Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

«Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» με «κάποιους όρους»

Για «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» και για «κάποιους όρους» που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και επαναλαμβάνει ότι το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης θα περιγράφει «τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε».

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Ευ. Τσακαλώτος δηλώνει πως «συζητώντας για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, είναι προφανές ότι μερικές χώρες μας εμπιστεύονται λιγότερο και θα θέλανε κάποια conditionality (κάποιους όρους). Το πως θα τηρούνται σε σχέση με το χρέος δεν έχει συζητηθεί ούτε πόσο αυστηροί θα είναι οι όροι». Αναφέρει πως «μέχρι τώρα το βασικό που συζητιέται είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveyance), με κορμό τα πράγματα που ήδη συμφωνήσαμε με με τους Θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν, είτε για τεχνικούς λόγους μέχρι το Eurogroup (21 Ιούνη), είτε μέχρι τις 28 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα».
Ξεκαθαρίζει επίσης ότι μέτρα θα περιλαμβάνει και το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για το τι θα πράξει μετά το 3ο μνημόνιο. Δηλώνει πως «περιγράφουμε μέσα στο αναπτυξιακό σχέδιο τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε, τις νέες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζουμε σε συνδυασμό με κοινωνικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να είναι όλη η κοινωνία -όπως λέμε στην Πρέβεζα- on board! Να είναι συμμέτοχος».
Για το ελληνικό κρατικό χρέος δηλώνει πως «συζητείται τώρα να σπρώξουμε πίσω τα επιτόκια, να αυξήσουμε για κάποια χρόνια το χρόνο ωρίμανση των ομολόγων και ότι επιπλέον θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα λέει ότι ο χρόνος παρατείνεται, αν η ανάπτυξη δεν είναι ικανοποιητική. Αν είναι κανονική, τότε θα πληρώνεται αυτό που έχει συμφωνηθεί». Σε κάθε περίπτωση ο λαός θα συνεχίσει να αποπληρώνει ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
NewsAlloy button