Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Σημείο καμπής στη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Το Μαξίμου καθησυχάζει εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες περί επεισοδίου ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο και κλίματος ρήξης μεταξύ τους και συνιστούν «υπομονή και ψυχραιμία» σε όσους προβλέπουν έξοδο Καμμένου από την κυβέρνηση, με αφορμή την είδηση της αυριανής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, αλλά και τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανεξετάζει τη θέση του στην κυβέρνηση.

Κάνουν λόγο για μία δύσκολη περίοδο που περνά η κυβέρνηση έχοντας πολλά και δύσκολα θέματα ανοικτά, ενώ δεν τοποθετούνται στην ερώτηση αν ενδεχόμενη απόφαση των ΑΝΕΛ να απέχουν από την κυβέρνηση και να ανακοινώσουν στήριξη με την ψήφο τους στη Βουλή θα σημάνει την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Παράλληλα, αποδίδουν τα διάφορα σενάρια διάλυσης της κυβέρνησης στον πόλεμο που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ.
Αυτά σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης.
Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας θέλει να προχωρήσει σε συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων για το όνομα της γειτονικής χώρας, αλλά εμπόδιο παραμένει - πλην της τεράστιας αντίδρασης στη Βόρεια Ελλάδα - η στάση Καμμένου, που επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει στη Βουλή όνομα με τη χρήση του όρου Μακεδονία.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που ηγούνται της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ διαφωνούν δημοσίως και στη διαχείριση της μείζονος υπόθεσης - όπως εξελίσσεται - των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν προφυλακιστέοι στην Αδριανούπολη με άδηλο μέλλον. Τσίπρας και Καμμένος φέρονται να διαφωνούν και στους χειρισμούς της υπόθεσης Σαββίδη, με τον πρωθυπουργό να θέλει να πάρει διακριτές αποστάσεις από τον ομογενή μεγαλοεπιχειρηματία έπειτα από μία μεγάλη περίοδο κοινού βηματισμού και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να φέρεται πως διαφωνεί. 
Το κλίμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ επιδεινώθηκε μετά τα σαφή και δημόσια ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα προς το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως και με την τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, ο πολιτικός του ρόλος είναι η δημόσια διαφοροποίηση από τον προϊστάμενό του υπουργό Πάνο Καμμένο.  
Τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θοεδωράκη, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε στο Μαξίμου με αφορμή την πρόταση του Ποταμιού για τη σύσταση Συμβουλίου Ασφαλείας.
Την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής - που έκανε το ιδρυτικό του συνέδριο την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο - Φώφη Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας την «φλερτάρισε» για άλλη μία φορά μιλώντας στο Προοδευτικό Φόρουμ που έγινε στην Αθήνα προχθές και λέγοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο σε επίπεδο Ευρώπης αλλά και ότι η ανασυγκρότηση της συμμαχίας περνά μέσα από επιλογές και δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.
Η συνεχής επίθεση φιλίας του κ. Τσίπρα αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται εδώ καιρό κατά της συμπόρευσης με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, δεν βρήκε ευήκοα ώτα στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όπου στη συντριπτική τους πλειονότητα – με εξαίρεση τον Γιάννη Ραγκούση - οι ομιλητές τοποθετήθηκαν κατά της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ή μετεκλογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger