Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Πεθαίνει κόσμος, αλλά το υπουργείο Υγείας τα βλέπει όλα καλά!


Δεν φταίνε οι τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας, αλλά η έξαρση της πανδημίας, είναι το «πόρισμα» του Κικίλια

Στο χείλος του γκρεμού παραμένει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, την ίδια ώρα που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε προκλητικά πως «δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τον κορονοϊό», υποστηρίζοντας μάλιστα πως το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επαρκές.

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό μέχρι την Παρασκευή στο Νοσοκομείο άγγιζε τους 60, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιάννης Παπαδόπουλος, στο ΓΝ Δράμας εξυπηρετούνται μόνο τα ελαφριά περιστατικά με Covid-19, ενώ τα σοβαρά πάνε στη Θεσσαλονίκη, για να τους παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα.

Στο ΓΝ Δράμας νοσηλεύονται 136 ασθενείς στις κλινικές COVID, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται στα 4 κρεβάτια χειρουργείων που έχουν μετατραπεί σε κλίνες ΜΑΦ. Μετά την αεροδιακομιδή τριών ασθενών από τις συγκεκριμένες κλίνες την Πέμπτη, αυτές καλύφτηκαν με ασθενείς που οι γιατροί εκτιμούσαν ότι χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά υπήρξε πολύωρη αναμονή μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι.

Ενας από αυτούς τελικά μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, 2 στη ΜΕΘ του ΓΝ Δράμας, η οποία και πάλι είναι στο 100%, και ένας παραμένει στο κρεβάτι του χειρουργείου. Ασθενείς από τις κλινικές COVID του Νοσοκομείου διακομίζονται συνεχώς κατά δεκάδες τις τελευταίες μέρες σε Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των προέδρων του Σωματείου Εργαζομένων και των Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου, την Παρασκευή νοσούσαν 80 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και 25 γιατροί, την ίδια ώρα που από τις 107 θέσεις ιατρών που προβλέπει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί.

Από αυτούς μόλις 4 είναι οι ειδικοί παθολόγοι, για ένα Νοσοκομείο με συνολική διαθεσιμότητα 240 κλινών. Σημειώνεται πως την προηγούμενη βδομάδα, στη μάχη είχε απομείνει μονάχα ένας, ενώ μετά την ανάρρωσή του επανήλθε και δεύτερος παθολόγος. Σε 17 έχει φτάσει ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν μεταφερθεί από τα αποψιλωμένα ΚΥ της ΠΕ Δράμας, προκειμένου να ενισχυθεί το Νοσοκομείο, ενώ ακόμα ένας λοιμωξιολόγος έχει μεταφερθεί από το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης στο ΓΝ Δράμας.

Επικίνδυνα τα πράγματα και στην Αλεξανδρούπολη

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως επισημαίνει το Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Εβρου, καθώς και εκεί οι κλίνες ΜΕΘ - COVID είναι πλήρως καλυμμένες.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, «την τελευταία βδομάδα ήδη έχουν καταληφθεί και οι επιπλέον 6 κλίνες που αναπτύχθηκαν στον χώρο της Ανάνηψης και την Πέμπτη δόθηκε εντολή για ανάπτυξη επιπλέον άλλων 6 κλινών στον χώρο των χειρουργείων!».

Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 9 σε 21 με προγραμματισμό να φτάσουν τις 27 έχει δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στους εργαζόμενους. Η ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού, από τον Ιούνη, με μόλις 18 εργαζόμενους, χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου, Χριστόδουλο Μεντίζη, «απειροελάχιστη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπήρξε η απαραίτητη ενίσχυση του προσωπικού μετά το πρώτο κύμα, και έτσι οι σχεδιασμοί διοίκησης και υπουργείου για αύξηση των κλινών COVID και ΜΕΘ - COVID γίνονται κατά 90% με το υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς, μέχρι εξάντλησης. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

Το Σωματείο σημειώνει πως έχει επίσης δημιουργηθεί το «άκρως επικίνδυνο φαινόμενο της παραμονής παθολογικών περιστατικών μέσα στις κλινικές Covid -19», ενώ περίπου 30 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έχουν νοσήσει από κορονοϊό ή βρίσκονται σε καραντίνα. Τέλος, οι αυξημένες ανάγκες για παροχή οξυγόνου προκάλεσαν το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής μικρής διάρκειας πτώση της πίεσης σε μία από τις κλινικές COVID του Νοσοκομείου.

Εστία υπερμετάδοσης γηροκομείο της Καβάλας

Ενας 86χρονος τρόφιμος του «Προκόπειου» Γηροκομείου της Καβάλας, με υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης, μετά από μάχη με τον κορονοϊό στο ΓΝ Καβάλας. Ακόμα δύο τρόφιμοι έχουν διακομιστεί για νοσηλεία, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 30 θετικών κρουσμάτων σε ηλικιωμένους τρόφιμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger