Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Μ. Χρυσοβελώνηστην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2019.


Αποτέλεσμα εικόνας για Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Μ. Χρυσοβελώνη
Με εκτενή αναφορά στα θέματα ισότητας των φύλων στη διάρκεια των τριών χρόνων συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνολικά και των τεσσάρων τελευταίων μηνών ειδικά, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα πολιτικά αναβαθμίστηκε το ζήτημα Ισότητας των Φύλων σε επίπεδο Υφυπουργού Εσωτερικών,η κ. Μ. Χρυσοβελώνη μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο συζήτησης της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019.


Συγκεκριμένα η Υφυπουργός ανέφερε πως από την παρούσα κυβέρνηση :

-          Θεσμοθετήθηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2016-2020), εναρμονισμένο με τις αρχές του ΟΗΕ για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών

-          Ενισχύθηκαν πανελλαδικά οι δύο βασικοί φορείς άσκησης κρατικής πολιτικής για θέματα ισότητας που εποπτεύει η Υφ. Εσ, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Έρευνας Θεμάτων Ισότητας και οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση έμφυλης βίας, ενδοοικογενειακής κακοποίησης γυναικών και παιδιών με Ξενώνες, Συμβουλευτικά Κέντρα και Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Δεκέμβριο ’15 έως σήμερα χειρίστηκαν 15.000 υποθέσεις βίας

-          Κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία

-          Εκπροσωπήθηκε η χώρα μας σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα με αντικείμενο την ισότητα και την έμφυλη βία (π.χ Βιέννη, Βρυξέλλες)

-          Κατατίθεται το αμέσως επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ενισχύει τη γυναικεία παρουσία και θωρακίζει την ισότητα σε κάθε τομέα της κοινωνικής σφαίρας (οικογένεια, εργασία, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, Τοπική Αυτοδιοίκηση,Παιδεία, ΜΜΕ)

Σε ό, τι αφορά τον προϋπολογισμό, η Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μ. Χρυσοβελώνη τόνισε ότι είναι ο πρώτος που μειώνει τη φορολογία, δημιουργεί κίνητρα για θέσεις εργασίας, επιστρέφει χρήματα σε ευάλωτες κατηγορίες από το υπερπλεόνασμα, βάζει τέλος στην περικοπή των συντάξεων, δημιουργεί  μόνιμες δομές κοινωνικού έργου όπως η «Βοήθεια στο σπίτι» και η ειδική αγωγή.
Επίσης για πρώτη φορά θα αυξηθούν τα κονδύλια στους εποπτευόμενους φορείς(Γραμματεία Ισότητας, ΚΕΘΙ) και παράλληλα δρομολογείται νομοθετική παρέμβαση για την πλήρη ψηφιακή λειτουργία των Ληξιαρχείων και Δημοτολογίων της χώρας που θα απλουστεύσει την χρήση τους από τους πολίτες, αντικείμενο που επίσης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υφυπουργού Εσωτερικών.
Για να καταλήξει η κ. Χρυσοβελώνη λέγοντας : «ζητώ την θετική ψήφο σας για τον προϋπολογισμό στο σύνολό του. Όταν ολοκληρώσουμε αυτόν τον ιστορικό και κρίσιμο πολιτικό κύκλο, θα μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός το Φθινόπωρο του 2019, οπότε είμαι βέβαιη ότι θα βαθμολογήσει θετικά το έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». 


Επισυνάπτεται το κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού και το σχετικό link : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου