Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ Απεργούν ενάντια στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις, για προσλήψεις και ουσιαστική ενίσχυση

 Στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη συγκεντρώνονται στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στην 3η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη

Στον δρόμο κατεβαίνουν και σήμερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε έναν ακόμα μεγάλο αγωνιστικό σταθμό ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των αυξημένων πληρωμών για τον λαό, των συγχωνεύσεων/καταργήσεων τμημάτων και κλινικών, των απολύσεων, των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, της πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης.

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας οι νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με όλο το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ενώνουν τις φωνές τους με σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων που ήδη είναι σε κινητοποιήσεις για την Υγεία, και διατρανώνουν την αντίθεσή τους στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ παναττική στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και απεργία στην περιφέρεια. Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει και στην πανεργατική απεργία της 28ης Φλεβάρη.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα, η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. από την πλατεία Μαβίλη και με πορεία θα τερματίσει στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους. Στο πλευρό των υγειονομικών θα διαδηλώσουν και τα συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που έχουν ορίσει προσυγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Συγκεντρώσεις επίσης πραγματοποιούνται σήμερα, Πέμπτη, από κοινού με φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων σε Πάτρα (11 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»), Καρδίτσα (11.30 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Βόλο (11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Λάρισα (12 μ., στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου), Τρίκαλα (11 π.μ., στην είσοδο του ΤΕΠ), Σάμο (10 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου), Λαμία (11 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου), Αμφισσα (11 π.μ., πλατεία Λαού), Λιβαδειά (11.30 π.μ., στα ΤΕΠ του νοσοκομείου και 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία), Θήβα (11 π.μ., είσοδος νοσοκομείου), Χαλκίδα (11 π.μ., κεντρική είσοδος νοσοκομείου), Αγρίνιο (8.30 π.μ., Δικαστικό Μέγαρο), Μεσολόγγι (10 π.μ., νοσοκομείο), Ηράκλειο (10 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Αγιο Νικόλαο (10.30 π.μ., έξω από τα ΤΕΠ). Στο Ρέθυμνο πραγματοποιείται σήμερα πανρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία (10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου).

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία απαιτούν σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, να πάψουν να λειτουργούν οι δημόσιες μονάδες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ξεχωρίζουν ακόμα στα αιτήματά τους τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Μαζική συνέλευση στο «Αττικόν»

Συμμετοχή στη σημερινή πανυγειονομική απεργία αποφάσισαν μαζικά οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αττικόν» στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, όπως και στην απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης να πραγματοποιηθεί παρέμβαση στη διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για τη χορήγηση των ρεπό που έχουν «εξαφανιστεί» και των ειδικών αδειών των κλειστών και ειδικών τμημάτων που επίσης «αγνοούνται». Επίσης, μεταξύ άλλων, στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα Γυναικών, το σωματείο θα προχωρήσει σε εκδήλωση και πρωτοβουλίες αγωνιστικής δράσης.

ΟΕΝΓΕ: Δεν θα περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός της κυβέρνησης

«Ολες και όλοι στην πανυγειονομική απεργία στις 22 Φλεβάρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των Ενώσεων ενάντια στην πολιτική του κέρδους που σκοτώνει την υγεία και συνθλίβει τα δικαιώματά μας! Ολες και όλοι στη μεγάλη πανεργατική στις 28 Φλεβάρη!».

Το παραπάνω απεργιακό κάλεσμα απηύθυνε και χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, σημειώνοντας ότι έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, και με την πολιτική του κόστους - οφέλους να ευθύνεται και για τα τραγικά αδιέξοδα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, «η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται ξανά να πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό "φακελάκι" μέχρι και 2.000 ευρώ στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής της ντροπής».

Η ΟΕΝΓΕ απαντά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέψει τον λαό εναντίον των νοσοκομειακών γιατρών, τονίζοντας ότι αυτό «δείχνει ότι πιέζεται! Λέει ότι για να ικανοποιήσει το αίτημά μας για διπλασιασμό των αποδοχών όλων των υγειονομικών χρειάζεται να επιβάλει έναν επιπλέον ΕΝΦΙΑ. Δεν λέει όμως ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει κρατικές επιδοτήσεις ύψους 8,5 δισ. για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αδεια κρατικά ταμεία για τους μισθούς μας, γεμάτα για την ενίσχυση των κερδών των λίγων!

Ο υπουργός Υγείας μάς κατηγορεί ότι είμαστε μπαταχτσήδες και ότι θέλουμε προνομιακή μεταχείριση, επειδή διεκδικούμε επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης των τακτικών εφημεριών (όπως ίσχυε το 2009) και θέσπιση του αφορολόγητου των πρόσθετων εφημεριών, τις οποίες μας εξαναγκάζουν να κάνουμε λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Αλήθεια, δεν ξέρει τίποτα για τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, για τον "αναβαλλόμενο" φόρο των τραπεζιτών; Αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημά μας για φορολόγηση των τακτικών εφημεριών με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%, όταν οι μεγαλομέτοχοι πληρώνουν φόρο μερισμάτων μόλις 5%! Ζητάμε λέει να αυξηθούν τα εισοδήματά μας χωρίς να πληρώσουμε επιπλέον φόρο. Για ποια αύξηση μιλάει; Για την αύξηση 80 λεπτά στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας του ειδικευόμενου;

Ως εδώ με τον εμπαιγμό!».

Μαζί τους ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους

«Διαδηλώνουμε γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον 21ο αιώνα με αυτά τα άλματα της επιστήμης, το προσδόκιμο και η ποιότητα ζωής να κάνουν βουτιά. Η υποθεραπεία, όπως η υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, οι λίστες του τρόμου και της αναμονής για μια εξέταση ή για μια επέμβαση, ακόμα και η διακοπή θεραπείας επειδή κάποιος δεν έχει να πληρώσει, έχουν γίνει καθεστώς. Να παρθούν τώρα πίσω τα εγκληματικά μέτρα της κυβέρνησης για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας», απαιτούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Παίδων «Αγία Σοφία», συμμετέχοντας με τη σειρά τους στο σημερινό απεργιακό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ καλούν και στη γενική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger