Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Αγώνας των ξενοδόχων της Σκοπέλου να περιορίσουν τη ζημιά – Πληρότητες 25% στον ενάμιση μήνα της σεζόν

Το πανέμορφο νησί με τις μαγευτικές παραλίες επέλεξαν και φέτος πολλοί Έλληνες, αλλά η απουσία των ξένων φάνηκε. Στο νησί άνοιξε το 80% των ξενοδοχείων.
Οι ξενοδόχοι λειτούργησαν τις επιχειρήσεις τους και έκαναν την προσπάθειά τους, ωστόσο τα ποσοστά πληρότητας σε σχέση με πέρσι ήταν πολύ χαμηλά.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Σκοπέλου κ. Μαίρη Διαμάντη αναφερόμενη στην παρουσία των ξένων επισκεπτών τόνισε πως «ενώ μέχρι και πέρσι οι ξένοι αποτελούσαν το 40% των τουριστών, φέτος αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 10%. Γενικότερα η Σκόπελος είναι ένα νησί που το επιλέγουν πολλοί Έλληνες, ενώ λόγω της πανδημίας μειώθηκαν αρκετά και οι ξένοι τουρίστες. Για παράδειγμα δεν ήρθαν σχεδόν καθόλου οι Σκανδιναβοί, ήταν ελάχιστοι οι Βρετανοί και το νησί επισκέφτηκαν λίγοι ξένοι από διάφορες άλλες χώρες, όπως την Ιταλία».
Η κ. Διαμάντη επισήμανε πως «τα περισσότερα ξενοδοχεία άρχισαν να λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου και υπήρχε μια αυξομείωση στις πληρότητες. Οι ξενοδόχοι δεν περιμένουν φέτος έσοδα, αλλά προσπαθούν να περιορίσουν τη ζημιά. Ο Αύγουστος πήγε καλά, αλλά 20 μέρες του μήνα αυτού δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Για τον Σεπτέμβριο δεν προβλέπεται να γίνει κάτι, καθώς αυτός ο μήνας εξαρτάται κυρίως από τους ξένους, οι οποίοι γενικώς απουσιάζουν. Γι’ αυτό και προς το παρόν υπάρχει μια παύση για κρατήσεις τον Σεπτέμβριο. Συνολικά στον ενάμιση μήνα της φετινής θερινής σεζόν η πληρότητα κυμάνθηκε για τους ξενοδόχους του νησιού γύρω στο 25%». Μάλιστα η ίδια πρόσθεσε πως αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να ήταν υψηλότερο, αν υπήρχε η δυνατότητα για μεγαλύτερες πληρότητες στα πλοία που εκτελούσαν τα δρομολόγια για Σποράδες.
Παράλληλα η κ. Διαμάντη τόνισε πως τα προγράμματα «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Τουρισμός για όλους» καθυστέρησαν να ξεκινήσουν και αυτό επέδρασσε αρνητικά στη διαμόρφωση των πληροτήτων.
Κατέληξε δε λέγοντας πως οι περισσότεροι ξενοδόχοι άνοιξαν για τη δική τους ψυχολογία. «Ήξεραν ότι δεν θα τραβήξει η σεζόν. Μολαταύτα, ακόμη και αυτό τον κόσμο που εξυπηρέτησαν, είχαν την αίσθηση ότι δούλεψαν. Δεν μιλάμε για κέρδη, αλλά για προσπάθεια περιορισμού της μεγάλης ζημιάς. Επίσης οι ξενοδόχοι άνοιξαν για να καλοδεχτούν τους ξένους επισκέπτες που ψήφισαν Ελλάδα, γιατί έτσι είμαστε εμείς. Προσπάθησαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να νιώθουν ζωντανοί. Άλλωστε υπάρχουν και οι επόμενες χρονιές. Πάντως με δεδομένα τα μικρά ποσοστά πληρότητας για το καλοκαίρι, εμείς περιμένουμε μια οικονομική βοήθεια από το κράτος. Ευελπιστούμε να σταθεί στο πλευρό μας η Πολιτεία για να συνεχίσουμε το έργο μας, όπως εμείς ξέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger