Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ Αύξηση των κρουσμάτων με την κυβέρνηση να κρύβει τις ευθύνες της


Συνολικά 153 νέα κρούσματα σε 20 περιφέρειες. Γιατί δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία για την Αττική η κυβέρνηση;
INTIME NEWS
Ραγδαία είναι η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού μέρα με τη μέρα, τα οποία σημειώνουν και μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Ηδη μέλη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας εκτιμούν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, καθώς σταδιακά αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της ακύρωσης ουσιαστικά όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ώστε να θωρακιστούν σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό.
Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες φτάνουν τα 153, εκ των οποίων τα 18 είναι εισαγόμενα (11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 7 προσήλθαν αυτοβούλως). 40 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 38 στη Θεσσαλονίκη, 14 στη Λάρισα, 9 στις Κυκλάδες (τα 8 αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης), 4 στον Εβρο (όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη), από 3 σε Ηλεία, Κέρκυρα, Κόρινθο, Πέλλα, Χαλκιδική, από 2 σε Αργολίδα, Αχαΐα, Ιωάννινα, Καβάλα, Μαγνησία (και τα δύο από το στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο), από 1 σε Θεσπρωτία, Κιλκίς, Κοζάνη, Μεσσηνία, Χανιά. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.123 (ημερήσια μεταβολή +3,1%).
Δεκατέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 1.370 (26,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.551 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 1.202 κρούσματα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Χτες δεν είχε καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ 210 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με διάμεση ηλικία τα 76 έτη.
Γιατί δεν δίνουν στοιχεία για την Αττική;
Εδώ και καιρό, η κυβέρνηση δεν δίνει κανένα στοιχείο για τα κρούσματα της Αττικής, παρά μόνο για τον αριθμό τους. Αυτό προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Πώς είναι δυνατόν να δίνονται αναλυτικά στοιχεία για όλες τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες και όχι για την Αττική; Μέχρι σήμερα το μόνο γνωστό, και έχει δημοσιευτεί στον Τύπου, είναι το ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στη Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα... Επίσης, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν κρούσματα σε υγειονομικό προσωπικό, τα οποία όμως συνδέονται με επισκέψεις σε τουριστικές περιοχές... Αυτά τα περιστατικά θεωρούνται άραγε εισαγόμενα ή εγχώρια;
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα περί «φιλότιμου» και «ατομικής ευθύνης». Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, που έβαλε εκ νέου κατά του «εφησυχασμού» και της «χαλάρωσης», αντιπαραθέτοντας τα περί «ατομικής ευθύνης» και «συλλογικής ωριμότητας».
Κάνοντας γαργάρα τα εισαγόμενα κρούσματα, σε μια προσπάθεια να μη θιγούν τουριστικές ροές και κέρδη των ξενοδοχειακών ομίλων (διόλου τυχαία ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το πρωί τη Ρόδο για σύσκεψη με φορείς του Τουρισμού, ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαζε χτες «χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την έστω και σύντομη αυτή τουριστική περίοδο»), ο Στ. Πέτσας περιόρισε τεχνηέντως σε τρεις τις «εστίες ανησυχίας» στην παρούσα φάση. Οπως είπε, η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Η δεύτερη αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Η τρίτη στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης
Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Γιατί δικές της αποφάσεις ήταν και η χαλάρωση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα από τις αρχές Ιούλη και τα μέτρα χαλάρωσης που έλαβε για τα καταστήματα εστίασης με την αύξηση του αριθμού τραπεζιών αλλά και ανθρώπων που μπορούν να κάθονται σε αυτά το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη και βέβαια η αύξηση της πληρότητας σε καράβια και αεροπλάνα, όπως και τα μειωμένα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο Στ. Πέτσας δήλωσε ακόμα: «Και για τις τρεις αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα». Θύμισε ότι στα χερσαία σύνορα, από προχτές Τετάρτη τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ. καθημερινά, για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της μέρας. Παραπέρα, ανακοίνωσε ότι αυτή η απαγόρευση διέλευσης επεκτείνεται από σήμερα το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.
Αναφορικά με τα μέσα μεταφοράς, είπε ότι σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, «προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού». Δεν έδωσε, ωστόσο, καμία απάντηση γιατί τέτοια μέτρα δεν είχαν αποφασιστεί από την αρχή της άρσης του γενικευμένου lockdown και άφησαν την κατάσταση να εξελιχθεί έτσι έως τώρα.
Εξάλλου, δεν απέκλεισε, ενόψει των εορτασμών στις 15 Αυγούστου, να ληφθούν μέτρα στις λιτανείες, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, παραπέμποντας σε αποφάσεις που θα παρθούν μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Μαξίμου, του Κυρ. Μητσοτάκη με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και επιστήμονες. Δεν απέκλεισε, τέλος, και τοπικά lockdown για να περιοριστεί η πιθανότητα διασποράς στην κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger