο μηνών όταν πρόσφατα εξαγγείλαμε κινητοποίηση και μετά να πληροφορούμαστε πως η αποπληρωμή έστω και αυτού του ποσού παραπέμπεται στις καλένδες γιατί δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία έκδοσης των ενταλμάτων. Η κοροϊδία έχει και τα όριά της» καταλήγει ο κ. Γιαννακόπουλος.
ΕΙΚΟΣΙ ΕΥΡΩ
Το θέμα όμως είναι πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» της πολιτικής «λεφτά δεν υπάρχουν» και των «άδειων ταμείων» όταν οι εισφορές για την ασφαλιστική και υγειονομική τους περίθαλψη παρακρατούνται κανονικά από τη μισθοδοσία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Λαρισαίοι γιατροί, για όσο διάστημα θα διαρκέσει η κινητοποίησή τους, αποφάσισαν να αμείβονται με το ποσό των 20 ευρώ ανά επίσκεψη όπως προβλέπεται και από τη σχετική τιμολόγηση (αμοιβές ιατρικών πράξεων). Το ποσό βεβαίως είναι μικρότερο της πραγματικής αμοιβής στους κλινικούς γιατρούς (κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ) αλλά η διαφορά είναι πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν τα χρήματα από την τσέπη τους και με βάση την απόδειξη θα απαιτήσουν στη συνέχεια τα χρήματα από τον ασφαλιστικό τους φορέα, αντί να εγγράψουν την επίσκεψη στο βιβλιάριο όπως μέχρι σήμερα ίσχυε.
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ
Πέραν δηλαδή της πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν και τη γραφειοκρατία με την κατάθεση δικαιολογητικών (αποδείξεων κ.λπ.) χωρίς ωστόσο να εγγυάται κάποιος ότι, στη συνέχεια θα εξοφληθούν όντως για τα χρήματα που κατέβαλαν. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι Λαρισαίοι γιατροί όρισαν την αμοιβή τους από αύριο στα 20 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας που, με αφορμή στην αυριανή κινητοποίηση, μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή μετά από πολλή περίσκεψη. Ήδη μεσολάβησαν πολλοί μήνες υπομονής, αναμονής και εμπιστοσύνης σε υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των αρμοδίων. Δυστυχώς όμως οι υποσχέσεις αυτές διαψεύστηκαν. Μας οφείλονται αμοιβές πλέον του ενός χρόνου, ενώ όχι μόνο δεν υπάρχει δέσμευση ή χρονοδιάγραμμα εξόφλησης, αλλά γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες σεναρίων για πληρωμή μέσω ομολόγων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι γονείς των μικρών μας ασθενών γνωρίζουν πολύ καλά πόσο κόπο, άγχος και φροντίδα καταβάλλουμε, για να ανταποκριθούμε στο υπεύθυνο έργο μας. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι πόσο δύσκολο μας ήταν να επιβιώσουμε επαγγελματικά τον τελευταίο χρόνο, με μια τόσο μεγάλη απώλεια εισοδήματος» καταλήγουν οι παιδίατροι.
ΤΑ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Την αναστολή της επί πιστώσει διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ από τη Δευτέρα 17 Απριλίου αποφάσισαν ομόφωνα, οι ιατροί ακτινολόγοι του νομού Λάρισας.
Στη γενική συνέλευση των ιδιωτών ακτινολόγων με αποκλειστικό θέμα την καθυστέρηση 17 μηνών στην εξόφληση των δεδουλευμένων από τον ΟΠΑΔ αποφασίστηκε η δημιουργία κοινού μετώπου με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, ενώ σε σχετική ανακοίνωση των Ακτινοδιαγνωστικών Εργαστηρίων αναφέρονται τα εξής: «Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η αναστολή της επί πιστώσει διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιατροί ακτινολόγοι θα δέχονται τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ στα εργαστήρια τους, θα εκτελούν τις αιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις και θα αμείβονται από τον ασφαλισμένο με βάση το κρατικό τιμολόγιο, χορηγώντας του την ανάλογη αναλυτική απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει την απόδειξη μαζί με το παραπεμπτικό του κλινικού ιατρού στον ΟΠΑΔ, ώστε να αποζημιωθεί για τη δαπάνη που κατέβαλε. Η ανωτέρω αναστολή θα ισχύσει μέχρι την αποπληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων για τα έτη 2009 και 2010. Ξεκαθαρίζουμε ότι, οι εργαστηριακοί ιατροί βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να πάρουμε τη συγκεκριμένη απόφαση λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας μας να υποστηρίξουμε οικονομικά τις υποχρεώσεις μας, τόσο απέναντι στο προσωπικό που απασχολούμε όσο και απέναντι ότου δανειστές μας (προμηθευτές αναλωσίμων, τράπεζες). Δεν έχουμε καμία διάθεση να ταλαιπωρήσουμε άδικα μια ομάδα συμπολιτών μας, γεγονός που είναι φανερό από την τεράστια υπομονή που έχουμε επιδείξει έως σήμερα. Απλά, οι μέχρι τώρα ενέργειες της Διοίκησης του ΟΠΑΔ και των αρμόδιων υπουργών (Υγείας, Οικονομικών) προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη μας και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων μας, που συνεχίζουν να προσφέρουν στους ασφαλισμένους υψηλής ποιότητας παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρά το καθηλωμένο από το 1991 κρατικό τιμολόγιο».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πρόσθετα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν από την 1η Μαΐου δημόσιοι υπάλληλοι όπως οι στρατιωτικοί, οι δημοτικοί υπάλληλοι , πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι της επαρχίας αλλά και... υγειονομικοί αφού τα ταμεία τους (ΤΥΔΚΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΥΔΕ, ΤΣΑΥ κ.α.) οφείλουν χρήματα ενός έτους στους Λαρισαίους φαρμακοποιούς. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας έχει ήδη ανακοινώσει την απόφασή του για τα εν λόγω Ταμεία χωρίς βεβαίως να αποκλείονται εξελίξεις και για τον ΟΠΑΔ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger