Αν ήταν μόνο ο ακροδεξιός Θ. Πλεύρης, που είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι πρέπει να τιμωρηθεί ο φαντάρος που μίλησε σε αντιπολεμική εκδήλωση του ΚΚΕ, μπορεί και να το είχαν περάσει στο ντούκου. Από τη στιγμή που εξασφάλισαν στήριγμα «από τα αριστερά», με τις ιταμές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των υπαρχηγών του Κασσελάκη, Πέτρου Παππά, που όχι μόνο αποδοκίμασε την

εμφάνιση του φαντάρου αλλά ζήτησε και την τιμωρία του, η «φάση» είχε φτιαχτεί.

Ακολούθησαν υστερικές εκπομπές, στις οποίες πρωταγωνίστησε ο γνωστός Πορτοσάλτες, και μετά ήρθε η ενημέρωση του ΓΕΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ελέγχονται πειθαρχικά τρεις φαντάροι που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, διότι «η εκφώνηση ομιλιών με στολή σε εκδηλώσεις πολιτικού και κομματικού χαρακτήρα αποτελεί παραβίαση των άρθρων των Προεδρικών Διαταγμάτων και Κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του στρατού ξηράς».

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ατζέντα «νόμος και τάξη» που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οταν προωθούν μέτρα «παιδονομίας» στο σχολείο, επιστρέφοντας σε αλήστου μνήμης εποχές, δε θα άφηναν το στρατό απέξω, ειδικά όταν τους προσφέρθηκε και η «εξ αριστερών» στήριξη.

Οι στρατευεμένοι, φαντάροι, ναύτες και σμηνίτες, έχουν πολιτικά δικαίωματα και δικαίωμα να τα ασκούν. Τελεία και παύλα. Δόθηκαν αγώνες για να κατακτηθούν αυτά τα δικαιώματα, αγωνιστές πλήρωσαν τίμημα για την κατάκτησή τους και δεν πρέπει να τους τα χαρίσουμε.

Δύο στρατοδικεία και καταδίκες σε 13μηνη φυλάκιση «έφαγε» το 1979-80 ο δικός μας σύντροφος Γεράσιμος Λιόντος. Το ένα επειδή αρνήθηκε όχι μόνο να συμπληρώσει αλλά και να υπογράψει το κακόφημο «αυτοβιογραφικό (αυτοφακελωτικό) σημείωμα» που έδιναν στους νεοσύλλεκτους, το δεύτερο επειδή αρνήθηκε να τραγουδήσει το φασιστοσωβινιστικό «Μακεδονία ξακουστή». Ομως, και το «αυτοβιογραφικό» καταργήθηκε και το «Μακεδονία ξακουστή» σταμάτησαν να βάζουν τους φαντάρους να το τραγουδούν.

Η πειθαρχική δίωξη στους τρεις φαντάρους που εμφανίστηκαν στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ είναι πρόκληση και δεν πρέπει να περάσει.