Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Βαρουφάκης: Να φοβόμαστε λιγότερο τη δραχμή και περισσότερο το κλείσιμο της αξιολόγησης

Βαρουφάκης: Να φοβόμαστε λιγότερο τη δραχμή και περισσότερο το κλείσιμο της αξιολόγησης

Την πεποίθηση ότι το τρίτο μνημόνιο είναι ουσιαστικά το σχέδιο Σόιμπλε, αφού είναι σχεδιασμένο να οδηγήσει σε Grexit, εξέφρασε ο πρώην ΥΠΟΙΚ - «Ας με πάνε στο Ειδικό Δικαστήριο αν κοτάνε»

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση αλλά απλώς μια καθυστέρηση, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχθεί ότι θα τα δεχθεί όλα, εξέφρασε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1 ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η πολιτική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς είναι το ίδιο σενάριο που βλέπουμε από το 2010 και που εκφράζεται συνοπτικά με τη φράση: «Καλύτερα μια κακή συμφωνία τώρα παρά μια καλύτερη στο μέλλον».

Με τις ίδιες απόψεις κινούνται οι Χουλιαράκης και Παπακωνσταντίνου, εξήγησε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι το τρίτο μνημόνιο είναι ουσιαστικά το σχέδιο Σόιμπλε,αφού είναι σχεδιασμένο για να οδηγήσει στο Grexit.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε αρκετές φορές ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης αυτήν την στιγμή θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, αφού η παγίωση του πλεονάσματος του 3,5% θα ισοπεδώσει τον ιδιωτικό τομέα. «Αν κλείσει η αξιολόγηση θα υπάρξει νέα συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε η Μέρκελ να πετάξει το μπαλάκι στον επόμενο καγκελάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς σχετικά με τον δρόμο του «όχι» και ποια θα ήταν η επόμενη κίνηση εάν ο Αλέξης Τσίπρας είχε ακολουθήσει τις δικές του συστάσεις μετά το δημοψήφισμα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι, σε αυτό το υποθετικό σενάριο, η κυβέρνηση θα πήγαινε με τις δικές της προτάσεις στους θεσμούς, μεταξύ των οποίων το 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα, η μείωση φόρων, και η αναπτυξιακή τράπεζα.

Εάν αυτοί απορρίπτοντας, θα τους λέγαμε ότι θα επιβιώσουμε εντός του ευρώ για όσο το δυνατόν περισσότερο, προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες, ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, υπογραμμίζοντας ότι τότε είχε μιλήσει για παράλληλο σύστημα πληρωμών, όχι παράλληλο νόμισμα.

Όσο για το εάν η κυβέρνηση γνώριζε ότι το δημοψήφισμα θα έκλεινε τις τράπεζες, επισήμανε ότι ήταν βεβαίως γνωστό, αφού ο ίδιος ο Σόιμπλε είχε απειλήσει με το κλείσιμό τους. «Την 20η Φεβρουαρίου είχαμε έναν κ. Σόιμπλε έξαλλο με τη συμφωνία. Είχαμε την επιλογή ανάμεσα στη δημιουργική ασάφεια και την απόλυτη σαφήνεια του Σόιμπλε που ήθελε να μας εξωθήσει στη σύγκρουση με την τρόικα, συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή εκείνο το διάστημα, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι, τελικά, «ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την δραχμή είναι να την φοβόμαστε λιγότερο από το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης».

Απαντώντας στο τελικό ερώτημα του δημοσιογράφου, για το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για τους χειρισμούς του ως υπουργός οικονομικών, απάντησε με τον γνωστό χειμαρρώδη του τρόπο: «Ας με πάνε στο Ειδικό δικαστήριο αν "κοτάνε". Θα είναι μεγάλη ευκαιρία να ακουστεί επιτέλους η αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
NewsAlloy button