Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

ΔΕΗ ΑΕ Η «σωτηρία» της, ηλεκτροσόκ για τα λαϊκά νοικοκυριά


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο «σωτηρίας» της ΔΕΗ και περνάει μέσα από τη λεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών, που πολύ σύντομα θα δουν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, ενώ όσοι διατηρούν οφειλές προς την Επιχείρηση θα έρθουν αντιμέτωποι με τον ωμό εκβιασμό του «εξώδικου» για «άμεση ρύθμιση της οφειλής τους», με απειλή «ένδικων μέσων».
Οι εξελίξεις αυτές κλιμακώνουν το σχεδιασμό «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περιλαμβάνει: Πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, είσοδο «στρατηγικού επενδυτή», αυξήσεις στα τιμολόγια και άγριο κυνηγητό στους οφειλέτες.
Στις δηλώσεις του τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, ήταν απολύτως ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ο μηχανισμός είσπραξης με τη μέθοδο που έχει εκπονήσει ο ανεξάρτητος σύμβουλος ο οποίος έχει προσληφθεί γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΔΕΗ στη δημοσιότητα, το σύνολο των οφειλών που έχουν διακανονιστεί ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,05 δισ. αφορούν 890.000 καταναλωτές, από τους οποίους οι 65.000 με 70.000 χρωστούν ποσά άνω των 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προσληφθεί ειδικό συνεργείο για την προετοιμασία των φακέλων οφειλών ανά περιοχή και στη συνέχεια θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία (εισπρακτικές εταιρείες). Στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι να εισπραχθούν 400 με 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ ταυτόχρονα μέρος των οφειλών θα πωληθούν σε άλλους «επενδυτές». Τέλος, ο Μ. Παναγιωτάκης εξέφρασε «παράπονα» επειδή - όπως είπε - η ΔΕΗ στέλνει 300.000 εντολές αποκοπής ετησίως και από αυτές εκτελούνται μόλις το 20%.

Αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» ενέργειας η κατάσταση στον κλάδο
Η σημερινή κατάσταση στον κλάδο της Ενέργειας είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» που διαχρονικά προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό προσπαθούν να κρύψουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με τον καβγά που έχουν στήσει με αφορμή τις ζημιές της ΔΕΗ, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).
Για τα οικονομικά της ΔΕΗ, σημειώνει πως «είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος των τεράστιων κερδών για τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα και τα εργασιακά δικαιώματα χτυπιούνται περισσότερο στις επιχειρήσεις της Ενέργειας».
Προσθέτει ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ «οδηγούν στο ίδιο τέρμα». Υπηρετούν την ίδια πολιτική που οδήγησε «στη σημερινή κατάσταση, η οποία αξιοποιείται για να προχωρήσουν παραπέρα τα σχέδια διάσπασης της Επιχείρησης, όσο και για να εξαπολυθεί ένα ακόμα "πογκρόμ" εκβιασμών και πιέσεων προς τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τα "τσουχτερά" τιμολόγια».
Αναδεικνύοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει πως η περαιτέρω «απελευθέρωση» του κλάδου περιλαμβάνεται στο «"μεταμνημονιακό μνημόνιο" που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει και η ΝΔ, "καθήκον" που ανελλιπώς "θυμίζει" με όλες τις εκθέσεις της η Κομισιόν».
Θύματα αυτής της πολιτικής, τονίζει, «παραμένουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, τους οποίους προσπαθούν τώρα να ενοχοποιήσουν για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ! Εκεί αποσκοπεί, για παράδειγμα, η συκοφαντία ότι τα οικονομικά της Επιχείρησης είναι αποτέλεσμα των "κοινωνικών παροχών" και των "ελαφρύνσεων" προς τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα».
Θυμίζει άλλωστε ότι με καθοριστική τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η «διαδικασία μείωσης των ανεξόφλητων οφειλών (...) περνά ήδη στην επόμενη φάση, αυτή της "τιτλοποίησής" τους, ώστε να αναλάβουν τα funds και λοιπά "κοράκια" την είσπραξη».
Για τον λαό, υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία», «αυτό που έχει σημασία για την επόμενη μέρα είναι ποιος θα σταθεί απέναντι σε αυτό το κοινό σχέδιο ΕΕ - κεφαλαίου - κυβερνήσεών του, μπαίνοντας μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στις διακοπές ρεύματος λαϊκών σπιτιών, για φτηνά τιμολόγια ρεύματος, για δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου, δείχνοντας το δρόμο της σύγκρουσης με αυτήν την πολιτική, ώστε οι πολύ μεγάλες δυνατότητες της χώρας στην παραγωγή Ενέργειας να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα κέρδη των ομίλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger