Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Κλοπή η Διακοπή ρεύματος απ`τη ΔΕΗ. Μηνύστε τους για Κλοπή. "Πώληση Ρεύματος" είναι το σωστό κι όχι "Παροχή Ρεύματος".

TO ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ» Ή «ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ» ?


"ΠΩΛΗΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ" κι όχι "ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ", είναι το σωστό.

ΚΛΟΠΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. Μηνύστε αυτούς που το κόβουν. "Πώληση Ρεύματος" είναι το σωστό κι όχι "Παροχή Ρεύματος"


Στην Γεμάτη! Πλατεία Κοραή την 23-06-2014 (Ευρωεκλογές)

Η διάκριση έχει μεγάλη σημασία για την τρόπο και την δυνατότητα διακοπής του ρεύματος από την ΔΕΗ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών του χρήση (καταναλωτή)
του Δημ. Αντωνίου, των Άδειων Πλατειών.

Εάν ένας ιατρός έχει κάνει έμμισθης σύμβαση μηνιαίας «παροχής των ιατρικών του υπηρεσιών» και ο λήπτης των υπηρεσιών του αυτών (νοσοκομείο) δεν τον πληρώσει, ο ιατρός έχει δικαίωμα παύσης παροχής των υπηρεσιών του αμέσως και διεκδίκηση αποζημίωσης (ΑΚ 287, 374, 377, 383-387, περί ενοχής και αμφοτεροβαρών συμβάσεων).  Εδώ βλέπουμε ότι η «ιατρική υπηρεσία»  είναι «άυλη αξία» (οι ιατρικές φροντίδες δεν είναι πράγμα, όπως π.χ. αυτοκίνητο, η καρπούζι).

Το ερώτημα που προκύπτει όμως για το Ρεύμα είναι τούτο:
Είναι η «παροχή ρεύματος» (ή η «παροχή νερού») επίσης «άυλη αξία» όπως η «ιατρική υπηρεσία», ή αντίθετα είναι «πράγμα» ? (δηλ. «υλική αξία»?).
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, κάνομε τις εξής σκέψεις:   
Η «παροχή ρεύματος» θα ήταν «υπηρεσία» μόνο εάν ΚΑΙ η λέξη «παροχή» ΚΑΙ η λέξη «ρεύμα» ήταν και οι δύο «άυλες αξίες».
Όμως, η  λέξη «παροχή» από μόνης της είναι «άυλη», ενώ το «ρεύμα» είναι «υλικό πράγμα». Και τούτο διότι το «Ρεύμα» κατά ρητή δήλωση του αρ. 372 ΠΚ (περί Κλοπήςείναι ΠΡΑΓΜΑ (κι όχι υπηρεσία).

Τότε τι ισχύει εδώ? Οι δύο λέξεις μαζί «παροχή ρεύματος» είναι «άυλη» (δηλ. υπηρεσία), ή «υλική αξία»? (δηλ. πράγμα?).
Η απάντηση έρχεται μόνη της:
Σκέτη η λέξη «παροχή», χωρίς κανένα προσδιοριστικό δίπλα της (όπως π.χ. «ιατρικές υπηρεσίας», ή «ρεύμα», ή «νερό») είναι ΚΕΝΗ ΝΟΗΜΑΤΟΣ !

Έτσι,  ο συνδυασμός των λέξεων  «παροχή ιατρικών φροντίδων-υπηρεσιών» είναι άυλες ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ενώ ο συνδυασμός των λέξεων «Παροχή Ρεύματος» (ή «παροχή νερού»)  είναι Υλικό ΠΡΑΓΜΑ.
Έτσι  η «παροχή ρεύματος» είναι ΠΡΑΓΜΑ κι ΟΧΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
Και τούτο διότι το «Ρεύμα» κατά ρητή δήλωση του αρ. 372 ΠΚ (περί Κλοπήςείναι ΠΡΑΓΜΑ (κι όχι υπηρεσία).

Εάν λοιπόν η «παροχή ρεύματος» είναι ΥΛΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ (όπως προκύπτει από τα παραπάνω), τότε η ΔΕΗ μας «ΠΩΛΑ ΡΕΥΜΑ» (ως πράγμα)  και ΔΕΝ μας «Παρέχει Άυλη Υπηρεσία Παροχής Ρεύματος» (που είναι παροχή υπηρεσίας, όπως οι ιατρικές υπηρεσίες).

Αυτό σημαίνει ότι η «Παροχή ρεύματος» είναι ένα ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑ που βρίσκεται στην Κατοχή μας (και ιδιοκτησία μας), διότι το έχουμε αγοράσει από την ΔΕΗ κάθε μήνα και παγίως με την «Εγγύηση».
Συνεπώς η «παροχή ρεύματος» είναι «ΞΕΝΟ ΠΡΑΓΜΑ» για την ΔΕΗ και  
«βίαιη» Διακοπή Παροχής Ρεύματος από την ΔΕΗ (για ληξιπρόθεσμες οφειλές μας), μπορεί να χαρακτηριστεί ως κλοπή από την ΔΕΗ (ΠΚ 372).
Και τι μπορεί να κάνει η ΔΕΗ στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών του καταναλωτή?
Να κάνει «Κατάσχεση» του «Πράγματος Παροχής Ρεύματος», σύμφωνα με τις διατάξεις του ΑΚ 513, 516, 565, 569 και ΚΠολΔ 915 επ., δηλαδή να κάνει τις ίδιες δικαστικές διαδικασίες που κάνει για τις κατασχέσεις Κινητών και ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες και να Κόψει το Ρεύμα με δικαστική απόφαση κι όχι από μόνη της.  
Και τότε το παιγνίδι γίνεται πιο άγριο και για την ΔΕΗ, διότι για να κάνει «Κατάσχεση της Παροχής Ρεύματος» (ως κινητό πράγμα), πρέπει οι απαιτήσεις της να είναι «εκκαθαρισμένες», δηλαδή μπορεί να απαιτήσει ΜΟΝΟ τις δικές της καθαρές απαιτήσεις-χρεώσεις κι όχι και τις άλλες χρεώσεις  υπέρ τρίτων κλπ. κλπ. (ΚΠολ 915 επ.).

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ, για να τους ταρακουνήσουμε, στείλτε όλοι σας ένα e-mail στην ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της, λέγοντάς της, ότι «εάν σας κόψουν το ρεύμα, θα τους κάνετε μήνυση για κλοπή κι ότι μπορούν να σας κόψουν το ρεύμα μόνο με δικαστική απόφαση με τις διατάξεις της Αναγκαστικής Εκτέλεσης» ΑΚ 513, 516, 565, 569 και ΚΠολΔ 915 επ.,

Θα ήθελα πολύ και την γνώμη εγκύρων δικηγόρων, όπως του Θανάση Αλαμπάση, του Πάνου Χασιώτη κλπ…για να μας πούνε την γνώμη τους.

Ιστοσελίδα της ΔΕΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (δεξιά στο μέσον της σελίδας)

Οι Συμβάσεις της ΔΕΗ

NA KAI H ΠΡΩTΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΕΓΚΡΙΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ, 
ο οποίος  απάντησε στο παραπάνω δημοσίευμά μου με το παρακάτω σχόλιά του:

Στέλιος Καραμανώλης: 947 παρ2 ΑΚ 372 παρ2 ΠΚ ενέργεια = πραγμα, Κατά κοινοτικό δίκαιο = εμπορεύσιμο αγαθό αλλά και υπηρεσία. (ΔΕΕ C-6/64, C-393/92, C-206/06, C-158/94, C-97/98) Ελλάδα παροχή από προμηθευτή σε καταναλωτή = πώληση πράγματος ενδ Π.Πρωτ.Θ 24446/99 --> άλλοτε ως παροχή (παραγωγή μεταφορά και διανομή της βλ. ΠΑΝΑΓΟΣ θ. Θεσμικό πλαίσιο αγοράς ενέργειας ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ) και άλλοτε ως πώληση (προέλευση απο ενεργειακές πηγές (ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ Δίκαιο της ενέργειας ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ) Σημασία πρέπει να δοθεί ότι ο ηλεκτρισμός ειναι αναγνωρισμένο κοινωνικό αγαθό
Στέλιος Καραμανώλης: Και για να γίνει κατανοητό Η σύμβαση παροχής ηλ. ρεύματος από την παραγωγό επιχείρηση στους καταναλωτες = πώληση πράγματος. Όμως το γεγονός ότι η ηλ. ενέργεια παράγεται, μεταφέρεται και διανέμεται την χαρακτηρίζει και ως υπηρεσία.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010108353838&fref=ufi&rc=p

Καλό Πάσχα
Δημ. Αντωνίου, των Άδειων Πλατειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger