Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Φονικός καύσωνας πλήττει τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης

Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου αναμένονται στη Γαλλία και στην Ισπανία, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, αυξάνοντας την ανησυχία καθώς ήδη σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία έχουν καταγραφεί τρεις νεκροί.
Ένας 70χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή σε παραλία ενώ βρισκόταν σε ήρεμα νερά και πιστεύεται ότι υπήρξε θύμα ενός «θερμικού» σοκ μόλις ήρθε σε επαφή με το νερό. Δύο ακόμη άτομα πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες. Μια 62χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή σε παραλία κοντά στο Μονπελιέ κι ένας 75χρονος άνδρας σε μια επίσης κοντινή παραλία.

Ο δημόσιος μετεωρολογικός οργανισμός Meteo France κάνει λόγο για έναν καύσωνα «χωρίς προηγούμενο από το 1947 όσον αφορά στην ένταση και την πρόωρη εμφάνισή του». Εκτιμά πως η θερμοκρασία «θα φθάσει πιθανόν σε διάφορα σημεία τους 40 βαθμούς, ενώ είναι πιθανόν να καταρριφθούν μηνιαία ακόμα και απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασιών».
Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet έθεσε σήμερα Τετάρτη σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε βόρειες επαρχίες, με 42 βαθμούς Κελσίου να αναμένονται στην κοιλάδα του Έβρου (βορειοανατολική Ισπανία). Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί αύριο, Πέμπτη, σε συνολικά δέκα επαρχίες της κεντρικής και της βορειοανατολικής Ισπανίας.
Η Γερμανία πλήττεται επίσης από τον καύσωνα και το θερμόμετρο μπορεί να φθάσει εκεί τους 39 βαθμούς Κελσίου στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, καθώς και στο Βραδεμβούργο, την περιοχή που περιβάλλει το Βερολίνο, όπου μια δασική πυρκαγιά έχει ήδη κάψει από τη Δευτέρα 1.000 στρέμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger