Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

ΣΚΟΠΕΛΟΣ επιστολή στην περιφερεία του λιμενικού ταμείο Σκόπελο για επείγοντα εργα του κεντρικού μας λιμανιού


 Καθαρισμός λιμένα Σκοπέλου

Σχετ. : Η από 08.12.2022 επιστολή της ΚΙΑΡΑ Ν.Ε. (επισυνάπτεται)
Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα,
Με το παρόν έγγραφο σας διαβιβάζουμε επιστολή της ΚΙΑΡΑ Ν.Ε. από την οποία προκύπτει η αναγκαιότητα εκβάθυνσης του λιμένα Σκοπέλου από την είσοδο του πράσινου φανού μέχρι και την λιμενολεκάνη χειρισμών πρόσδεσης των πλοίων. Όπως επισημαίνει ο πλοίαρχος του Sporades Star, η συνεχής συσσώρευση φερτών υλικών δυσχεραίνει τους ελιγμούς των πλοίων και καθιστά ορατό τον κίνδυνο του αποκλεισμού του λιμανιού της Σκοπέλου από τα σύγχρονα, μεγάλα επιβατικά - οχηματαγωγά πλοία.
Η ανάγκη συνεχών καθαρισμών – εκβαθύνσεων του λιμανιού της Σκοπέλου δεν είναι πρόσφατη και υπαγορεύεται τόσο από την μορφολογία του (αποτελεί ουσιαστικά λεκάνη απορροής υδάτων) όσο και από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών τα οποία διαμορφώνουν ανάλογα τα ύψη πυθμένα.
Παρόμοιο πρόβλημα προέκυψε το έτος 2010, όταν το Ε/Γ-Ο/Γ ΠΗΓΑΣΟΣ, αδυνατούσε να προσεγγίσει και προσδέσει στο λιμάνι της Σκοπέλου. Η εναλλακτική λύση που αναζητήθηκε, το πλοίο να προσδένει στο λιμάνι του Αγνώντα, όπου τα βάθη του λιμένος το επέτρεπαν, αποδείχθηκε ολέθρια αφού το πλοίο προκάλεσε μεγάλου μεγέθους υποσκαφή και τελικά κατάρρευση του λιμανιού του Αγνώντα.
Παράλληλα, το έτος 2011 το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου εκτέλεσε το έργο του Καθαρισμού Λιμένος Σκοπέλου, που προέβλεπε την εκσκαφή πυθμένα θαλάσσης σε εδάφη κατηγορίας Α και την απομάκρυνση περίπου 10.000,00 m3 , βυθοκορημάτων. Με την θεομηνία και την πλημμύρα όμως που έπληξε το νησί μας τον Σεπτέμβριο του έτους 2015, κατέρρευσε η είσοδος του επιβατικού και εμπορικού λιμένος Σκοπέλου και κατέληξαν στον βυθό της λιμενολεκάνης τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών (χώματα και άμμος) και στα όρια του υπήνεμου μόλου, πετρώματα και ογκώδη αντικείμενα. Αυτό, σε μικρότερη ευτυχώς κλίμακα, εξακολουθεί να συμβαίνει σε κάθε έντονη βροχόπτωση και συνέβη πρόσφατα με την συνεχόμενη και υψηλής έντασης βροχόπτωση διάρκειας 80 και πλέον ωρών, οπότε χώμα και άμμος κατέκλυσαν και πάλι τη λιμενολεκάνη ως φερτές ύλες. Βεβαίως η είσοδος του λιμένος αποκαταστάθηκε και ο χερσαίος χώρος του λιμανιού κατέστη και πάλι πλήρως λειτουργικός. Στον θαλάσσιο χώρο όμως δεν έγινε αντίστοιχη παρέμβαση διότι δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε η μελέτη, ούτε το έργο για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την αποκατάσταση του πυθμένα στα πρότερα βάθη, με συνέπεια το πρόβλημα να διογκώνεται με το πέρασμα κάθε χειμερινής περιόδου.
Επιπρόσθετα, η δρομολόγηση από τις ναυτιλιακές εταιρίες μεγάλων σε μέγεθος και δυναμικότητα, σύγχρονων πλοίων - που είναι βέβαια και το ζητούμενο για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του νησιού μας και την βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος - καθιστά απαραίτητη την πλήρη ετοιμότητα του λιμανιού της Σκοπέλου για την υποδοχή και την ασφαλή πρόσδεσή τους.
Βασιζόμενοι στα δεδομένα και τις βυθομετρήσεις προηγούμενων ετών (υδρογραφικές αποτυπώσεις και βυθομετρικά διαγράμματα), εκτιμούμε ότι ο όγκος των βυθοκορημάτων που θα πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να καταστούν ασφαλείς η είσοδος και η λιμενολεκάνη ελιγμών του λιμανιού της Σκοπέλου είναι περίπου 25.000,00 m3 και η αντίστοιχη δαπάνη είναι τουλάχιστον 120.000,00 €, πλέον ΦΠΑ.
Οι συνεχείς ανάγκες για προμήθειες και εργασίες συντηρήσεων και αποκαταστάσεων στις λιμενικές υποδομές του νησιού μας δεν μας επιτρέπουν να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια δαπάνη. Για τον λόγο αυτό ζητούμε την συνδρομή σας στην χρηματοδότηση και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας πριν το πρόβλημα επιδεινωθεί και κινδυνεύσουμε με αποκλεισμό.
Προσβλέποντας για μια ακόμα φορά στην ανταπόκρισή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας με κάθε διαθέσιμη πληροφορία.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος ΔΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger