Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Σταμάτης Περίσσης: «Τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας»


Εγκρίθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η χρηματοδότηση της ανακατασκευής του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου και σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Σταμάτη Περίσση, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, στις 8 Μαρτίου θα αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου, ενώ έως τον Απρίλιο του 2024 θα είναι έτοιμο ένα νέο και σύγχρονο Κέντρο Υγείας. Ταυτόχρονα, προχωρούν στο νησί αρκετά έργα, όπως η λειτουργία του υδατοδρομίου, το οποίο έλαβε άδεια λειτουργίας ωστόσο υπάρχουν ακόμη διάφορα προβλήματα προς επίλυση στο νησί.

«Όταν έγινε η παράδοση του μικρού ασθενοφόρου, το εξαιρετικό αυτό εργαλείο για το Κέντρο Υγείας, είπα ότι το 2023 είναι μια χρονιά υγείας για το νησί μας και το εννοούσα», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σκοπέλου, επισημαίνοντας πως στο Κέντρο Υγείας, υπηρετεί μία γενική γιατρός σε βαθμό Διευθυντή, ενώ έγιναν πρόσφατα και δύο νέες μόνιμες προσλήψεις ενός Καρδιολόγου και μιας Παιδιάτρου σε βαθμό Διευθυντή, που μαζί με το υπόλοιπο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αποτελούν ένα πολύ σημαντικό team.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Περίσσης το ΚΥ χρειάζεται  τουλάχιστον δύο γενικούς γιατρούς για να καλύπτεται η εφημερία, με τον Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ να έχει ήδη, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, εισηγηθεί το θέμα και πιθανώς να υπάρχει η σχετική έγκριση.

Ακόμη, απαραίτητη χαρακτήρισε μία θέση οδοντιάτρου, μικροβιολόγου και ακτινολόγου, ώστε να καλυφθεί πλήρως το ΚΥ και να γίνεται λόγος για εξαιρετική λειτουργία. Παρόλα αυτά χρειάζονται ακόμη δύο τουλάχιστον οδηγοί ασθενοφόρου, προκειμένου να καλύπτεται το ΚΥ επί 24ωρο βάσεως και τον χειμώνα, αλλά κυρίως το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης τουριστικής εισροής.

Ο κ. Περίσσης ανέφερε πως το θέμα των οδηγών ασθενοφόρου έχει τεθεί στον Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε πως μπορεί να κάνει κάποια μεταφορά εργαζομένου, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση να του εξασφαλιστεί τροφή και στέγη, καθώς δεν θα του παρέχονται έξοδα μετακίνησης.

« Υπάρχουν κάποια νησιά, που προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες, αλλά είναι νησιά που έχουν τεράστια έσοδα. Εάν είχαμε πολύ μεγάλα έσοδα γιατί να μην βοηθήσουμε, όμως αυτό δεν είναι λύση. Λύση είναι να γίνουν δύο διορισμοί μόνιμων υπαλλήλων στο Κέντρο Υγείας», επεσήμανε ο Δήμαρχος Σκοπέλου.

Δημοπρατείται η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου

Στο μεταξύ, ο κ. Περίσσης αναφέρθηκε και στην ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας του νησιού σημειώνοντας πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη και ένα έργο που ζητούνταν εδώ και πολλά χρόνια.

«Το ΚΥ στη Σκόπελο κατασκευάστηκε το 1985-86 και είναι από τα πρώτα ΚΥ στον Ν. Μαγνησίας. Έκτοτε ανακατασκευή δεν έχει γίνει, μόνο κάποιες επιδιορθώσεις έγιναν,  όπου έφτασε σε ένα σημείο τώρα, που δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θα υπάρχει μια γενική ανακατασκευή και ουσιαστικά θα γίνει ένα καινούργιο Κέντρο Υγείας με 1.348.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Περίσσης.

Υπογράμμισε πως ο ανάδοχος θα αναδειχθεί στις 8 Μαρτίου και έπειτα του δίνεται η προθεσμία σε ένα έτος να παραδώσει το Κέντρο Υγείας. «Τον Απρίλιο του 2024 θα πρέπει να παραδοθεί το Κέντρο Υγείας», είπε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας πως χρειάζονται τέσσερις μήνες για τη μελέτη και οκτώ για την κατασκευή.

Εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας του Υδατοδρομίου

Στο μεταξύ, ο κ. Περίσσης αναφέρθηκε και στο Υδατοδρόμιο, το οποίο όπως επεσήμανε, μετά από πάρα πολλά χρόνια πήρε την άδεια λειτουργίας του την προηγούμενη Πέμπτη από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που αποτελούσε κύριο στοιχείο  για τη λειτουργία του.

«Ο λόγος για τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσε να λειτουργήσει ήταν γιατί υπήρχε δυσκολία σε σχέση με τη χερσαία ζώνη και τον θαλάσσιο χώρο. Λύθηκε το θέμα αυτό και μπορέσαμε και πήραμε άδεια λειτουργίας και εργασιών μέσα στο λιμάνι. Απομένει μία πτητική άδεια και  η εταιρεία Seaplane να βρει και να φέρει τα υδροπλάνα και να λειτουργήσει», ανέφερε ο Δήμαρχος επισημαίνοντας ότι στελέχη της εταιρείας ισχυρίζονται ότι  εντός του έτους θα έχουν δρομολόγια υδροπλάνων τα νησιά.

Παράλληλα, έχουν γίνει και όλες οι απαραίτητες προεργασίες για το λιμάνι του Αγνώντα, με τον Δήμαρχο να σημειώνει πως σε 1-2 μήνες θα είναι έτοιμο.

Αναζήτηση χρηματοδότησης για την λειτουργία του ελικοδρομίου

Ένα άλλο σημαντικό έργο που διεκδικεί ο Δήμος Σκοπέλου είναι η αναμόρφωση και λειτουργία του Ελικοδρομίου. Όπως εξήγησε ο κ. Περίσσης «ήρθαν οι υπεύθυνοι άμεσα, έγινε ο έλεγχος, που εστάλη στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημερώσαμε για το ποσό που χρειάζεται, που είναι 130.000 ευρώ και αναμένουμε τη χρηματοδότηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον χειμώνα το ελικοδρόμιο. Σε νορμάλ συνθήκες έχουμε τα ασθενοφόρα και το πλωτό, αλλά τη νύχτα και με ανέμους χρειαζόμαστε ένα super puma  για να μετακινηθεί κάποιος που κινδυνεύει η ζωή του» και συμπλήρωσε ότι πριν από έναν μήνα χρειάστηκε η μεταφορά ασθενούς με ελικόπτερο.

Επεσήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πως από το 2000 που φτιάχτηκαν τα ελικοδρόμια δεν είχαν ποτέ μία μόνιμη συντήρηση. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, τα δύο πρώτα χρόνια δόθηκαν κάποια χρήματα, μετά δεν δόθηκε τίποτα.

«Μέσα από την ΚΕΔΕ διεκδικούμε στα μικρά νησιά να υπάρχει ίδια, μόνιμη, σταθερή χρηματοδότηση ετήσια για τη συντήρηση των ελικοδρομίων», κατέληξε ο κ. Περίσσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger