Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Προκαλεί ενθουσιασμό στους αερομεταφορείς με τις προτάσεις του για το «πιστοποιητικό»


Eurokinissi

Η πορεία του εμβολιασμού συζητήθηκε σε χτεσινοβραδινή σύσκεψη στην έδρα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, στην οποία προήδρευσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σημειώνεται ότι ο εφοδιασμός των απαραίτητων δόσεων καθυστερεί, παρά τον εφησυχασμό που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στις εταιρείες, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην πορεία του εμβολιασμού και την υγεία του λαού.

Σε κάθε περίπτωση, κι ενώ η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τις αποφάσεις της ΕΕ, που δεν επιτρέπει σε κράτη - μέλη να προμηθεύονται εμβόλια πέρα από τις συμφωνίες που η ίδια έχει συνάψει και ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, κάνει ταυτόχρονα σχέδια επί χάρτου για 4 μεγάλα κέντρα εμβολιασμού (3 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη).

Ενθουσιασμός στους αερομεταφορείς από την πρόταση Μητσοτάκη

Στο μεταξύ ...ενθουσιασμό προκάλεσε στους αερομεταφορείς η πρόταση Μητσοτάκη στην Κομισιόν και από ομολόγους του, για την καθιέρωση ενός ευρωενωσιακού πιστοποιητικού για τους εμβολιασθέντες, ώστε να επανεκκινήσει δίχως «γραφειοκρατικές καθυστερήσεις» ο τουρισμός το καλοκαίρι.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορέων (IATA), Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ, με επιστολή του στην Κομισιόν κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να στηρίξουν την πρόταση Μητσοτάκη και να εκδώσουν ένα κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλα τα κράτη - μέλη. Ο εμβολιασμός είναι το βασικό κλειδί για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορα και να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη», τονίζει μεταξύ άλλων ο Ζινιάκ.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει προτάσεις για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων σε Τουρισμό και αερομεταφορές, σε επίπεδο ΕΕ. Θυμίζουμε ότι ενόψει της τουριστικής περιόδου του 2020 είχε πάρει ...πάνω του προτάσεις όπως για πληρότητα 100% στα αεροπλάνα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε χτες την έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, του οποίου ανακοίνωσε την έναρξη, ως «ελληνική καινοτομία», ενώ τη σχετική πρόταση θα θέσει και στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως είπε, το έγγραφο θα περιέχει αναγκαία στοιχεία για να «είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη» και θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα κάθε πολίτη. Πρόσθεσε ότι θα αποτελεί «δικλίδα ασφαλείας» για να «επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός».

Στην Σύνοδο αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εισηγηθεί και την «όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων με πρώτο το εμβόλιο της "AstraZeneca" από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου».

Σημειώνεται ότι το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως μέσου πρόσβασης σε υπηρεσίες, ταξίδια κ.λπ. δημιουργεί διχογνωμίες στην ΕΕ. Επίσης ο ΠΟΥ αντιτίθεται στην ιδέα των «απαιτήσεων απόδειξης εμβολιασμού» για διεθνή ταξίδια, καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχουν ακόμα κρίσιμα άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού «στη μείωση της μετάδοσης», αλλά και «η περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων». «Η απόδειξη του εμβολιασμού δεν πρέπει να απαλλάσσει διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωση με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου», επισημαίνει ο Οργανισμός.

Κατά τα άλλα ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε, στη λογική της «ατομικής ευθύνης» πάντα, ότι «τα μέτρα θα μας συνοδεύουν» και δεν πρέπει να υπάρξει «εφησυχασμός». Κι αυτό με κριτήριο την προστασία της αγοράς και όχι της υγείας του λαού, αφού, όπως είπε, «δεν αντέχει η οικονομία νέα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger