Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Επαναφέρει θέμα «Τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

 

Πηγή: SOL Haber

Αποφασισμένη να θέσει όλα τα θέματα στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», που προωθούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι η Άγκυρα η οποία με κάθε αφορμή ανοίγει την βεντάλια των αξιώσεών της.

Αυτή την φορά, ήρθε η σειρά του ισχυρισμού για ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, με αφορμή την ομιλία του Νίκου Δένδια στην κοπή πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων. Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στην χθεσινή αναφορά του Μ. Τσαβούσογλου για τα δικαιώματα της «Τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, είπε μεταξύ άλλων: «Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάνης. Περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους. Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του το απόγευμα της Τρίτης, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα με την καταπιεστική της πολιτική εναντίον της “τουρκικής” μειονότητας της Θράκης έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι κωμικοτραγικό ένας υπουργός Εξωτερικών μιας τέτοιας χώρας να κατηγορεί τη χώρα μας για μειονοτικά δικαιώματα».

Επίσης, υποστηρίζει πως «η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνούμενη την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει «διάλογο» με την «τουρκική μειονότητα» της «Δυτικής Θράκης» «για το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, της άρνησης της τουρκικής ταυτότητας και στα ζητήματα της εκπαίδευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger