Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

«ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ» Απαισιόδοξος για το Συριακό ο Ομπάμα

Απαισιόδοξος για το Συριακό ο Ομπάμα«Για αρκετό καιρό» εκτιμά πως θα συνεχιστεί το χάος στη Συρία ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα καθώς θεωρεί πως η ρωσική και ιρανική υποστήριξη των αεροπορικών επιθέσεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει ενθαρρύνει τον Άσαντ να εντείνει την καταστολή του των ανταρτών.

«Δεν είμαι αισιόδοξος για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Συρίας», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου στη Λίμα, κατά τη λήξη ενός συμβουλίου κορυφής με ηγέτες των χωρών της περιφέρειας του Ειρηνικού.
«Από τη στιγμή που η Ρωσία και το Ιράν πήραν την απόφαση να υποστηρίξουν τον Άσαντ και μια απάνθρωπη επιχείρηση δια αέρος και (να υποστηρίξουν) ουσιαστικά την ειρήνευση του Χαλεπιού άσχετα από πόσοι άμαχοι σκοτώνονται, παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται, σχολεία και νοσοκομεία καταστρέφονται, τότε απέβη πολύ δύσκολο να βρεθεί τρόπος που να μπορεί ακόμα και μια εκπαιδευμένη και δεσμευμένη μετριοπαθής αντιπολίτευση να αντισταθεί για μεγάλα διαστήματα», είπε.
«Σε αυτό το στάδιο, θα χρειαστούμε μια αλλαγή στον τρόπο που τα βλέπουν αυτά όλες οι πλευρές, για να μπορέσουμε να τερματήσουμε την κατάσταση εκεί πέρα», είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν εξτρεμιστικές δυνάμεις μέσα και γύρω από τη Συρία διότι θα συνεχίσει να υφίσταται το χάος για αρκετό καιρό ακόμα».
Με την κυβέρνηση του Ομπάμα, το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας που επιβλέπει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) έχει εκπαιδεύσει και παραδόσει οπλισμό στους μετριοπαθείς αντάρτες, σε συντονισμό με χώρες που περιλαμβάνουν την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Κάταρ και την Ιορδανία.
Ο νεοεκλεγείς Τραμπ έχει υποδηλώσει ότι αντιτίθεται στην αμερικανική υποστήριξη των ανταρτών, λέγοντας ότι θέλει να εστιαστεί στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Έχει επίσης πει ότι μπορεί ακόμα να συνεργαστεί εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης με τη Ρωσία, τον ισχυρότερο σύμμαχο του Άσαντ, η οποία βομβαρδίζει τους αντάρτες εδώ και ένα χρόνο στη δυτική Συρία.
Το ταξίδι του Ομπάμα στο Περού αποτελεί την τελευταία στάση στο διεθνές αποχαιρετιστήριό του ταξίδι που περιλάμβανε την Ελλάδα και τη Γερμανία και πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά ερωτηματικών περί της εκλογής του Τραμπ ως προέδρου.
Ο Ομπάμα είπε ότι το θέμα της αμερικανικής ανάμειξης στη Συρία τον βασάνιζε για πέντε χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger