Σάββατο 1 Απριλίου 2023

«Φυσάει ένας αέρας που σαρώνει»!

 

Ολα ξεκίνησαν σαν σήμερα, κάποια μακρινή 1η Απριλίου, από κάτι ψεύτες Κέλτες ψαράδες. Αρχιζε τότε η εποχή του ψαρέματος κι επειδή δεν κατάφερναν να πιάσουν ψάρια, αποφάσισαν να λένε τερατώδη ψέματα για τα δήθεν γεμάτα δίχτυα τους.

  • Το 1878, έναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του φωνογράφου από τον Eντισον, η εφημερίδα «Graphic» της Ν. Υόρκης ανακοινώνει πως ο εφευρέτης έφτιαξε μηχανή που μετατρέπει το χώμα σε δημητριακά και το νερό σε κρασί! Το πιστεύουν.
  • Tην Πρωταπριλιά του 1934 η γερμανική εφημερίδα «Berliner Illustrirte Zeitung» γράφει για μια νέα εφεύρεση, που επιτρέπει στον άνθρωπο να πετάξει, χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη των πνευμόνων του. Οχι μόνο το πιστεύουν, αλλά και το δοκιμάζουν.
  • Το 1940 το Ινστιτούτο Φράνκλιν στις HΠA ανακοινώνει ότι την επόμενη μέρα, στις 3 το απόγευμα, θα έρθει το τέλος του κόσμου. Το πιστεύουν και σπάνε τα τηλέφωνα από έντρομους πολίτες.
  • Tην 1η Απριλίου 1957 στην ειδησεογραφική εκπομπή του BBC «Πανόραμα» δείχνουν Eλβετούς αγρότες να μαζεύουν από μακαρονόδεντρα τη σοδειά του ...σπαγγέτι. Οι τηλεθεατές το πιστεύουν, ενθουσιάζονται και ζητούν πληροφορίες για το πώς θα καλλιεργήσουν ζυμαρικά!
  • Το 1993 οι συντάκτες του «Independent» αναφέρουν πως επιστήμονες της Oξφόρδης και του Mπρεστ ανακάλυψαν το χωριό του Aστερίξ. Οι fans πανηγυρίζουν!
  • Το 1980 το άτακτο δίκτυο BBC «πουλάει» τους δείκτες του Big Ben και οι προσφορές που δέχεται απ' όλο τον κόσμο, χτυπούν ρεκόρ.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα κατασκευασμένα ψέματα που επινόησαν κάποιοι ευφάνταστοι, για να διασκεδάσουν στη γιορτή της Πρωταπριλιάς.

Εποχή παγκόσμιου ψεύδους

Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν εκατομμύρια εκατομμυρίων κατασκευασμένων ψεμάτων, που πολλά απ' αυτά ειπώθηκαν και λέγονται στη δική μας πολιτική σκηνή και δεν αφορούν ψάρια, αλλά ανθρώπους και ζωές. Ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους και είναι σίγουρο πως το να λες την αλήθεια, είναι μια πράξη επαναστατική έως επικίνδυνη. Μη γελιόμαστε. Εκλογές έρχονται. Πάλι σαν μια εποχή ψαρέματος την αντιλαμβάνονται κάποιοι. Εποχή ψαρέματος αφελών, εύπιστων και ανθρώπων με κοντή μνήμη! Ανθρώπων που δεν έχουν καταλάβει ακόμη πως η εμπιστοσύνη του αφελούς είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο του ψεύτη. Εδώ, λοιπόν, στη χώρα που οι αστικές κυβερνήσεις αχρήστευσαν την Πρωταπριλιά, τιμώντας την κάθε μέρα, δεν αντέχονται άλλα ψέματά τους. Παράγουν πολύ περισσότερα απ' όσα μπορούν να καταναλωθούν. Ηταν και συνεχίζουν να είναι πολλά τα παραμύθια, η υποκρισία και η παραπλάνηση. Από εκείνες τις «καλύτερες μέρες», την «έξοδο από το τούνελ», τα «χρυσά κουτάλια από την ΕΕ», τα «λεφτά που υπάρχουν», την «ευημερία για όλους», μέχρι τον «εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της Δικαιοσύνης, των εργασιακών σχέσεων, των μεταφορών», τα «καλάθια του νοικοκυριού», τις «αυξήσεις των μισθών» και άλλα πολλά ευτράπελα... Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι τερατολογίες τους, δεν είναι μόνο χονδροειδείς αλλά και προσβλητικές για τη νοημοσύνη μας. Η δε καραμέλα τους περί «σταθερότητας» δεν είναι παρά η δική μας, όλο και μεγαλύτερη «αστάθεια». Αστάθεια δικαιωμάτων, κατακτήσεων, αναγκών. Ζωές πάνω σε κινούμενη άμμο. Ολοι νιώθουμε τη μέγγενη της πραγματικότητας που σφίγγει κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και η χώρα (για την οποία ο πρωθυπουργός-Μινχάουζεν κομπάζει ότι ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης) δεν είναι παρά μια διαλυμένη χώρα που παραπαίει! Ο ορίτζιναλ βαρόνος, τουλάχιστον, δεν πήρε άδικα τον τίτλο του μεγαλύτερου ψεύτη όλων των εποχών, είχε ταλέντο! Μπορούσε να πείθει ότι πάλευε με ...κροκόδειλους και λιοντάρια και τα εξολόθρευε, ότι ταξίδευε πάνω σε ...βολίδα τηλεβόλου ή ότι ίππευε ...μισό άλογο! Μόνο αυτοί δεν εννοούν να καταλάβουν ακόμη πως χρειάζεται να είναι κάποιος τουλάχιστον ευφυής για να χειριστεί ένα ψέμα. Αν είναι ανόητος είναι καλύτερα να παραμένει ειλικρινής. Το ζήτημα είναι πως κάθε φορά, αυτοί που έχουν να μετρήσουν απώλειες, είναι μόνο οι εργαζόμενοι, που έχουν εμπεδώσει πλέον πως δεν ξεπερνιέται καμιά κρίση χωρίς να ενταθούν η αντιλαϊκή επίθεση και η εκμετάλλευση. Νόμος! Αυτό ακριβώς γίνεται πάντα, τώρα και με το νερό, που το θέλουν εμπόρευμα κι όχι κοινωνικό αγαθό (Ο στίχος του Ν. Γκάτσου «Κι αν θα διψάσεις για νερό θα στύψουμε ένα σύννεφο...», που γράφτηκε πολύ πριν σκεφτούν να το ιδιωτικοποιήσουν και να το εμπορευματοποιήσουν, ας μη θεωρηθεί πρόταση).


Και μιας και ήταν πρόσφατα η Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, θα 'θελα να θυμηθούμε και τον Ζοζέ Σαραμάγκου, τον κομμουνιστή Πορτογάλο συγγραφέα, τιμημένο με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. Εγραψε, λοιπόν, σε κάποια πιθανόν αντίστοιχη συνθήκη:

«Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου... Και μιας και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την π... τη μάνα που σας γέννησε!».

Τα «αγύριστα κεφάλια» θα πάρουν εκδίκηση

Ο στόχος τους ήταν και είναι πάντα ο ίδιος, να ανακάμψουν και να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Το σύστημα να αναγκάζει τους εργαζόμενους να βρίσκονται κάτω από έναν ζυγό διαρκείας, υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα και μάλιστα χωρίς δικαιώματα. Μέσα από αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και γαλέρες, να επιτευχθεί φτηνός δανεισμός για τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Ξαφνικά, όμως, τον τελευταίο καιρό κάτι άλλαξε! Και κάτι αλλάζει κάθε μέρα όλο και πιο δυναμικά. Οι δρόμοι της χώρας γέμισαν «αγύριστα κεφάλια», που αντιστέκονται, διεκδικούν, ονειρεύονται!

Σαν να ζωντάνεψε ξαφνικά ο στίχος του Αλκη Αλκαίου: «Στου δρόμου το λιοπύρι και το χιόνι, αγύριστο κεφάλι θα γυρνώ».

Δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους, απαίτησαν δικαίωση για τους νεκρούς των Τεμπών, και αποφάσισαν την τιμωρία όλων εκείνων που υπηρέτησαν και υπηρετούν την πολιτική που υποθηκεύει τη ζωή τους. Τώρα, όλο το πράγμα πηγαίνει αλλιώς. Ολα δείχνουν πως η νέα γενιά είναι αποφασισμένη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Με τις πολιτικές της επιλογές ετοιμάζεται να βάλει στο πολιτικό περιθώριο αυτούς που της στερούν το μέλλον, τα όνειρα και την ίδια τη ζωή. Η νεολαία δεν συμβιβάζεται με το μέλλον που της ετοιμάζουν. Με την ΚΝΕ να παίζει καθημερινά και παντού τον πρωτοπόρο ρόλο της, ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση, προασπίζοντας τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματά της, με ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, στη φτωχοποίηση, στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων της, στους πλειστηριασμούς, στον πόλεμο, εδραιώνεται η πίστη ότι τελικά θα επικρατήσει το δίκιο, θ' αλλάξουν τα πράγματα. Είναι λογικό που κανέναν τους δεν βολεύει αυτό που συμβαίνει. Η νεολαία κάνει αυτό που φοβούνται πιο πολύ απ' όλα. Εχει βγει μπροστά και διεκδικεί τα δικαιώματά της. Δεν κάθεται ήσυχη, δεν συμβιβάζεται με τη γραμμή του «ρεαλισμού», της υποταγής, του «βάζω πλάτη παντού» και του βολικού «θα λογαριαστούμε μετά». Δεν παραμυθιάζεται, δεν τους πιστεύει. Ξέρει πως δεν νοείται διαχείριση της βαρβαρότητας. Κι όταν οργισμένη φωνάζει «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!», ξέρει πως τώρα είναι η μεγάλη της ευκαιρία. Η στιγμή της μεγάλης ανατροπής των σεναρίων τους. Να υπάρξει δηλαδή - από τις 21 Μάη και μετά - ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ (που αποτελεί και το μόνο καλό σενάριο για τον λαό), το οποίο θα αντιμετωπίσει μια ανίσχυρη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να περάσει τα επόμενα, ακόμη πιο άγρια μέτρα που σχεδιάζει. Τα είδαμε τα «επιτεύγματα» του καπιταλισμού, που είναι πια σε αποσύνθεση, που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους και που οι συνέπειες των επιλογών του είναι άμεσες, έμμεσες, οριζόντιες, κάθετες, βίαιες και ματωμένες. Καζάνι που βράζει ο κόσμος σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, εκατομμύρια εργαζόμενοι απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην απάνθρωπη πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Μεγαλειώδεις οι κινητοποιήσεις σε Πορτογαλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Γερμανία. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολιτών βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας, τη μέρα της πανεθνικής απεργίας, ενώ μια από τις μαζικότερες απεργίες των τελευταίων 30 χρόνων έγινε στη Γερμανία, από τα συνδικάτα των Υπηρεσιών και των Σιδηροδρόμων, Verdi και EVG. Χιλιάδες απεργοί κατέκλυσαν πριν από λίγες μέρες και το κέντρο της Λισαβόνας, καταγγέλλοντας το κόστος ζωής που δεν αντιμετωπίζεται.

Ντρέπονται κι οι Πρωταπριλιές με τα ψέματά τους!


Το μέγα ψέμα των σοσιαλδημοκρατικών και δήθεν προοδευτικών κυβερνήσεων, το φαιδρό αφήγημα των «δημοκρατών ηγετών», τα μεγάλα παραμύθια των «φιλολαϊκών» διεξόδων και των κάθε είδους «σωτήρων» καταρρέουν με κρότο! Οι Πρωταπριλιές ξεθύμαναν πια. Ντρέπονται κι αυτές από τα ψέματά τους. Το θέμα είναι τι πολιτική θα εφαρμοστεί και όχι ποιος θα την εφαρμόσει. Οι εργαζόμενοι δεν σκύβουν το κεφάλι ούτε παραδίνονται στη μοιρολατρία του «τίποτα δεν αλλάζει». Δεν πρόκειται να διαλέξουν το «μικρότερο κακό», γιατί ξέρουν πια πως οδηγεί με σιγουριά στο μεγαλύτερο κακό. Μόνο με ένα ισχυρό ΚΚΕ, μόνο με περισσότερο κόκκινο χρώμα στην επόμενη Βουλή, μπορεί ν' ανατραπεί ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων και να μπουν εμπόδια σε όλους τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Οι κομμουνιστές ήταν οι πρώτοι και οι μόνοι που μίλησαν καθαρά και απέδειξαν ότι τα Τέμπη δεν ήταν απλώς ένα δυστύχημα, αλλά ένα έγκλημα και μάλιστα προδιαγεγραμμένο.

  • Αυτοί μίλησαν πρώτοι για τους πραγματικούς ενόχους, όταν το επιτελικό κράτος τους έγινε σμπαράλια στα Τέμπη.
  • Οπως είχαν μιλήσει πρώτοι και για τη Μάνδρα στις πλημμύρες και για το Μάτι στις φωτιές.
  • Αυτοί ήταν που αποκάλυψαν την απαράδεκτη κυβερνητική προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης» και που ανέδειξαν τα τεράστια κενά στο σύστημα Υγείας, την περίοδο της πανδημίας.
  • Αυτοί κατάφεραν με τις δυνάμεις τους να αναπτυχθούν σημαντικοί εργατικοί αγώνες, είναι αυτοί που σήμερα εμπνέουν τους εργάτες όλων των κλάδων, στη ΛΑΡΚΟ, στις προβλήτες της COSCO, στην «e-food» στις διεκδικήσεις τους.
  • Αυτοί μπήκαν μπροστά, όταν η κυβέρνηση, το κράτος και τα «κοράκια» της ΝΔ ετοιμάζονταν να λεηλατήσουν τα σπίτια των πολιτών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ μαζί με τον κόσμο που έσπευσε να βοηθήσει, σταματούσαν τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.
  • Αυτοί προειδοποιούν και τώρα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όσα συζητάει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση με την ΕΕ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2024 - 2027 και τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους: -Επιτάχυνση πλειστηριασμών και εκβιασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά, ακόμη πιο αντιδραστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη και αναβάθμιση της εμπορευματοποίησης στην Υγεία. -Επιστροφή στα «υπερπλεονάσματα» του προϋπολογισμού, για τη διευκόλυνση των πακέτων στους μεγάλους ομίλους, τις «πράσινες» μπίζνες και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.
  • Αυτοί λένε και ξαναλένε για όλα αυτά που συνθέτουν το «υπερμνημόνιο» που θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση, με τις «υπογραφές» να πέφτουν μάλιστα και πριν από τις εκλογές!
  • Αυτοί είναι που δεν εννοούν να εξοικειωθούν με την ένταση της φοροληστείας, τις νέες περικοπές και την επιδείνωση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
  • Αυτοί ήταν και είναι οι μόνοι που αντιστέκονται στη λαίλαπα!

Αυτή είναι η αλήθεια! Μια αλήθεια που λάμπει ακόμη περισσότερο, αυτήν τη μέρα που γιορτάζει το ψέμα.


Της
Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger