Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Πήραν πίσω στα μουλωχτά τη σύμβαση με την Palantir μετά τις αντιδράσεις



 Στα μέσα Δεκέμβρη οι αποκαλύψεις (θέμα που ανέδειξε και η «Εφ.Συν.» με πλήθος ρεπορτάζ) για την εν κρυπτώ υπογραφή σύμβασης της κυβέρνησης με την εταιρεία εξόρυξης δεδομένων Palantir, με το αμαρτωλό παρελθόν και τις αμφιλεγόμενες πρακτικές, είχαν προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων.

Η κυβέρνηση τότε, όπως έκανε σε αρκετές περιπτώσεις αυτόν ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, σιώπησε και δεν έδωσε καμία απάντηση. 

Τώρα, μετά από έναν και πλέον μήνα, κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει επισήμως να δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση και το θέμα έφτασε μέχρι την Κομισιόν, ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης έδωσε τη σύμβαση με την εταιρεία και μια απάντηση που δημιουργεί περαιτέρω ερωτηματικά.

Ένα από τα πιο βασικά είναι το γεγονός πως ο κ. Πιερρακάκης υποστηρίζει ότι τα δεδομένα που παρείχε το υπουργείο στην εταιρεία είναι ανώνυμα, όμως, όπως καταγράφεται στο σύμφωνο, το υπουργείο υπέγραψε να παρέχει «ψευδωνυμοποιημένα» (pseudonymised ) [ και όχι «ανωνυμοποιημένα» ] προσωπικά δεδομένα για τα οποία οφείλει να εφαρμόζεται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων καθώς είναι δυνατή μέσω αυτών η ταυτοποίηση του κάθε πολίτη. Με την τροποποίηση, όμως, ο όρος “pseudonymised”(ψευδωνυμοποιημένα) απαλοίφεται και αναδιατυπώνεται το πεδίο των προσωπικών δεδομένων στα οποία θα έχει πρόσβαση η Palantir.

Αίσθηση προκαλεί, ακόμη, το γεγονός ότι ο κ. Πιερρακάκης αναφέρει στην απάντησή του ότι το υπουργείο, μετά το τέλος της συνεργασίας με την Palantir, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση στην εταιρεία PriceWaterhouseCooper (PWS) στις 31/12/2020. Σύμφωνα με το vouliwatch, η σύμβαση αυτή φαίνεται πως έχει υπογραφεί την 1/12/2020 και αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 24/12/2020. Το υπουργείο, όμως, δεν αναφέρει καθόλου τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία με την Palantir. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger