Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ενα αρνί για κάθε τρεις οικογένειες

 Ενα αρνί για κάθε τρεις οικογένειες
Μπορεί ο Έλληνας να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όμως το Πάσχα θα τον βρει να σουβλίζει πατροπαράδοτα το αρνί ή το κατσίκι. Εκείνο όμως που θα αλλάξει αυτή τη χρονιά είναι πως δεν θα δούμε στην ίδια αυλή δύο και τρία αρνιά, μιας και τα έξοδα είναι πολλά. Έτσι πολλές οικογένειες θα αρκεστούν στο ένα αρνί που θα μοιραστούν με άλλες, ενώ άλλες θα αγοράσουν μισό.
Περασμένες θεωρούνται οι εποχές που οικογένειες μαζεύονταν στις αυλές και στις πιλοτές των σπιτιών την Κυριακή του Πάσχα, σούβλιζαν πάνω από ένα αρνί ή κατσίκι και απήλαυναν ένα λουκούλλειο γεύμα.
Φέτος οι εικόνες θα είναι διαφορετικές. Ναι μεν οι οικογένειες θα συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν όλες μαζί το Πάσχα, όμως το τραπέζι θα είναι πιο λιτό από κάθε άλλη χρονιά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ν. Μαγνησίας κ. Πέτρος Μουστάκας ανέφερε πως ο Έλληνας, όσο δύσκολα οικονομικά κι αν περνάει, θα σουβλίσει αρνί ή κατσίκι. Πιθανότατα όμως, συμπλήρωσε, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης οικογένειες θα βάλουν ρεφενέ.
«Πιστεύω πως δεν θα δούμε δύο και τρία αρνιά ή κατσίκια στην ίδια αυλή. Είχαμε συνηθίσει να αγοράζει ένα αρνί ο πατέρας, ένα αρνί η κόρη με τον άνδρα της και πάει λέγοντας. Αυτή η χρονιά, επειδή είναι πολύ δύσκολη, θα αλλάξει λίγο τα δεδομένα. Οικογένειες θα μαζευτούν όλες μαζί σε ένα σπίτι και θα σουβλίσουν ένα αρνί. Δεν νομίζω πως αντί για κάποιο αμνοερίφιο θα αγοράσουν κοτόπουλο ή μπριζόλες. Απλά θα είναι πιο φειδωλοί στις αγορές τους γενικότερα», υποστήριξε ο κ . Μουστάκας.
Ο ίδιος όμως βλέπει στα μάτια των πελατών του την απελπισία τους. «Ο κόσμος είναι απελπιστικά στριμωγμένος. Έρχονται στο κρεοπωλείο, ρωτούν τις τιμές και φαίνεται πως δεν αντέχουν οικονομικά. Ελπίζουμε όμως η αγορά να κινηθεί. Παρ’ όλα αυτά δεν περιμένουμε θαύματα», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών.
Την ίδια εικόνα όμως έχει και ο κ. Τρύφωνας Κόγιας, κρεοπώλης και μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Κρεοπωλών.
«Έχουμε δεχτεί ορισμένες παραγγελίες, όμως τα πράγματα είναι παγωμένα. Έχω την εικόνα πως εκείνος που αγόραζε ένα αρνί φέτος θα αγοράσει μισό και θα το βάλει στο φούρνο. Από την άλλη οικογένειες με πολλά μέλη αντί για δύο αρνιά θα αγοράσουν ένα. Η περίοδος της λιτότητας φαίνεται ακόμη και στο Πάσχα», τόνισε ο κ. Κόγιας.
Βέβαια και οι ίδιοι οι κρεοπώλες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση ακόμη και ενόψει του Πάσχα. Οι παραγγελίες τους θα είναι τουλάχιστον 20% πιο χαμηλές απ’ ότι πέρυσι, ενώ ο τζίρος είναι το ίδιο μειωμένος. Σε σύγκριση δε με το 2009 ο τζίρος των κρεοπωλών έχει πέσει στο 30%.
Η εικόνα όμως στα κρεοπωλεία είναι πιο αρνητική κατά τη διάρκεια του χρόνου. Κυρίως συνταξιούχοι, που οι συντάξεις τους έχουν περικοπεί και νέοι που βρίσκονται στην ανεργία ψάχνουν να βρουν το πιο φθηνό κρέας για το οικογενειακό τραπέζι.
«Αγοράζουν κυρίως κοτόπουλο και χοιρινό, που είναι και τα κρέατα με τις πιο χαμηλές τιμές. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα κι αυτό φαίνεται καθημερινά όταν έρχονται στο μαγαζί συνταξιούχοι με πενιχρές συντάξεις και νέοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ στενάχωρα. Αγοράζουν τα φθηνά κρέατα και σε μειωμένες μερίδες» σχολίασε ο κ. Κόγιας, ο οποίος ελπίζει πως κι αυτές οι οικογένειες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση θα γιορτάσουν φέτος παρά τις δυσκολίες το Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
Αναφορικά με τις τιμές οι κρεοπώλες πιστεύουν πως αυτές θα διαμορφωθούν από τη Μ. Δευτέρα και θα κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Ωστόσο έχουν εκφραστεί και κάποιες φοβίες πως εξαιτίας του γενικότερου κλίματος που επικρατεί πολλές οικογένειες θα αναζητήσουν αμνοερίφιο την τελευταία στιγμή. Σε συνδυασμό με τη μείωση των παραγγελιών ο φόβος πως η αγορά θα ξεμείνει από αμνοερίφια είναι όλο και πιο έντονος.
http://www.taxydromos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger